Rauhallinen sunnuntai-iltapäivä pienessä algerialaisessa kylässä

DSC05307

Olimme viettämässä rauhallista sunnuntai-iltapäivää lasten loman aikana. Tytöllä oli serkku vieraana ja tytöt olivat katsomassa telkkaria olohuoneen sohvalla, kun ovipuhelin yhtäkkiä soi käskevästi. 

Tyttö meni vastaamaan. ”Tule avaamaan ovi”, oli naapurin puhelimeen sanoma lyhyt viesti. Tyttö meni avaamaan oven ja ennätin naapuria vastaan portaiden puoliväliin, jossa hän kertoi, että hänen ulko-ovensa oli jäänyt jumiin. Muitta mutkitta naapuri astui olohuoneemme parvekkeelle, josta hän kiipesi minun avustaessa parhaani mukaan parvekkeelta käsin oman talonsa katolle  – yllättävän ketterästi ottaen huomioon, ettei naapuri ole enää ihan nuori ja että pudotustakin oli parvekkeemme korkealta kaiteelta naapurin talon katolle kuitenkin melkoisesti.

Kun naapuri oli saatu turvallisesti katolleen, siirryin jatkamaan töitä keittiöön, josta sivusilmällä näin jälleen vilauksen naapurista, joka hiippaili portaissamme – hänen oli jotenkin täytynyt kiivetä katoltaan jälleen parvekkeellemme ilmeisesti tuolin avulla. Väliovi oli asunnossa ollut ilmeisesti kiinni eikä hän ollut päässyt katolta alaovelle, vaan oli keksittävä muita keinoja.

Kohta ovipuhelin soi taas ja naapuri kyseli onko vanhin poikamme kotona. Poika ei ollut kotona, mutta puhelimeen jälleen vastannut tyttö ehätti onneksi kysymään, että millaista apua naapuri tarvitsisi. Tikkaita kuulemma tarvittiin oven avaamisyrityksiä varten, johon totesin, että minäkin saan ne tuotua. Huomasin, ettei minun naisena katsottu välttämättä edes tietävän missä tikkaat ovat tai ainakaan jaksavan niitä kantaa. Hain tikkaat yläkerrasta ja jätin ne naapurille, joka oli jo saanut jonkun miehen auttamaan oven kanssa. Hätä ja vauhti olivat sellaisia, että pelkäsin hieman levyn jääneen kenties keittiössä päälle.

Ovipuhelin soi vielä kerran. Tällöin saimme tikkaat takaisin – naapuri oli vihdoinkin päässyt kotiinsa.

Jos vastaava tilanne olisi tapahtunut Helsingissä, olisi oven taakse jäänyt naapuri varmastikin soittanut ensimmäisenä huoltomiehelle ja todennäköisesti värjötellyt mieluummin vaikka pakkasessa kuin soittanut naapurin ovikelloa. Vaikka olen maalta kotoisin ja vaikka maalla totuinkin siihen, että kotona oli avoimet ovet ja että naapuri saattoi kävellä sisään päivisin ihan yhtäkkiä, niin Helsingin vuosien jälkeen olen kuitenkin tietyllä tavalla ehtinyt jo vieraantua tästä yhteisöllisyydestä, joka oikeastaan tuntuu kyllä aika hyvältä!

Tuntuu hyvältä, että voin pyytää naapurilta jauhoja siinä vaiheessa, kun olen aikeissa aloittaa vohveleiden paiston nälkäisille lapsille kaappien ollessa melko tyhjät monien ulkona vietettyjen päivien jäljiltä ja kun olen jo rikkonut kulhoon kananmunat ja kaatanut maidon ja huomaankin, että vain muutama päivä sitten ostettu jauhokilo onkin jo lähes tyystin käytetty ja lähikauppa on kiinni. Ja taas toisaalta naapuri uskaltautuu pyytämään minulta vastaavasti shampoota, jos huomaa omansa loppuneen juuri siinä vaiheessa kun hän on menossa suihkuun. Tuntuu tosi hyvältä ja turvalliselta, että vieressä asuu ihminen, joka on valmis auttamaan ja jolta uskaltaa pyytää apua puolin ja toisin!

Mainokset

2 thoughts on “Rauhallinen sunnuntai-iltapäivä pienessä algerialaisessa kylässä

  1. Täällä on yleensä tosi rauhallista – niin rauhallista, että osa pitää oviakin sepposen selällään, vaikkei olisi kotonakaan. Meillä ovi on sentään lukossa eli aivan yllätyskäynnille ei meille pääse. Helsingissä yläkerran naapurin lapset yrittivät muuten kiivetä meidän pihan pihakoivua pitkin omalle parvekkeelleen ennen kuin ehätin estämään vaarallisen näköisen puuhan – eli sattuu sitä Helsingissäkin :). Tosin aikuiset harvemmin missään kiipeilevät ja harvemmin uskaltavat tulla edes ovikelloa pimputtamaan.

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s