Tytöllä on pakko olla myös sisko!

Vaaleanpunaisia unelmia

 

Aikaisemmin selvisi, että täällä tytön huoneessa on ”pakko” olla vaaleanpunaiset seinät – esimerkiksi turkoosit seinät tytön huoneessa eivät ole ollenkaan sopivat. Nyt olen alkanut kuulla useammalta taholta, että tytöllä täytyy olla myös sisko!

Ystävällinen naapuri on jopa luvannut laittaa meille ruokaa, jos en raskauspahoinvoinnin vuoksi itse siihen pystyisi; kunhan vain tytölle hankitaan pikkusisko! Meillä oli siis kerran puhetta siitä, että olen kaikissa raskauksissa oksennellut tosi paljon, mikä on yksi syy siihen, etten aio enää lapsia hankkia. Pahoinvointi ei toki tietenkään ole ainoa syy, mutta ehkä helpoin selittää täällä näissä olosuhteissa.

En oikein tiedä, miten nämä ystävälliset kommentoijat oikein ajattelevat, että saisimme hankittua tytölle pikkusiskon tuosta noin vain – lapsen sukupuolta kun ei voi valita tilauksesta (tai no, ehkä pieni marginaalinen erittäin varakas ryhmä voi jo ainakin yrittää vaikuttaa lapsen sukupuoleen) ja meille ainakin tilastollisessa valossa näyttäisi syntyvän todennäköisemmin poikia kuin tyttöjä. Entäs jos seuraava lapsi olisikin poika – pitäisikö taas yrittää uudelleen – ja kuinka monta kertaa? Mietin myös, että tyttö on jo 11-vuotias; millaiset välit siskoksille enää ehtisi muodostua, jos tyttö vielä saisikin pikkusiskon?

Tyttö on muuten erityisen läheinen 5-vuotiaan pikkuveljensä kanssa – sukupuolesta ja melko pitkästä ikäerosta huolimatta; jotenkin nämä kaksi keskimmäistä lasta ovat hitsautuneet yhteen. Vanhin poika liikkuu paljon isänsä kanssa – mikä taitaa olla aika tyypillistä Välimeren maiden esikoispojille, ja pienin on joko perävaununa tytön ja 5-vuotiaan leikeissä tai tytön ollessa koulussa leikkii 5-vuotiaan kanssa kahdestaan.

Olen monesti ottanut esiin sen, ettei minullakaan ole siskoa (ja pidän itseäni ihan normaalina tästä huolimatta). En muuten muista koskaan erityisemmin toivoneeni itselleni siskoa, mutta isoveljen olisin kyllä halunnut.

Täällä tuntuu, että lapsen sukupuoli korostuu erittäin paljon ja vaikuttaa siihen miten lapsen odotetaan käyttäytyvän, pukeutuvan ja jopa minkä väriset seinät hänen huoneessaan on. Suomessakin lapsen sukupuoleen liittyy toki joitakin toiveita ja olettamuksia, mutta asia ei ole mielestäni ollenkaan näin korostunut kuin täällä. Minulle esimerkiksi todettiin kerran Suomessa odottaessani kolmatta lastamme, että miksi ihmeessä haluat vielä kolmannen lapsen, kun sinulla on jo tyttö ja poika? Tämä tuntuu kuitenkin aika pieneltä verrattuna siihen, että täällä melko vieraatkin ihmiset ehdottavat, että tytölle pitäisi hankkia pikkusisko.

Tyttö itse totesi yhtenä päivänä, että koska hänellä ei ole siskoa, hän leikkii sitten Maxin kanssa! Niin, mutta kun Max on myös poika… ”Mitä väliä?”, totesi tyttö.

Mainokset

4 thoughts on “Tytöllä on pakko olla myös sisko!

 1. Meillä mieheni äiti on luvannut hoitaa kaikki yöheräämiset ja sairastelut jos vain tekisimme tytön… eivät vaan tahdo uskoa, että meillä lapsiluku on jo täynnä.

  Tykkää

 2. Voi, ei :). Taitaa siis olla ihan yleistäkin. Lapsiluku on kyllä niin henkilökohtainen asia, että jotenkin toivoisi, että se jätettäisiin ihan pariskunnan itsensä arvioitavaksi, montako lasta haluaa…

  Tykkää

 3. Heh. Minun anoppini oli tyytyväinen, kun toinen lapsi oli poika, enempää lapsia ei kuulemma tarvitsekaan. Mieheni suvussa normiluku on meidän sukupolvessa 2-3, monella vain tyttöjä, yksi miniöistä on värkännyt viisi ja on lisänimetty kaniksi 🙂 Ei sillä sukupuolella enää kaupungeissa niin väliä ole, paitsi ehkä perintölain takia, joka suosii poikia.

  Tykkää

 4. Täällä ”yksinäistä” tyttöä on surkuteltu sekä kaupunkilaisten että maalaisten toimesta. Toisaalta taas lapsilukuamme on ihmetelty pikemminkin niin päin, että ulkomaalaisella on niin MONTA lasta eli lapsilukuamme ei pidetä pienenä, mutta tytöllä nyt vain pitäisi olla sisko :). Miehen sisaruksilla lapsia on perheessä 2-6, 4-5 taitaa olla se tavallisin määrä.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s