Ramadan – aamun torkut & illan virkut

Auringonlasku Algeria

Algeriassa vietetään Ramadan-kuukautta ja olen huomannut, että elämä on siirtynyt aikaisempaa huomattavasti enemmän iltapainotteiseksi. En varsinaisesti valita, koska olen selkeästi itse luonnolliselta rytmiltäni pikemminkin ilta- kuin aamuihminen – toki töiden, opintojen ja lasten koulunkäynnin takia on aina täytynyt sopeutua aamupainotteiseen elämään, mutta olen ennenkin huomannut, että loma-aikoina mieluummin valvon illalla myöhään ja nukun aamulla pitkään kuin päinvastoin. Ramadanin aikana monet kaupat ovat myöhään auki ja olemmekin löytäneet itsemme esimerkiksi jäätelöltä kauppakeskuksesta luvattoman myöhään ja torilta lähes puolilta öin. Kun lasten kouluvuosi saatiin jälleen kunnialla vietyä läpi, huomasinkin olevani aika väsynyt – pitkät aamu-unet ja kotoilu ovat siis olleet tervetullut hengähdystauko. 

Moni varmastikin tietää, että Ramadan on paaston kuukausi. Osa algerialaisista paastoaa ja osa ei. En tiedä, tietääkö yhtä moni, että Ramadania pidetään myös hyväntekeväisyyden kuukautena, mikä näkyy täällä monin tavoin. Monet ravintolat esimerkiksi tarjoavat ilmaisia aterioita ja Oscariinkin oli ilmestynyt samantapainen ruokalahjoituskeräys, jollaisiin olemme monesti törmänneet kauppakeskuksessa. Kun olin ensimmäistä kertaa Algeriassa oli myös Ramadanin aika ja muistan ihmetelleeni, kuinka paljon vieraita miehen kotona kävi. Myöhemmin mies kertoi vaivihkaa, että hänen isänsä tarjosi ruokaa köyhille – perheen hienossa salongissa, oman suurperheen lisäksi, päivästä toiseen, tekemättä asiasta pienintäkään numeroa. Ja ruokaa oli sen seitsemää sorttia, joiden tekemiseen perheen naisväki oli käyttänyt runsaasti aikaa. Muistan, kuinka tuolloin kauhistelin naisten työmäärää – he kun tekivät Ramadanin aikana kotitöitä aamuvarhaisesta iltamyöhään – ja talossa oli sentään monta naista jakamassa kotityöt. Nykynaiset tuntuvat Algeriassakin ottavan yleensä aikalailla rennommin.

Monen naapurin rakennustyömaat ovat seisseet Ramadanin aikana, vaikkei täällä olekaan ollut tukahduttavan kuuma, mutta kyllä eräs ahkera naapuri on huhkinut työmaallaan lähes joka päivä paastosta huolimatta. Eräs toinen naapuri repäisi yhtenä aamuna ja aloitti melkoisen äänekkään työn ennen kello kuutta aamulla. Olen yleensä tosi sikeäuninen, mutta tämä työ aiheutti sellaisen metelin, etten pystynyt nukkumaan ja tuntui, että koko talo tärisi – työtä kun tehtiin vielä melkein makuuhuoneemme alla. Aika jännä muuten, että rakentamisen äänet eivät yleensä juurikaan kantaudu meille sisälle, mutta sitten juuri sellaisena aamuna, kun mekin olimme menneet myöhään nukkumaan, tulikin tällainen yllätys. Onneksi keksin nousta yläkertaan vanhimman pojan huoneeseen, jossa nukuin lattialla patjalla. Ylimpään kerrokseen äänet eivät kantautuneet siinä määrin, että sain nukuttua, mutta epäilen hieman, että joku toinen naapuri oli työmiehille metelistä valittanut, koska tällaiset yllätykset eivät ole toistuneet – mies nimittäin kertoi, että naapuruston kesken tästä yllätyksestä oli keskusteltu kiihkeään sävyyn.

Me olemme viettäneet loman alkua suureksi osaksi kotona – puuhailleet täällä kaikenlaista ja levänneet oikein kunnolla. Olen itse ehtinyt lukea jo useamman kirjan kesäkuun aikana, joista viimeksi lukemani kirjan nimi, Nukkumatti, kuvaa hyvin loman alun tunnelmiamme, vaikka nimestään huolimatta kirjan sisältö ei kyllä nukuttanut, vaan pikemminkin aivan päinvastoin! Lars Kepler oli jälleen kerran onnistunut kutomaan sellaisen tarinan, jota ei meinannut malttaa käsistään laskea ennen viimeisen sivun viimeistä sanaa. Olen muuten nuoresta pitäen tarttunut perinteisesti kesän kynnyksellä ja kesällä dekkareihin ja sama perinne näyttää jatkuvan. Syksyisin ja talvisin dekkarit usein vaihtuvat elämäkertoihin ja muihin tarinoihin, jotka kertovat koskettavista ihmiskohtaloista. Mitä teillä muilla on kesälukemisena?

Mainokset

6 thoughts on “Ramadan – aamun torkut & illan virkut

 1. Meilla tytön lomakauden kunniaksi alkoi kova helleaalto, huh! Taallakin paaston lisaksi jo kesakuuma tekee elamasta iltapainotteisempaa, moni jalkautuu ulos vasta kuuden jalkeen kun lampötilat alkavat laskea, merenrantakaistaleet ovat illalla taynna ihmisia. Lahden hakemaan heinakuussa Suomesta lisaa suomenkielista lukemista, sita ennen taidan kayda hakemassa jotain paikallisesta kirjakaupasta, dekkareita kesaksi.

  Tykkää

  • Mekin olemme lomailleet ja olen itsekin lukenut pitkästä aikaa muutakin kuin koulukirjoja, koska opinnot ovat kokonaan valmiit, odotan vain syksyä, että saan tutkinnon ulos. Luen nyt Nina Georgen kirjoittamaa kirjaa Pieni kirjapuoti Pariisissa, se on hyvä! Olen myös ehtinyt olla enemmän lapsen kanssa, siivota, venytellä opiskelun jumittamaa kroppaa, suunnitella tulevaisuutta, siivota… Loma tekee hyvää!

   Tykkää

   • Onnea opintojen valmiiksi saamisesta – se on aina upea saavutus ja avaa niin kovin monia ovia! Loma tekee todellakin hyvää, vaikka itse en täysin lomalla olekaan – mutta kyllä arki on tietyllä tavalla kiireettömämpää, kun ei tarvitse huolehtia lapsia kouluun tiettyyn kellonaikaan jne.

    Pitääkin katsoa, saisinko ladattua tuon Pienen kirjapuodin kännykkään – kiitos siis kirjavinkistä, tuota en olekaan vielä lukenut. Meilläkin loma alkoi muuten suursiivouksella – jotenkin kivempi olla lomalla, kun tuli siivottua oikein perusteellisesti heti loman aluksi :).

    Tykkää

 2. Täällä moni lähtee ulos vasta kahdeksan, yhdeksän jälkeen, kunhan ovat ensin syöneet. Lämpötila on kuitenkin pysynyt ihan kohtuulukemissa, joinakin päivinä on ollut tuulen vuoksi jopa aikalailla viileää. Lapsillekin olisi kuulemma kaikenlaista ohjelmaa tarjolla iltaisin pääkaupungissa, muttemme ole näihinkään tapahtumiin viime aikoina jaksaneet lähteä ja niitä mainostetaankin sen verran vähän, että on ollut vaikea onkia etukäteen selville, mitä olisi tarjolla missäkin.

  Minäkin aina raahasin kilokaupalla kirjoja Suomesta, kun aluksi kävin monta kertaa Suomessa vuoden aikana. Nyt kännykkään ladattavat kirjat ovat saaneet kelvata – niitä on tosi hyvä valikoima tarjolla ja olen jo tottunut lukemaan ruudulta. Tänä kesänä kun ei ole tarkoitus käydä Suomessa lainkaan – muualle Eurooppaan aiomme kyllä suunnata heinäkuussa. Täällä edes englanninkielisiä kirjoja on tarjolla tosi vähän.

  Tykkää

 3. Kiitos samoin – mukavaa lomaa myös teille! Äiti tykkää Pärnusta tosi paljon, mutten itse ole kertaakaan Pärnuun asti päässyt, olen Virossa käynyt ainoastaan Tallinnassa, vaikka olenkin kuullut, että Tallinnan ulkopuolelta löytyisi tosi kivoja kohteita ja onhan se näppärä kohde siinäkin mielessä, että sijaitsee lyhyen matkan päässä Suomesta – ottakaa ilo irti lomasta :)!

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s