Lammastaginea ja tagineostoksia Hammam Melouanessa

Saharan reissulta ostettu tagine on ollut meillä kovassa käytössä ostostaan lähtien! Sillä vain saa tehtyä erinomaista ruokaa helposti! Olen usein heitellyt pataan ainesosia vähän sen mukaan mitä kaapeista on sattunut löytymään, mutta nyt teki mieli kokeilla jotakin uutta reseptiä. Pienen selailun jälkeen kokeiluun päätyi Soul Kitchen -blogin lammastagine. Tuntui myös siltä, että oli jo aika ostaa meille toinen, suurempi tagine, kun ruoka on ollut niin suosittua, että isompikin annos menisi kerralla. Lähdimme siis ostamaan taginea torilta upeiden maisemien keskeltä…

Lammastagineen tarvitaan:

(4-6 hengelle – meille annos riitti couscousin kera juuri ja juuri yhdelle aterialle)

1 kg lampaan- tai karitsanpaistia n. 3 cm paloina
oliiviöljyä
2 tl paprikajauhetta
1/4 tl kurkumaa
1/2 tl jauhettua kuminaa
1/4 tl cayennepippuria
1 tl kanelia
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1/2 tl jauhettua inkivääriä
hyppysellinen sahramia
3/4 tl valkosipulijauhetta
3/4 tl jauhettua korianteria
2 sipulia lohkoina
5 porkkanaa leikattuna n. 5 cm siivuiksi
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
yhden sitruunan raastettu kuori
5 dl kanalientä
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl hunajaa
(maizenaa)

Valmistus:

1. Laita lihapalat kulhoon ja sekoita joukkoon pari ruokalusikallista oliiviöljyä.

2. Sekoita kaikki kuivat mausteet keskenään, lisää ne kulhoon ja sekoita hyvin lihojen joukkoon.
3. Peitä kulho ja laita viileään maustumaan vähintään 8 tunniksi, mieluiten yön yli.

4. Kuumenna loraus oliiviöljyä padassa ja ruskista lihapalat kolmessa erässä.

5. Ota paistetut lihat sivuun, lisää pataan sipulit ja porkkanat ja paista niitä 5 min.

6. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli ja inkivääri ja hauduta toiset 5 min.

7. Laita lihat takaisin pataan, lisää sitruunan kuori, kanaliemi, tomaattipyre ja hunaja.

8. Kuumenna kiehuvaksi ja kypsennä sen jälkeen miedolla lämmöllä kannen alla 1,5 – 2 tuntia välillä sekoitellen.

9. Jos lientä tuntuu tulevan liikaa voit saostaa sitä maizenalla.

Meillä tätä syötiin couscousin kera ja maistui koko perheelle! Nam! (Kuva ei näytä kovin herkulliselta, kun unohdin ihan ottaa kuvan ja sitten nappasin pikaotoksen kesken ruokailun…

En taida pystyä lupailemaan kauniita kuvia jatkossakaan – on tämä meidän elämä sen verran hektistä!)

Kiitos Soul Kitchenille ihanasta ohjeesta! Pitänee kurkkia blogista lisää reseptejä paremmalla ajalla!

Tosiaan tagineinnostukseni ei ole ottanut laantuakseen, joten päätimme ostaa vielä isomman taginen, jotta saan tehtyä ruokaa kerralla enemmän. Tällä kertaa emme sentään ajelleet Saharaan asti taginen ostoon, vaan itseasiassa tähän ihan lähelle pieneen kuntaan nimeltään Hammam Melouane. Harmitti, etten ottanut kameraa mukaan! Paikka oli nimittäin aika mielenkiintoinen. Ensinnäkin se sijaitsi upealla paikalla aivan vuoren juurella. Minähän siis pidän vuorista – kunhan vain ei tarvitse ajella niiden laelle. Torialue oli melko pieni ja ilmeisen vanha ja siis jo melko ränsistynytkin, mutta suureksi hämmästyksekseni tämän ränsistyneen alueen keskellä sijaitsi hieno hotelli kylpylöineen! Kävimme kyselemässä paikan hintoja, kun ehdotin miehelle, että voisi viedä äitinsä kyseiseen paikkaan kylpemään ja rentoutumaan. Itseasiassa mies oli jo vienyt äitinsä kyseiseen kylpylään, mutta nyt mietimme, voisiko äiti viettää hotellissa muutaman päivän lepäämässä. Nappasin hotellista esitteen, jotta näette vähän millaisesta paikasta oli kyse!

DSC05288

DSC05289

DSC05290

Hotelliin oltiin rakentamassa myös vesiliukumäkiä, mikä vain lisäsi kontrastia entisestään; aivan hotellin läheisyydessä ihmiset nimittäin uivat likaisessa joessa, jonka varrelle oli pystytetty huteria olkirakennuksia aurinkosuojaksi! Koko paikka kuvasti niin osuvasti Algerian tietynlaista äärimmäisyyksiin menoa. Vielä kun samana päivänä matkustimme metrolla pääkaupunkiin, tuntui se aivan siltä kuin olisimme siirtyneet aikakoneella sata vuotta eteen ja taaksepäin. Algeria onnistuu edelleenkin yllättämään minut mitä moninaisimmilla tavoilla! Niin, ja löysimme toki sen taginenkin, jota lähdimme ostamaan; tähän pitäisi nyt mahtua hieman isompikin annos kerralla!

DSC05306

Loppuun vielä linkkivinkki maukkaisiin pitaleipiin Kinuskikissan blogissa. Näitäkin tuli tässä yhtenä päivänä kokeiltua ja voi että olivat hyviä! Maustamaton jogurtti sopi pitaleipiin erinomaisesti ja taikinasta tuli tosi kuohkeaa! Näitäkin olisi meillä tosin pitänyt leipoa kaksinkertainen annos – leivät kun menivät kerralla ja useampikin leipä olisi tainnut vielä maistua.

Mainokset

5 thoughts on “Lammastaginea ja tagineostoksia Hammam Melouanessa

 1. Taginea olen minäkin saanut maistaa marokkolais-suomalaisessa ystäväperheessä ja se on todella hyvää. Kesällä saimme jopa suomalaisesta itse ongitusta jokikalasta tehtyä taginea. Jordaniassa tätä pannua ei tunneta – onkohan se ihan vain Pohjois-Afrikkalainen erikoisuus?

  Tykkää

  • En oikeastaan tiedä, käytetäänkö taginea vain Pohjois-Afrikassa; olisin jotenkin kuvitellut, että sitä käytettäisiin Jordaniassakin. Itseasiassa kukaan tuttavapiirissämme ei Algeriassakaan tunnu käyttävän taginea eli täälläkin sitä tunnutaan käytettävän vain tietyillä alueilla/perheissä. Minähän haaveilin taginen hankkimisesta jo Suomessa, mutta ne ovat siellä valitettavan kalliita!! Kalasta tehtyä taginea en olekaan maistanut; mielenkiintoinen idea!! Tosiaan tuolla saa helposti hyvää ruokaa ja kun kasvikset ovat täällä edullisia ja hyviä, laitan niitä mielelläni ruokiin reippaasti; taginella valmistettuina maistuvat lapsillekin erinomaisesti.

   Tykkää

   • Muistin, että eräs toinen bloggaaja kommentoi kerran, että Ranskassakin taginea käytetään jonkin verran ruuanlaitossa. Hänen miehensä on siis ranskalainen ja tagine yksi heidän perheensä lempiruuista. En sitten tiedä, onko taginen käyttö levinnyt Ranskaan juurikin Pohjois-Afrikasta.

    Tykkää

 2. Täällä käytetään taginea enää vain tarjoiluvatina, en ole koskaan nähnyt kenenkään sitä ruuanlaittoon käyttävän, taitaa johtua siitä haudutusajasta, lähes kaikki käyttävät painekattilaa. Itselläni on kyllä korkeareunaisen paistinpannun näköinen savipata, jossa silloin tällöin hauduttelen, tulee mehevää uuniruokaakin. Nykyään kyllä sekin on jäänyt, kun ei enää ole ruokittavia, itselle tehdään mitä nopeimmin saadaan valmiiks 🙂
  Onpa ylellisen näköinen hotelli, toivottavasti todellisuudessakin.

  Tykkää

  • Minä taas tykkään, kun etukäteisvalmistelut ovat taginen teossa suhtnopeita ja helppoja ja sitten voi antaa rauhassa hautua pitkään ja hartaasti :)! Helppo tietysti haudutella, kun teen töitä kotoa käsin ja taginea pitää vain välillä vilkaista. Pelkään vähän painekattiloita, kun en taas ole tottunut sellaista käyttämään ja naapurikin poltti kätensä pahan näköisesti. Onneksi meillä sattui olemaan palovammoihin sopivaa rasvaa! Mutta olemme miehen kanssa molemmat todenneet, että maalaistaustani tulee täällä jännästi esiin; jollakin lailla kun tykästyin perisaharalaisiin makuihin ja ruuanvalmistustapoihin; siellä maistui maksakin ja niitä harvoja teelajeja, joista tykkään on se perinteinen ”saharalainen” tee.

   Mieskin taisi silloin Saharassa hieman epäillä, etten tulisi taginea käyttämään ja taisi olla vähän yllättynyt, kun olenkin käyttänyt sitä niin valtavasti. Mukisematta lähti ostamaan isompaa, kun huomasi itsekin, että ruoka maistuu niin hyvin, että edellinen tagine jäi auttamatta pieneksi :). Tarjoiluun meilläkin on sitten nätimpiä tagineita.

   Tuo hotelli oli mielestäni luonnossa vielä paljon paremman näköinen kuin noissa kuvissa; tosi hieno ja siisti; kävimme siis ihan sisällä asti tutustumassa! Kontrasti vain oli melkoinen, kun hotelli sijaitsi ränsistyneen torialueen keskellä. Toisaalta ympäröivä luonto taas oli kyllä tosi upea! Luonnon puolesta hotelli sijaitsi ihan arvoisellaan alueella.

   Liked by 1 henkilö

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s