Onko lukutaidoton tyhmä?

image

(Kuva: SOS-lapsikylä)

Koska minulla on kummilapsi Algerian SOS-lapsikylästä, saan kuukausittain sähköpostiin kirjeen SOS-lapsikylien uusimmista kuulumisista. Osan mielestäni mielenkiintoisimmista ja ajankohtaisimmista uutiskirjeistä olen jakanut Facebookissa – nyt viimeisimpänä Syyrian lohduttomasta tilanteesta kertovan uutisen, jonka mukaan Madayan kaupungissa osalla ihmisistä ei ole enää ollut muuta mahdollisuutta kuin syödä ruohoa ja jossa vanhemmat ovat joutuneet turvautumaan jopa unilääkkeisiin lopettaakseen lapsen itkun nälän vuoksi. Tästä Kambodzan kouluhankkeesta sain idean tämän päiväiseen kirjoitukseen lukutaidottomuudesta Algeriasta käsin katsottuna.

Eräs fiksuimmista tuntemistani ihmisistä ja läheisimmistä ihmisistäni täällä Algeriassa on luku- ja kirjoitustaidoton. Suomessa tämä herättää usein valtavaa hämmästystä ja ihmettelyä ja valitettavasti myös kysymyksiä siitä, onko kyseinen ihminen jotenkin tyhmä. Ei todellakaan ole! Usein juuri tämä ihminen tuntuu ymmärtävän minua jo puolesta lauseesta ja selittää usein muillekin mitä ajoin takaa siinä vaiheessa kun moni kouluja käynyt on jo pudonnut kärryiltä aikaa sitten. Huomasin, että kyseinen henkilö oli itsekin hieman varuillaan siinä vaiheessa kun kuuli minun jatkavan opintojani ja hän otti itse esiin oman lukutaidottomuutensa kun puhuimme opinnoistani. Oli oikeastaan hyvä, että puhuimme tästä, koska huomasin kuinka helpottunut hän oli minun todetessani, etten pidä ollenkaan lukutaitoa tai koulutusta älykkyyden mittarina ja että älykkyyttä on olemassa niin kovin erilaista. Tästä keskustelusta lähtien hän on hyväksynyt opiskeluni ja työntekoni ihan uudella tavalla todeten jopa, että tietokoneella kirjoittaminenhan on kuin pianon soittoa – terävä havainto sekin!

Lukutaidon oppiminen ei itseasiassa edes vaadi korkeaa älykkyysosamäärää, mutta harjoitusta ja opettelua se vaatii! Nykyisin täällä on koulupakko ja esimerkiksi yliopisto-opiskelijoista naisia on reilut puolet – joidenkin arvioiden mukaan jopa 60% – mutta muutama sukupolvi sitten sodan ja levottomuuksien aikana ei naisten, eikä kyllä miestenkään, opiskelu ollutkaan niin itsestään selvää kuin nykyisin. Tästä syystä vanhemman sukupolven keskuudessa esiintyy luku- ja kirjoitustaidottomuutta ja osa esimerkiksi allekirjoittaa viralliset lomakkeet sormenjäljellään. Täällä on alettu järjestää vanhusten lukutaito-opetusta, mutta sellainen ihminen, joka on ollut koko elämänsä lukutaidoton ei välttämättä osaa enää kaivata tätä taitoa niin paljon, että lähtisi sitä hankkimaan. Lukutaidottomuus vaikeuttaa monia arkipäivän tilanteita ja yhteiskunnallisten asioiden seuraamista ja jotenkin toivoisi, että kaikilla lapsilla ympäri maailman olisi mahdollisuus tämä taito hankkia perheen varallisuudesta riippumatta!

Kannattaa käydä kurkkaamassa, miten tärkeää työtä SOS-lapsikylät Kambodzassa tekee! Tyttöjen ja naisten kouluttamisella on havaittu olevan suurta vaikutusta koko ympäröivään yhteisöönsä ja tämäkin SOS-lapsikylän uutiskirjeessä esiintyvä tyttö haaveilee kouluttautuvansa itse myöhemmin opettajaksi voidakseen vuorostaan auttaa muita oppimaan ja sitä kautta kehittämään kotimaataan.

Mainokset

6 thoughts on “Onko lukutaidoton tyhmä?

  • On tosiaan sääli, ettei kaikilla ole yhtäläisiä mahdollisuuksia opiskella! Suomessa lukutaito on niin itsestäänselvyys, etten oikein osaa kuvitellakaan, millaista olisi, jos en osaisi lukea. SOS-lapsikylien toiminta on tosiaan paljon laajempaa kuin vain varsinaisten lapsikylien ylläpitoa. Olin aika vaikuttunut siitä, että SOS-lapsikylä oli ainoa avustusjärjestö, joka sai luvan mennä tuonne Madayan kaupunkiin ja entistä vakuuttuneempi siitä, että olin valinnut oikean avustusjärjestön tukikohteekseni.

   Tykkää

 1. Jostakin tutkimuksesta joskus luin, että lukutaidottomille kehittyy erinomainen näkömuisti. Tämä pitää ainakin paikkansa 94-vuotiaan anoppini kanssa, aivan uskomaton muistamaan jopa kirjoitustekstinkin ulkonäön. Lukutaidoton voi olla tietämätön, mutta ei suinkaan tyhmä.

  Tykkää

 2. Voi muuten pitää paikkansa – minusta myös tuntuu, että tällä henkilöllä on äärimmäisen hyvät sosiaaliset taidot, joilla hän kompensoi sitä, ettei osaa lukea – hän on siis sosiaalisesti erittäin älykäs. Matkustellutkin yksin Euroopassa ja jotenkin aina löytänyt perille.

  Mietittiin muuten jokin aika sitten äitini kanssa, kuinka kauas Suomessa lukutaito ylettyy suvussamme, muttemme enää olleetkaan varmoja isoisovanhempieni kohdalla. Isovanhempani osasivat lukea ja kirjoittaa, mutta heidän vanhemmistaan emme enää kaikkien osalta olleetkaan ihan varmoja. Mammani kävi aikoinaan kirjoittamassa naapurille sanelun mukaan, kun naapuri ei osannut kirjoittaa.

  Tykkää

  • Suomessa opetettiin lukemaan lukkarien toimesta jo 1700-luvulla. Kirkonkirjoihin tuli siitä merkintäkin, ainakin alkeet oli jokaisen pakko oppia, ulko- ja sisälukutaito on erikseen merkitty. Digitaaliarkistosta voi käydä katselemassa niitä kirkonkirjoja. Eri asia sitten, miten lukutaito kehittyi, kun kovin paljon suomenkielistä kirjallisuutta ei ollut saatavilla. Ainakin minun vuoden 1900 tietämillä syntyneet isovanhempani olivat kovia lukijoita, heidän vanhemmiltaankin on jäänyt muistiin kirjoitettuakin tekstiä.

   Tykkää

 3. Meidän pienessä ja syrjäisessä maalaiskylässä tosiaan oman isoäitini (olisi nyt reilu 100-vuotias) ikäinen naapuri oli luku- ja kirjoitustaidoton eli kaikkialla Suomessa ei lukutaito ollut saavuttanut koko väestöä vielä tuolloinkaan, mikä tuntui erikoiselta, koska opetusta oli kyllä saatavilla. Väliinputoajia on tietysti ollut aina. Mamma kävi naapurissa tarvittaessa auttamassa kirjoittamisessa eikä tätä minunkaan lapsuudessani pidetty mitenkään kummallisena.

  Kirkonkirjoihin olen halunnut tutustua, koska sukututkimus kiinnostaisi, mutten vain ole löytänyt ajallisesti tähän sopivaa tilaisuutta. Olisi mielenkiintoista tutkia omia juuria tarkemminkin! Niinkin oleelliset asiat kuin jonkin henkilön lukutaito, kun näyttävät vuosien saatossa helposti unohtuvan.

  Jäin muuten miettimään tuota mainitsemaasi näkömuistia, että toimiikohan se toisinkin päin, kun tällaisella lukutoukalla ei tunnu olevan näkömuistia lainkaan :)?

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s