Saharan hiekkaa osa 3: kotimatka & Tolga

Lähdimme Biskrasta ajamaan kotiinpäin jo aamulla, koska halusimme vierailla vielä läheisessä Tolgan kaupungissa, joka on kuuluisa palmuviljelmistään ja erittäin vanhasta moskeijastaan, jossa käsittääkseni opetetaan lapsille Koraania vielä nykyäänkin. Matkan varrelta löysimme houkuttelevan kojun, jossa myytiin kaikenlaisia astioita ja matkamuistoja. Hinnatkin olivat mielestäni oikein kohtuulliset, joten tuolta lähti mukaan paketillinen kotiinviemisiä.

Tämän kuvan vanhin poika otti isääni varten. Isäni, ja nykyään myös veljeni, tekee lapsille puusta hienoja aseita, joilla voi ampua puisia ammuksia. Kun vanhin poika toi lapsena aseensa Helsinkiin, olisivat kaverit halunneet heti samanlaisen. Kun näin tämän leikkiaseen roikkumassa kaupan seinällä, halusin näyttää sen isälleni. Kyllä täälläkin osataan! Tässä aseessa on käytetty hienosti aseenpiippuina metalliputkia. Täällä tosin uskoisin, että ase on tarkoitettu koristeeksi – ei lasten leikkeihin.

Ostosten jälkeen matka jatkui kohti Tolgaa, jossa vierailimme ensimmäiseksi vanhan moskeijan alueella. Emme käyneet moskeijassa sisällä, koska siellä rukoiltiin juuri, mutta moskeijan rauhallista tunnelmaa huokuva piha-aluekin oli näkemisen arvoinen.

DSC05071

DSC05072

DSC05073

DSC05074

DSC05075

DSC05076  DSC05078

Seuraavaksi tutustuimme Tolgan taatelipalmuviljelmiin. Alue on erityisen tunnettu erinomaisista taateleistaan ja täällä niitä on viljelty pitkään. Viljelmillä oli tosi kaunista ja jälleen sellainen rauhallinen tunnelma. On aika jännää, että Suomessa monet turistit arvostavat nimenomaan Suomen rauhallisia metsä- ja järvialueita eikä Algeriasta välttämättä pääkaupungista käsin katsottuna uskoisi löytyvän vastaavia rauhan tyyssijoja, mutta tämän matkan aikana löysimme niitä kyllä useampiakin. Algeriastahan suurin osa on Saharan peitossa ja noin 90% väestöstä elää maan kapeahkolla rannikkoalueella Pohjois-Algeriassa ja vielä näistäkin asukkaista suuri osaa elää pääkaupungissa ja sen lähialueilla. Vuonna 2013 Algeriassa arvioitiin asuvan yli 38 000 000 asukasta eli pääkaupungissa on vaikea löytää rauhallista paikkaa. Oma asuinalueemme on onneksi erittäin rauhallinen ja pidänkin täällä siitä, että voimme asua rauhassa maaseudun keskellä, mutta kuitenkin niin lähellä pääkaupunkia, että voimme käydä siellä lähestulkoon milloin vain haluamme.

DSC05085

DSC05087

Mies kävi poikien kanssa kysymässä viljelmällä työskenneeltä vanhukselta, voisiko sieltä ostaa suoraan taateleita. Taatelit oli jo ehditty kerätä ja toimittaa myytäviksi, mutta ostimme niitä myöhemmin läheisestä kaupasta välipalaksi, kotiinviemisiksi ja tuliaisiksi. Taatelit olivat tosi herkullisia!

DSC05088

Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että nämä palmut ovat kasvaneet täällä ties kuinka kauan tarjoten ihmisille ravintoa.

 

DSC05089

DSC05091

DSC05092

Palmuja kastellaan tällaisia kanavia pitkin. Tyttö ihmetteli, kuinka pitkiä kanavat ovat.

DSC05093

DSC05094

DSC05099

Vanhin poika halusi kokeilla taatelipalmuun kiipeämistä ja mitä isot edeltä sitä pienet perästä…

DSC05100

DSC05117

Jaksoimme vielä paluumatkallakin ihastella Saharan karun kaunista luontoa. Matkan varrella ihmetystä herättivät esimerkiksi vuoren reunalle rakennetut pienet, vanhat asunnot, joita näimme muistaakseni Boucharan kaupungissa, tien varrella näkemämme kamelit sekä vuohi- ja lammaslaumat ja aavikolla ratsastavat ihmiset. Ratsastustyyli on muuten ihan erilainen kuin Euroopassa; sellainen aika mahtipontinen ja ratsastajat olivatkin upea näky. Hämmästelimme myös suurta määrää autoja, jotka kuljettivat kasviksia myytäviksi muualle Algeriaan. Tuntui ensin hieman hämmästyttävältä, että täällä hiekan keskellä kasvatetaan esimerkiksi tomaatteja. Kävimme matkan varrella syömässä eräällä pienellä paikkakunnalla ja ruoka oli jälleen erittäin herkullista; pieneksi pilkottua lihaa (ilmeisesti lammasta ja kalkkunaa) sekä maksaa ranskalaisten, salaatin ja leivän kera tarjoiltuna isolta lautaselta. Huomasin jälleen miettiväni, millaista täällä olisi asua ja elää – varsinkin lasten kanssa. Uskon, että viihtyisin Biskrassa, mutta entäpä täällä, jossa ympärillä on hiekkaa silmän kantamattomiin. Lasten kanssa puhuimme muunmuassa siitä, kuinka monimuotoinen Algerian luonto oikein onkaan; näimme yhden vuorokauden aikana useampia erilaisia kasvillisuusalueita ja säätiloja. Vaikka tämä oli ensi sijassa lomamatka, uskoisin, että matka oli sekä lapsille että minulle myös aikamoinen oppitunti Algeriasta – vieläpä erittäin mielenkiintoinen oppitunti!

Kun tulimme kotiin, Max oli niin innoissaan heiluttamassa häntäänsä, että koko koira tuntui heiluvan. Tämä on niitä koiranomistamisen parhaita puolia; iloiset kotiinpaluut! Naapuri onneksi lupautui empimättä hoitamaan koiraa reissumme ajaksi.

Mainokset

7 thoughts on “Saharan hiekkaa osa 3: kotimatka & Tolga

 1. Kiva oli lukea teidän reissusta ja katsella kuvia. Minulla tosin keskittyminen vähän herpaantui, kun näin nuo ensimmäisten kuvien laatat ja aloin miettiä sopisiko sellaiset laatat kylppäriin… Mukavaa viikkoa!

  Tykkää

  • Kiitos samoin; mukavaa viikkoa! Meillä itse asiassa on hieman tuollaiset laatat kylppärissä ja ensin olin hieman kauhuissani, että onpa valittu räikeät laatat, mutta nyt tykkään. Silmä tottuu ja täällä jotenkin kaipaankin reippaasti värejä ympärilleni, kun taas Suomessa sisustamme hieman hillitymmin.

   Tykkää

   • Meillä siis kylppärissä on hieman sellaiset laatat kuin bungalowin sisäpihalla; saatoit tarkoittaa joitakin muitakin laattoja, kun niitä taisi tässä seikkailussa vilahdella siellä täällä :). Monet vaaleasävyiset laatat ovat täällä myös tosi kauniita ja sopisivat varmasti hyvin suomalaiseenkin kylppäriin.

    Tykkää

 2. Tuolla palmulehdossa vallitsi kyllä niin rauhallinen tunnelma, että sitä on vaikea kuvailla! Onko Kekkonenkin kiipeillut palmuissa? Olen kuullut, että Kekkonen tykkäsi autoilla Algeriassa/Pohjois-Afrikassa, mutta sitä en ole kuullut, että olisi innostunut kiipeilemään palmuihinkin. En yhtään ihmettele, vaikka olisikin; kyllähän nuo rungot oikein houkuttelevat kiipeämään.

  Muuten Kekkosesta tuli mieleen, että mies on toistuvasti ihmetellyt, miten suomalaiset ovat saaneet lähetystönsä pääkaupungin ”kauneimpaan paikkaan”, kun nykyään sen sijaan tuntuu, että suomalaiset voisivat toimia täällä aktiivisemminkin; monissa projekteissa olisi käyttöä suomalaisten osaamiselle…

  Tykkää

  • No se oli kyllä Tunisiassa, missä Kekkonen palmuun kiipesi, mutta samanlaisia ne palmut sielläkin 🙂 Minä olen myös (ammoin) ihastellut Villa Finlandiaa, siellä puutarhassakin oli jättimäinen upea puu, taisi olla fiikus, puhumattakaan villan sisätiloista. Hydrassahan melkein kaikki muutkin lähetystöt nykyisin sijaitsee… Ennen Suomen lähetystökin oli ihan keskustassa, ei ollenkaan niin hieno paikka. En ole vuosiin ollut tekemisissä lähetystön kanssa, eikä hajuakaan toimiiko täällä vielä/jo suomalaisia firmoja. Eikä ne kaikki häipänneet levottomuuksien aikaan, lähetystökin muutti silloin Tunisiin. Ei mikään helppo maa suomalaisille…

   Tykkää

 3. Samoja palmujahan nuo ovat :). On aika jännää, että Kekkonen oli niin kiinnostunut juuri Pohjois-Afrikasta.

  Ainakin Sampo-Rosenlewin leikkuupuimuritehdas on ollut täällä aikamoinen menestystarina ja joitakin muitakin suomalaisia yrityksiä täällä toimii. Mies on vain ihmetellyt sitä, miten monet muut maat rynnivät tekemään täällä vaikka mitä, mutta Suomi (jossa miehen mielestä olisi paljon potentiaalista osaamista) on jäänyt aikalailla syrjään. Täällä on mm. kiinalaisia, espanjalaisia, ranskalaisia, amerikkalaisia…

  Pääkaupunkiseutu on aikamoista rakennusmaata ja katujen varsilla näkee kuvia suureellisista rakennushankkeista (joista toki osa jäänee pelkiksi hankkeiksi). Ihan tähän meidän lähelle, parin minuutin ajomatkan päähän ollaan rakentamassa uutta upean näköistä yksityissairaalaa ja sielläkin harkitaan yhteistyötä joko espanjalaisten tai amerikkalaisten kanssa. Toki tämä on vaikea maa suomalaisille, mutta luulisi olevan muillekin ulkomaalaisille esimerkiksi lainsäädännön vuoksi. Ja toki Suomi on täällä monelle vielä aika tuntematon maa, jos vertaa vaikkapa Amerikkaan, Espanjaan ja Ranskaan.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s