Suosi algerialaista

Olen alusta lähtien pyrkinyt suosimaan täällä ollessani mahdollisimman paljon algerialaisia tuotteita sekä käyttämään esimerkiksi paikallisten käsityöläisten palveluja. Ravintolassa usein kysytään, haluammeko juoda Cokista vai Fantaa, mutta minun valintani on Selecto, paikallinen herkullinen limsa. Erityisen tärkeää paikallisten tuotteiden suosiminen on mielestäni nyt tilanteessa, jossa öljyn hinta on laskenut ja jossa Algeria pyrkii muuttamaan maata tuontitaloudesta tuotantotaloudeksi. Kun mies kertoi, että Algeriassa pyritään jatkossa vähentämään tuontituotteiden tuontia ja lisäämään omaa valmistusta, luulin ensin, että kyse on täyskiellosta tuoda elintarvikkeita ulkomailta. Tällöin ensireaktioni oli, että ”valmistetaanhan Snickerseja Algeriassa?”, sillä vaikka pyrinkin suosimaan algerialaisia tuotteita, on minullakin toki heikot kohtani. Ilmeisesti kyse on kuitenkin tuontituotteiden rajoittamisesta eikä täyskiellosta. 

Kävimme eilen molemmissa pääkaupungin kauppakeskuksissa. Tavaksemme on tullut käydä ensin Ardiksessa ja ostaa sieltä evästä mukaan. Tämän jälkeen tykkäämme ulkoilla joko Ardiksen picnic-alueella ja läheisellä rannalla tai Sablatissa, joka on lastemme yksi lempipaikoista. Yleensä, jos lapsilta kysyy, minne he haluavat mennä, on vastauksena Sablat – pääkaupungissa sijaitseva suuri puisto. Eilen kävimme paluumatkalla ruokaostoksilla vielä Bab Ezzouarissa, josta on muodostunut suosikkimme, koska sieltä löytyy enemmän liikkeitä kuin Ardiksesta ja koska sen ruokakauppa on mielestämme edullisempi kuin Ardiksen vastaava.

Yläkuvasta näkyy osa ostamistamme algerialaisista tai Algeriassa valmistetuista tuotteista. Vaikka olenkin sitä mieltä, että yleensäkin kannattaa suosia mahdollisimman lähellä tuotettuja tuotteita, jotta tuotteiden kuljetusmatkat jäisivät mahdollisimman lyhyiksi, niin täysin pyyteetöntä tämä algerialaisten tuotteiden suosiminen ei kohdallani ole – asiaan vaikuttaa paljon myös se, että algerialaiset tuotteet ovat lähes poikkeuksetta tuontituotteita huomattavasti edullisempia ja olen kokenut, että niiden hinta-laatusuhde on usein erinomainen. Toisinaan vastaava tuontituote saattaa maksaa kaksinverroin sen verran kuin algerialainen tuote. Esimerkiksi hillot, erilaiset juustot, jogurtit, jogurttijuomat, mehut ja oliiviöljy ovat täällä erinomaisia. Erityismaininnan ansaitsee algerialainen valkosipulituorejuusto, joka oli huomattavasti edullisempaa kuin aikaisemmin ostamamme tuontijuusto – ja huomattavasti maukkaampaa! Tuontihedelmät jätän suosiolla kauppakeskuksen hyllyille ja suosin paikallisia tuoreita kauden hedelmiä sekä vihanneksia, jotka ostamme torilta. Toinen keino vähentää kauppalaskun summaa, on ostaa paljon käyttämiämme tuotteita suuremmissa pakkauksissa; sokeria meille ostetaan 5 kilon pusseissa ja öljyä 5 litran tonkissa – Algeriassa valmistettuina, kuinkas muuten!

 

Muutamia hintaesimerkkejä eilisestä Bab Ezzouarin kuitista:

Valmiskaakao Candy Choco 1L 145 DA (1,22 € valuuttamuuntimella)

Jogurttijuoma 1L 95 DA (0,80€ valuuttamuuntimella)

5 kg sokeria 390 DA (3,29€ valuuttamuuntimella)

Pussi punaisia linssejä 1 kg 280 DA (2,36€ valuuttamuuntimella – ei ihme, että algerialaiset tuntuvat suosivan vihreitä linssejä, nämä ovat suhteessa aika kalliita!)

Vehnäjauhot 1 kg 39 DA (0,33€ valuuttamuuntimella)

Ja se ihana valkosipulituorejuusto 115 DA (0,97€ valuuttamuuntimella)

Lihan ostamme usein suoraan tilalta ja suosimme nykyisin arkiruuissa edullista ja terveellistä kalkkunaa. Mies ostaa tilalta kokonaisen kalkkunan, jonka paloittelemme kotona ja pakastamme. Kalkkunat painavat täällä niinkin paljon kuin 10-15 kiloa, joten yhdestä kalkkunasta riittää lihaa pitkäksi aikaa.

Kosmetiikkatuotteiden osalta nostan esiin nämä Algeriassa valmistetut löydöt: Venuksen kamomillashampoon ja saman merkin vaniljakylpygeelin, jotka maksoivat 95 DA (0,80€) /kappale. Kamomillashampoo nimittäin toi iän myötä tummuneisiin hiuksiini kaipaamaani vaaleutta ja kiiltoa siinä määrin, että päätin ainakin toistaiseksi luopua hiustenvärjäyssuunnitelmistani. Jopa lapset huomasivat eron! Siitä lähtien kun hiukset alkoivat tummua, olen suosinut niissä vaaleita raitoja, jotka eivät ole niin radikaalivärjäys kuin koko pään blondaaminen ja joissa ei juurikasvukaan niin herkästi ja nopeasti näy. Täällä kuitenkin moni tuttava on hiuksensa pilannut värjäämällä – erityisesti blondaamalla. Osa kampaajien vaalennusaineista ei ilmeisesti ole parasta mahdollista laatua ja kotivärjääminenkin hirvitti nimenomaan vaalentavilla väreillä. Tästä syystä tämä kamomillashampoo oli ilahduttava löytö! Mies innostui shampoosta (tai luulen, että lähinnä siitä, että peruinkin värjäyssuunnitelmani), niin että ryntäsi useamman kerran ostamaan shampoota, joten tätä on nyt kaapissa pullo poikineen. Vertailun vuoksi tunnettujen merkkien shampoot maksavat täällä useamman satasen. Onnistuneen shampoo-kokeilun jälkeen piti kokeilla myös saman merkin suihkugeeliä, joka on myös ehdottomasti hintansa väärti tällaiselle, joka rakastaa vaniljan tuoksua! Kampaamoista puheenollen, teini leikkautti hiuksensa hintaan 100 DA (0,84€) ja lopputulos on tosi hieno! Naisten hiustenleikkuu ja värjäys on huomattavasti kalliimpaa, mutta kuitenkin euro- tai dollarialueilta tuleville sen verran edullista, että moni tuntuu ryntäävän ensimmäiseksi kampaajalle. Valuuttamuunnin ei muuten kerro koko totuutta hinnoista – euroalueelta tulevalle hintataso on huomattavasti edullisempi, jos rahaa vaihtaa paikan päällä.

 

 

Mainokset

4 thoughts on “Suosi algerialaista

  1. Olipa mielenkiintoista, juuri kun itsekin kirjoitin hinnoista ja ostoksista. Taallakin tuontituotteet ovat kalliita, Turkki on onneksi hyvin pitkalle omavarainen joten paikallinen tuotanto on todella vankkaa ja hyvaa, en muista milloin olisin ostanut jotain tuontituotetta silla hinta ratkaisee ja paikallinen laatu on yleensa hyva.

    Tykkää

  2. Täällä taas talous on nojannut hyvin vankasti öljyyn ja tuontituotteita on suosittu. Nyt taloutta pyritään vakauttamaan muunmuassa sillä, että tuotantoa pyritään monipuolistamaan. Onneksi maalla ei ole käytännössä katsoen lainkaan velkaa, muuten tämä öljyn hinnan putoaminen olisikin kinkkinen paikka! Nämä paikalliset tuotteet on kyllä niin hyviä, että oman tuotannon lisääminen on mielestäni oikein fiksu veto tässä tilanteessa. Toki vie aikansa, että omaa tuotantoa saadaan lisää, mutta jo nytkin kotimaisten tuotteiden valikoimat ovat yllättävän laajat.

    Tykkää

  3. Olipa hyvä, kun otit tämän puheeksi; oikeastaan halusinkin kirjoittaa myös aiheesta Suomesta käsin katsottuna… Suomessa tosiaan suomalaisten tuotteiden suosiminen ei olekaan näin yksinkertaista – ja valitettavan kalliiksikin se tulee. Valitettavasti harvemmin tuli siis suosittua suomalaista, vaikka mielestäni tämä hyvä periaate onkin. Tuotteiden valmistaminen on Suomessa kovin kallista ja monet ”suomalaisetkin” tuotteet valmistetaan nykyisin ulkomailla halvemmissa olosuhteissa. Juttelin tästä kerran erään maidontuottajan kanssa, joka oli sitä mieltä, että on ihan kestämätön tilanne, kun maitokin kannattaa tuoda mieluummin ulkomailta kuin tuottaa kotimaassa. Tämä onkin aihe, jota olisi mielenkiintoista pohtia monesta maasta käsin katsottuna!

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s