(Kissa)pelosta

Vaikka tässä kuvassa Bellan silmät kiiluvatkin hieman hurjan näköisinä, niin tämän kiltimpää kissaa saa hakea! Kuvassa Bella köllöttelee itsevaltiaan oloisena lasten leikkihuoneen ison Ikea-kilpikonnan päällä.

Tytölle tuli ystäviä kylään. En edes kuullut tyttöjen tuloa, koska olin keittiössä ja tytöt menivät suoraan tyttömme huoneeseen. Luulin kaiken olevan hyvin, kunnes 6-vuotias tuli kertomaan, että yksi tytöistä itkee lohduttomasti huoneen suljetun oven takana. Poika kertoi tytön pelästyneen Bellaa, joka oli ollut tapansa mukaan tyttöjä ovella vastassa.

En ollut osannut odottaa mitään tällaista. Lapsilla käy toisinaan ystäviä kyläilemässä eikä kukaan aikaisemmin ole kissaa varsinaisesti pelästynyt – ainakaan siinä määrin, että olisi purskahtanut itkuun. Lähdin samantien selvittämään tilannetta. Tyttö itki edelleen lähes hysteerisenä, vaikka oma tyttömme oli nostanut kissan samantien kotiin tultuaan toiseen huoneeseen, jossa se oli vieläkin suljetun oven takana. Kerroin, ettei kissa pääse tulemaan tytön huoneeseen. Kerroin, että se on jopa eri kerroksessa kuin me. Yritin rauhoitella itkevää tyttöä. Lopulta tilanteen laukaisi suklaavanukkaat, joita onneksi sattui löytymään jääkaapista juuri sopivasti koko seurueelle. Suklaan ihmeellinen vaikutus tuli jälleen todistettua!

Tilanne oli ohi lopulta melko nopeasti, mutta jäin kuitenkin miettimään sitä pitkään ja tilanne palasi jälleen mieleeni luettuani Leluteekin Emilian loistavan kirjoituksen pelosta. Jäin miettimään erityisesti sitä, miksi tyttö pelkäsi niin kovin nimenomaan pientä Bellaa, muttei pelännyt lainkaan suurikokoista Maxia? Jollakin lailla ajattelisin Maxin kuitenkin olevan näistä kahdesta se ”pelottavampi”. Tähän löytyi omalta tytöltämme vastaus kuin apteekin hyllyltä: hänen ystävänsä ei pelkää koiria, koska heillä on kotonakin koira. Kissaa heillä ei sen sijaan ole. Tämä vahvistaa käsitystäni siitä, että pelkäämme usein sellaista, mitä emme tunne tai mistä meillä ei ole kokemusta. Ja koska pelkäämme, emme edes halua tutustua pelkomme kohteeseen. Minua harmitti tytön puolesta, koska jos hänen pelkonsa on noin voimakas, ei hän saa koskaan tietää, miten ihanan pehmeä kissan turkki on tai miltä kehräävä kissa tuntuu sylissä.

Mietin myös, olisiko joku kissa joskus voinut vaikkapa raapaista tyttöä siten, että näin voimakas pelkotila olisi muodostunut tuosta tilanteesta? Tai olisiko häntä varoiteltu kotona villikissojen vaaroista niin, että tällainen lauhkea kotikissakin tuntui tästä syystä vaaralliselta pedolta? Useinhan meillä on valitettavasti tapana yleistää ja niputtaa ihmisiä sekä asioita näiden yleistysten pohjalta tiettyihin nippuihin. Erästä tuttavaani vasten hyppäsi lapsena saksanpaimenkoira ja tilanne oli niin pelottava, että hän alkoi pelätä kaikkia koiria – erityisesti saksanpaimenkoiria. Myöhemmin hänen perheessään oli omakin koira, mutta pelko nimenomaan saksanpaimenkoiria kohtaan ei tästä huolimatta ole täysin laantunut – vaikka suurin osa saksanpaimenkoirista varmasti on niitä hyvin käyttäytyviä! Monet niputtavat myös tietyt kansallisuudet ”vaarallisiksi”, koska näistä maista kotoisin olevia on ollut esillä uutisotsikoissa ikävissä yhteyksissä. Tutustuin kerran Suomessa erääseen algerialaiseen, joka totesi kotimaansa kerrottuaan, että ”nyt juokset varmaan karkuun”. En juossut – onneksi! Ajattelen jotenkin niin, että jokaisesta kansallisuudesta löytyy ”mätiä omenoita”, mutta etten voi jättää tutustumatta johonkin mielenkiintoiseen ihmiseen vain hänen kansallisuutensa vuoksi. Ihan samoin kuin en jättäisi saksanpaimenkoiraakaan hankkimatta siitä syystä, että yksi kyseisen rodun edustaja on joskus hypännyt tuttavaani vasten aiheuttaen hänelle trauman.

Vielä yksi esimerkki omista peloistani. Aloin pelätä lentämistä, kun olin kerran lentokoneessa, josta sammui moottori pian nousun jälkeen ja joka joutui palaamaan lähtökentälle kaarreltuaan tätä ennen tuskastuttavan kauan meren yllä. Uskalsin taas lentää, kun sain itseni vakuutettua siitä, että jos alan vältellä lentämistä, pitäisi minun oikeastaan vältellä myös autossa matkustamista – ja jopa kotona oloa, koska suuri osa onnettomuuksistahan tapahtuu juuri kotona. Onneksi uskalsin, koska moni mukava asia olisi jäänyt kokematta, jos en olisi enää koneeseen astunut! Ja onneksi uskaltauduin lentämään jopa yksin lapsen kanssa – ja jopa yksin kolmen lapsen kanssa! Tietynlainen pelko, varovaisuus ja itsesuojeluvaisto on ihan tervettä, mutta siinä vaiheessa, kun pelko alkaa hallita elämää tai estää kivojen asioiden tekemisen tai uusiin ihmisiin tutustumisen, ollaankin jo ”heikoilla jäillä”.

 

Mainokset

2 thoughts on “(Kissa)pelosta

  1. Minullakin on suuri pelko juuri saksanpaimenkoria kohtaan kun niitä jopa kolme kappaletta lapsena pääsi näykkäisemään, jokainen kerta niin, että en kerennyt edes huomaamaan koiran lähestymistä. Saksanpaimenkoira tuntuu olevan usein ns. statuskoira, minkä omistajilla ei välttämättä ole kokemusta tai halua kouluttaa koiraa, joka ei ehkä aloittelijan käsiin olisi se helpoin valinta. Uskoisin, että saksanpaimenkoirissa on myös jonkin verran sellaisia, joita on kohdeltu kaltoin ja laitettu kiertoon, eikä ne koiran ongelmat häviä noin vain omistajan ja kohtelun muututtua.

    Tykkää

    • Kiva kun kommentoit :)! Valitettavasti on totta, että on olemassa myös saksanpaimenkoiria, joista tulee ”huonoissa käsissä” jopa vaarallisia ja ettei saksanpaimenkoira välttämättä ole se sopivin rotu kokemattomalle omistajalle. Sellaisten koirien kanssa pitääkin olla varovainen! Täälläkin olen huomannut, että ”suuri ja pelottava” koira on usein tietynlainen statussymboli ja saksanpaimenkoira on tässä kategoriassa sieltä ”kesyimmästä päästä”. Hyvin koulutettuna ja varsinkin hyvin kohdeltuna saksanpaimenkoira on kuitenkin mielestäni mainio ja monipuolinen koira. Arvaamattomia koiria löytyy ihan pienimmistäkin roduista eli arvaamattomuus ei ole rodusta kiinni. Meillähän ei muuten edes ole saksanpaimenkoiraa, vaan sekarotuinen Max, jossa kylläkin on ”saksalaista” verta :).

      Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s