Mitä maksaa? Osa 1: Ardis

 

 

On ollut mielenkiintoista lukea blogeista eri maiden hinta- ja palkkatasoista. Algeriassahan hinnat ovat nousseet ja monelle algerialaiselle ne ovat jo tosi kalliita. Toisaalta taas osa ostelee paikallisittain kalliissa kauppakeskuksessakin, niin että eurooppalaistakin hirvittää. Kävimme Ardis-kauppakeskuksessa pian paluumme jälkeen 3.9.; paluu sujui kivuttomammin, kun kaapista löytyi aamupalamysliä ja jääkaapista maustamatonta jogurttia kyytipojaksi. Säästin kuitin, jotta muistaisin vielä kotonakin paremmin mitä mikäkin maksoi.

Heti alkuun pitää todeta, että Ardis ei ole edullisimpia ostospaikkoja Algeriassa. Piipahdin esimerkiksi Ardiksen Okaidissa, joka oli täynnä ihania vaatteita, mutta hinnat olivat sellaisia, että harvoin maksan lastenvaatteista niin paljoa Suomessakaan. Tykkään kuitenkin toisinaan käydä Ardiksessa, koska valikoima siellä on laaja ja sieltä saa monia tuotteita, joita ei lähikaupoista tahdo löytyä; tai sitten pitää juosta monta lähikauppaa läpi, että saa tarvittavan kasaan. Tämän vuoksi ajattelinkin yrittää koota hintoja myös muista ostospaikoista, minkä vuoksi tämä on hintavertailun osa 1.

Kokeilin ensimmäistä kertaa nostaa myös rahaa automaatista suomalaiselta tililtäni. Hyvin onnistui, mikä on helpottava tieto tulevaisuutta ajatellen! Sain 10 000 DA n. 80 eurolla. Nostopalkkio oli 200 DA, mikä kuitenkin näytettiin veloitettavan vain kerran, vaikka nostinkin saman summan kahteen kertaan päivän aikana. Kurssi on huonompi kuin ulkona vaihdettaessa, mutta silti on mukava tietää, että saan täällä nostettua rahaa. Jotta rahan arvon ymmärtäminen ei olisi täällä turhan helppoa, kutsutaan 10 000 DA joskus myös miljoonaksi dinaariksi. Tämä johtuu siitä, että kun 10 000 DA kirjoitetaan desimaalien kera se on 10 000,00, jolloin luvussa on kuusi nollaa niinkuin miljoonassa – loogista vai mitä?!

Enemmittä puheitta niitä lupaamiani poimintoja kuitista (valitettavasti huomasin, että suurimmassa osassa ei näy pakkauksen koko kuitissa, mutta nämä ovat siis sellaisia aikalailla samankokoisia paketteja, mitä Suomessakin yleisesti myydään):

 

Vehnäjauhot 1kg 45 DA (0.42€)

Kaunis 3D-vihko hevosenkuvalla tytölle 125 DA (1,20€)

Mysli 320 DA (3€)

Fanta 2L 120 DA (1,10€)

Luonnonyogurttipikarit 8 kpl 120 DA (1,10€)

Ketsuppi 175 DA (1,65€)

Africana-mehu 80 DA (0,80€)

Pillimehut 5 kpl 125 DA (1,20€)

Nuudeli 34 DA (0,30€)

Makaroni 40 DA (0,40€)

Säilykeananas 175 DA (1,65€)

Spagetti 50 DA (0,50€)

Säilykehedelmäcocktail 175 DA (1,65€)

Katkaravut 680 DA (6,40€)

Emmental-raaste 200g 350 DA (3,30€)

Paahtoleipä 140 DA (1,30€)

Pakastemaissi 400g 140 DA (1,30€)

Eurohinnat laskin tämänpäiväisen valuuttalaskurin mukaan, mutta kurssi on tosiaan paljon suotuisampi, jos rahaa vaihtaa ”ulkona”.

Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ei tässä kuitissa näy, vaikka itseasiassa ne ovat täällä Algeriassa ruokavaliossamme pääosassa. En vain nähnyt mitään järkeä ostaa Ardiksesta kalliiseen hintaan usein muoviin pakattuja hedelmiä tai vastaavasti emme ostaneet juurikaan pakastettuja vihanneksia (pakastemaissia lukuunottamatta, 5-vuotias kun tykkää siitä niin kovasti!); torilta kun saa tuoretta ja hyvää ilman muovikääreitä huomattavasti edullisemmin. Muutamia säilykehedelmiä ostin, kun ananas maistuu kivalta pizzassa ja säilykehedelmäcocktailista saa kivan pohjan hedelmäsalaattiin.Toisaalta Ardiksesta saa myös kauden ulkopuolisia tuontihedelmiä, kuten kiiviä, jos sellaisia tekee mieli.

 

Ardiksesta löytyy muuten nykyisin lastenhoitopiste, jonne voi jättää lapset hoitoon ilmaiseksi vähän Ikean lastenhoitohuoneen tapaan. Kuva on valitettavan huono kännykällä napattu pikaotos, mutta paikka näytti oikein kivalta. Käyttökokemusta tosin ei ole, koska meidän lapset ei halunneet tuonne jäädä.

Sen sijaan Ardiksen ulkopuolelle rakennettu HopLopin tapainen paikka saavutti meillä suurta suosiota. Sanoisin, että 3-vuotiaalle tämä oli jopa kivempi paikka kuin SnadiStadi, koska täällä ei tarvinnut varoa polkuautoja eikä -lautoja eikä siksi kieltää ja varoitella poikaa koko ajan; leikkiminen oli vapaampaa. (Ja hintakin niin huokea verrattuna SnadiStadiin, että senkin puolesta tuolla voi vierailla useammin.)

”HopLop” maksoi 300 DA (2,80€)/lapsi/tunnin leikkiaika. Lisäksi pihalla oli ylimääräisiä laitteita, jotka maksoivat 100 DA (0,90€)/ kerta. Noihin laitteisiin oli vielä joku paljousalennus tyyliin 300 DA/5 kertaa tms.

 

 
 

 

Mainokset

11 thoughts on “Mitä maksaa? Osa 1: Ardis

 1. Ardiksessa varmasti hinnat onkin aika lähellä turkkilaisia hintoja, mutta uskoisin, että toreilla ja pikkukaupoissa on edullisempaa kuin siellä; pyrin pistämään noistakin hintoja myöhemmin. Tuo Ardis on ulkomaalaisten ja rikkaiden algerialaisten suosima ostospaikka. Lisäksi vaihtokurssi on kyllä huomattavasti parempi kun rahaa vaihtaa suoraan täällä kuin valuuttalaskurin antama hinta eli tuo vääristää eurohintoja hieman.

  Tykkää

 2. Teillä on onnea kun voitte a) nostaa rahaa (vieläpä muunmaalaiselta tililtä) ja b) käydä silloin tällöin ostoksilla hyvinvarustetussa marketissa! Tavallisia asioita melkein kaikkialla muualla maailmassa paitsi täällä meillä 🙂

  Aika kohtuullisilta vaikuttavat nuo hinnat minusta. Täällä on aika rajalliset valikoimat ja toisaalta monet omasta mielestäni arkipäiväiset tuotteet ovat hyvinkin kalliita. Esim pieni purkki sardiineja – meidän lasten herkkua – saattaa maksaa 5 euroa mikä on mielestäni niin paljon, että sardiineista on tullut meille luksustuote jota ostetaan aika harvoin.

  Tykkää

 3. Kun tulin ensimmäistä kertaa Algeriaan vuonna 1999, eivät nämä muualla niin kovin tavalliset asiat olleet mahdollisia täälläkään; siksi huokasin helpotuksesta kun tuli testattua, että nostaminen onnistuu. Tuo Ardis on upea kauppakeskus, josta löytää kyllä vaikka mitä. Sielläkin jotkut yllättävät tuotteet ovat kalliita; en nyt muista kummasta kauppakeskuksesta bongasin n.9€ maksavan Carte Dor -jäätelön, joka sai kyllä jäädä kauppaan, vaikka olikin lempparimakuani. Erittäin hyvää jäätelöä kun saa täältä alle eurolla. Niin ja nämä Ardiksen hinnat ovat algerialaisittain erittäin korkeita; yritän piakkoin keräillä torihintoja, jotta näette eron. 5 euroa sardiinipurkista kuulostaa kyllä tosi kalliilta. Täälläkin tosin kala on yllättävän kallista ja tällä hetkellä ihmiset tuskailevat lampaan lihan korkean hinnan vuoksi. Saisiko sieltä tuoreita sardiineja edullisemmin? Täällä ne ovat kaloista edullisimmasta päästä nimenomaan tuoreina.

  Tykkää

  • Täällä kala tulee joko läheltä Niilistä tai kaukaa Punaiselta mereltä ja on joko saastunutta jokikalojen tapauksessa tai sitten aika kallista – ja toisaalta epäilen myös miten hyvin kylmäketju toimii noin kahdeksan tunnin matkalla Punaisen meren rannalta tänne. Tuoretta kalaa emme siis pääse täällä syömään lainkaan, ikävä kyllä. Purkkitonnikala ja -sardiinit ovat jo siksikin herkkua. Ja lomilla muualla syömme kovasti tuoretta kalaa ja porsaanlihaa kaikissa muodoissaan 🙂

   On mahtavaa, että teillä on nyt tuo mahdollisuus ottaa rahaa eurooppalaiselta tililtä. Se helpottaa kyllä elämää. Täällä ei ikävä kyllä juuri ole toivoa paremmista ajoista valikoimien, hintojen tai maksumahdollisuuksien osalta niin kauan kuin Yhdysvaltain kauppasaarto pitää. Kehitys ei täällä kauppasaarron vuoksi kaikilta osin etene sitä vauhtia mitä voisi odottaa ja se on välillä aika turhauttava ajatus kun tarkoitus on kuitenkin olla täällä vielä monta vuotta eteenpäin.

   Tykkää

   • Totta; mietinkin kommentin jätettyäni, että sieltä ei varmasti samalla tavalla saa tuoretta kalaa kuin täältä. Kauppasaarto tuntuu täältäkin käsin katsottuna tosi uskomattomalta järjestelyltä; kun kerroit esimerkiksi, että koiranruokaa ei välttämättä tuoda aikoihin, niin käsitin konkreettisesti, miten suuresti elämä siellä eroaa vaikkapa elämästä Algeriassa. Täällä tosiaan valikoimat ainakin pääkaupunkiseudulla ovat nykyisin loistavat ja se että voi nostaa rahaa helpottaa tilannetta tosi paljon.

    Tykkää

 4. Kävin juuri kaupassa ja piti ihan tulla korjaamaan, että kyllä täältä nähtävästi saa sardiineja edullisemminkin – tänään näkyi pieni purkki maksavan noin 85 eurosenttiä mikä on mielestäni ihan kohtuuhinta. Ovat vain mielestäni aika heikkolaatuisia nuo halvemmat sardiinit kun niitä jonkun kerran alkuun koitimme, eli sen kerran kun täällä ostan sardiineja ostan nykyään mieluummin kauempaatuotuja ja siksi kalliimpia.

  Innostuin muuten itsekin ottamaan kuitin talteen jos ehtisin tästä aiheesta kirjoittaa Sudanin näkökulmasta 🙂 Kiitos siis inspiraatiosta, tämä oli tosi mielenkiintoinen kirjoitus.

  Sudanin erikoislaatuisuudesta haluaisin myös kirjoittaa vielä enemmänkin. Paljon on aiheita muhimassa kun vain ehtisi kirjoittamaan. Tällä hetkellä ehdin lukea blogeja ja kirjoitella satunnaisia kommentteja lähinnä puhelimella, mutta siihen ei helposti löydy aikaa, että saisin tietokoneen avattua…

  Tykkää

 5. Olisi kiva nähdä Sudanin hintoja sitten kun ehdit kirjoitella. Yritän itsekin ehtiä kokoamaan Algerian torihintoja, samoin ehkä joitakin yleisimpiä muita elinkustannuksia. Täällä on usein sama juttu, että monia tuotteita on saatavana edullisesti, mutta heikkolaatuisina ja sitten taas kalliimmalla hinnalla erinomaista laatua. Esimerkiksi tonnikala (ei se kaikista edullisin purkki), on mielestäni huomattavasti parempaa kuin Suomessa syömäni.

  Tykkää

 6. Nyt pitää oikaista myös sen verran, että rahan nostosta veloitettu tai veloittamatta jätetty 200 DA ei tainnutkaan johtua siitä, että nostin rahaa kaksi kertaa saman päivän aikana. Kävimme nimittäin tänään Bab Ezzouar -ostoskeskuksessa ja kokeilin nostaa sielläkin rahaa eikä siitä näköjään veloitettu mitään. Eli tämä näyttääkin riippuvan nostoautomaattia ylläpitävästä pankista tms.

  Ruokaosastolla hinnat tuntuivat olevan Bab Ezzouarissa suunnilleen samaa luokkaa kuin Ardiksessa eli en näistä tee omaa postausta. Täältä löytyi kuitenkin Macaronseja, joita en löytänyt Ardiksesta ja hinta oli 560 DA/20kpl (4,70€ tämän päivän kurssin mukaan). Ruokakaupan ulkopuolella monet tavarat olivat mielestäni huiman hintaisia; täältä löytyy esimerkiksi Zara Home (onko tätä Suomessakaan?!), jossa oli kauniita, mutta kalliita, sisustustavaroita ja kodintekstiilejä. Nämä olisivat olleet mielestäni suomalaisittainkin kalliita. Myös Mangon liikkeessä ihmettelin vaatteiden korkeita hintoja; itse kun ostin kassillisen juurikin Mangon vaatteita itselleni Suomesta, kun niitä myytiin suurin alennusprosentein. Lapsille oli myös HopLopin tapainen leikkipaikka, joka maksoi moninverroin verrattuna Ardiksen vastaavaan; muistaakseni 600DA/tunti/lapsi tai 850DA/2 tuntia/lapsi. Tosin paikka oli yleisilmeeltään mielestäni Ardiksen vastaavaa hieman modernimpi ja siistimpi.

  Tykkää

 7. Oli tosi mielenkiintoista lukea Algerian hinnoista. Paljonko algerialaiset keskimäärin ansaitsevat kuussa? Suhteellisen kalliilta hinnat vaikuttavat, mutta tuskin ne paikalliset tuossa kaupassa käyvätkään, ja kuten sanoit torihinnat ovat varmasti halvempia. Täällä meidän kaupunginosassa Ammanin laidalla on nykyisin Safeway ja Carrefour, joissa on osin edullisemmat hinnat kuin pikkukaupoissa ja torilla. Se sopii minulle, sillä ostan huomattavasti mieluummin näissä ilmastoiduissa siisteissä suurmarketeissa ja luotan enemmän niiden kylmäketjuun ja hygieniaan.

  Tykkää

  • Jopa korkeasti koulutettu työntekijä saattaa täällä ansaita vain 250 euroa kuussa; niillä palkoilla ei kauppakeskuksessa juurikaan ostella, varsinkin jos vain perheen isä käy töissä. Sanoisin, että tuolla summalla saa olla tarkkana torillakin! Toisaalta monet yrittäjät ja työntekijät tietyillä aloilla/johtoasemissa ansaitsevat tosi hyvin. Poika sanoi juuri vähän aikaa sitten, että Algeria on yksi kymmenestä maailman maasta, jossa on eniten miljönäärejä ja muistelen miehenkin joskus sanoneen samaa. En nyt ole varma, pitääkö tuo paikkaansa, mutta kyllä täällä moni elää varsinkin tietyillä alueilla materialistisessa mielessä varsin mukavaa elämää hienoissa villoissa ja upeat autot pihoilla. Tyttö itseasiassa hämmästeli nyt Suomessa käydessämme, että eikö Suomessa ole ollenkaan rikkaita. Kauppakeskuksen asiakkaista suuri osa vaikuttaa olevan paikallisia hyvintoimeentulevia ja jonkinverran niissä käy myös ulkomaalaisia. Täällä korkea koulutus ei välttämättä takaa hyvää toimeentuloa, itseasiassa joskus tilanne saattaa olla jopa päinvastainen.

   Samoin luotan kauppakeskusten kylmäketjuihin ja hygieniaan enemmän kuin pikkuliikkeiden ja esimerkiksi maitotuotteita lähteekin tuolta aina runsaasti mukaan. Niissä ei hintaeroakaan ole juuri ollenkaan pikkukauppoihin verrattuna; joskus joitakin tuotteita taitaa saada jopa edullisemmin. Toisaalta taas hedelmät ja vihannekset ostetaan mieluummin torilta, koska ne ovat siellä hyviä ja halpoja.

   Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s