Saharan hiekkaa osa 2: Biskrassa

Biskrassa suuntasimme kohti Hammam Salihinea – paikallista kylpylää, jonne tulee vierailijoita ympäri Algeriaa. Meidän kanssa samaan aikaan kylpylässä näytti olevan vieraana esimerkiksi nuorten naisten urheilujoukkue valmentajineen. Jostakin syystä itselleni tuli paikasta mieleen jonkinlainen hermoparantola; uskoisin, että täällä olisi hyvä levätä, jos olisi stressaantunut tai väsynyt. Me majoituimme melko vaatimattomaan bungalowiin; tarkoituksena ei ollut viettää huoneessa juurikaan aikaa, vaan tarvitsimme vain turvallisen nukkumapaikan yöksi. Bungalow ajoi asiansa hyvin.

Bungalowin pikkuinen sisäpiha; tälläiset kaakelit ovat Algeriassa hyvin tyypillisiä

Sitten olikin aika lähteä tutkimusmatkalle Biskraan. Yllätyin, kuinka moderni kaupunki on; luulin löytäväni jotakin paljon alkeellisempaa ja ehkä tietyllä tavalla perinteisempää, alkuperäistä algerialaista kulttuuria – jota toki löysimmekin myöhemmin messuilta. Keskustasta löytyi kiva minikokoinen Marttyyrien muistomerkki – patsas. Kävimme kaupungissa syömässä ja ruoka oli mielestäni ehdottomasti parasta Algeriassa ulkona syömääni ruokaa. Usein varsinkin pikaruoka on täällä omaan makuuni liian mautonta – mikä on sikäli yllätys, koska nimenomaan suomalaista ruokaa arvostellaan usein mauttomaksi. Mutta tämä ruoka oli yksinkertaisuudestaan huolimatta erinomaista ja vahvasti maustettua; pieneksi paloiteltua ilmeisesti kalkkunanlihaa ihanassa kastiikkeessa ranskalaisten perunoiden, salaatin ja leivän kera. Maistui myös lapsille! Kävimme Biskrassa messuilla, joissa esiteltiin algerialaisia käsitöitä sekä historiaa. Itseäni kiinnosti erityisesti algerialaiset käsintehdyt matot. Meiltä on jopa kysytty Suomessa mahdollisuutta ostaa näitä mattoja ja halusinkin nyt selvittää, kuinka matot tehdään. Kun olin lapsi, äitini teki paljon mattoja omilla kangaspuillaan ja tykkäsin itsekin kutoa, mutta mattoja mieluummin tein poppanaliinoja, jotka valmistuivat mattoja nopeammin. Lapsena minulla oli myös minikokoiset kangaspuut, joilla valmistui mattoja nukkekotiin. Algerialaisten tapa valmistaa mattoja on hieman erilainen; kudin on pystyasennossa ja mattoa kudotaan alhaalta ylöspäin. DSC04990 DSC04991 DSC04992 DSC04993   DSC04995 DSC04998 Ja koska olemme Algeriassa, messuilta löytyi tietysti myös kudottu Algerian lippu. Messuilta löytyi toki paljon kaikkea muutakin; hienoja astioita, vaatteita, leivonnaisia, keinutuoli ja jopa prameasti koristeltu akvaario! DSC04996 DSC04997 DSC05000 DSC05002 DSC05003 Osasto, jolla sai kokeilla erilaisia perinnetyökaluja oli erityisen mielenkiintoinen. Alla olevalla välineellä on ilmeisesti tehty piimää. Messuilla esiteltiin myös lähialueiden nähtävyyksiä; joita olisi löytynyt toinen toistaan ihmeellisempiä, mutta koska olimme tällä kertaa minilomalla, oli monet niistä jätettävä valitettavasti väliin. Myös lapset oli huomioitu messuilla kivasti. 5-vuotias tykkäsi erityisesti suuresta puhalletusta kiipeilylinnasta ja pieninkin kiipesi urheasti ylös asti, vaikka oli selkeästi muita leikkijöitä hitaampi kiipeilijä. 2,5-vuotiasta kiinnostikin enemmän lasten mönkijä, jolla hieman isommat pääsivät ajamaan ihan oikeasti. Hattaraakin oli tarjolla. DSC05015 DSC05016 DSC05020 Aamulla suuntasimme ensimmäiseksi aamupalalle, joka järjestettiin hotellin tiloissa ja kuului yöpymisen hintaan. Aamupala oli yksinkertaista, mutta herkullista ja se tarjoiltiin pöytiin. Toisaalta oli ihanaa, kun ei itse tarvinnut edes nousta pöydästä hakemaan ruokia, mutta toisaalta taas huomasin, että jokainen suupala oli laskettu huoneen henkilömäärän mukaan. Ilmeisesti joku lapsista oli ottanut tämän kuvan aamiaistilasta – itse en tuolla ainakaan muista kuvanneeni. Olen huomannut, että varsinkin vanhin poika tietää jo, että äiti haluaa kuvia vaikka mistä ja mielellään niitä minulle ottaa. Silloinkin, kun kameli ilmestyi ovellemme, oli keksinyt ottaa kuvia. Aamupalan jälkeen mies ja vanhin poika suuntasivat kohti kylpylää ja kuumavesiallasta. Itse en oikein välitä hammameista, mikä liittynee huonoon kokemukseen ensimmäiseltä Algerian matkaltani. Menin tuolloin lähes kielitaidottomana miehen sukulaistytön kanssa paikalliseen hammamiin ja jouduin siellä ainoana ulkomaalaisena sellaisen tuijotuksen kohteeksi, että oksat pois. Minua myös pestiin ja hinkattiin oikein olan takaa ja peseytyminen olisi pitänyt suorittaa jossakin tietyssä järjestyksessä, mitä en silloisella kielitaidollani ymmärtänyt. Tuolloin tunsin itseni auttamatta tyhmäksi ja avuttomaksi. Täällä muuten hammameissa on omat osastot tai omat vuorot naisille ja miehille. Yhteisvuorot olisivat ennenkuulumattomia. Suuntasin muiden lasten kanssa alueen leikkipuistoon miehen ja pojan kylpyläkäynnin ajaksi. Vaikka olimme Saharassa, aamulla oli sen verran viileää, että takit oli laitettava päälle. Onneksi pakkasin ne mukaan. Oli hienoa, että lapsivieraita varten oli pystytetty oma leikkialue – Algeriassa tämä ei ole mitenkään itsestään selvyys. Miehen ja pojan tultua kylpylästä, lähdimme kotimatkalle, koska halusimme vierailla vielä muutamassa kohteessa paluumatkan varrella. Olisimme mieluusti olleet Biskrassa pidempäänkin, mutta mahdollisuutta lomailla tämän pidempään ei nyt tällä kertaa ollut.

Mainokset

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s