Hola! – Terveisiä Espanjasta!

DSC05703

Yksi Algerian ehdottomista hyvistä puolista on se, että se sijaitsee niin kovin lyhyen matkan päässä monista maista, jotka kiinnostavat lomailumielessä. Espanjaan voi nopeimmillaan lentää noin puolessa tunnissa ja laivallakin Espanjaan pääsee. 

Tämän kesän lomakohteeksemme valikoituikin pitkän pohdinnan jälkeen Espanja ja siellä pääkohteiksi valitsimme PortAventura-nimisen huvipuiston, Malagan sekä Granadassa sijaitsevan Alhambran. Piipahdimme myös Alicantessa ja Madridissa, mutta nämä kolme edellä mainittua kohdetta olivat ne matkan kohokohdat. Tavoitteena oli, että matka tarjoaisi ”jokaiselle jotakin”.

Huomaan, että Euroopassa kasvaneet teinit kaipaavat ajoittain huvipuistokäyntejä, varsinkin kun olemme heidät sellaisiin tulleet totuttaneeksi ja pakko kai se on myöntää, että myös minä nautin ajoittain huvipuistojen tarjoamasta tunnelmasta ja vilinästä. Algeriasta löytyy kyllä kivoja leikkipuistoja, pieniä tivoleita ja kauniita kansallispuistoja, mutta sellaisia kunnollisia, suuria huvipuistoja, joissa teinitkin viihtyisivät, ei maassa ole lainkaan. Pohdimme pitkään matkustaisimmeko Pariisin Disneylandiin, jossa olemme jo kerran käyneet, mutta päädyimme lopulta valitsemaan PortAventuran Disneylandin sijaan, mikä osoittautui oivaksi valinnaksi – teinit olivat nimittäin sitä mieltä, että PortAventura on parempi kuin Disneyland ja että Disneyland on muka ”hieman lapsellinen”, kuten tyttö totesi. Lisäksi Ranskan ikävät tapahtumat osuivat juuri lomamme ajankohtaan ja järkyttivät – jos olisimme olleet Ranskassa, olisi järkytys ollut varmasti vieläkin suurempi. Olimme PortAventurassa kolme päivää ja kaksi yötä ja nautimme ihanista herkuista, upeista esityksistä sekä kaikenlaisesta pyörityksestä. Vanhin poika nautti hotellin uima-altaalla iltauinneista siinä vaiheessa kun me muut olimme jo lepoa vailla.

DSC05718

DSC05835

Serranon perhe -fanina en voinut jättää churroja maistamatta, joten niitä oli kokeiltava vielä siinä vaiheessa, kun herkullista aamupalaa oli jo tullut nautittua oikeastaan aivan tarpeeksi. Nam!

DSC05742

DSC05747

Alhambra kiinnosti sen historian vuoksi ja palatsit olivat mykistävän kauniita. Oli mielenkiintoista kuulla, että Granadalla on ollut algerialainen kuningas ja opas osasi muutenkin kertoa paikasta juuri meitä kiinnostavalla tavalla.

DSC06033

Mikä Espanjassa sitten ihmetytti lapsia? Lapset olivat sitä mieltä, että Espanja muistuttaa enemmän Algeriaa kuin Eurooppaa ja paikoitellen yhdennäköisyys oli ilmeinen. Toisaalta Espanjassa huomasi, että siellä osataan ottaa turistit huomioon ja että tarjolla on vaikka millaisia elämyksiä ja kokemuksia monenlaiseen makuun. Entistä enemmän korostui se tunne, ettei Algeria ole turistimaa, vaikka täällä olisikin tarjolla paljon mielenkiintoisia lomakohteita. Mutta vaikka Espanja onkin selkeästi turistimaa, yllätti ihmisten huono englanninkielen taito – palvelua ei voinut olettaa saavansa englanniksi edes kaikinpaikoin PortAventurassa, mikä oli yllätys. Olen onneksi tottunut toimimaan puolikielitaitoisena, joten pärjäsimme tästä huolimatta oikein hyvin. Espanja tuntui muuten kielenä helpolta ja esimerkiksi monien kylttien osalta asiat aukenivat helposti, jos osasi englantia. Yllättäen myös ranskankielestä oli hyötyä ja yllättäen monet kyltit oli kirjoitettu myös arabiaksi. Tuntui, että opin espanjaa viikossa enemmän kuin darjaa puolessa vuodessa.

Hintataso yllätti monelta osin edullisuudellaan – ruuan hinta tuntui olevan ruokakaupoissa suunnilleen samalla tasolla kuin Algeriassa, vaikka ostimmekin ruokaa rautatieaseman ruokakaupasta ja lastenvaatteet olivat aleaikaan niin edullisia, että niitä kannatti raahata Algeriaan monta pussillista. Myös katukissojen puuttuminen hämmästytti – 6-vuotias kyseli, että eivätkö espanjalaiset pidä kissoista, koska kaduilla ei näkynyt oikein ollenkaan katukissoja mutta koiria sen sijaan ulkoilutettiin runsain määrin. Tämä oli yllätys, koska muistelen, että esimerkiksi Kreikassa ja Turkissa katukissoja on kyllä runsaasti. Heräsikin kysymys, miten katukissaongelma on saatu Espanjassa kuriin?!

Ihana lomaviikko on siis takana, mutta oikeastaan oli jo mukava palata Algeriaan. Ihastuimme Espanjaan nimenomaan lomailukohteena ja aiomme mennä uudelleenkin, koska jo pelkästään Malagassa olisi ollut vielä vaikka kuinka paljon nähtävää ja koettavaa, johon aika ei tällä kertaa riittänyt. Tästä huolimatta meille ei tullut lainkaan sellaista tunnetta, että haluaisimme asua Espanjassa, vaan lentokoneen renkaiden kosketettua maankamaraa Algerian kentällä, tuntui, että olimme tulleet kotiin. Vaikka viihdyimmekin erinomaisesti, muistimme jälleen miltä tuntuu olla maassa, joka ei ole meistä kenenkään kotimaa ja jonka kieltä emme osaa. Kun lähdimme matkaan Algeriasta, 3-vuotias sanoi lentokentällä, että menemme äidin kotiin. Poika on niin tottunut lentämään Suomeen, että luuli ilmeisesti jälleen, että olemme lentämässä Helsinkiin. Kun olimme Barcelonan kentällä palaamassa Algeriaan, poika totesi, että nyt menemme isän kotiin. Kuinka oikeassa 3-vuotias olikaan!

Espanjan luonto on valtavan kaunista, muttei mielestäni vedä vertoja Algerian luonnolle. Matkustimme pitkiä matkoja junalla ja bussilla ja luulen, että ellen olisi koskaan käynyt Algeriassa, olisin tuijottanut koko matkan maisemia ikkunasta nenä lasiin liimautuneena. Nyt tuntui lähinnä siltä, että maisemat olivat laimea versio Algerian vastaavista ja että värit katosivat siirryttäessä Algeriasta Espanjaan.

Yllättävän monella algerialaisella on loma-asunto Espanjassa ja mekin aloimme pohtia tällaista vaihtoehtoa entistä vakavammin. Aikaisemmin haaveilimme loma-asunnosta Turkissa, mutta Turkin viimeaikainen tilanne on vaikuttanut sen verran epävakaalta, että Espanja voisi olla mieluisampi vaihtoehto – varsinkin, kun lentoaika on niin lyhyt, että matkustaminen on helppoa jopa neljän lapsen kanssa! Miehen Espanjassa pitkään asunut algerialainen ystävä ehti meille jo suositella muutamia alueita, joissa kuulemma ”asuu paljon muitakin suomalaisia”.

Mainokset

6 thoughts on “Hola! – Terveisiä Espanjasta!

 1. Mukavankuuloinen loma teille! Luin postauksen erityisellä mielenkiinnolla, koska me lomailemme etelän lomamme yleensä Espanjassa, Torreviejassa. (Lähin kenttä on Alicante) Äidilläni ja hänen mielellään on Torreviejassa asuntoja, joten se on vaikuttanut matkakohteen valintaan.

  Tykkää

 2. Espanjan juttuja on varmastikin tulossa vielä lisääkin :). Itseasiassa Torrevieja on juuri yksi niistä alueista, joita miehen ystävä meillekin suositteli. Lomakohteena Espanja on kyllä todella monipuolinen. Meihin taisi iskeä Espanja-kuume – vaikka olemme piipahtaneet Espanjassa aikaisemminkin, niin tällainen hieman pidempi oleskelu kyllä vahvisti sen, että viihtyisimme tuolla jatkossakin lomilla!

  Tykkää

  • Itse olen käynyt ensimmäisen kerran Torreviejassa -97. Tykätään kaupungista! Se kuuluu kai maailman terveellisimpien kaupunkien joukkoon. Sinne vain lomailemaan. Ehkä satuttaan joskus samaan aikaan. 🙂

   Tykkää

 3. Kuulostaa hyvältä :). Juuri tuota mietin, että jos siellä olisi oma asunto, olisi matkalle lähtö helppoa ja lastenkin kanssa paljon vaivattomampaa kuin vuokra-asunnossa. Täältä saa edullisia lentoja eli sikälikin Espanja olisi oivallinen lomatukikohde :). Sanoin jo miehelle, että eihän sitä tarvitsisi edes kovin montaa lomaa tällä porukalla tehdä kun asunnon hinta olisi ”säästetty” takaisin – sen verran arvokkaaksi majoittumiskustannukset kuitenkin tulivat :).

  Tykkää

 4. Tuohan olisikin hyvä postausidea – kiitos siitä :). Yritän siis kirjoitella joitakin vinkkejä seuraavassa postauksessa. Totta muuten, että suomenkielistä tietoa on aika vähän tarjolla. Omasta mielestäni PortAventura muistutti aikalailla Saksassa sijaitsevaa Phantasialandia, joka on yksi meidän suosikkihuvipuistoista ja myös monelle suomalaiselle ilmeisen tuntematon puisto.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s