4G:n voimin nettiin ja muita tekniikan ihmeitä

Saimme meille vihdoinkin 4G-wifi-modeemin, jota mies oli jo jonkin aikaa jonottanut! Ensimmäisellä myyntikerralla ne nimittäin myytiin täällä nopeasti loppuun ja me jäimme ilman. Jälleen tällaisen asian hehkuttaminen saattaa Suomesta käsin kuulostaa perin kummalliselta, mutta kun ollaan Afrikan mantereella ja kun vielä työkin riippuu kunnollisesta internetyhteydestä, voitte varmasti kuvitella, miten iloinen olen jokaisesta edistysaskeleesta joka täällä otetaan tekniikan saralla! Itseasiassa juuri muutama päivä sitten kuuntelimme radiosta automatkalla, kuinka Algeria haluaa olla Afrikan internetyhteyksien pilottimaa ja kuinka tällaista uuden kaltaista yhteyttä ei ole saatavilla koko Afrikassa kuin Algeriassa ja Etelä-Afrikassa. Olin jo autossa aika innoissani tästä, vaikka täytyy sanoa, että internetyhteys on toiminut tämän vuoden aikana jo muutoinkin hyvin – ainakin täällä pääkaupunkiseudulla – ainoastaan olen pitänyt liittymää minun käytölläni melko kalliina. Hehkutetaan nyt vielä sen verran, että täällä internetasioita hoitava ministeri on nuori nainen!

Myös lapsilla oli ilo ylimmillään, kun saimme laitteen myötä kaivaa laatikoista esiin tabletin, iPadin ja älypuhelimet ja he ovat saaneet taas toisinaan katsoa lempiohjelmiaan netissä – vieläpä kaikki yhtaikaa! Meillähän ei ollut noihin nettilaitteisiin erillisiä nettikortteja, joten niitä on käytetty nettikäytössä lähinnä vain Suomessa.

Yhteys toimi meillä alkuun loistavasti, vaikkei tilanne kaikkialla Algeriassa tainnutkaan olla yhtä hyvä. Kaiken lisäksi kuukausimaksu pieneni melkoisesti; tämä ilo maksaa vain 1 000 DA (8.50€) /kk rajattomalla käytöllä, kun aikaisemmin tuo summa kului meillä suunnilleen viikossa. Tämä ei tosin ollut ihan kaikista nopein vaihtoehto, mutta tuntui riittävältä. Ilo meinasi kuitenkin loppua lyhyeen…

Ensin tietokoneeni hajosi. Se ei käynnistynyt enää lainkaan. Ajattelin, että takuuaika on tainnut juuri mennä umpeen; ostinhan koneen aika tarkasti kaksi vuotta sitten Suomesta. Olen nimittäin huomannut, että valitettavan useat tekniset koneet toimivat meillä juurikin sen takuuajan ja hajoavat melko pian sen jälkeen (kyllä onkin osattu laskea tarkasti, kuinka paljon käyttökertoja koneelle yleensä tulee takuuajan puitteissa!). Tähän väliin täytyy todeta, että täältä ostetussa pesukoneessamme on 10 vuoden takuu! Suomesta ostetussa pesukoneessamme taitaa olla vain 2 vuoden takuu! Miten on mahdollista, että Algeriassa koneet saadaan kestämään 10 vuotta ja Suomessa vain 2? Jonkin aikaa sitten katsoin dokumentin siitä, kuinka hehkulamputkin saataisiin kyllä kestämään vuosikausia, mutta ettei niitä kannata tehdä niin kestäviksi, koska tietenkään niitä ei silloin myytäisi niin paljon. Mietin jo, että missähän DDR:ssa nämä Algerian koneet oikein tehdään? En tosin ole ihan varma, että jos menisin 9,5 vuoden päästä ostosta valittamaan koneen myyneeseen liikkeeseen, että kone on rikki ja haluaisin saada sen korjattua takuun piikkiin, että onnistuisiko tämä oikeastikin? Mutta sen verran mitä olen lukenut Algerian laeista, jotka koskevat tuotteita myyvien liikkeiden vastuuta myymiään tuotteita kohtaan, niin olen ollut kyllä positiivisella tavalla vaikuttunut siitä, kuinka tiukkoja osa määräyksistä on.

Mutta takaisin läppäriin… Olin aika huolissani, koska vaikka täältä saa toki ostettua erinomaisia läppäreitä, niin tietenkään sellaisia läppäreitä, joissa olisi suomalainen näppäimistö, ei ole tarjolla. Mietimme, voisiko miehen Suomesta palaava ystävä tuoda koneen tullessaan – siihenkin tosin olisi niin pitkä aika, että menettäisin paljon rahaa, ja pahimmassa tapauksessa kokonaisia projekteja, ellen saisi uutta konetta sitä ennen. Täällä onneksi koneiden korjaaminen vielä usein kannattaa; Suomessahan korjaaminen tuppaa olemaan niin kallista, että monessa tapauksessa mekin olemme päätyneet ostamaan kokonaan uuden koneen. Mies vei koneen korjaajalle ja sain sen toimivaksi korjattuna vielä saman päivän aikana vain noin 3 000 DA (noin 25 €) köyhempänä.

Huokaisin helpotuksesta…mutta vain hetkeksi, koska joitakin päiviä myöhemmin huomasin, että nettiyhteys alkoi ensin toimia erittäin hitaasti ja pian se ei enää toiminut lainkaan. Mies tietää, kuinka tärkeää netin toimiminen minulle on; ensinnäkin työni riippuu siitä täysin ja toiseksi uskon, että koko Algeriaan sopeutuminen on ollut huomattavasti helpompaa, kun pääsen netissä lukemaan suomenkielisiä blogeja ja lehtiä ja voin pitää yhteyttä vanhempiini Skypen kautta. Mies lähtikin heti hieman vihaisena selvittämään, miksei yhteys toimi. ”Eikös tämän maksun pitänyt riittää koko kuukaudeksi käytöstä riippumatta?”, hän oli kysynyt toimistossa. ”Kyllä mutta nettiyhteys on meiltäkin poikki”, oli hänelle vastattu. Myöhemmin kuulimme uutisista, että Annaban ja Marseillen välinen nettikaapeli oli katkennut ja että laiva oli jo matkalla sitä korjaamaan. Koko maa oli ilman nettiyhteyttä. ”Apua”, ajattelin ”Jos korjaaminen kestää kovin kauan, en voi olla täällä”. Sanoin jo miehelle, että ellei netti ala pian toimia, piipahdan Espanjan puolelle ja palaan, kun yhteydet toimivat (mikä ihana tekosyy Espanjan reissuun, vaikka olin kyllä puolitosissani). Toisaalta mietin, että eihän kokonainen maa voi pärjätä vuonna 2015 kovin kauan ilman nettiyhteyksiä ja toivoin korjaajien pitävän kiirettä. Samalla huomasin, että on aavistuksen uhkarohkeaa olla tilanteessa, jossa elanto riippuu nettiyhteydestä, Afrikan mantereella oltaessa. Mutta työllistymiseni täällä ei taitaisi oikein muutoinkaan onnistua mielekkäällä tavalla.

Nettiyhteys alkoi onneksi toimia yllättävän pian – tosin se ei vieläkään toimi ihan niin nopeasti kuin ollessamme kytkettyinä Marseilleen. Tällä hetkellä kun käytetään kuulemma varakaapelia, joka on siis kytketty Malagaan. Lehdessä näin mielenkiintoisen kuvan sukeltajasta, joka on selvittelemässä kaapelin tilannetta jossakin Annaban ja Marseillen välillä meren syvyyksissä. Algerian tappiot tämän kaapeliepisodin johdosta ovat kuulemma miljoonia…

Tähän loppuun vielä kuva jo aikaisemmin mainitusta pesukoneesta ja pienestä yksityiskohdasta, mikä on minua huvittanut koneen ostamisesta lähtien; ranskankielisissä merkkien selityksissä kun lukee Pesèe – onhan se hyvä, että suomalainenkin ymmärtää, että kone nyt tosiaankin pesee pyykkejä – täällä tosin tuo merkkivalo taitaa liittyä jotenkin pyykin painoon.

DSC05373

Tänään Bellakin rohkaistui mukaani kattoterassille hämmästelemään pesukonetta; hieman kostealla säällä se tyytyi vain katselemaan ovelta ja näytti aivan siltä, ettei voisi kuvitellakaan astuvansa jalallakaan ulos koleassa säässä. Meillähän on siis pesukonetta ja pyykinpesua varten rakennettu ylimpään kerrokseen oma huone, josta saan näppärästi nostettua pyykin terassille kuivumaan. Sateista säätä varten muutamia naruja on ripustettu katon allekin. Tänään ilma oli parempi ja Bellakin uskaltautui siis kanssani raittiiseen ilmaan, mutta uskallan antaa kissan ulkoilla kattoterassilla vain valvotusti; en nimittäin ole ihan varma, kuinka korkealle noin pieni kissa voi hypätä? Terassin kaiteet ovat korkeat, koska pyysin miehen veljeä nimenomaan varmistamaan, etteivät lapset pääse niistä yli. Olen itse melkein 170 cm pitkä ja kaide on minua lähes olkapäähän asti, mutta en vielä ole täysin vakuuttunut, etteikö kissa voisi sinne hypätä. Bella katseli tänään kaidetta ”sillä silmällä”, mutta taisi tulla siihen tulokseen, ettei pystyisi sinne asti hyppäämään tai ehkä hyppy tuntui liian pelottavalta. Mietin pitäisiköhän kaiteeseen rakentaa toinen pylväsrivi tekemään siitä vieläkin korkeamman? Mutta siihen asti valvotusti käytettynä terassi on kissallekin mukava paikka ottaa aurinkoa kauniilla säällä.

DSC05374

Mainokset

8 thoughts on “4G:n voimin nettiin ja muita tekniikan ihmeitä

 1. Minun 4 geeni alkoi myös jotenkuten toimia, on tuo sama malli kuin teilläkin. Luin Telecomin sivuilta, että nopeus on aluksi gigoissa ja kun ne on käytetty loppuun niin loppukuun nopeus laskee 500 kiloon. Heh. Minun nettini toimi aluksi alle sadalla kilolla eli ei juuri ollenkaan, nyt on vähän nopeampi, mutta gigoista ei tosiaan kannata puhua. Enkä kyllä ymmärrä miten niitä alkugigoja voi loppuun käyttää, mitään aikarajoja ei siellä annettu kuitenkaan. Aika mystistä touhua. Mutta siis juu, onneksi on edes tämä.
  Meidän pakettiin ei kyllä kuulunut tabletit eikä iphonet, ja alkumaksu oli 3500 DA, sen jälkeen kuukausittain tuo tonni. Odotan innolla että saavat kaapelin korjattua ja voin palata megan Broadcom-wifiini.

  Tykkää

 2. Ai tässäkin nopeus laskee tietyn käytön jälkeen? Minähän en siis kovin tarkkaan ole ohjeisiin tutustunut eikä näemmä mieskään. Meilläkään nuo tabletit ja muut ei siis tulleet paketin mukana, vaan löytyi jo omasta takaa. Alkumaksu taisi olla juurikin tuon 3500 DA. Toivotaan, että kaapeli korjaantuu pian, koska ei tämä nyt toimi lainkaan niin hyvin kuin aikaisemmin. Mikäs tuo megan Broadcom-wifi on? Pitäisiköhän sitäkin kokeilla? Tänä vuonna ainakin täällä pääkaupunkiseudulla netti on mielestäni toiminut yllättävän hyvin; videoitakin on sillä katsottu, mutta tämä kaapelin katkeaminen oli harmittava takaisku! Jotenkin epätoivoisen näköistä se kaapelin sukeltelu meren syvyyksistä…. Mutta Suomessakin löytyy edelleen alueita, joilla netti toimii huonosti eli olen itseasiassa ollut jopa positiivisen yllättynyt siitä, että täältäkin käsin voi tehdä jopa töitä netin kautta :). Vanhempieni kotona on pitänyt välillä ajeluttaa kone parempien yhteyksien ääreen, jotta jokin lataus on onnistunut. Osa yhteyksistä ei toimi siellä lainkaan…

  Tykkää

  • Ainakin minun koneessani Broadcom-wifin liittymä on normaali seinäpuhelimeen tuleva liittymä, johon siis saa wifinkin. Se ei kyllä ole sen myyntinimi, mutta se näkyy tulevan nimeksi kun sen asentaa koneelle. Telecom myy niitä, megan liittymä maksaa 1600 kuussa, modeemimaksu tietty alussa päälle ( meillä poika osti kaupasta itse d-link -modeemin ja asensi sen). Nykyään niitä saa kai jo kahta megaakin, ainakin yritykset. Minun megani on toiminut suht hyvin, paitsi viikonloppuisin ja loma-aikoihin on ollut ruuhkaa linjoilla. Niitä liittymämalleja on nimeltänsä erilaisia, tuo on ollut minulla jo kohta 10 vuotta, joten uusista en tiedä. Täällä Annabassa se ainakin toimii paremmin kuin tämä 4 G.

   Tykkää

 3. Ilmankos on jäänyt meiltä huomaamatta, kun ei meillä ole lankapuhelinliittymääkään vielä, siksi meille tämä 4G oli edistystä, koska tähän asti on menty mokkulalla. Mutta pidän mielessä, josko jossakin vaiheessa vedetään puhelinliittymä ja jos näyttää, että netin kanssa on ongelmia. Täällä netti on alkuvaikeuksien jälkeen toiminut tosiaan odotettua paremmin – onneksi.

  Tykkää

 4. Meillä kun ei noin hyviä nettiyhteyksiä ole parhaimmillaankaan on ollut vain pakko tottua siihen, etteivät Skype-puhelut aina onnistu eikä toisinaan netissä pyöriminen ylipäätään ole mahdollista. Onneksi en ole netistä riippuvainen muuten kuin ihmiskontaktien vuoksi – hermot menisi jos tämän yhteyden kanssa täytyisi tehdä töitä… Mulla on itse asiassa muuten ihan erityisiä vaikeuksia päästä sun blogiisi – sivut aukeaa hyvinäkin internetyhteyspäivinä aika hitaasti ja joskus ei ollenkaan. Mutta tämä saattaa liittyä ihan tähän meidän kotimaahan. Täällä nettiä osin hidastaa sekin, että netinkäyttöä ja mm sähköposteja seuraillaan.

  Kissat voi hypätä erittäinkin korkealle – meidän kissoista yksi Suomessa osaa puoliksi hyppäämällä ja puoliksi kiipeämällä kiivetä reippaasti päälle kaksimetrisen piha-aidan yli. Ovat kuitenkin tavallisesti aika viisaita ja näppäriä kiipeilyssään. Voisin kuvitella, että jos kisu pentuaikana on pääosin ihan kodin piirissä, se ei sieltä pyri kovin hanakasti pois myöhemminkään. Mutta suosittelen leikkauttamaan lemmikit heti kun eläinlääkäri pitää sitä mahdollisena (aika nuorena voi leikkauttaa sekä kissat että koirat). Se voi osaltaan auttaa pitämään niin kissan kuin koirankin kodin piirissä ja toisaalta estää mahdolliset ikävät yllätykset jos lemmikit pääsisivätkin ulos seikkailemaan.

  Tykkää

 5. Toivottavasti tämä blogi ei ole sieltä käsin katsottuna mitenkään epäilyttävä sijaintimaansa vuoksi :). En toisaalta ole mikään tekniikan ihmelapsi; eli sivut saattavat jostakin teknisestäkin syystä olla hitaasti latautuvat. Ehkä tuo yläosan kuva on jo liiankin suuri?

  Sitä epäilinkin, että ainakin täysikasvuinen kissa saattaisi päästä hyppäämään tuonne kaiteelle. Pitää siis olla varovainen. Nyt tämä meidän kissa vaikuttaa kyllä siltä, ettei sen tee lainkaan mieli mennä ulos, mutta mieli voi tosiaan muuttua, kun se saavuttaa sukukypsyyden. Tämä kissa on niin erikoisen ihmisrakas, etten olisi uskonut tällaista löytäväni; lapsiakin se odottaa portaiden yläpäässä, kun lapset tulevat koulusta ja syöksyy maukuen vastaan. Tyttö vielä totesi, että äiti tämä kissa on kyllä paljon kauniimpikin kuin se sinun suosikkisi (tarkoittaen pyhää birmaa), joten olisi ollut kyllä kaikinpuolin typerä päätös valita rotukissa… Tuttu eläinlääkäri on tarkoitus kutsua kotikäynnille mahdollisimman pian! Tämäkin on ollut täällä luksusta, kun eläimiä ei välttämättä tarvitse viedä lainkaan klinikalle rokotuksia jne. varten, vaan lähes naapurissa asuva eläinlääkäri on tullut käymään kotona!

  Leikkaus tosin täytyy varmasti suorittaa eläinlääkärin tiloissa, mutta noin muutoin tämä on ollut erinomaista palvelua. Naapuri oli jo miehelle sanonut kissamme nähtyään, että onneksi sinulla on paljon tilaa, jos tuo kissa alkaa synnyttää pentuja. Heillä kun on kissoja, jotka synnyttävät vähän väliä uuden pentueen ja pentuja on kertynyt tuohon pihalle jo melkoinen lauma. Heiltä meidän oli alunperin tarkoitus ottaa kissanpentu, mutta viimeksi pentue oli syntynyt ollessani Suomessa enkä toisaalta haluaisi tietyllä tavalla antaa heille sitä käsitystä, että hyväksyn ja tuen tuollaista kissanpentujen jatkuvaa syntyvyyttä. En oikein tiedä, mikseivät he ole kissojaan leikkauttaneet, koska tilanne häiritsee jo heitä itseäänkin, kun toisaalta ainakin osa kissoista on kyllä rokotettu. Kerran äitikissa oli jo yritetty viedä autolla kauas ja hylätä tienposkeen, mutta se raukka tuli takaisin.

  Tykkää

  • En tiedä mikä siinä on, että niinkin monet jättävät lemmikit leikkauttamatta vaikka päätöksestä olisi itsellekin vaivaa! Joidenkin mielestä taitaa vain olla luonnonvastaista leikkauttaa eläintä. Tai sitten ei oikein edes ymmärretä sitä yhteyttä leikkausten ja loputtomien pentueitten välillä.

   Täälläkin saa kätevästi eläinlääkärin kotiin, tosin sen verran täytyy kotikäyntejä odotella, että viime aikoina olen vienyt mieluummin karvaisen potilaan itse suoraan klinikalle – kolmea koiraa ei sinne kuitenkaan helposti saa kuljetettua (autossa riittää kyllä tilaa kun on sillä ajatuksella auto valittu, mutta klinikka on ihan tien varressa ja hankalanoloista olisi siellä kolmen koiran kanssa pyöriä) eli mahtavaa kun rokotukset yms onnistuvat kotona!

   Algerialaista blogia pidetään varmaan ihan hyvänä lukemisena täällä 🙂 En tiedä mikä tarkalleen tökkii sivun avaamisessa, mutta meillä on tosiaan huono ja hidas nettiyhteys, että sehän se pääasiallinen ongelma on.

   Hyvää viikon alkua teillepäin!

   Tykkää

 6. Olen törmännyt tähän samaan ilmiöön, ettei kissoja haluta leikkauttaa, myös Suomessa maaseudulla. Suomessa osa pitää kissan leikkauttamista liian kalliina toimenpiteenä ja ehkä täälläkin se on osan kohdalla syynä. Toisaalta mietin, että kissa voi myös sairastua/loukkaantua pahoin, jolloin rahaa olisi hyvä löytyä leikkaukseen, joka saattaa maksaa melkoisesti enemmän kuin kissan sterilointi! Kun olin lapsi meidän koiranpentu loukkasi jalkansa ulkona niin pahoin, että se piti operoida kahdesti Lahdessa asti. Leikkausten hinnalla olisi tainnut saada kaksi uutta pentua, mutta isäni onneksi oli automaattisesti sitä mieltä, että koira tietenkin hoidetaan kuntoon!! Osa sukulaisista ehdotti meille tuolloinkin, että ostakaa mieluummin uusi pentu :(. Eläinsuojelujärjestö El Rifk, jonka sivujen kautta saimme Bellan, kannustaa leikkauttamaan lemmikit ja on jopa järjestänyt pääkaupunkiin eläinlääkärin vastaanoton tietyille päiville tätä varten.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s