Saha Iidak!

Algeriassa on vietetty kolmepäiväistä Id al-Adhaa, jota vietetään perinteisesti sen kunniaksi, että profeetta Ibrahim oli valmis uhraamaan poikansa Ismailin. Arabiaksi hyvää Idia toivotetaan sanomalla ”Id Mubarak”, mutta täällä toivotus kääntyy usein muotoon ”Saha Iidak!”. Juhlan keskipisteenä on lammas, jonka lihaa jaetaan usein köyhille, ystäville ja naapureille. Algeriassa on lähestulkoon kunnia-asia uhrata lammas Id al-Adhana ja kuulin, että osa ostaa lampaan jopa osamaksulla ellei heillä muutoin ole siihen varaa! Lampaiden hintoja kauhisteltiin Idin alla ja monet odottelivat, josko hinnat alenisivat juuri ennen Idia. Algeriassa Idia vietetään tyypillisesti vierailemalla sukulaisten ja ystävien luona. Omat valmisteluni jäivät aikalailla puolitiehen; en oikein ymmärrä miten nämä juhlat tuntuvat usein tulevan ihan yhtäkkiä, vaikka ajankohta olisikin tiedossa jo etukäteen! Leivoin yhdessä lasten kanssa herrasväen pikkuleipiä, jotka aprikoosihillotäytteellä muistuttavat erehdyttävästi paikallisia pipareita, joita tarjotaan usein Idinä sekä suursiivosimme kotona – siinä se melkein olikin…

Vierailimme ensimmäisenä päivänä miehen äidin sekä muutamien sisarusten luona. Ensimmäisenä Id al-Adha -päivänä tarjoillaan tyypillisesti lampaan päästä, jaloista ja sisäelimistä valmistettuja ruokia, koska lihaa ei ole vielä käytettävissä; teurastetun lampaan pitää roikkua noin vuorokausi, jotta se kuivuu. Kunnioitan itseasiassa tosi paljon sitä, että täällä pyritään käyttämään lampaasta kaikki mahdollinen hyödyksi! Jos eläin pitää teurastaa, on vain hyvä, ettei mitään mene hukkaan!

Vierailut sujuivat oikein hyvin ja oli mukavaa! Ainoastaan yksi tapahtuma hieman laski tunnelmaani: viimeisessä kyläpaikassa mies kertoi veljelleen kuinka oli antanut lampaan pään ja jalat naapurille, joka grillasi ne meille valmiiksi ja kuinka hän vei mahalaukun äidilleen. Eräs nuori nainen totesi minulle tämän kuultuaan, että ”Sinä et sitten taaskaan tehnyt mitään itse!”. Tuli aika paha mieli, koska olin tehnyt koko aamupäivän töitä (kyllä, myös id-päivänä; työni ei noudattele islamilaisia juhlapäiviä, vaikka olenkin Algeriassa) ja myös valmistanut meille ruokaa maksasta yrittäen matkia Saharassa maistamaani ruokaa, johon ihastuin. Kyseinen nuori nainen on aikaisemminkin sanonut vastaavaa kerrottuani, etten osaa valmistaa tiettyä perinteistä algerialaista leipää (enkä halua edes oppia, koska pelkään leivän valmistuksessa käytettävää kaasupulloon kiinnitettävää keitintä, jonka kanssa on täällä käynyt paljon onnettomuuksia). Tuolloin hän tokaisi topakasti, että: ”Jos et osaa tehdä leipää, ei sinun tarvitse sitä syödäkään”. Ei sentään vienyt leipää pois pöydästä, vaan sain sitä syödä, mutta arvatkaa vain maistuiko enää. Nämä ovat pikkujuttuja, mutta kun samanlaiset lausahdukset toistuvat aina vain, niin se kyllä laskee tunnelmaa. Huvittavinta on, että jos kyseinen henkilö tarvitsee esimerkiksi älypuhelinta tai viisumia Eurooppaan, me olemme ensimmäiset, joilta pyydetään apua. Muutoin Id-päivä oli oikein onnistunut ja pyrin parhaani mukaan unohtamaan nämä negatiivissävyiset kommentit! Mies ei onneksi edes oleta, että alkaisin täällä keitellä yhtäkkiä lampaanpää- tai mahalaukkukeittoa!

Toisena Id-päivänä miehen ystävä, joka oli matkalla kohti Suomea tuli meille yökylään. Ilta sujui rattoisasti yömyöhään asti. Tänään, kolmantena Id-päivänä, kävimme Facebookista bongaamassani Kidz Landissa, jossa lapset pääsivät hyppimään trampoliinilla, ajamaan autoilla ja muutenkin leikkimään. Tyttö tykkäsi erityisesti trampoliinihyppelystä valjaiden kanssa ja pääsikin hyppäämään tosi korkealle! Trampoliinihyppelyä vahtinut nuori mies oli toivotellut tytölle ”Heippa”, kun tyttö viimein lopetti hyppimisen; miehellä oli nimittäin ystävä, joka oli käynyt Suomessa ja sosiaalinen tyttö oli jo ehtinyt kertoa olevansa Suomesta. Kidz Land sijaitsee Cheragassa, joka on pääkaupungin yksi vauraista osista. 7-kerran laitelippu maksoi 1000 DA (8,50€ tämänpäiväisen kurssin mukaan). Muitakin lippuvaihtoehtoja oli, mutten niitä nyt tarkemmin muista.

DSC05241

DSC05247

DSC05250

DSC05257

Paluumatkalla halusimme vierailla Al Qods -kauppakeskuksessa, jossa en ole vielä koskaan käynyt ja jonka katto muistuttaa kupoleineen hieman moskeijan kattoa, mutta vaikka kauppakeskuksen pääovi olikin auki, kaikki liikkeet näyttivät olevan kiinni. Harmi! Paluumatkalla huomasin muuten ilokseni, että Algeriasta löytyy DesiGualin liike – meille kun tytön kanssa kotiutui Suomessa useampikin DesiGualin laukku, niin on kiva tietää, että niitä saa täältäkin!

DSC05275

Loppuun vielä muutama hauska kyltti, joista olen tainnut joskus mainitakin; täällä siis monissa kylteissä matkitaan tunnettujen brändien kylttejä. Täältä ei löydy McDonaldsia, mutta McDollar ja nähtävästi myös Mc Celtic löytyy! Mc Celtic -kyltin poika on kuvannut ilmeisen likaisen autonikkunan läpi takapenkiltä… Itseäni muuten naurattaa, kun näen siellä sun täällä suuria kylttejä, joissa lukee Sika (maassa, jossa sianlihatuotteet ovat kiellettyjä). Kyltistä ei valitettavasti ole kuvaa enkä nyt edes muista minkä alan yritys Sika on, mutta kylttejä on täällä ympäriinsä.

Saha Iidak!

Mukavaa viikonlopun jatkoa/alkavaa viikkoa (täällä lapset palaavat taas kouluun huomenna, sunnuntaina)!Mainokset

6 thoughts on “Saha Iidak!

 1. Myöhäiset juhlatoivotukset sinnekin! Meillä ei enää juhlita, mutta ainahan jotkut sukulaiset käyvät täällä anoppia katsomassa.
  Noita ilkeitä letkauttelijoita näyttää mahtuvan joka sukuun vähintään yksi, jonkin sortin pätemisen tarvetta kai. Eihän nykyään monet algrialaisetkaan enää tee kessaraa, eivät edes uhraa lammasta saati että pilkkoisivat sisälmyksiä, leivonnaisetkin jo usein ostetaan vamiina leipomosta. Ajat muuttuvat täälläkin, vaikka kaikki eivät sitä ehkä huomaa.

  Tykkää

  • Lähipiirissämme kaikki tuntuvat valmistavan kessaraa, uhraavan lampaan (jos siihen vain suinkin on varaa) sekä käyttävän lampaan sisälmyksiä myöten. Mutta lähes kaikille tuntuu olevan itsestäänselvää, etten minä ole niitä tottunut maksaa lukuunottamatta valmistamaan (ja pakko myöntää, ettei meillä lapset ole niitä tottuneet syömään). Mutta sitten kun ajamme ne lähes maagiset 35 kilometriä pääkaupunkiin, on ero ihan valtava; joskus oikein hätkähdän, miten modernia siellä joillakin alueilla on ja voin hyvin kuvitella, ettei siellä läheskään kaikki käytä esimerkiksi lampaan mahalaukkua. Ostoskeskuksistahan saa esimerkiksi valmiita pakastenugetteja, valmiiksi pilkottuja -vihanneksia jne., joilla tuntuu olevan menekkiä, mutta joita en ole koskaan nähnyt esimerkiksi anopilla.

   Tykkää

 2. Turkissa toivotellaan iyi bayramlar eli yleisesti vaan hyvaa juhlaa. Emme viettaneet juhlaa silla mies oli kiireinen töissa ja tyttö flunssassa. Koko juhla meni tana vuonna muutenkin ohi silla tassa meidan asuinalueella taitaa olla tapana etta suurin osa suuntaa nailla pitkilla vapailla lomailemaan kesamökille tai rantakohteisiin, hyvin olivat siis hiljaiset tienoot. Naita ilkeita naisihmisia tuntuu riittavan joka maahan, luulisin etta tassakin tapauksessa on ollut syyna kateus. Turkissa alkaa koulut huomenna ja tytölla toinen tarhavuosi.

  Tykkää

  • Minäkin itseasiassa ehdottelin, että olisimme lähteneet viikonloppureissua pidemmälle reissulle (vaikkei se lähipiirissämme olekaan tapana!), mutta keksin idean hieman liian myöhään ja toisaalta, kun olen vasta palannut Suomesta, oli ihan kivakin käydä sukuloimassa ja olisi tuntunut ehkä hieman nololtakin lähteä taas samantien reissuun.

   Tiedän, että osa letkautuksista saattaa johtua kateudestakin. Tyttö esimerkiksi kertoi kuulleensa eräässä tuttavaperheessämme, kun perheen äiti kysyi mieheltään, miksi minun mieheni vie meitä vaikka minne, mutta he eivät koskaan pääse mihinkään :(. Perheen tyttö oli ihastellut meidän tytön näyttämiä lomakuvia Suomesta ja todennut, ettei itse päässyt lomalla mihinkään :(.Tästä huolimatta kyseisen perheen äiti on aina minulle tosi ystävällinen. Huomaan itse jättäväni usein tekemiämme asioita kertomattakin, etten aiheuttaisi pahaa mieltä. Toisaalta toivon, että ehkä se että meillä mies tosiaan haluaa tehdä asioita perheensä kanssa näyttäisi esimerkkiä myös muille; joskus kun hieman surettaa, miten pieni monien lasten ja naisten kokemus- ja elämänpiiri täällä on. Meillä mies ei esimerkiksi tykkää yhtään istua kahviloissa monien paikallisten miesten tapaan, vaan viettää senkin ajan mieluummin lasten kanssa. Luulen myös, että kyseinen nuori nainen uskoo minun pääsevän jotenkin tosi helpolla, kun taas hieman vanhemmat naiset näkevät kokonaiskuvan ja päinvastoin usein kauhistelevat, että työn ja kodinhoidon yhdistämisen täytyy olla rankkaa.

   Tykkää

 3. Meillä Eid jatkuu vielä tänään ja isommat lapset ja mies ovat poikkeuksellisesti siis sunnuntaina kotona. Vähän hankala on suunnitella lomia kun päivämäärät varmistuvat niinkin viime hetkellä – meillä piti pyhien olla tiistaista sunnuntaihin mutta siirtyivätkin sitten viime hetkellä päivää myöhemmäksi. Olimme vähän summassa varanneet lomamatkan Eurooppaan turhan aikaiseksi eli viikon loman päälle saimme nyt vielä pitkän viikonlopun kotosalla. Ihan hyvä toisaalta saada vähän lisäaikaa palautua näihin kuvioihin ja tunnelmiin ihanan loman jälkeen.

  Minä tänään reippailin ja pesin tässä aamupäivällä suurimman osan tiskeistä ja kaikki kolme koiraa. Nyt laiskottaa… Loppupäivä taitaa sujua ihan kotioloissa. Huomenna alkaa meillä taas arki.

  Tykkää

 4. Minäkin vähän haaveilin Eurooppaan suuntautuvasta lomasta, mutta keksin idean liian myöhään :). Algeriasta on niin kovin lyhyt matka moniin kiinnostaviin Euroopan puoleisiin maihin, että kovasti tekisi nyt mieli käyttää mahdollisuus hyväksi…

  Meillä myös Maxia on pesty aika innokkaasti, kun on ollut niin kovin lämmin ja vaikka Max ei pesusta oikein välittäisikään, antaa kuitenkin melko reippaasti pestä ja hangata shampoota katsellen meitä hieman alta kulmiensa :).

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s