Mitä maksaa? Osa 2: esimerkkejä torilta, lähikaupasta ja muutamista elinkustannuksista

Keräilin vielä muutamia hintaesimerkkejä, jotta saisitte käsitystä Algerian hintatasosta. Heti alkuun täytyy todeta, että hinnatkin vaihtelevat täällä ihan valtavasti ostopaikasta riippuen. Välillä tuntuu myös, että kauppiaat ottavat kaiken irti juhlapyhistä, joita ennen hinnat nousevat merkittävästä. Esimerkiksi ennen idiä monet valittelivat lampaan korkeaa hintaa: myyjät ilmeisesti ajattelivat, että idin ansiosta asiakkaita riittää hinnalla millä hyvänsä! Tänään esimerkiksi viikoittaisella kauppakeskusreissulla Bab Ezzouarissa löysimme pakastealtaasta norjalaista lohta 100g:n paketin, joka maksoi huimat 1150 DA (9,70€!). Näillä hinnoilla taidan odotella seuraavaa lohiateriaa siihen kunnes pääsen taas koti-Suomeen isän kalastamien lohien ääreen…

Tällä hetkellä torilta saa:

perunaa 45 DA (0,40€)/kg

porkkanaa 80 DA (0,70€)/kg

tomaattia 100 DA (0,80€)/kg

kesäkurpitsaa 50 DA (0,40€)/kg

Lähikauppojen ja Bab Ezzouarin hinnat vaihtelevat siten, että osa tuotteista on hieman halvempia lähikaupoissa, mutta taas ehkä hieman yllättäin jotain voi löytää Bab Ezzouarista jopa lähikauppoja edullisemmin! Kävimme äskettäin tähän ihan lähelle avatussa uudessa ”supermarketissa”, laitan sanan lainausmerkkeihin, koska vaikka siellä oli kyllä selkeästi enemmän valikoimaa kuin pienimmissä lähikaupoissa, en silti kutsuisi kauppaa supermarketiksi. Siellä esimerkiksi valmiskaakao oli huomattavasti kalliimpaa kuin Bab Ezzouarissa. Me olemme nyt suosineet Bab Ezzouaria, koska se on meitä lähinnä oleva ostoskeskus ja koska sen valikoima on niin laaja, ettei tarvitse juosta ympäriinsä ostelemassa yhtä asiaa sieltä ja toista täältä (meillä kun ruokaa kuluu melkoisesti!). Lisäksi luotan länsimaisen ostoskeskuksen hygieniaan enemmän kuin pienten lähikauppojen; tuolta lähteekin aina mukaan muunmuassa paljon maitotuotteita! (Ja kai se on myönnettävä, että välillä kaipaan myös sellaista tietynlaista länsimaista ”shoppailua” ja vaatteiden hypistelyä siisteissä tiloissa.) Pysäköinti Bab Ezzouarin parkkihallissa maksoi muuten tänään 100 DA (0,80)/n.2h. Tänään huomasin senkin kuinka yllättävä ero on usein tuontituotteiden ja algerialaisten tuotteiden välillä; esimerkiksi italialainen pesto maksoi melkein kaksinkertaisesti sen verran kuin vastaava algerialainen (ja pakko myöntää, että algerialainen maistui mielestäni paremmalta!) – sama juttu mehujen, murojen jne. kanssa! Täällä kannattaa siis suosia algerialaisia tuotteita jo oman lompakonkin kannalta! Kasvikset ja hedelmät, ostetaan pääosin torilta.

Pääkaupungin parhailla alueilla sellaisen asunnon vuokraaminen, joka täyttää länsimaalaisten vaatimustason, maksaa suunnilleen saman verran kuin Helsingissä. Ei siis ole mitään halpaa lystiä! Toisaalta vaatimattoman perheasunnon vaatimattomalta alueelta saattaa löytää kerrostalosta jopa noin 200 eurolla. Vaatimaton saattaa sitten tarkoittaa sellaistakin asuntoa, jossa esimerkiksi vesijakelu toimii vain öisin, jolloin täytyy herätä keräämään vettä kanistereihin… Tai muuta yhtä yllättävää. Myös maa on täällä kallista, samoin rakentaminen tällä hetkellä. Tästä huolimatta olen toistamiseen säpsähtänyt mennessäni parvekkeellemme, kun olenkin huomannut, että lähitalot nousevat aina vain korkeammiksi ja korkeammiksi. Ihmisethän asuvat täällä erittäin keskeneräisissäkin taloissa; näin perhe säästää elinkustannuksissa rakennusaikana! Usein myös talon alimpaan kerrokseen perustetaan kauppa tai vaikkapa autopesula ennen kuin talo on kokonaisuudessaan edes valmis. Näin kerätään rahaa rakennuskustannuksiin. Monissa isoissa taloissa asuu puoli sukua saman katon alla.

Meillä on tähän asti tuotu vettä traktorilla katolla oleviin siternoihin (säiliöihin), joiden kokonaistilavuus on kuulemma 3000l. Tuo määrä kestää meillä aika tarkalleen viikon ja säiliöiden täyttäminen maksaa 800DA (6,80€)/kerta. Ja meillä pyörii niin pyykinpesukone kuin astianpesukonekin aika tiuhaan. Vertailun vuoksi maksoimme Helsingissä pienehkössä neliössä vedestä 90€/kk. Nyt meille rakennetaan omaa kaivoa; itseasiassa vettä löytyi muutama päivä sitten – enää on jäljellä viimeistely; eli tämäkin kustannus on jäämässä pois.

Kaasu on täällä edullista, onhan Algeria kaasuntuottajamaa. Itseasiassa ylhäällä oleva kuva on kaasulaskustamme, jossa näkyy käyttö eriteltynä. Olemme käyttäneet kaasuun alle 2 DA (0,02€)/pv. Kaasulla meillä toimii siis uuni ja liesi ja vedenlämmitys. Ennen lämmitimme myös kaasulla, mutta nyt kesän aikana mies oli vaihdattanut uudet kivannäköiset ja kuulemma paljon turvallisemmat lämmittimet, jotka toimivat jollakin lailla vedellä (vesi kai silti lämmitetään edelleenkin kaasulla?). Kesän aikana ei tietysti ole tarvinnut lämmitellä, vaan pikemmin viilentää taloa. Sähkö on täällä suhteellisen kallista ja siksi esimerkiksi sähköhella olisi monelle kauhistus. Meillä on mennyt lähinnä sähköllä toimivan ilmastoinnin takia kesällä 9000 DA (75,90 DA)/4kk sähköön. Bensalitra maksaa täällä 24 DA (0,20€)/l; autolla ajaminen on siis edullista!

Nettiyhteys on tässä kuussa tullut meillä kohtuuttoman kalliiksi – paljon kalliimmaksi kuin Helsingissä!! Meille ei ole vielä vedetty puhelinlinjaa, joten olemme mokkulan varassa. Mokkulaa saa ladattua hintaan 1000 DA (8,40€). Vielä ennen kesälomaa lataus kesti meillä parisen viikkoa, mutta viimeaikoina enää viikon, koska teen töitä netin kautta ja töitä on nyt ollut suunniteltua paljon enemmän. Viimeksi mies latasi 3000 DA (25,30€) Gold-liittymän, joka reilun viikon jälkeen ilmoitti, että nopeus muuttuu hitaammaksi, koska liittymää on käytetty niin paljon. Onneksi toimii kuitenkin edelleenkin ihan siedettävällä nopeudella! Hyvä uutinen on se, että täällä saa nykyisin netin toimimaan lähes yhtä hyvin kuin Helsingissä ja sanoisin, että jopa paremmin kuin joillakin syrjäisimmillä alueilla Suomessa (esimerkiksi vanhempieni kotona).

(Muutin dinaarihinnat eurohinnoiksi valuuttamuuntimella tämän päivän kurssin mukaan, mutta itseasiassa hinnat ovat euroalueelta tuleville huomattavan paljon suotuisammat, kun rahaa vaihtaa täällä paikalliselta rahanvaihtajalta.)

Jos jonkun tuotteen, palvelun tms. hinta kiinnostaa, niin kysy ihmeessä – yritän vastata parhaani mukaan!

Mainokset

7 thoughts on “Mitä maksaa? Osa 2: esimerkkejä torilta, lähikaupasta ja muutamista elinkustannuksista

 1. Teille ei siis tule kaupungin vesiverkosto vielä ollenkaan? Entäs kaasu, tai viemäröinti? Taitaa olla uusi asuinalue. Joskus ammoin, kun rakensimme taloa vuoristoon, sinne kyllä tuli vesi, mutta viemärit piti rakentaa haihdutusputkineen kauas metsään asti itse, mitään likakaivosysteemiä ei siellä silloin vielä ollut. Kaasu oli valtavan isossa säiliössä, jonka kaasuauto kävi täyttämässä samalla tapaa kuin öljysäiliöt Suomessa. Myimme talon ennen kuin muutimme sinne, kyllä täällä kaupungissa on sentään helppoa, kun kaikki tulee putkia pitkin suoraan hanaan.

  Tykkää

  • Kaupungin vesijohtoverkosto ei siis tosiaan vielä yllä tänne asti; tämä on ihan uutta asuinaluetta, jonne nyt rakennetaan kovaa vauhtia uusia taloja. Lähes kaikki naapurimme ovat perineet maan eli ovat siis sukua keskenään, mutta meille onneksi joku suostui myymään maata. Meilläkin oli ensin suurempi maa-alue syrjäisemmästä paikasta, mutta tämä alue on kyllä paljon kivempi, kun koulut ja terveyskeskus sekä pikkukauppoja on lähellä! Silti edelleenkin saamme nauttia myös rauhasta! Kaasu sentään onneksi tulee putkia pitkin, sillä pelkään käyttää kaasupulloja (jonkin aikaa jouduimme niitä käyttämään ennen kuin saatiin kaasu putkia pitkin). Itseasiassa miehen äidinkin kotivillassa on oma kaivo – vaikka se sijaitseekin keskeisellä paikalla Larbassa ja moniin taloihin sielläkin vesi kuljetetaan traktorilla ja osa, jotka luottavat julkiseen kuljetukseen, ovat sitten välillä ilman vettä! Meillä tämä vesisysteemi on toiminut yllättävän hyvin; kerran viikossa on vain tarvinnut soittaa traktori paikalle tuomaan vettä ja se on tullut nopeasti. Sitten vesi menee putkia pitkin niin etten huomaa mitään eroa :). Likakaivosysteemi on myös rakennetettu itse.

   Mies muuten juuri eilen kertoi, miten oli ihmetellyt Djemilaan ajaessaan, kuinka kummallisiin paikkoihin ihmiset olivat rakentaneet taloja; upeita taloja vuorten rinteille, lähes eristyksiin, pitkien matkojen päähän muista. Minusta ei taitaisi olla asumaan vuorilla.

   Liked by 1 henkilö

 2. Mielenkiintoista kuulla arjen kuluista siellä!

  Täälläkin bensa on muuten aika halpaa, en tosin muista tarkkaa hintaa. Kaasua hellaa varten ostetaan tonkissa jotka kestävät jonkun kuukauden ja maksavat noin 2,5 euroa tonkka. Täällä kaasusta on usein pulaa. Meillä on aina käytössä yksi kaasutonkka ja toinen odottamassa koska viime hetkellä ei kaasua kannata lähteä ostamaan; joskus saattaa kestää parikin päivää, että sitä on saatavilla.

  Wifi-yhteys täällä maksaa 12,5 euroa kuukausi, internet-yhteys puhelimessa niinkin vähän kuin alle 2 euroa kuukausi. Yhteydet ovat kuitenkin kalleimmillaan ja nopeimmillaankin aika hitaita ja kehnoja. Tänä aamuna jouduin lataamaan puhelimeen nettiaikaa koska wifiyhteys ei vetänyt jostain syystä ollenkaan ja minun täytyi päästä yhden keskeneräisen asian vuoksi kiireesti tarkistamaan sähköposti. Huonosti toimiva internet on yksi hermostuttavista asioista täällä vaan niin siihenkin tottuu niin, että nopeammat yhteydet muualla suorastaan hämmentävät.

  Tykkää

  • Meillä on tällä hetkellä siis käytössä 3G-mokkula, joka toimii parhaimmillaan erinomaisesti. Eilen miehen kaveri soitti, että nyt olisi tarjolla 4G:tä edulliseen hintaan (on tainnut jo kuulla miehen valituksia siitä, kuinka joutuu koko ajan lataamaan vaimolle mokkulaa 🙂 )! Mies ryntäsi paikalle, mutta siellä oli käytössä jonkinlainen varaussysteemi emmekä vielä valitettavasti saaneet 4G:ta. Muistan kun tulimme Algeriaan tuskailin myös hitaan yhteyden takia. Osittain se taisi johtua siitä, ettemme tienneet mikä liittymä on paras ja osittain siitä, että jouduin lainaamaan miehen veljen vanhaa konetta, kun omani katosi kentällä. Kone taisi olla liian hidas vaativaan käyttöön.

   Tykkää

 3. Naita juttuja on musta aina mielenkiintoista lukea. Vihannekset ja ruoka tuntuu taalla eka vahan edullisemmalta tosin se voi johtua valuuttamuunnoksista koska on niin vaikea valilla hahmottaa kurssien vaihdellessa todellisia hintoja. Taalla bensa on todella kallista, kaasu on aika edullista ja moni suosii sita sahkön sijaan. Netti oli pitkaan kalliimpi kuin suomessa mutta nyt kilpailu on onneksi laskenut hintoja, edellisessa asunnossa meilla oli mahdollisuus kuitukaapeliin joka oli tosi nopea mutta uuteen asuntoon sita ei ole viela vedetty.

  Tykkää

  • Kun käytin tuota valuuttamuunninta, tuntuivat eurohinnat minustakin aika kalliilta, mutta tuo on siis hinta, jonka todellisuudessa maksan, jos vaikkapa nostan rahaa automaatista kauppakeskuksessa. Sitten taas jos tuon euroja mukanani ja vaihdan ne täällä, on kurssi selkeästi suotuisampi. Tosin täällä hinnat ovat nousseet viime aikoina aika paljon; meillähän esimerkiksi tuo vesikuljetus maksoi vain 500 DA, kun tulimme tänne eli se on noussut aika huimasti lyhyessä ajassa. Toki se on suomalaisesta näkökulmasta katsottuna edullista vieläkin, mutta ei sellaisille algerialaisille, joiden kuukausipalkka on parin sadan euron tienoilla.

   Tykkää

 4. Ulkona vaihdettaessa saa 100 eurolla 15 000 DA, tämän päivän valuuttamuuntimen mukaan saisi vain 11 852 DA. Ero on siis aika merkittävä, kun tuolla erotuksella saisi jo aika paljon ruokaa. Automaatilta ei siis kannata nostella, ellei ihan välttämättä tarvitse – on tosi helpottavaa tietää, että nostaminen onnistuu, mutta kovin järkevää nostaminen ei ole.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s