Road Trip Algeriassa pojan matkassa

 

IMG-20150805-WA0003

Yllättävän usein meiltä kysytään, voiko neljän lapsen kanssa enää ollenkaan matkustaa. Omasta näkökulmastani kysymys on jotenkin hieman yllättävä, kun en ole koskaan kokenut lapsia esteeksi matkustamiselle (tai muunkaan normaalielämän viettämiselle) – toki pienoinen hidaste lapset saattavat matkustettaessa olla, mutta kun matkaan varaa riittävästi aikaa (ja kärsivällisyyttä), onnistuu matkustaminen neljänkin lapsen kanssa erinomaisesti. Uskaltaisin jopa väittää, että varsinkin kaksi vanhinta lasta ovat reippaampaa matkustusseuraa kuin moni aikuinen. Lisäksi meillä matkustamista helpottaa kyllä sekin, että lapset ovat syntyneet ikäänkuin ”kahdessa erässä”, jolloin kaksi lapsista on jo erittäin omatoimisia ja ”täysin vahdittavia” lapsia meillä on oikeastaan enää vain yksi. Eräs oivallus, joka meillä on helpottanut matkustamista on myös se, ettei kaikkia reissuja välttämättä tarvitse tehdä koko perheen voimin; pyrimme olemaan tasapuolisia lasten kesken, mutta tasapuolisuus ei välttämättä aina tarkoita sitä, että kaikki lapset saisivat täsmälleen samoja asioita. Esimerkiksi monen tunnin automatka ympäri Algeriaa ei välttämättä ole 3-vuotiaalle matkapahoinvoinnista ajoittain kärsivälle pojalle se kaikista miellyttävin reissu, mutta vanhimmalle pojalle, joka on pienestä pitäen ollut melkoinen ”Algeria-fani”, se voisikin olla melkoinen kokemus! Tästä syystä mies lähtikin Road Tripille juuri nyt, kun me muut olemme Suomessa. Me sen sijaan olemme tehneet täällä Suomessa pienemmille paremmin sopivia pieniä retkiä, jotka taas vanhimman pojan mielestä olisivat jo ehkä hieman ”tylsiä”. (Ja onhan se myönnettävä, että 3-vuotias olisi saattanut pärjätä kyseisellä Road Tripillä jopa paremmin kuin korkeanpaikankammosta kärsivä äiti ”pelkääjän paikalla” – reissu kun sisälsi ajamista sekä vuorilla että korkealla sijaitsevilla silloillakin.)

IMG-20150805-WA0024

IMG-20150806-WA0035

 

 

 

 

Viimeksi, kun olin pienempien lasten kanssa Suomessa, mies ajeli kahden vanhimman lapsen kanssa Bejaiaan, jonka sanotaan olevan yksi Algerian kauneimmista kaupungeista ja joka sijaitsee noin 200 kilometrin päässä pääkaupungista. Tällä kertaa reissu oli vieläkin pidempi jatkuen lähes Tunisian rajalle asti. Poika kävi Constantinessa, Annabassa, lähellä Tunisian rajaa sijaitsevassa Kalassa ja Setifin lähellä sijaitsevassa Djèmilassa. Ja meidän Algerian kotimmehan siis sijaitsee pääkaupungin, Algiers:n, tuntumassa.

 

(Kartta: Now Shop Time)

Constantine on Algerian kolmanneksi suurin kaupunki ja se on nimetty Konstantinus Suuren mukaan. Kaupunki on tunnettu yliopistokaupunkina sekä ”siltojen kaupunkina”; kaupungissa on lukuisia siltoja, jotka yhdistävät vuoria, jolle kaupunki on rakennettu. Juuri nuo sillat luovat kaupungille sen dramaattisen ilmeen ja ovat jo itsessään nähtävyys. Poika sanoi, että Constantine on tosi upea!

 

El Kalan kansallispuistosta poika ei jostakin syystä lähettänyt valitettavasti yhtään kuvaa. Minähän luulin, että he ovat isänsä kanssa kalassa (siis kalastamassa), kun poika viestitteli, että olivat käyneet kalassa ja unohti viestissä ison kirjaimen sanan ”kala” alusta. Kansallispuistolla on siis näin suomalaisittain aika helposti muistettava nimi. Unesco on määritellyt El Kalan ekosysteemin äärimmäisen ainutlaatuiseksi ja alueen eläimistön ja kasviston säilymisen takaamiseksi onkin tehty melkoisesti työtä. Myös Annabasta kuvasaldo jäi vähäiseksi; poika saapui Annabaan isänsä kanssa illalla, jolloin oli jo pimeää. He yöpyivät Annabassa tuttavan luona ja jatkoivat aamulla matkaa reissun ehkäpä kaikista mielenkiintoisimpaan kohteeseen; Djèmilaan.

Djèmila on Algerian rannikolla sijaitseva kylä, josta löytyy yksi Pohjois-Afrikan parhaimmin säilyneistä Rooman valtakunnan aikaisista raunioista. Mehän vierailimme Tipasassa Rooman valtakunnan aikaisissa raunioissa, mutta kuvien perusteella Djèmila (joka muuten tarkoittaa arabiaksi ”Kaunista”) näyttää vieläkin upeammalta kohteelta! Se on myös yksi Unescon maailmanperintökohteista ja ainutlaatuinen siinäkin mielessä, että roomalainen arkkitehtuuri yhdistyy vuoristomaisemaan. Rooman historiasta kiinnostuneelle pojalle tämä oli varmasti todella mielenkiintoinen kohde!

IMG-20150806-WA0011

IMG-20150806-WA0010

IMG-20150806-WA0003

IMG-20150806-WA0004

IMG-20150806-WA0005

IMG-20150806-WA0006

IMG-20150806-WA0007 (1)

IMG-20150806-WA0009

 

IMG-20150806-WA0012

IMG-20150806-WA0013

IMG-20150806-WA0014

IMG-20150806-WA0015

IMG-20150806-WA0016 (1)

IMG-20150806-WA0017

IMG-20150806-WA0018

IMG-20150806-WA0019

IMG-20150806-WA0020

IMG-20150806-WA0022

IMG-20150806-WA0023

IMG-20150806-WA0024

IMG-20150806-WA0025

Djèmilassa vierailu sai aikaan monia kysymyksiä: ”miten, miksi ja minne roomalaiset hävisivät Djèmilasta, millaista tuolla on ollut elää, miten kaupunki on saatu rakennettua, miksi se rakennettiin juuri tänne…?

Matkaeväänä on nähtävästi nautittu maissia (joka muuten oli Istanbulissa meidän lempparivälipalaa) ja onpahan matkan varrella bongattu aika jännä lemmikkikin kävelyllä isäntänsä kanssa.

IMG-20150806-WA0032

Kaiken kaikkiaan reissu oli oikein onnistunut!

 

 

Mainokset

6 thoughts on “Road Trip Algeriassa pojan matkassa

 1. Wau! En ole ollenkaan tiennyt etta Algeriasta loytyy nain upeita kohteita mita blogistasi loytyy! Roomalaiset rauniot ja Constantinen sillat nayttaa upeilta! Ja tuo apina! Itse kylla nostan hattua kun jaksatte 4 lapselle jarjestaa tallaisia elamyksia!

  Tykkää

  • Algeriassa on tosiaan yllättävän paljon nähtävyyksiä, joita pitää vain vähän ”kaivella” esiin. Varsinaisia lasten kohteita on vähemmän, mutta toisaalta pidän siitä, että tällaisia historiallisia kohteita on senkin edestä.

   Tykkää

 2. Constantine on kyllä mahtava kaupunki. Harmittaa vähän kun en ole päässyt kokeilemaan sitä köysirataa (funikulaari?) rotkon yli, vaikka onhan ne sillatkin huikeita. Algeriassa olisi paljonkin nähtävää, jos vähän enemmän satsattaisiin turismiin ja opetettaisiin vähän siisteyttä kansalle, varsinkin Annabassa ( onneksi kävivät siellä pimeän aikaan 🙂

  Tykkää

 3. Olen itseasiassa ollut tosi yllättynyt siitä, miten paljon Algeriassa on nähtävää! Ja vieläpä sellaista tosi ainutlaatuista ja omaperäistä nähtävää. Jo pelkästään luonto on tosi vaihtelevaa; itse ihastuin Saharan karuuteen.

  Minä olen kyllä ihan tyytyväinen, että olen välttynyt funikulaattoreilta :). Jopa Saksassa jätin köysiradat väliin. Tosin pääkaupungissa uskaltauduin sellaisen kyytiin, kun oli lähes pakko ja kieltämättä kyyti ei loppujen lopuksi ollut kovin paha. Toisaalta korkeanpaikankammo on alkanut toden teolla ärsyttää ja haluaisin siitä eroon. Olen muista kammoistani päässyt aikalailla eroon ihan vain totuttelemalla ja järkeilemällä, mutta korkeanpaikankammo on ja pysyy.

  Poika itseasiassa kehui Annabaa nätiksi. Meillä lähikaupunki ja miehen lapsuuden kotikaupunki L`Arbaa on monin paikoin niin siivoton, että lähes jokainen kaupunki, jossa olemme Algeriassa käyneet on tuntunut sen rinnalla siistiltä :). Meidän asuinalue on onneksi niin uusi, että siellä on vielä melko siistiä.

  Tykkää

 4. Tama roadtrip jaa taatusti pojalle mieleen. Uskon etta Algeriassa on vaikka mita nahtavaa, harmi etta monien maiden upeat kohteet jaavat taysin tiedostamatta ja mieliin jaavat vain maiden ikavat asiat median kautta.

  Tykkää

 5. Aivan; Algeria kärsii juurikin tästä median luomasta ikävästä kuvasta; vaikka tällä hetkellä se on ehkäpä Pohjois-Afrikan turvallisin maa, istuu ikävä leima tiukassa!

  Mutta täytyypä tässä mainostaa, että vaikka olen kotoisin niin pienestä kylästä, että siellä on vain 4 vakinaisesti asuttua taloa, on silti kahdesta talosta käynyt ihmisiä Algeriassa (aika hyvin 2/4 noin pienelle kylälle!). Pikkuserkkuni on nimittäin merimies ja on käynyt Oranin satamassa :). Eräs kesämökkiläinen oli myös yrittänyt Algeriaan ilmeisesti Tunisiasta käsin, muttei päässyt rajan yli ilman erillistä viisumia. Haluaisi tulla. Myös isäni on nyt alkanut kiinnostua matkustamisesta Algeriaan eli ainakin omassa lähipiirissäni kiinnostus on lisääntynyt ja ennakkoluulot vähentyneet. Uskoisin, että moni on ollut yllättynyt siitä, miten hyvin siellä viihdyn ja miten hyvin olemme siellä pärjänneet ja ehkä alkanut ajatella, ettei siellä nyt niin kovin kauheaa voi olla.

  Sekin täytyy kyllä todeta, ettei Algeria ole perinteisesti matkailumaa ja siellä on vaikea kulkea ja edes tietää, minne mennä, ilman paikallista seuralaista. Matkailuun ei ole panostettu, vaikka maassa on tosi paljon ainutlaatuista nähtävää.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s