Taginen lumoissa

Löysin Saharan reissulta kotiintuomisiksi kivan taginen – kojusta, jonka kuva vilahti blogissa jo aikaisemminkin. Olen sellaisen ostamisesta haaveillut jo pitkään. Suomessa taginet ovat vain usein valitettavan kalliita ja kun en ollut ihan varma, osaanko sellaista käyttää, en rohjennut ostaa. Mies toi kerran Algeriasta yhden taginen Suomeen, mutta se oli valitettavasti vain tarjoiluun tarkoitettu tagine. Tosin tykkäsin siitä tosi paljon keittiön koristeena. Olen ollut yllättynyt, että täällä Algeriassa en ole nähnyt kenenkään käyttävän taginea ruuanvalmistuksessa; ehkä joillakin toisilla alueilla tai toisissa perheissä sitä käytetään enemmän? Ja ehkä tagine on enemmän marokkolaisten kuin algerialaisten suosiossa? Sanalla tagine voidaan muuten viitata sekä suippokantiseen pataan että kyseisellä padalla valmistettuun ruokaan.

Tämä Saharasta löytämämme tagine kestää ruuanvalmistusta. Saimme myyjältä ohjeeksi ennen käyttöä laittaa taginen pohjalle hieman vettä, minkä jälkeen tagine laitetaan uuniin. En ole ihan varma, oliko tällä tavoin tarkoituksena puhdistaa tagine vai tehdä siitä kestävämpi? Jokatapauksessa taginea oli pakko päästä kokeilemaan jo kotiin palaamista seuraavana päivänä.

Ensimmäiseksi kokeilin pienin muunnoksin broileritaginen ohjetta, jonka löysin täältä.

Tagineen tarvitaan:

1 kg broilerin rinta- ja/tai koipipaloja

2 suurta sipulia

2 valkosipulinkynttä

1 paprika

1 pieni kesäkurpitsa

1 rkl öljyä

2-3 tl mineraalisuolaa

1/2 tl mustapippuria

1 tl jauhettua kanelia

1 tl paprikajauhetta

1/2 tl kurkumaa

1/2 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

2-3 dl vettä

1 limetin mehu

100 g vihreitä oliiveja hienonnettua

tuoretta persiljaa ja korianteria

Valmistusohje:

1. Puhdista broilerinpalat.

2. Kuori ja lohko sipulit.

3. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

4. Halkaise paprika ja poista siitä kanta sekä siemenet. Paloittele paprikanpuolikkaat.

5. Paloittele kesäkurpitsa.

6. Kuumenna öljy padassa ja ruskista broilerinpalat joka puolelta kauniin värisiksi.

7. Lisää mineraalisuola, mustapippuri ja kaikki muutkin jauhetut mausteet ja kaikki paloitellut kasvikset, vesi sekä limetinmehu.

8. Pane kansi päälle ja hauduta ruokaa noin 45 minuuttia liedellä tai uunissa hieman pitempään, kunnes broilerinpalat ovat täysin kypsiä. Sekoita muutaman kerran kypsymisen aikana ja lisää vettä tarvittaessa.

9. Höystä valmis ruoka oliiveilla sekä persiljalla ja korianterilla ja tarjoa couscousin kanssa.

Tästä tuli ihan mielettömän hyvää! Jotenkin tagine keitti kasvikset ihanan pehmeiksi ja maukkaiksi. Meillä tätä syötiin leivän kera. Niin ja broilerin tilalla käytin kalkkunaa, johon olen täällä ihastunut. En yhtään tiedä, käytetäänkö kalkkunaa perinteisesti taginessa, mutta meille ainakin maistui. Syön nykyään paljon mieluummin kalkkunaa kuin kanaa, vaikken ole Suomessa tainnut koskaan kokata kalkkunanlihasta. Hyvän maun lisäksi kalkkunanliha on terveellistä!

Taginea on meillä syöty tällä viikolla useaan otteesen ja kun sain hieman ideaa siitä, miten taginella valmistetaan ruokaa, aloin tehdä taginea ilman ohjeita sen mukaan mitä kaapeista löytyi; ainakin siis runsaasti kasviksia. Taginen voi muuten valmistaa myös tavallisessa kattilassa, mutta mielestäni tämä oikea suippokantinen tagine-pata tuo ruokaan ihan omanlaisensa maun.

Bon Appetit!

Mainokset

6 thoughts on “Taginen lumoissa

 1. Oih olen haaveillut tuollaisesta taginesta, voin kuvitella etta tuo ruoka oli hyvaa nam! Meilla on muuten taalla ostettuja savipatoja, jotka pitaa ennen ensi kayttöa myös valella vedella ja laittaa sitten uuniin, ne ovat kai pinnoittamattomia ja kasittelemattömia joten liittyy varmaan siihen ja voivat helposti haljeta uunissa? Ohje on myös, etta ne pitaisi laittaa uuniin kun se laitetaan paalle, ei siina vaiheessa kun se on jo taysin kuuma, en tieda onko sama juttu teidan taginen kohdalla.

  Tykkää

 2. Oi, tagine on yksi mun lempiruokia, erityisesti lampaasta ja kaikenlaisten kuivattujen hedelmien tai säilöttyjen sitruunoiden kanssa. Tuollaista pataa raaskinut ostaa, vaikka niitä välillä näkeekin, Suomessa ne on kallita ja Ranskasta olisi mahdottoman hankala kuskata. Pitääkin usuttaa mies taas laittamaan taginea, hyvää on tullut keraamisessa tai valurautapadassakin.

  Tykkää

  • Uskoisin, että paras tagine tulee juurikin lampaasta – varsinkin, kun täällä lampaanliha on vielä erityisen hyvää. Valitettavasti se on täällä myös yllättävän kallista, joten kovin usein sitä ei meillä syödä. En raaskinut itsekään Suomesta ostaa, vaikka useamman vuoden olen tällaista halunnutkin. Saharassa pata maksoi noin 9 euroa ja oli ehdottomasti hintansa väärtti :).

   Tykkää

 3. Jostakin tuollaisesta oli varmaankin kyse tuossa vesijutussa. Itse muuten olin etukäteen ajatellut käyttäväni taginea uunissa, mutta suomalaisissa ohjeissa sanottiin, että liedellä ruoka valmistuu nopeammin, joten käytin liettä. Mietin myös, että ehkä saattaa haljeta uunissa, jos laitan liian kovalle tms., joten liesi tuntui sikälikin paremmalle vaihtoehdolle. Tällä tuli kyllä helposti hyvää! Ihastuin muuten myös siihen blogistasi nappaamaani turkkilaiseen börekiin! Sitä on meillä tehty jo useampaan kertaan :).

  Tykkää

 4. Itse olen käyttänyt liedellä sellaista korkeareunaista paistinpannun mallista savipataa ja totta on, saviastioissa ruokaan tulee aivan erilainen maku ja pehmeys. Uunipatakin oli ennen, mutta se on jo käytössä hajonnut. Kannellinen tagine meillä on vain tarjoiluastiana.

  Tykkää

 5. Täällä onkin tarjolla tosi kauniita tagineita tarjoilua varten; meilläkin on yksi sellainen Suomessa ja yksi täällä. ”Yllättäin” Suomessa sellainen hillityn värinen ja täällä tosi värikäs :).

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s