Viuhkan heilautus sinetöi Algerian kohtalon

Marttyyrien muistomerkki

1790-luvulla Ranska oli sopinut ostavansa viljaa Ranskan armeijalle kahdelta juutalaiselta kauppiaalta Algerissa, mutta heidän maksunsa olivat rästissä. Nämä kauppiaat olivat itse velkaa Hussein Deylle, Algeriaa hallinneelle ottomaanihallitsijalle, ja väittivät, etteivät he voi maksaa noita velkoja ennen kuin Ranska maksaisi velkansa heille. Dey oli jo yrittänyt neuvotella Pierre Devalin, ranskalaisen konsulin, kanssa tilanteesta, mutta ratkaisua ei ollut syntynyt. Kun Dey oli toistuvasti tavannut Devalin neuvotellakseen tilanteesta, hän lopulta hermostui ja iski Devalia viuhkallaan. Charles X vaati Deylta anteeksipyyntöä ja päätti aloittaa Algerin sataman saartamisen. Dey puolestaan vastasi tähän tykkitulella. 

Tämä tapahtuma tuli mieleeni vieraillessamme Marttyyrien muistomerkin yhteydessä olevassa museossa, jossa vanhimmat lapset eivät vielä olleet ehtineet lainkaan käydä, vaikka itse olenkin museossa käynyt jo monta kertaa. Siellä oli tapahtumista upeita maalauksia, joihin tämäkin viuhkan heilautus -tilanne oli kuvattu varsin onnistuneesti. Museossa ei saa kuvata, joten sieltä ei nyt kuvia ole. Ottomaanien hallitsijakauden aikainen näyttely oli mielenkiintoinen myös pienimpien lasten mielestä – tuon ajan ihmisten vaatteet ja pitkät miekat kiinnostivat lapsia kovasti, mutta kun siirryimme tarkastelemaan näyttelyn osaa, joka esitteli Ranskan valtakautta Algeriassa, jouduin siitä osan sensuroimaan pienimmiltä lapsilta, ja osittain myös itseltäni, johdattelemalla heitä tiettyjen pisteiden ohi. Kidutukset mitä moninaisimmin tavoin kuvattuina erittäin havainnollisesti sekä paikan päälle rakennettu giljotiini, johon oltiin viemässä seuraavaa uhria eivät mielestäni olleet lasten silmille sopivaa katsottavaa, vaikka museossa näin loma-aikaan vierailikin runsaasti pieniä lapsivieraita. Toisaalta on hyvä, että näitä julmuuksia tuodaan ilmi, ja että niistä uskalletaan käydä keskustelua koska valitettavasti välillä tuntuu hieman siltä, ettei meidän valkoisten eurooppalaisten tekemiä julmuuksia pidettäisi lainkaan niin merkittävinä kuin meihin itseemme kohdistuvia väkivaltaisuuksia. Tietenkin näimme nyt vain toisen osapuolen näkemyksen, mutta oli mielenkiintoista kurkistaa maan historiaan juurikin tästä näkökulmasta.

Muutamista kuvista keskustelimme kuitenkin lasten kanssa pitkään. Esimerkiksi kuva, jossa hattuun ja hienoihin vaatteisiin pukeutunut ranskalainen herra ratsastaa pellolla vartioimassa selkeästi raskasta työtä tekeviä algerialaisia naisia herätti kysymyksiä. ”Miksi algerialaisten naisten pitää tehdä noin rankkaa työtä omassa maasssaan?” ”Miksi algerialaiset näkevät nälkää, vaikka Algerian satamassa lastataan ruokaa ulkomaille vietäväksi?” Mitäpä näihin olisi osannut vastata?

Pienimmille jäi museosta sekä muistomerkistä uskoakseni onneksi päällimmäisenä mieleen paikalla samaan aikaan ollut poliisivoimien esittely, jonka johdosta 6-vuotias on nyt sitä mieltä, että hänestä tulee isona poliisi sekä hienot sähköautot ja -skootterit, joita oli rivissä vaikka millä mitalla ja joilla pojatkin pääsivät ajelemaan – pomppulinnoja ja liukumäkiä unohtamatta. Poliisivoimien esittelyosuudessa oli erityisen hienoa se, että heidän julisteessaan esitettiin poliisiksi opiskeleva nuori nainen ja että paikalle oli tuotu poliisien ajopelejä, jotka tietysti kiinnostivat poikia – samoin kuin poliisin pitämä polkuauto-liikennepuisto. Alueella oli myös algerialaisten sarjakuvien näyttely, joka ei ihan täysin vielä avautunut paikan päällä, vaikka osa ruuduista kovin hauskoja olikin, mutta kun kotona aloin googletella hieman algerialaisista sarjakuvista, sainkin lukea, että algerialainen manga on alkanut saavuttaa suurta suosiota sekä algerialaisten nuorten osalta, että jopa kansainvälisesti. Ja mikä ehkä hienointia – osa mangasta kirjoitetaan paikallisella arabian murteella! Olenkin monesti ajatellut, että miksei kirjoja voisi kirjoittaa myös darjaksi, koska uskoisin tämän madaltavan nuorten kynnystä lukea.

autoilua

Marttyyrien muistomerkki3

pomppulinnat

Essai du Hamma -puutarha oli seuraava vierailukohteemme, joka sijaitsee ihan lähellä Marttyyrien muistomerkkiä ja joka on ihana, rauhallinen keidas keskellä vilkasta miljoonakaupunkia. Marttyyrien muistimerkiltä voi laskeutua puutarhan kupeeseen riippuhissillä. Täällä olemme vierailleet monesti, mutta aina vain puutarha houkuttelee meitä vierailemaan yhä uudestaan ja uudestaan. Pojat halusivat ostaa portilta valmiiksi puhallettuja taikurin ilmapalloja, joista taiteilin pojille mäyräkoirat puutarhaan mukaan otettaviksi.

kasvitieteellinen2

kasvitieteellinen5

Tällä kertaa katselin puutarhaa tosin hieman uusin silmin, kun tiesin, että siellä on kuvattu Tarzan-elokuvia – niitä lapsuuteni lemppareita.

Kasvitieteellinen

Yhdessä asiassa Algeriassa ollaan mielestäni kuitenkin menty takapakkia ja se on pääkaupungin eläintarha. Ben Aknoun -eläintarha oli nimittäin ennen hieno ja laajalla alueella sijaitseva eläintarha, jossa vierailijoita kuljetettiin riippuhissein sekä pienellä junalla ja jossa eläimillä oli suuret häkit. Nyt Ben Aknoun on jätetty lähes heitteille ja sieltä on ilmeisesti osa eläimistä siirretty kasvitieteellisen puutarhan vieressä sijaitsevaan pieneen eläintarhaan, jossa osalla eläimistä on selkeästi aivan liian pienet häkit. Ben Aknounista olisi saanut upean kunnostamalla ja tilaa olisi ollut riittämiin, joten en oikein jaksa ymmärtää tätä siirtoa. Riikinkukoilla sentään oli reippasti tilaa ja näimmekin upean ilmestyksen, kun suuri riikinkukko avasi pyrstönsä täyteen komeuteensa. Nämä riikinkukot sen sijaan ottivat rennosti. 6-vuotias kysyi, miksi riikinkukon pyrstössä on silmät. Tähän kysymykseen olikin paljon helpompi vastata kuin edellisiin.

riikinkukko

Päivä oli jälleen kovin ajatuksia herättävä ja keskustelu jatkui vielä kotonakin.

 

 

 

Mainokset

3 thoughts on “Viuhkan heilautus sinetöi Algerian kohtalon

  1. Kiitos – minustakin täällä on tosi kaunista 🙂 ! Lämpötila on tainnut pyöriä päivisin siinä 25 asteen tuntumassa – yhtenä päivänä pomppasi tosin jo 30 asteeseen. Päivisin on kivan lämmintä, mutta ei liian kuuma, mutta iltaisin lämpötila laskee sen verran, että huppari/neule/takki on pitänyt napata mukaan illan varalle.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Alger, Algiers, Algeria | Meriharakka.net

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s