Muuttokuormaruuhka

Monella on Algeriasta varmasti negatiivinen ennakkokäsitys, minullakin oli joskus. Tämä johtuu varmasti siitä, että Algerian menneisyys on kovin väkivaltainen ja osittain myös siitä, että maa on monelle aika tuntematon – paljon tuntemattomampi kuin vaikkapa naapurimaat Marokko ja Tunisia. Algeriahan ei ole turistimaa eikä edes välttämättä kovin helppo lähestyttävä, ellei tunne paikallisia. Ja vaikka minusta täältä pääkaupungin kupeesta katsottuna näyttääkin siltä, että yllättävän monet algerialaiset, eikä suinkaan pieni vähemmistö, vaan sanoisin että pikemminkin jopa enemmistö, elävät yllättävän mukavaa elämää, niin totuus on kuitenkin se, että maasta löytyy edelleenkin myös köyhyyttä ja että esimerkiksi julkinen sairaanhoito ei vielä kaikin paikoin toimi kovin hyvin – eikä kaikilla suinkaan ole varaa yksityiseen sairaalahoitoon. Toisaalta täällä on myös joitakin mielestäni uskomattoman edistyksellisiä ratkaisutapoja köyhyyden poistamiseksi, joista ei taideta Algerian ulkopuolella kovinkaan tietää, ja joista yhtä sain itse todistaa omin silmin tällä viikolla!

Olimme matkalla kohti kauppakeskusta viikoittaiselle ruokaostosreissulle, kun huomasimme, että liikenne kohti L`Arbaa oli melkoisen vilkasta ja että suuri osa vastaan tulevista autoista oli lastattu muuttokuormilla! ”Mitä kummaa täällä tapahtuu? Miksi liikenne on näin vilkasta? Miksi ihmiset vaikuttavat niin iloisilta?”, kyselin mieheltä, joka selitti, että nämä ihmiset olivat saaneet valtiolta asunnon ja olivat nyt muuttamassa L`Arbaan. L`Arbaan on kuulemma tulossa tuhansia perheitä, jotka ovat saaneet asunnon! Valitettavasti en saanut napattua kuvaa muuttokuormista, mutta monessa kuormassa siis keikkui selkeästi koko perheen omaisuus avolava-auton lavalla. Mies totesikin, että Suomessa muuttokuormat pakataan piiloon pakettiauton uumeniin, mutta täällä on toisin.

Tämä asuntosysteemi toimii siis niin, että asuntoja jaetaan sosiaalisin perustein köyhille perheille, jotka maksavat kuukausittain erittäin matalaa vuokraa ja jotka lopulta, tosin pitkän ajan kuluttua, saavat asunnon kokonaan itselleen! Asuntoja on kahden tyylisiä; toisiin pitää maksaa ”kynnysraha” ja ne on tarkoitettu sellaisille, joilla on tähän varaa ja näihin toisiin, sosiaalisin perustein jaettaviin asuntoihin, pääsee käsittääkseni ilman kynnysrahan maksamista. Vuokrakin on käsittääkseni suurempi näissä ”kynnysraha-asunnoissa” kuin sosiaalisin perustein jaettavissa asunnoissa. Systeemi toimii siis hieman samaan tapaan kuin asumisoikeusasunnot Suomessa, mutta sillä erotuksella, että asunnon saa lopulta omaksi. Mielestäni tämä järjestely on aivan loistava! Asunnon voi siis saada ilman lainaa ja etenkin köyhille, jotka ovat asuneet kurjissa oloissa, uskon tällaisen asunnon saamisen olevan kuin lottovoitto! Ei siis ihme, että näimme ruuhkasta huolimatta muuttoautojen kuskien kasvoilla perin onnellisia ilmeitä! Nämä asunnot eivät nimittäin ole kurjia, vaan vastarakennettuja, siistejä kerrostaloasuntoja, joissa ainakin niissä, joita olen nähnyt, on esimerkiksi kivat leikkialueet lapsille! Olemme monesti ajaneet talojen ohi ja ihastelleet sitä, miten modernin näköisiä talot piha-alueineen ovat. Itseasiassa, jos minun olisi pakko asua kerrostalossa, haluaisin tuonne! Tuollaisen asunnon ostaminen ”vapailta markkinoilta” maksaisi erittäin paljon, mutta tämän järjestelmän kautta myös vähävaraiset voivat tällaisen asunnon saada. Osalle alueista on rakennettu jopa omat, uudet koulut.

Tietysti voidaan miettiä, onko asuntopoliittisesti järkevää sijoittaa matalista sosioekonomisista lähtökohdista tulevia asukkaita samoihin taloihin tuhansittain ja myös sitä, miten jopa 10 000 uuden asukkaan muuttaminen yhtäkkiä L`Arbaan vaikuttaa kaupungin rakenteeseen, mutta jollakin lailla olen tällä hetkellä vain iloinen siitä, että nämä ihmiset saivat katon päänsä päälle  – katon, joka ei vuoda – ja asunnon, jossa on lämmin! Nämä ihmiset ovat sen todella ansainneet, koska moni on joutunut odottamaan asuntoa kauan. Aikaisemmin nimittäin osa valitettavasti käytti tätä hienoa systeemiä myös väärin hamuten itselleen useamman asunnon, jolloin moni jonossa ollut asuntoa oikeasti tarvitseva jäi kokonaan ilman. Nyt valvontaa on tiukennettu ja toivottavasti yhä useampi tarvitseva saa asunnon niin pian kuin mahdollista! Näitä asuntoja ei siis ole suinkaan tarjolla vain L`Arbassa, vaan myös muualla Algeriassa.

Mielestäni oman asunnon saaminen luo perheelle mahdollisuuden parantaa omaa tilannettaan muutenkin; kun asuinolot ovat hyvät ja vakaat ilman esimerkiksi vaaraa vuokrasopimuksen irtisanomisesta, saa ihminen levättyä kunnolla ja siten ehkä energiaa ratkaista niitä muitakin kohtaamiaan ongelmatilanteita. Ainakin minulle ehkä kaikista tärkein asia siihen, miksi viihdyn täällä niin hyvin, on se, että meillä on kiva koti, jossa kaikki toimii! Eräs algerialainen totesi minulle kerran, että hänelle oma asunto on kuin sateenvarjo, jonka suojiin hän kerää lapsensa turvaan. Voiko asiaa enää paremmin ilmaista?

P.S. Yritin etsiä tietoa tästä järjestelmästä Algerian englanninkielisiltä uutissivuilta, mutten nopealla haulla löytänyt. Olen siis tietoineni miehen kertoman varassa.

Mainokset

7 thoughts on “Muuttokuormaruuhka

 1. Totta on, aivan mainio systeemi. Näitä malleja on monenlaisia perheen palkkatasosta riippuen. Olisikohan se nykyään alle 24 000 DA palkka maksimissa, että saa edullisimman. Tietääkseni siinäkin pitää maksaa 5% asunnon hinnasta, useammassa erässä kuitenkin. Ylli tuon palkkasumman tienaavat maksavat kynnysrahan (taisi olla 20%), loppu on valtion tukea ja asuntolainaa. Maksut riippuvat perheen tuloista, koosta ja asuinpaikasta, ja tietty asunnon koostakin. Joka tapauksessa erinomainen systeemi. Vaikka tässäkin tietty on aina niitä keplottelijoita mukana ja mielenosoitukset asunnon jakojen yhteydessä on jatkuvia, viimeksi eilen täällä wilayan edessä.
  Samalla tapaa aiemmin valtion omistuksessa olevat omakotitalot myytiin vuokran maksulla jo muistaakseni 80-luvulla, kuten tämä meidänkin.

  Tykkää

 2. Nuo keplottelijat kyllä harmittaa, koska asunnon tarvitsijoita on jonoiksi asti! Tuntuu uskomattomalta, että joku on kahminut asuntoja sitten useampiakin! Jotenkin kun vertaan Suomen malliin, olettaisi tämän järjestelmän antavan köyhillekin tietyllä tavalla toivoa paremmasta; Suomessa taas köyhyysloukusta on usein vaikea nousta elinkustannusten syödessä suuren osan saaduista tuista. Täällä on monia muitakin tukimuotoja, joita olen hämmästellyt.

  Tykkää

 3. ;Mielenkiintoista.Täällä on paljon köyhyyttä ja asuntojen hinnat niin korkealla etten tiedä miten joku nuori pari pystyy edes hankkimaan oman asunnon ellei ole isoja säästöjä tai vanhempia avustamassa. Täälläkin on sosiaalisin perustoin jaettavia asuntoja,mutta olen ymmärtänyt että niitä on todella pieni määrä tarpeeseen verrattuna ja toissa vuonna kodin viereisessä puistossa asui teltassa useita kuukausia vanhempi invalidinainen,joka odotti että hänelle myönnettäisiin asunto. Joissian taloissa on myös saanut ostaa asunnon lopulta itselleen ja edulisesti;vapaihin markkinoihin verrattuna.

  Tykkää

  • Tämä on kyllä todella hyvä systeemi; täälläkin kun asunnot ovat erittäin kalliita! Tosin systeemiä on käytetty myös väärin ja tehtävää toki riittää vielä valtavasti. Olin myös yllättynyt, että asuntoja on ollut jonkinverran tarjolla jo niinkin aikaisin kuin 80-luvulla! Suomessahan hieman vastaava systeemi on asumisoikeusasunto, josta ei kuitenkaan valitettavasti tule koskaan täysin omaa.

   Tykkää

 4. Tämä on aivan mainio systeemi! Olin kyllä kuullut ja nähnyt, että asuntoja rakennetaan, mutta jotenkin kai epäillyt, että saisivatko ihmiset ihan oikeasti asuntoja. Kun sitten näin sen muuttoautoruuhkan, pystyin sanomaan vain ”WAU!”. Voin vain kuvitella millainen kuhina noissa taloissa on käynyt, kun tuhansittain ihmisiä on muuttanut sisään. Miehen mukaan myös Libyassa olisi samantapainen järjestelmä.

  Tykkää

 5. Päivitysilmoitus: "Köyhäintalo" - Algeria lapsiperheen silmin

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s