Eidin viettoa suomalaisittain

Algeriassa vietettiin viikonloppuna Eidiä Ramadan-paastokuukauden päätyttyä. Viime vuonna olimme Algeriassa juhlan aikaan, mutta tällä kertaa mies ja vanhin poika olivat Algeriassa ja me muut Suomessa. Mies on usein sanonut, ettei Eid tunnu Suomessa ollenkaan samalta kuin Algeriassa. Miehellähän ei ole Suomessa ainuttakaan sukulaista, joiden luona vierailla tai jotka osallistuisivat Eidin valmisteluun ja viettoon. Uskon, että suomalaisilla, jotka asuvat muslimimaissa kaukana omasta perheestään ja suvustaan on hieman samankaltainen tilanne joulunvieton suhteen. Olemme siis joutuneet luomaan omat perinteemme aikalailla tyhjästä. Yleensä meillä on vietetty Eidiä niin, että kotiin on hankittu herkkuja (kenties jotain koristeitakin) ja lasten kanssa on tehty jotakin erityisen kivaa; esimerkiksi olemme viettäneet Eidiä lasten kanssa niin Turun Caribiassa, Hop Lopissa kuin Istanbulissakin. Algeriassa kuitenkin Eidin tunnelman luovat selkeästi ihmiset; sukulaisten luona vierailu.

Tänäkin vuonna vanhin poika ja mies siis sukuloivat Algeriassa ja me muut suuntasimme Snadistadiin, jonne näytti suuntaavan moni muukin Eidin viettäjä; paikalla oli valtavasti lapsia ja perheitä! Meno oli vilkasta, mutta lapsilla oli tosi hauskaa. Tyttö oli Snadistadissa ensimmäistä kertaa. Olin hieman etukäteen pelännyt, että hän pitäisi paikkaa ”liian lapsellisena”, mutta nyt vasta oikeastaan tajusin, kuinka hyvin paikassa on huomioitu eri-ikäiset lapset. Tyttö viihtyi hyvin ja tykkäsi erityisen paljon uudesta potkulautaradasta. Ainoa pienenpieni pettymys oli se, että Pony cycle -hepat oli otettu pois. Liekö väsähtäneet jatkuvasta ravaamisesta? Minulla oli aikamoinen vahtiminen 3-vuotiaassa, joka on erityisen vilkas ja lisäksi hieman ”muksahteluherkkä” – kerran olemme jo ehtineet käydä liimauttamassa pojan silmäkulmaa ehommaksi tällä Suomen reissulla ja pari kertaa olen ehtinyt pelästyä, että pitääkö lähteä taas. Vaikka isoveljet ovat myös erittäin vilkkaita, olemme lähestulkoon säästyneet liimauksilta ja ompeluilta, mutta jostakin syystä tämä nuorimmainen muksahtelee tuon tuostakin. En tiedä, onko hän aavistuksen selkeästi liikunnallisesti lahjakkaita isoveljiään kömpelömpi vai johtuuko muksahtelu yksinkertaisesti siitä, että poika yritttää niin kovasti pysyä joukon jatkona? Tällä kertaa sujui kuitenkin erinomaisesti – ilman pahempia muksahteluja. Vinkkinä muuten, että jos pääsylippujen hinnat hirvittävät (itseäni alkoi hieman hirvittää, kun laskin, paljonko pääsymaksu maksaa kolmelta lapselta ja yhdeltä aikuiselta…), niin kannattaa vilkaista Huuto.netistä, josko sieltä löytyisi lippuja toivomaasi kohteeseen. Löysin itse liput lapsille 6€/kappale, mistä tuli kiva säästö kolmen lapsen kanssa ja monesti olen nähnyt huudettavana muunmuassa Linnanmäen rannekkeita ja muita pääsylippuja.

Leikkimisen jälkeen kävimme syömässä Burger Kingissä, missä myös näkyi paljon Eidin viettäjiä. illalla vaihdettiin kuulumisia miehen ja pojan kanssa Skypen välityksellä. Seuraavana päivänä olin niin väsynyt leikkimisestä (=pojan perässä juoksemisesta), että vietimme kotipäivää valmistellen seuraavan päivän pienimuotoista juhlaa, johon lapset olivat kutsuneet mummin ja papan vieraiksi. Valitsimme yhdessä lasten kanssa Tigerista aika kesäisiä koristeita ja viereisestä karkkikaupasta teemaan sopivia tosi makeita vaahtokarkkeja.

 

 

Oli tosi kiva saada mummi ja pappa kylään! Nyt tyttö on heillä vuoroin vieraissa.

Mainokset

6 thoughts on “Eidin viettoa suomalaisittain

 1. Kiva kuulla. Tämä meidän suomalainen tapa viettää Eidiä ei kyllä ole ollenkaan algerialaisittain kovin perinteinen tapa. Jotenkin itse koen juhlat tärkeiksi juuri lapsille; erityisesti tällaisille kahden kulttuurin lapsille, jotka ovat eläneet suurimman osan elämästään Suomessa, toisen kulttuurin juhlat, vaikkakin epäperinteisesti vietettyinä, tuovat ehkä tietynlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta siihen toiseenkin kulttuuriin. Suomessa meillä siis Eid on ollut lähinnä lasten juhla, kun taas Algeriassa lapset menevät usein vähän siinä sivussa; toki nauttien juhlatunnelmasta ja uusista vaatteista, mutta kuitenkin niin, etteivät he välttämättä ole juhlan keskipisteitä.

  Tykkää

 2. Jokaisella voi minusta olla juuri omanlaisensa juhlat ja kun ollaan toisessa maassa, joutuu aika paljon tosiaan soveltamaan. Hienosti olette keksineet kivat tekemiset juhliin! Me olimme tana vuonna juhlan rantakohteessa, kotona on remppa menossa joten pako pois pölysta ja melusta teki hyvaa. Turkissa paastokauden loppujuhlaa kutsutaan sokerijuhlaksi 🙂

  Tykkää

 3. Ihana nimi; sokerijuhla! Minuakin mies valisti viimeksi Algeriassa, että tämä Eid on ”makea Eid” eli, että tarjottavana on pääasiassa kaikkea makeaa ja toisen Eidin päätarjottava on lammas. Nimenomaan; on sovellettava, varsinkin kun ei itselläni ole minkäänlaisia Eid-perinteitä, kun en ole sellaista juhlaa lapsena viettänyt. Juuri tämänkaltainen Eidin vietto sopii meille! Eidin vietto rannalla kuulostaa myös ihanalta! Itseasiassa mies ja poika juuri Skypettivät rannalta ja ai, että alkoi tehdä itsekin sinne mieli!

  Tsemppiä rempan keskelle! Meillekin rakennetaan Algeriassa omaa kaivoa ja toivon todella, että se on valmis ennen kuin pamahdan paikalle pienempien lasten kanssa!!

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s