Onnistunut naistenpäivä ja loman odotusta

Palaanpa vielä muutamalla sanalla naistenpäivään, joka oli meidän osaltamme erinomaisen onnistunut. Tytön opettaja oli sanonut koulussa, että ”naisten eid” on erittäin tärkeä päivä ja lapset olivatkin päättäneet askarrella minulle kortin, minkä lisäksi tyttö oli käynyt ostamassa yllätykseksi suklaalevyn, jonka oli vielä pakannut nättiin lahjapaperiin. Olen huomannut, että lapset ovat alkaneet kirjoittaa myös minulle tulevat viestit arabiankielellä. Olen huomannut myös, että täällä naiset pyrkivät pitämään oikeuksistaan kiinni. Algerian itsenäisyyssodassahan naiset taistelivat miesten rinnalla ja heidän panoksensa oli itsenäisyyden voittamisen kannalta merkittävä, mikä kuvaa aika osuvasti sitä, miten vahvoista naisista on kyse.

Keittiösaarekekin toimitettiin juuri naistenpäivänä ja vaikka olinkin aika nolona siitä, että tulimme tilanneeksi saarekkeen, joka ei edes mahtunut ovesta sisään, niin algerialaisten mielestä tässäkään ei tuntunut olevan mitään kummallista. Emme tainneet olla ensimmäiset ja tuskin viimeisetkään asiakkaat, jotka ovat tulleet tällä tavoin hölmöilleiksi. Saarekkeen toimittamisessa yläilmojen kautta ei myöskään ollut lainkaan vaikeuksia, vaan tottuneen oloisesti yläkerran parvekkeelle kiinnitettiin nostositeet, joiden avulla saareke saatiin nostettua toisessa kerroksessa sijaitsevaan keittiöön. Nosto-operaatio oli hetkessä ohi, minkä jälkeen portaita pitkin kannettu kivitaso liimattiin saarekkeen päälle keittiössä. Nyt keittiössä on kivasti laskutilaa! Tilasimme saarekkeen Pinterestistä nappaamani kuvan perusteella ja taitava paikallinen puuseppä teki siitä juuri sellaisen kuin halusinkin.

Nyt odottelemme lasten parin päivän päästä alkavaa kevätlomaa, vaikkemme ole vielä edes ihan täysin päättäneet mitä aiomme lomalla tehdä. Naistenpäivään liittyen laitan tähän loppuun vielä linkin mielenkiintoiseen artikkeliin, jossa Algeriaa kuvataan afrikkalaisten muslimimaiden naisten ja miesten välisen tasa-arvon ”aatelimaana”. Paljon on täälläkin toki vielä tehtävää, mutta paljon on jo saatu aikaankin esimerkiksi koulutuksen saralla. Hyvää kevätlomaa kaikkiin niihin maihin, joissa sitä ensi viikolla vietetään!

 

Mainokset

4 thoughts on “Onnistunut naistenpäivä ja loman odotusta

 1. Tuolta Edustusrouvan blogin kautta päädyin tänne lukemaan elämästä Algeriassa-kiva! Algeria ei muuten olekaan mulle tuttu paitsi yhden ystävän ystävän kautta ihan vähän kuulopuheelta. Autoista ja kävelystä tuli mieleen, että täällä Kairossa (jonne muutimme miehen työn vuoksi vähän aikaa sitten) tuntuu olevan vähän samanlainen asenneilmasto autoiluun ja kävelyyn. Kuulin että valtio tukee bensan hintaa niin että se on erityisen halpaa! Ja ruuhkasta tietenkin myös voisi päätellä että autoilu on suosiossa ja siitäkin että harva hyödyntää ruuhkatonta jokea liikennöinnissä. Mielenkiintoinen tuo linkkaamasi artikkeli Algerian ja Nigerin tasa-arvokysymyksistä! Puhutaanko Algeriassa muuten ranskaa vielä?

  Tykkää

  • Olipa hauska sattuma, kun juuri tänään minäkin kävin Edustusrouvan blogin kautta sinun blogissasi ja vaikken ehtinytkään kommentoida, niin tykkäsin tosi paljon ja lisäsin blogisi omaan blogiluettelooni :). Egypti on aina ollut maa, jossa olen halunnut käydä, mutta jossa en vielä ole päässyt käymään. Juurikin Egyptin historia kiinnostaa kovin!

   Täällä on tosiaan edistytty monessakin asiassa viime vuosina, mutta toki monen asian suhteen on vielä paljon tehtävääkin. Maa on ihan erilainen kuin vielä 2000-luvun alussa – ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Tai sitten olen vain itse muuttunut kovin paljon – kun minähän vastustin vuosia tänne tuloa ja nyt en malta lomillakaan maasta poistua, vaan haluaisin kääntää suunnilleen jokaisen kiven ja kannon ympäri oppiakseni ymmärtämään edes pikkuisen, mistä tässä maassa on kyse :).

   Virallinen kieli täällä on nykyään arabia ja sitä yritän itsekin oppia lisää (sekä kirjakieltä että paikallista darjaa), mutta koulutettu väestö etenkin pääkaupungissa puhuu yleensä erittäin hyvin ranskaa. Nykyisin ranska on täällä ensimmäinen vieras kieli ja meillä erityisesti tyttö tykkää kovasti opiskella ranskaa; tyttö on kokenut ranskan huomattavasti kirja-arabiaa helpommaksi.

   Tykkää

   • Kiva kuulla! Ranska siis teilläkin elää opituissa kielissä 🙂 Mä olinkin kuullut tuosta paikallisesta kielestä! Joka silloin yllätti että siellä sellainenkin on. Arabiaa olisi kiva oppia minustakin, mutta toistaiseksi hyvin vähäinen sanavarasto on tarttunut mukaan.

    Tykkää

 2. Lapset tosiaan opiskelevat ranskaa, mutta itse en ole sitä koskaan harmikseni opiskellut. Hieman tässä pohdin pystyisinkö vielä ”vanhoilla” päivilläni oppimaan sekä ranskaa, arabian kirjakieltä että darjaa, mutta kyllä se haastavalta tuntuu… Olen täällä ollut toisinaan tapaamisissa, joissa puhun yhden kanssa arabiaa, toisen saksaa, kolmannen englantia ja lasten kanssa suomea ja huomaan, että alan tuollaisissa tilanteissa sekoilla jo näiden vahvempienkin kielten (englanti ja saksa) kanssa – varsinkin väsyneenä ja varsinkin, jos kieltä pitää vaihtaa lennossa.

  Ranskaa olen oppinut ymmärtämään jonkin verran kirjoitettuna, koska esimerkiksi eläinsuojelujärjestö El Rifkin sivuja seuraan kääntäjän avulla ranskaksi – tyttö hämmästyi, kun ymmärsin tytön kotitehtävästä sellaiset tärkeät sanat kuin ”kissa” ja ”koira” :). Meidän ihanaa kissaakaan ei olisi saatu ilman tuota sivustoa ja ilman ranskan tulkintaa. Ranska myös muistuttaa joidenkin sanojen osalta englantia sen verran, että toisinaan on helppo arvata, mistä on kyse.

  Arabiassa erityisen haastavaa on ääntäminen – meinasin lopettaa koko opettelun siihen paikkaan, kun eräs tuttavani Suomessa aika kärkkäästi puuttui ääntämiseeni ja tuli vähän tunne, etten halua opiskella kieltä lainkaan, kun en osaa edes aakkosia ääntää. Täällä kuitenkin ihmiset suhtautuvat tosi ymmärtäväisesti siihen, etten kurkkuäänteitä ihan puhtaasti osaa – joitakin viikkoja sitten miehen isoäidinkin luona eräs toinen vieras huomasi puhuessani lapsille suomea, ettei meidän kielessämme käytetä lainkaan kurkkuäänteitä ja sanoi ymmärtävänsä, kuinka vaikeaa niitä on aikuisiällä oppia.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s