TSI-savustaja

Isäni on innokas kalastaja! Mutta sen lisäksi, että hän kalastaa syömänsä kalat itse, hän myös savustaa ne itse – ja tietenkin itsetehdyssä savustusuunissa. Tyttö oli mummolassa kylässä ja otti savustusprosessista kuvia. Kuvat on tarkoitus näyttää miehen veljelle Algeriassa. Veli kun on asunut Saksassa ja ihastui siellä savukalaan. Kun hän kuuli, että isäni savustaa kalat itse, halusi hän tietää, että miten. Algeria on tee-se-itse-miesten luvattu maa, joten saapa nähdä, nouseeko seuraava savustusuuni anopin takapihalle…

Tytön ottamat kuvat olivat niin hyviä, että päätin lisätä ne myös blogiin. Näin se käy.

Uuni on yksinkertaisen konstailematon ja tietysti itse tehty. Tuli pistetään siis tuonne alle, jolloin yläosaan muodostuu savua, jossa kalat savustetaan.

Kalat suolataan…

IMG-20150731-WA0017

IMG-20150731-WA0018

…ja pistetään uuniin ritilän päällä.

Luukku kiinni! Ja sitten vain odotetaan kärsivällisesti ja kohennetaan tulta tarvittaessa.

Valmista tuli!

Ja eikun tarjolle!

Tarjoillaan tietenkin kunnon maalaisruisleivän kera! Minähän en lapsena syönyt juuri ollenkaan vaaleaa leipää, koska tykkäsin niin kovasti ruisleivästä. Tämäkin kuva on otettu alunperin miehen veljeä varten; hänellä kun on Algeriassa myös oma leipomo ja hän on ollut kovin kiinnostunut suomalaisesta ruisleivästä, jota mies on hänelle kehunut. Pitäisiköhän napata taikinajuuri mukaan leivontaohjeiden kera? Olisikin aika huippua saada Algeriassa kunnon ruisleipää!

Bon appetit!

Mainokset

6 thoughts on “TSI-savustaja

 1. Tuolla on kyllä niin rauhallista, että harvassa paikassa tuollaista rauhaa enää nykyään on. En tiedä, onko kalan savustaminen kotona kovinkaan yleistä. Tuskin. Mutta isäni tykkää tehdä asioita itse. Unohtui mainita, että kalat on vieläpä usein kalastettu itse tehdyillä (tai vähintään itse parsituilla) verkoilla. Hieman muistelisin, että tuo puinen venekin olisi itse tehty, mutta sitä en kyllä mene varmaksi vannomaan. Niin ja laituri ja kone, jolla vene vedetään maihin ja taitaa itseasiassa olla koko venekatoskin isän tai isänisän käsialaa… Mies on sanonut, että minussakin on hieman TSI-naista ja että keksin usein nopeasti keinot esimerkiksi puuttuvien työvälineiden korvaamiseen jne. Ei tarvinne kaukaa etsiä, että tietää, mistä tuo ominaisuus on periytynyt :). Itse en kylläkään ole käsistäni kovin kätevä; vaan minä olen se, joka meillä keksii, mitä ja miten tehdään ja mies usein toteuttaa nämä ideat.

  Tykkää

 2. Isasi vaikuttaa aidolta tsi mieheltä 😊. Sori muuten edellisen viestin kirjoitusvirheet. Kun luin viestini uudelleen en itsekaan tahtonut saada siita selvaa. Tama kannykalla napyttely on vahan tallaista…

  Tykkää

 3. Eipä haittaa yhtään! Kiva vain saada kommentteja!! Kommentteja kun tulee aika vähän verrattuna kävijälaskurin mukaiseen kävijämäärään. Olisi kiva saada enemmänkin keskustelua aikaiseksi. Toivottavasti tulet siis muulloinkin kommentoimaan :).

  Tykkää

 4. Tuli melkein tuoksut tanne asti, nayttaa ja kuulostaa niin hyvalta! Meilla on tarkoitus tuoda Suomen lomalta mukanamme savustuspönttö, ei silla ihan teidan isan veroista makuelamysta varmaan saa aikaiseksi mutta ehka jonkunlaisen? Mulla oli ruisjuuri mutta se kuuli taman muuton ja remontin tuoksinassa, hyvaa leipaa ja ihanat tuoksut tuli kotia!

  Tykkää

  • Niin, tosiaan savustuspöntöissä savustetaan varmasti kotona yleisemminkin. Sehän saattaisi toimia myös Algeriassa. Jotenkin tuosta isän savu-uunista tulee mieleen sellaiset tosi perinteiset uunit, joissa valmistetaan leipää ym. ruokaa ulkona ympäri maailmaa. Nyt isä vain totesi, että savu-uuni kaipaa jo pientä kunnostusta – on ollut kovassa käytössä ja ikääkin uunilla jo alkaa olla. Tuo savukala on kyllä sellainen herkku, jota vieraat usein toivovat isän valmistavan. Pääsee äitikin silloin vähän helpommalla keittiössä :). Toinen toivottu herkku on muurinpohjaletut, joita varten isä on rakentanut toisen uunin puutarhaan :).

   Muistelen muuten, että Espanjassa olisi suomalaisten perustama ravintola, jonka vetonaula olisi juurikin savukala. Kalakin taidettiin tuoda Suomesta, ellen nyt ihan väärin muista.

   En ole ikinä kokeillut leipoa ruisleipää itse, mutta kai senkin oppisi. Onnistuminen taitaa riippua hyvin pitkälti hyvästä juuresta? Harmi, että teidän juuri tuhoutui muuton yhteydessä! Ehkä saat hankittua uuden, jos olette tulossa Suomeen. Kunnollinen ruisleipä on niin valtavan hyvää!

   Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s