Muutamia ajatuksia pakolaistilanteesta Algeriasta käsin katsottuna

Kuva on lainattu netissä kiertävästä kuvasta. ”You have to understand, that no-one puts their children in a boat, unless the water is safer than the land” ja sen tekstin on vapaasti suomentanut Meriannen mielessä -blogin kirjoittaja.

Mietin lentäessämme Välimeren yllä kohti Algeriaa, kuinka onnekkaita olemmekaan saadessamme taittaa matkaa länsimaisella lentokoneella meren yli, jota vähemmän onnekkaat yrittävät epätoivoisesti ylittää kumiveneillä! Ja siltikin välillä hieman pelotti koneen jatkaessa matkaansa poukkoillen ilmakuopissa; mietin, miltä mahtaakaan tuntua äidistä, joka ylittää samaa merta pienten lastensa kanssa sillä kumiveneellä kovassa aallokossa…

Ajattelin ensin, etten kirjoittaisi tästä aiheesta mitään; se on vain aivan liian vaikea käsiteltäväksi enkä oikein edes usko tuovani keskusteluun juurikaan uusia näkökulmia. Miksi sitten kuitenkin päätin kirjoittaa? Oikeastaan siksi, että vanhin poika tuli yhtenä päivänä koulusta ja kertoi, että useampi hänen kavereistaan oli sanonut, kuinka hienoa on, että Suomen ministeri on luvannut antaa kotinsa pakolaisten käyttöön! Miehen velikin tuntui tietävän asiasta ja hämmästelevän sitä kovasti. Olin itsekin ilahtunut, kun kuulin että myös muutamat yksityishenkilöt olivat tarjonneet kotejaan samaan tarkoitukseen. Toisaalta tuntui myös pahalta, että tähän kansalaisuusaktiivisuuden heräämiseen tarvittiin pieni poika makaamassa rantahiekassa punaisessa paidassa ja sinisissä shortseissa.

Olin silti yllättynyt näistä tarjouksista, koska rehellisesti sanottuna jo Suomessa ollessani asenteet ulkomaalaisia ja pakolaisia kohtaan tuntuivat mielestäni kiristyneen! Kuulin esimerkiksi kuinka kadulla huudettiin ulkomaalaisen näköisen ihmisen perään: ”Mene takaisin sinne Kreikkaan ansaitsemaan rahaa!” Myös keskustelupalstoilla asenne oli mielestäni kärjistyneen negatiivinen. Nykyiset kuulumiset Suomesta tuntuvat kuitenkin vieläkin masentavammilta; ihanko oikeasti siellä on joku pelotellut pakolaisia Ku klux klanin jäseneksi pukeutuneena ja joku on viitsinyt käyttää aikaansa kiinnittämällä herjaavia viestejä pakolaisia majoittavien tilojen seiniin tai ikkunoihin? Vetää sanattomaksi… Ja melkeinpä toivon, ettei tästä uutisoitaisi Algerian lehdistössä – koska silloin kyllä hävettäisi, vaikkei itselläni olekaan osaa eikä arpaa näihin hyökkäyksiin. Tuntuu hurjalta lukea verkkolehdestä, että Irakista sodan keskeltä sekä vaikeasta matkasta selvinnyt perhe pelkää Suomessa eikä mieskään uskalla käydä kaupassa yksin! Juuri kun heidän pitäisi olla turvassa, he kokevatkin olonsa entistäkin turvattomammaksi! Jopa se miehen kaveri, joka yöpyi meillä, soitti miehelle Suomesta ja sanoi, ettei Suomessa voi enää elää…

Joku Ruotsissa ehtikin jo älähtää, että emmekö me muista, kuinka Ruotsi vastaanotti sodan aikana kymmeniä tuhansia suomalaisia sotalapsia! Myös Suomen sisällä lähdettiin vaarallisimmilta alueilta pakoon turvallisemmille alueille. Mammani, isäni äiti, kertoi toistuvasti kuinka oli vaeltanut talosta taloon pienen poikansa kanssa ja kuinka oli saanut näissä taloissa hyvää kohtelua. Lehmiäkin taisi olla matkassa mukana! Meidän kotitalommehan sijaitsee siis alueella, joka jäi juuri ja juuri Suomen puolelle, mutta muistelen, että mamman sisko joutui jättämään kotinsa sen jäädessä rajan ”väärälle” puolelle. Missä on suomalaisten auttamishalu nyt? Vai koskeeko se vain suomalaisia?

Täällä Algeriassakin on pakolaisia. Nyt Idin aikana huomasimme kuinka malilaiset pakolaiset olivat taas palanneet katukuvaan; heitä oli esimerkiksi kokoontunut suurena ryhmänä valmistamaan ruokaa ulkona. Todistimme myös tapahtumaa, jossa algerialainen vanhahko herrasmies ajoi lähelle pakolaisjoukkiota ja alkoi jakaa heille jotakin autonsa takapaksista. Kyseinen herrasmies taisi olla tuttu näky tälle joukkiolle, koska he ryntäsivät paikalle jo ennenkuin auto ehti edes pysähtyä. Algerialaiset ovat olleet pakolaisia kohtaan anteliaita – jopa niin anteliaita, että osa on jo sitä mieltä, että osa pakolaisista kerjää työkseen ja ettei heille enää pitäisi antaa rahaa. Katolilaisella verkkosivustolla todetaan, että algerialaisten myötätunto on venynyt jo äärimmilleen. Sivustolla todetaan myös, että Syyriasta on matkaa Algeriaan yli 3 000 kilometriä ja että lentolippu maksaa vähintään 600 euroa (272 000 dinaaria)/per henkilö, mutta silti monet valitsivat tämän Pohjois-Afrikan öljyrikkaan maan sen sijaan, että olisi paennut naapurimaihin kuten Turkkiin, Jordaniaan tai Libanoniin. Nyt tietysti joku älähtää, että niin rikkaathan ne vain lähtevätkin pakoon! Mutta rehellisesti sanottuna, jos sinulla olisi rahaa pelastaa lapsesi, etkö tekisi sitä?

Suomessa ollaan myös kovin huolissaan siitä, että maahan tullaan sosiaalitukien perässä. Olen kuitenkin tavannut Suomessa monia pakolaisia, joiden elintaso on itseasiassa huomattavasti laskenut Suomeen tulon jälkeen! Olen työskennellyt pakolaisina maahan tulleiden kanssa, jopa palkannut heitä töihin ja tutustunut heihin läheisesti (oma mieheni ei muuten ole tullut pakolaisena Suomeen!). Moni on kertonut, että kotimaassaan heillä on ollut suuri oma talo sekä palvelijoita, mutta tuo kaikki oli PAKKO jättää, koska kotimaassa ei ollut enää turvallista; Suomessa on ollut PAKKO tottua elämään kerrostalossa ja tekemään kaikki itse. Suomalaisten elintaso ei välttämättä ole niin kovin korkea kuin moni suomalainen ajattelee ja jota niin kovin tunnumme suojelevan. Moni pakolaisena Suomeen tullut haaveilee paluusta kotimaahansa – kunhan sinne vain tulisi RAUHA! On tietysti olemassa myös maahanmuuttajia, jotka tulevat Suomeen sosiaaliturvan toivossa, mutta heillä tuskin on lähtömaassaankaan varaa maksaa salakuljettajille edes sitä kumivenematkaa…

Syyrialaisten pakolaisten ajatuksia Algeriasta:

”Here in Algeria, people sympathize with us and we are deeply grateful. A real misfortune has befallen on our country in the wake of the events of the Arab Spring. We were subjected to heavy shelling by forces loyal to the incumbent president Al Assad and our only alternative was to flee Syria towards a better and suitable place for the safety of our families.”

Vapaasti käännettynä: ”Täällä Algeriassa ihmisten sympatiat ovat meidän puolellamme, mistä olemme syvästi kiitollisia. Maatamme on kohdannut todellinen epäonni Arabi-kevään tapahtumien aallossa. Joukot, jotka ovat uskollisia virassa olevalle presidentti Al Assadille, kohdistivat meitä vastaan voimakkaan kranaattitulen ja meidän ainoa vaihtoehtomme oli paeta Syyriasta kohti parempaa ja sopivampaa paikkaa perheidemme turvallisuuden vuoksi.”

”During the first months of our stay we did not take long to adapt ourselves to the traditions of Algerians that look well to ours. We have a lot of things to share with our Algerian brothers. We have Islam and the Arabic language that are likely to facilitate contact.”

Vapaasti käännettynä: ”Ensimmäisten kuukausien aikana, jotka olimme täällä, meiltä ei kestänyt kauaa sopeutua algerialaisten perinteisiin, jotka näyttivät samankaltaisilta kuin omamme. Meillä on paljon asioita jaettavana algerialaisten veljiemme kanssa. Meillä on islam ja arabiankieli, jotka todennäköisesti helpottavat kontakteja.”

Tiesittekö, että:

 • Algerian valtio tarjoaa pakolaisille ilmaisen julkisen terveydenhuollon sekä koulutuksen; tällä hetkellä koulunkäynti on pakollista Algeriassa oleskeleville syyrialaislapsille!
 • Algeriassa oleskelevista syyrialaisista pakolaisista suuri osa on naisia ja lapsia! (Suomessa on kritisoitu sitä, että maahan saapuu pääasiassa nuoria miehiä; tämän tiedon valossa näyttää siltä, että vaaralliselle kumivenematkalle lähetetään yleensä ne vahvimmat, joilla on parhaimmat mahdollisuudet selvitä matkasta ja turvalliselle lentomatkalle Algeriaan lähetetään mieluummin naiset ja lapset!)
 • Tammikuussa 2015 Algeriassa oli erään arvion mukaan reilu 97 000 pakolaista ja turvapaikanhakijaa (muunmuassa Länsi-Saharasta, Palestiinasta, Malista ja Syyriasta) – Algerian valtion mukaan luku on paljon suurempi; pelkästään pakolaisleireillä lähellä Tindoufia arvioidaan elävän noin 165 000 pakolaista.

(Lisätietoa esim. täältä: UNHCR.)

Jotenkin itse ajattelen, että nyt olisi äärimmäisen tärkeää keskittyä turvaamaan pakolaisten olot pakolaisleireillä, jotta he voisivat odotella siellä, että pääsisivät joko turvallisesti johonkin maahan, jossa ei ole sotaa, tai että tilanne rauhoittuisi kotimaassa; siten, ettei kenenkään enää tarvitsisi lähteä epätoivoiselle kumivenematkalle Välimeren yli! Ja turvaamaan mahdollisuudet myös sellaisille, joilla ei ole varaa lähteä maasta omin avuin. Toivoisin myös, että ihmiset noudattaisivat tässäkin asiassa sitä yhtä ainoaa asiaa, jonka yritän lapsille opettaa: ”Kohdelkaa muita niinkuin toivoisitte itseänne kohdeltavan” – myös siellä Suomessa…

Mainokset

4 thoughts on “Muutamia ajatuksia pakolaistilanteesta Algeriasta käsin katsottuna

 1. Tarkea kirjoitus ja oli todella mielenkiintoista kuulla miten hienosti Algeria suhtautuu pakolaisiin. Turkin osalta tilanne on hieman eri; taalla on paljon pakolaisia, noin 2 miljoonaa, joista osa on pakolaisleireilla ja osa missa sattuu. Alussa sodan luultiin paattyvan pian ja syyrialaisetkin odottelivat rauhallisin mielin leireilla kotiinpaluuta, kun huomattiin ettei se lopukaan, alkoivat syyrialaiset etsia tapaa elaa ja paikkaa perheille. Turkki on myöntanyt pakolaisille vierailija-statuksen, joka ei oikeuta työskentelyyn ja terveydehuoltokin kattaa vain ns. perusjutut. Moni työskentelee laittomasti mutta aika moni haluaa Eurooppaan, jossa uskotaan olevan paremmat mahdollisuudet asettua. Turkki on lopen kyllastynyt ettei asiaan saatu apua jo jokunen vuosi sitten kun pakolaistulva alkoi, siihen herattiin Euroopassa vasta kun massat alkoivat vyörya sinne, jos tilannetta olisi hoidettu alusta asti valtioiden yhteisvoimin, olisi tilanne varmasti paremmin hallinnassa.

  Tykkää

 2. Aloin miettiä, antoiko tämä kirjoitus pakolaisten tilanteesta täällä ehkä hieman liiankin ruusuisen kuvan; sillä pakolaisten tilanne on kyllä täälläkin vaikea. Kansa on suhtautunut pääosin hienosti, mutta nyt heidänkin myötätuntonsa on jo venynyt äärimmilleen, kuten tuo katolilainen sivusto asian mainitsi. Jotenkin tilanteeseen tarvittaisiin myös tiukempaa organisointia, koska täälläkin osa pakolaisista elää kaduilla. Mietin, että tässäkin tilanteessa yhdistelmä algerian kansan myötätunnosta ja suomalaisten viranomaisten organisointitaidosta saattaisi tuottaa lähes täydellisen lopputuloksen!

  Osa kriisin alkuvaiheessa tulleista syyrialaisista on työllistynyt täälläkin ja alkanut rakentaa elämäänsä alusta alkaen uudelleen; osa on jo menestynyt hyvin! Esimerkiksi monet porakaivojen kaivajista ovat täällä syyrialaisia.

  Turkissa pakolaisia on varmasti paljon, koska se sijaitsee niin lähellä konfliktialueita! Ja uskon tilanteen olevan hankala! Mielestäni apua tarvittaisiin juuri sinne, ettei tilanne menisi vielä entistäkin hallitsemattomammaksi!

  Mies muuten sanoi juuri aamulla, että saatte etsiä syyrialaisia ahkerampia ihmisiä! Hän oli sitä mieltä, että jos Suomi vain antaa syyrialaisten tehdä Suomessa töitä (ja jos töitä on), jäämme me voiton puolelle! Mieshän on nuorena matkustellut toistuvasti Syyriaan ostamaan vaatteita perheensä kaupassa myytäviksi ja tietyllä tavalla aina ihaillut syyrialaisia. Suomestakin teki vielä yhden matkan Syyriaan. Kuulin myös, että Algeriasta on aikoinaan paettu Syyriaan, joten tämä ehkä selittää osaltaan algerialaisten halun auttaa: samoin ehkä se, ettei ole kovin kauaa siitä, kun Algeriassa oli samantapainen tilanne kuin Syyriassa nyt; tämä tällä hetkellä elävä kansa on sen kokenut ja on ehkä siksikin myötätuntoisempi kuin sellainen kansa, joka on saanut ikänsä elää rauhassa.

  Liked by 1 henkilö

 3. Hyvä vain, että kirjoitit tästäkin aiheesta, vaikka aika monimutkainen onkin. Algeriassa on tosi paljon pakolaisisia eteläisemmistä Afrikan maista ja myös Syyriasta. Puhumattakaan jo 70-luvulla syntyneestä Tindoufin leiristä, joka melkein on jo kehittynyt ’valtioksi valtiossa’.
  Pääkaupungissa on aika hyvin pakolaisten asiat, ainakin siis paremmin kuin täällä itäosissa maata, missä varsinaisia leirejä ei ole ja paljon on laittomasti maassa ilman papereita. Myös esim. afrikkalaisiin suhtaudutaan aika rasistisesti, tosin paljon heitä myös autetaan, se kun kuuluu jo uskontoonkin.
  Huonoa tässä jutussa on se, että ihmissalakuljetuksesta on jo tullut monelle ammatti, niin Saharassa kuin Välimerellä, se vain lisää pakolaistulvaa.
  Nämä rannat toimivat myös lähtöpaikkoina Välimeren ylittäjille ja jatkuvasti merivartiosto saa näitä laittomia veneitä kiinni, osa pääsee toki läpikin. Osa heistä on Saharan ylittäneitä oikeita pakolaisia, osa paikallisia nuoria miehiä, jotka lähtevät matkaan vain paremman elämän toivossa. Tilastojen mukaan Suomeenkin on tullut pakolaisvirran mukana noin 500 algerialaista, en sanoisi heitä pakolaisiksi, ei täältä kuitenkaan sotaa tarvitse paeta, mutta monella ei ole muuta toivoa paremmasta tulevaisuudesta kuin usko hyvinvointiin Euroopassa. Aika huonosti siellä on sitten monelle käynyt kun ruusuiset unelma karisevat.
  Lyhyesti sanoen tämä on sellainen import-export -maa pakolaistenkin suhteen 🙂

  Tykkää

 4. Olen huomannut, että täällä usein vähän harmillisestikin Euroopassa asuvat algerialaiset haluavat antaa Algeriassa asuville perheilleen kuvan siitä, että heillä menee Euroopassa tosi hyvin ja että elämä on siellä helppoa ja kaikki on hienompaa kuin täällä. (Kun olemme vierailleet näiden algerialaisten luona Euroopassa on totuus ollut usein ihan toinen.) Meilläkin on lähipiirissä monta nuorta, joilla olisi oikeinkin hyvät lähtökohdat elämälle täällä Algeriassa, mutta jotka jättävät ikäänkuin ”elämättä ja yrittämättä”, koska haaveilevat vain pääsystä Eurooppaan. (Ja kun ne haaveet eivät ole usein edes kovin realistisia.) Mies on toistuvasti sanonut näille nuorille, että ilman koulutusta siellä on vaikea pärjätä ja että tilanne on Euroopassakin nyt vaikea.

  Toisaalta minun on helppo sanoa; voin Suomen passin turvin poistua maasta milloin vain – algerialaiselta se ei välttämättä niin vain onnistukaan. Mietin joskus, että jos en saisi vapaasti poistua Suomesta, haluaisin varmasti entistä enemmän matkustaa sieltä pois.

  Niin, en tosiaan kutsuisi näitä Algeriasta lähteviä pakolaisiksi, vaan siis ehkä mieluumminkin juuri niiksi maahanmuuttajiksi, jotka ovat sen (taloudellisesti) paremman elämän perässä. Harmillista vain, jos nämä ryhmät menevät suomalaisillakin sekaisin, minkä johdosta aidosti turvaa hakevien epäillään hakevan Suomesta vain sosiaaliturvaa! Eihän algerialaisille tällä hetkellä edes myönnetä turvapaikkoja? Ellen nyt ihan väärässä ole. Enkä muuten tiennyt, että algerialaisia on noin paljon lähtenyt tässäkin rytäkässä Suomeen. Olen tainnut mainitakin, että lähipiirimme on täällä pääosin oikeinkin hyvintoimeentulevia enkä välttämättä aina näe sitä maan kehnointa puolta, vaikka yritänkin lukea verkkolehtiä ja pysyä ajantasalla. Siksi tuntuu ehkä jopa hieman hämmästyttävältä kuulla, että noin sankoin joukoin on täältäkin lähdetty, varsinkin kun tietää sen toisen puolen; kuinka vaikeaa elämä Euroopassakin saattaa olla.

  Toisaalta sellaisissa tapauksissa, että perhe on kovin köyhä eikä nuorella tunnu olevan mitään keinoa hankkia parempaa elintasoa omassa kotimaassaan, tietyllä tavalla ymmärrän senkin, että sitä lähdetään etsimään muualta. Tiedän täältäkin lähdetyn salaa esimerkiksi laivojen konteissa. Totuushan taitaa kuitenkin olla se, että ne, joilla on varaa maksaa salakuljettajille Välimeren ylityksestä, ovat yleensä niitä kaikista varakkaimpia, jolloin elinolot helposti ovat paljon heikommat Suomessa kuin omassa kotimaassa rauhan aikana. Tuntuu ihan uskomattomalle, että nämä salakuljettajat ansaitsevat näin häikäilemättömästi ihmisten hädällä!!! Jotenkin mietin myös sitä, että nyt huomio kiinnittyy lähinnä vain niihin, jotka ovat selvinneet Eurooppaan asti (tai menehtyneet matkalla) – entäs ne, joilla ei ole varaa poistua maasta?

  Tämä on niin monimutkainen aihe, että sitä voisi pohtia äärimmäisen monesta näkökulmasta!

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s