Saratan (Syöpä)

Olen viime aikoina ajatellut, että pitäisi ottaa oikein asiakseen opetella esimerkiksi 50 uutta sanaa arabiaksi joka päivä. Valitettavasti viime aikoina oppimistani uusista sanoista lähes ainoa on saratan – syöpä. Olen tainnut mainita, että Algerian nurjimmat puolet jäävät itseltäni suurelta osin havaitsematta, koska lähes kaikki lähipiiriimme kuuluvat ihmiset elävät varsin mukavasti, mutta nyt nämä nurjat puolet iskivät yllättäin vasten kasvoja tuttavamme sairastuttua syöpään.

Tuttavamme syöpä löydettiin kuulemma varhaisvaiheessa, mutta se vaatii tästä huolimatta suuren leikkauksen. Mutta sitten tuleekin se suuri mutta: julkisen puolen kirurgi ei suostunut tekemään leikkausta julkisella puolella, vaan sanoi, että potilaan pitää tulla hänen hoidettavakseen yksityiselle puolelle, jossa leikkaus maksaa huikean summan, joka vastaa noin 10 000 euroa!!! Olen Suomessakin joskus hieman mielessäni kritisoinut järjestelmää, jossa sama lääkäri toimii sekä julkisella että yksityisellä puolella ja on tuntunut hieman nurinkuriselta mennä saman lääkärin yksityisvastaanotolle maksamalla useamman satasen, jonka voisi tavata terveyskeskuksessa lähes ilmaiseksi – yksityiselle kun vain pääsee usein jo saman päivän aikana tarvitsematta odottaa terveyskeskuksen ruuhkaisessa jonossa. Mutta silti tällainen skeraario ei voisi mitenkään olla mahdollista Suomessa – tai ainakin haluan uskoa niin! Olisin halunnut mennä tapaamaan kyseistä professoria kysyäkseni, minne unohtui hänen tekemänsä Hippokrateen vala ja että oikeastiko hän antaisi potilaansa kuolla, jos ei tämä saa kasaan 10 000 euroa? Miten kukaan voi rahastaa toisen hädällä? Osittain tähän vaikuttaa toki sekin, että julkisen terveydenhuollon lääkäreille maksetaan usein aivan liian pientä palkkaa ja että yksityisklinikoilla taas lääkärit voivat ansaita melkoisesti rikkaiden algerialaisten ollessa valmiita maksamaan vaikka sen 10 000 euroa hyvästä hoidosta. Täällä ei luonnollisestikaan ole potilasasiamiestä, jolle asiasta voisi valittaa. Ja vaikka jollekin voisi valittaa, valitusprosessi todennäköisesti kestäisi niin kauan, että olisi lopulta jo liian myöhäistä.

Onneksi kuitenkin algerialaiset ovat kekseliäitä eikä tuttavammekaan alistunut karuun kohtaloon, joka häntä olisi odottanut, kun sitä 10 000 euroa ei yksinkertaisesti olisi ollut laittaa leikkaukseen. Hänpä lähti etsimään apua rajan toiselta puolelta -enkä nyt siis tarkoita henkisessä mielessä, vaan tarkoitan, että hän lähti etsimään apua Tunisiasta. Tunisiassa tietysti algerialainen joutuu turvautumaan yksityiseen sairaalaan, mutta siellä kyseinen leikkaus maksaa vain noin kolmasosan algerialaisen professorin pyytämästä hinnasta – summa, joka on jo helpommin kasaan saatavissa. Leikkausaika on jo varattu ja toivon todella, että tämä uhkayritys kannattaa! Tuntuu vain niin kovin epäreilulta, että tällaisessa elämäntilanteessa potilas joutuu vielä matkustamaan toiseen maahan saadakseen hoitoa. Luottamus on kuitenkin kova, koska ”ovathan monet tunisialaiset lääkärit sentään kouluttautuneet Algeriassa”.

Algeriassa on muuten herätty syövän lisääntymiseen ja naisia kehotetaan tutkituttamaan rintansa säännöllisesti – asiasta on mainoksia jopa TV:ssa, mikä on mielestäni loistava juttu! En tiedä johtuuko syövän lisääntyminen muuttuneista ruokailutottumuksista vai vain yksinkertaisesti elinajanodotuksen pidentymisestä? Suomessahan syöpä on ollut yleinen vitsaus jo pitkään ja itseltänikin löytyy lähipiiristä valitettavasti useita syöpään sairastuneita – sekä siitä selvinneitä että taistelun hävinneitä. Roosan kukan valitsin rintasyövän vastaisen taistelun kunniaksi.

Mainokset

6 thoughts on “Saratan (Syöpä)

 1. Kaikkea hyvaa ystavallesi taisteluun. Taalla ei ihan noin julkeaa ole laakareiden toiminta ja julkisen puolen on hoidettava mutta seka yksityisella etta julkisella on tunnettua ollut laakareiden ottaa lahjus, jonka avulla voi paasta ohi leikkausjonoissa jne.

  Tykkää

 2. Kiitos Petra! Olin erittäin yllättynyt tästä ja mies on aivan tuohtunut! Vaikka monet täällä ovat ihailtavan anteliaita, niin joukkoon mahtuu kyllä valitettavasti myös tällaisia häikäilemättömiä yksilöitä!

  Tämä taitaa olla vähän tuurista kiinni, koska pari muuta lähipiirin vakavaa tapausta (erittäin laaja palovamma ja ilmeisesti jo puhjennut umpisuoli!) on hoidettu julkisella puolella erinomaisesti; tilanteet olivat niin vakavia, että potilaat olisivat olleet uskoakseni hengenvaarassa Euroopassakin, mutta niin vain selvisivät. Toki olen Suomessakin kuullut (ihan lähipiiristäni), että yksityisellä puolella voi saada sellaisiakin syöpähoitoja, joita ei julkisella puolella saa – jos vain on rahaa niistä maksaa.

  Anoppi lähetti potilaalle jo jotakin luonnonyrttiä ja nyt potilas valmistautuu lähtemään Tunisiaan leikattavaksi. Mietin vain, että mitä jos ei tuohon Tunisiassakaan tehtävään leikkaukseen olisi ollut varaa?

  Tykkää

 3. Tunisia on hyvä ratkaisu, siitä on tullut eurooppalaistenkin ’lääkäriasema’, vähän kuin Viro suomalaisille. Toinen juttu on sitten leikkauksen jälkeiset hoidot. Pääkaupunkiseudulla varmaan on paremmin asiat kuin täällä, jonne edelleenkin odotetaan syöpäsairaalaa, potilaat joutuvat käymään Constantinessa hoidoissa, ja sinnekään ei aina pääse, usein lääkkeistäkin on pulaa. Varakkaimmat hoidattavatkin itsensä Ranskassa. Täällä ei aina edes yritetä, lähetetään kotiin kuolemaan.
  Niinpä, täällä ei paranisi sairastaa, mutta sillehän ei pieni ihminen voi mitään. Tsemppiä sinne!

  Tykkää

 4. Luottavaisin mielin tämäkin tuttava on lähdössä Tunisiaan. Tosin ihmettelen sitäkin, että miten varhaisvaiheessa löydetty syöpä vaatii niin radikaalin leikkauksen. En muuten yhtään tiedä, miten on ajatellut hoitaa leikkauksen jälkeiset hoidot. Tähän asti olen itseasiassa hämmästellyt hyviä hoitotuloksia vakavissa tilanteissa julkisella puolella, mutta näköjään se on vähän tuurista kiinni.

  Tykkää

 5. Voi, toivon niin että tuttavasi saisi rahat kasaan ja hyvää hoitoa ja palaisi tervehtyneenä takaisin kotiin! Teki niin mieli lähettää hänelle kauttasi vaikka satanen avustusta, mutta minulla ei vain yksinkertaisesti ole. Ajatuksissani olen kuitenkin hengessä mukana!

  Onko Algeriassa jotenkin määrätty se, kenelle lääkärille julkisella puolella saa mennä, eli eikö ollut mahdollisuutta mennä toisen lääkärin hoidettavaksi? Todella ikävää.

  Tykkää

  • Mietin itseasiassa ihan samaa, että miksei tuttava kysynyt apua joltakin muulta lääkäriltä. Eli en usko, että täällä olisi mitenkään määrätty vain yhtä tiettyä omalääkäriä. Hieman epäilen, että tuohtui tilanteesta niin, ettei enää jaksanut kotimaassa edes yrittää. Käsitin myös, että kyseinen lääkäri olisi ollut erittäin ammattitaitoinen, minkä vuoksi tuttava olisi halunnut juuri hänelle (ja minkä vuoksi osasikin sitten laskuttaa viimeisen päälle!) En ole tällaisesta täällä ennen kuullut; muita tuttaviamme on kyllä hoidettu julkisellakin puolella oikeinkin hyvin. Mutta huono puoli on se, että jos joku keksii, ja kehtaa, rahastaa jonkun epätoivoisella tilanteella, ei ole oikein ketään, jolle valittaa. Tietyllä tavalla pieni ihminen on siis koulutetun lääkärin armoilla. Tunisian leikkaukseen on onneksi rahat koossa, se sentään on yksityiseksi sairaalaksi vielä ihan kohtuuhinnoissa – tosin mietin sitäkin, että oman maan kansalaisille tuokin on kova hinta – Tunisiassa kun keskimäärin on reippaasti köyhempää kuin täällä. Tietyllä tavalla on niin väärin, että maksukykyisten maksaessa hinnat karkaavat köyhempien ulottumattomiin; eihän täälläkään lääkäri toki olisi ehdottanut noin pöyristyttävää hintapyyntöä, ellei olisi uskonut, että potilaan on se mahdollista maksaa. Mutta valitettavasti niin tämä maailma vain hyvin pitkälti toimii… Enkä siis millään lailla moiti tuttavamme ratkaisua; eiköhän kuka tahansa yrittäisi etsiä itselleen parasta mahdollista hoitoa. Kritisoin järjestelmää, joka on tähän tilanteeseen johtanut.

   Kiitos kuitenkin, kun ajattelit tuttavaani!

   Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s