Mikä on Galoufa?

(Kuva löytyi Anti Galoufan Facebook-sivujen albumista.)

 

Kissan- ja koiranelämää -postauksessa mainitsin ”kissojen ja koirien kuolemanpartion”, Galoufan, josta ajattelin kirjoittaa muutaman sanan lisää. Jaan myös linkin videoon, josta saa paremman käsityksen Galoufan toiminnasta. Merkitsin linkin punaisella, koska video on mielestäni sellaista materiaalia, että se saattaa järkyttää kaikista herkimpiä katsojia. Halusin videon kuitenkin jakaa, koska mielestäni eläintenoikeudet eivät ainakaan sillä parane, että näistä asioista vaietaan.

Galoufa on siis ainakin täällä pääkaupunkiseudulla toimiva ”partio”, joka ottaa kiinni kaduilta tapaamansa kulkukoirat ja -kissat ja vie ne lopetettaviksi. Galoufa on toiminut Algeriassa ilmeisesti jo 1800-luvulla. Ranskaksi galoufan työntekijöistä  näytetään käytettävän nimeä ”attrapeur de chiens”, jonka Google-kääntäjä käänsi koirarankkuriksi. Parhaimman käsityksen Galoufan toiminnasta saa katsomalla Anti Galoufan julkaiseman videon, joka on kuitenkin mielestäni niin raaka, etten sitä halunnut laittaa tähän blogiin suoraan avautuvana videona enkä sitä suosittele herkimmille katsojille!

Itse tulin videon katsoneeksi ja järkytyin tavasta, jolla eläimet lopetetaan kamalassa metallisessa häkissä, jossa ne ilmeisesti saavat sähköiskun sekä kylmästä tavasta, jolla kuolleet eläimet heitellään pinoon auton lavalle toimituksen jälkeen. Metallihäkkiin teljetyn koiran sydämen pamppailu on sydäntäsärkevää katsottavaa, samoin vankilakopissa ”tuomiotaan” useiden kymmenien lajitovereidensa kanssa odottavan kissan katse.

Toki villikoiralaumat voivat olla erittäin vaarallisia ja vapaina kaduilla liikkuvat eläimet voivat levittää tauteja, mutta jotenkin toivoisi, että olisi jokin inhimillisempikin tapa hoitaa tätä tilannetta! Eläinsuojeluryhmä El Rifk kannustaa ihmisiä steriloimaan lemmikkinsä ja käsittääkseni myös hoitaa jonkin verran sterilointeja. El Rifk pyrkii myös poimimaan kaduilta turvaan kissoja ja koiria ennen kuin Galoufa ehtii ne napata. El Rifkin työ tuntuu toivottomalta ja Galoufan epäinhimilliseltä. Tänään on kaunis päivä -blogin Meri kysyi minulta haasteessa jokin aika sitten, mitä tekisin jos voittaisin yhtäkkiä miljoonan. En silloin oikein osannut vastata, mutta nyt tiedän, että haluaisin perustaa tänne kunnollisen kissojen ja koirien turvatalon!

Mainokset

10 thoughts on “Mikä on Galoufa?

 1. Herkkänä ihmisenä en rohkene ruveta tuota videota katsomaan.

  Belizessä kulkukoiria lopetetaan lihapaloilla joiden sisällä on myrkkyä; myrkytyspartio kiertää muutaman kuukauden välein jokusen yön peräkkäin myrkyttämässä vapaana liikkuvia koiria. Kulkukissoja ei Belizessä jostain syystä juuri ole. Kaupungit ja kylät varoittavat ennen myrkytyskauden alkua, että lemmikit on pidettävä kotona. Ihan kamalan tuskallinen kuuluu tuo myrkkykuolema olevan – olen kerran kuullut kyseiseen myrkkyyn kuolevan koiran valituksen ja se oli järkyttävää kuultavaa. Omat koiratkin meillä kotona ihan hätääntyivät.

  Yhden koiristamme otimme itse asiassa pois Belizen kaduilta kulkemasta vain jonkun viikon ennen myrkytyskautta ja sen äidiksi epäilty koira oli tuo jonka kuulimme kuolevan. Olimme eläinsuojeluyhdistyksen kanssa yrittäneet saada äitikoirankin pois kadulta; se oli pahasti sairas ja olisimme halunneet sen rauhassa nukuttaa viimeiseen uneen, mutta kävi niin kuin kävi, emme ehtineet ajoissa. Se oli surullista.

  Sterilointi on tehokas tapa ehkäistä kulkukoira ja -kissaongelmaa. Itse uskon, että tärkeää olisi myös reippaasti rajoittaa pentueitten tarkoituksellista teettämistä. Maailmassa on jo niin loputtomasti kodittomia kissoja ja koiria, että lisää ei tarvittaisi.

  Tykkää

  • Ajattelinkin, ettei kaikki varmasti halua videota nähdä – itselläkin se pyörii nyt vähän liikaakin mielessä, vaikken omasta mielestäni ole edes kovin herkkä. Myrkyttäminenkään ei kuulosta hyvältä vaihtoehdolta! Täällä näkee välillä niin pieniä lapsiakin toisten lasten valvonnassa ulkona, että pelkäisin kyllä jo lastenkin puolesta, jos myrkytettyjä lihapaloja olisi levitetty ympäristöön. Täällä myös El Rifk ja Anti Galoufa varoittavat, jos tietävät, että Galoufa on tulossa jollekin tietylle alueelle.

   Kuulostaa ihan järkevältä, että myös suunniteltujen pentueiden teettämistä pitäisi välttää; jos mekin olisimme päätyneet ottamaan suunnitellun rotukissanpennun, emme varmastikaan olisi ottaneet Bellaa eli suunnitellut kissanpennut tavallaan vievät aina kodin yhdeltä kodittomalta ja näitä kodittomiahan riittää! Oletko muuten perillä mikä on tilanne Sudanissa kulkukoirien ja -kissojen osalta?

   Tykkää

   • Myrkyttäjät Belizessä antavat myrkkylihat tietyille koirille ja jäävät odottamaan, että koira kuolee. Keräävät sitten ruumiin ja mahdolliset myrkynjämät pois. Eli sinänsä ulkopuolisille ei pitäisi olla riskiä, mutta toisinaan tietysti on joku kotikoira tai -kissa väärässä paikassa väärään aikaan.

    Sudanista en tältä osin tiedä juuri mitään mutta poika on sanonut kuulleensa, että kulkukoiria ja -kissoja täälläkin tapetaan. Paikalliset suhtautuvat minun nähdäkseni ihan hyväksyvästi kodittomiin eläimiin mutta ehkä niitä jotenkin valtion puolelta sitten hoidetaan pois päiviltä? Täällä kaupungissa ei kyllä ole mitenkään rajattomasti kulkukoiria, enemmän lähempänä koulun tallia missä liikkuu paimenia joitten koirat arvatenkin lisääntyvät miten sattuu. Kulkukissoja on verrattain paljon mutta niilläkin on toisaalta aika paljon luontaisia vihollisia – kaupungin yllä parveilevat suuret haukat ja toisaalta suureksi surukseni jopa meidän koirat.

    Tykkää

   • Niinpä tietysti; olisikin tosi edesvastuutonta levitellä lihoja ympäriinsä. Siksi luulin, että toimitaan noin edesvastuuttomasti, koska lemmikeidenkin osalta myrkytyksistä siellä varoitellaan, mutta tosiaan varmasti sattuu vahinkoja, vaikka myrkyttäjät lihoja vahtisivatkin. Täälläkin onneksi osa ihmisistä suhtautuu kyllä ihan hyväksyvästi varsinkin kulkukissoihin; olen nähnyt yhdellä sivustolla jopa kuvan paikallisesta poliisista, joka oli koonnut kissapentueen sellaiseen paikkaan, että Galoufan olisi vaikea pentuja löytää ja jossa pennut olivat suhtturvassa muutenkin. Siellä tuo ihana poliisi kävi pentuja ruokkimassa ja samaan aikaan niille etsittiin koteja. Kulkukoiria yleensä pelätään ja osa onkin niin villiintyneitä, että saattavat olla erittäin vaarallisia.

    Tykkää

 2. Hirveää, en tiennyt, että tuollaisia enää on olemassakaan. Täkäläinen ampumistapa kuulostaa ihan taivaalliselta tuohon verrattuna. Kissojen ja koirien turvatalo kuulostaa hienolta, mutta tällaisessa maassa, missä niitä turvataloja ei tahdo löytyä ihmisillekään, ei voi odottaakaan heti sellaisia perustettavan eläimille. Aika toivottomat näkymät, kun katsoo miten ihmiset lapsesta vanhoihin kohtelevat eläimiä, pitäisi kasvattaa uusiksi koko kansa.

  Tykkää

  • Ampuminen kuulostaa tosiaan inhimilliseltä vaihtoehdolta tähän verrattuna!! Ja olet oikeassa siinä, ettei eläinten turvataloa oikein voi odottaakaan perustettavaksi maassa, jossa sellaista ei ole ihmisillekään ja toisaalta olen kyllä itsekin sitä mieltä, että ihmislasten pitäisi olla niitä ihan ensimmäisiä autettavia kaikkialla. Täällä ei taida muuten olla lainkaan sellaisia turvataloja, joihin naiset voisivat paeta esimerkiksi perheväkivaltaa? Jonkinlaisia lastenkoteja sentään on, mutta olen jostakin lukenut, että erityisesti lastenkodeissa, joissa hoidetaan aviottomina syntyneitä vauvoja, vauvojen olot ovat hirvittävät. Haluaisin vierailla tällaisessa lastenkodissa, mutten tiedä mistä sellaisen löydän ja saisinko edes vierailulupaa. Mies sanoi, että esimerkiksi jalkapalloilijat vierailevat täällä lasten sairaaloissa ja vievät lapsille lahjoja, mutta aviottomina syntyneet vauvat ovat aikalailla arka aihe, jota taidetaan yrittää ”hoitaa salassa”. Aviottoman lapsen leima pysyy lapsessa kuulemma läpi elämän. Tarvitsisin itseasiassa useamman miljoonan, että voisin perustaa tänne kaiken haluamani :).

   Tykkää

   • Täällä on useitakin associations (äh, unohtui sana suomeksi) jotka hoitavat naisten ja lasten asioita. Naisten turvakoti on Alger’ssa ainakin SOS femmes en detresse, heillä on sivusto tässä http://www.sosfemmes.com/ressources/liens_accueil_hebergement.htm Turvakoteja on aivan liian vähän, ottaen huomioon apua tarvitsevien naisten määrän. Siis täällähän jopa oma perhe saattaa heittää kadulle raiskatun tyttärensä, terrorismivuosilta näitä kidnapattuja ja myöhemmin hylättyjä nuoria naisia on vaikka kuinka paljon. Todella hirveitä kohtaloita.
    Sitten on tietty orpokoteja lapsille, joissa saa muuten vieraillakin ja joille voi tehdä lahjoituksia. Tästä osoitteesta löytyy
    http://www.orphelinatsalgerie.org/#!get_involved/c8k2
    Sivut on ranskaksi, en löytänyt englanniksi.

    Liked by 1 henkilö

 3. Kiitos Sirokko! En tiennyt, että turvakoteja täältä löytyy laisinkaan! Tosi hyvä, että löytyy! Tutustun noihin sivuihin ihan ajan kanssa! Sitäkään en tiennyt, että täällä raiskatut tyttäret hylätään perheen toimesta; olen jotenkin ajatellut, että täällä osattaisiin nähdä raiskauksen uhri nimenomaan uhrina.

  Englanninkielisiä sivuja löytyy niin harvoin, että olen jo tottunut lukemaan sivuja ranskaksi Google-kääntäjän avulla. Monet sanat ovat niin samoja kuin englanniksi, että on helppo saada juonesta kiinni. Törmäsin juurikin tuohon associations-sanaan, kun lähdin lasten kanssa käymään viikonloppuna kävellen L`Arbassa pizzalla ja siellä näytti yllättäin olevan jonkinlaiset ympäristötalkoot ja mainostettiin Environment associationsia. Tyttö ihmetteli, kun ymmärsin ranskankielisen tekstin, mutta kun tuo on niin lähellä englantia, niin ei ollut vaikeaa :).

  Tykkää

 4. Tuntuu vähän siltä, että etenkin maatiaiskissat ja osittain sekarotuiset koiratkin on vähän jokamaassa ”arvottomia”. Kyllä täällä Suomessakin kissoja hävitetään julmilla tavoilla :(.

  Tykkää

 5. Olet oikeassa: kyllä Suomessakin on joissakin paikoissa kissalaumoja, joita sitten lopetetaan ikävin keinoin. Koirien tilanne taitaa olla aikalailla parempi. Nyt tosin järkytyin uutista, jonka mukaan Suomessa ihan koirien kasvattajat kehottavat pitämään koiraa häkissä sisällä silloin kun omistaja ei ole kotona :(.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s