Käteistä, kiitos!

Keksin tässä yhtenä päivänä mielestäni loistavan idean, miten voimme säästää käteisvarojamme ja toisaalta samalla saada ostettua sellaisiakin herkkuja, joita ei lähikaupoistamme tahdo löytyä; kaksi kärpästä yhdellä iskulla siis! Ideani oli, että käyttäisin ostoskeskuksessa suomalaista pankkikorttiani, jolloin ”pääsisin käsiksi” tililleni tulleeseen palkkaan. Suuntasimme siis kohti pääkaupungissa sijaitsevaa Bab Ezzouar -ostoskeskusta .

Pojan auton ikkunasta kännykällä nappaama kuva, jossa olemme melkein perillä ostoskeskuksessa.

Löysimme ostoskeskuksesta vaikka mitä kaipaamiamme herkkuja; muunmuassa erikoisjuustoja ja katkarapuja. Hintataso kauppakeskuksessa on toki kalliimpi kuin lähikaupoissamme, mutta valikoimakin on paljon laajempi. Suomen hintatasoon verrattuna suurin osa tuotteista oli hieman edullisempia, mutta joitakin mielestäni tosi kalliitakin tuotteita löytyi; esimerkiksi 1500 dinaaria (n. 9 euroa) maksanut suklaarasia tuntui kalliilta. Sen sijaan esimerkiksi rasia herkullista sinihomejuustoa maksoi vain noin 60 senttiä! Odotimme jo vesikielellä, että pääsemme herkuttelemaan löydöillämme, mutta ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa; ilo loppui nimittäin lyhyeen tullessamme kassalle. Kun olimme saaneet nosteltua kaikki ostoksemme liukuhihnalle ja oli aika maksaa, meille kerrottiinkin, että korttimaksu ei toimi jonkin ongelman vuoksi. Olin tuossa vaiheessa jo aika väsynyt ruuhkassa vietetyn ajomatkan ja parin tunnin ostoskeskuksessa kiertelyn jälkeen, eikä kassapojan ”mitä-mä-voin-tehdä”-asenne juuri parantanut mielialaani. Käteistä oli mukana vain vähän, koska tarkoituksena oli nimenomaan ollut olla käyttämättä käteistä, joten valitsimme hihnalta muutaman tuotteen ja jätimme loput työntekijöiden huoleksi; sinne jäivät niin katkaravut kuin macarons-leivoksetkin. Lähistöllä olisi tosin ollut pankkiautomaatti, josta olisin ehkä voinut nostaa rahaa, mutta en väsyneenä ja turhautuneena lähtenyt kokeilemaan. ”Sanoinhan, että Algeriassa toimii vain käteinen”, mies totesi kotimatkalla. ”Niin, mutta jos jossakin luvataan, että kortilla voi maksaa, niin kyllä laitteiden pitäisi toimia”, yritin väittää vastaan. ”Tämä on Algeria”, mies totesi. Laitteet eivät muuten toimineet seuraavallakaan viikolla.

En luovuttanut kerrasta, vaan seuraavaksi suuntasimme pääkaupungin toiseen ostoskeskukseen Ardikseen . Vahingosta viisastuneena mies kysyi jo infosta, voiko ostokset maksaa ulkomaalaisella pankkikortilla, ennen kuin lähdimme tekemään ostoksia. Vastaus oli, että valitettavasti ei; rahaakin voi nostaa ostoskeskuksen automaateista vain algerialaisilla pankkikorteilla. Meidät ohjattiin nostamaan rahaa läheisestä Hilton-hotellista, minkä jätimme väliin ja päätimme sen sijaan ostaa muutamia juttuja sillä pienellä käteisbudjetilla, joka oli mukana. Tällä kertaa en tuohtunut niin paljon kuin edellisessä kauppakeskuksessa, koska asia selitettiin meille erittäin ystävällisesti emmekä ehtineet lastata kärryä täyteen ostoksia.

Mitä opimme tästä; jos haluat ostaa Algeriassa jotakin, ota aina käteistä mukaan – siitäkin huolimatta, että kyseinen kauppa tarjoaisi mahdollisuutta maksaa kortilla! Aika harvassa paikassa täällä voi maksaa kortilla tai edes nostaa rahaa automaatilta. Minäkin, joka olen Suomessa niin tottunut kortin käyttäjä, ettei käteistä rahaa läheskään aina löydy lompakosta yhtään, olen täällä joutunut taas tottumaan käteisen käyttöön. Lentokentällä sain sentään ostettua pojalle välipalaa kortilla vaikeuksitta! Esimerkiksi auton ostoa varten täällä otetaan muovipussillinen rahaa mukaan maksua varten. (Shekkejäkin kuulemma käytetään jonkin verran.)

Mainokset

7 thoughts on “Käteistä, kiitos!

 1. Onpa harmi, että herkulliset ostokset jäivät kauppaan! Voin hyvin kuvitella ärsytyksentunteet.

  Täällä pelataan myös ainoastaan käteisellä, Yhdysvaltain kauppasaarron vuoksi. Lisäongelma on se, että suurin seteli, 50 Sudanin puntaa, on vain noin viiden euron arvoinen. Autoa mennään täällä siis ostamaan auton takakontti täynnä seteleitä…

  Tykkää

 2. Heh, eipä ole tullut mieleenkään kokeilla suomalaista pankkikorttia täällä, Annabassa tuskin on yhtään sellaista paikkaakaan mikä kelpuuttaisi, tai no ehkä yksi hotelli, ehkä.. Minä käytän mieluummin käteistä Suomessakin, olen jo niin tottunut.
  Raha on aika suhteellinen käsite, jos aattelee että 20 000 DA on monelle kuukausipalkka, sillä ei euromaissa eläisi ollenkaan, täälläkin aika köyhästi, eli ei ihme jos 2000 DA tuntuu niin paljon suuremmalta summalta.

  Tykkää

 3. Totta tuokin. Itse esimerkiksi olin vähän ihmeissäni, kun anoppi ehdotti, että tulisin heille pesemään matot, kun heillä on kaivo ja meillä ”ostovettä”; kauhisteli siis sitä, miten kalliiksi mattojen pesu tulee täällä meillä. Meillä on mennyt veteen rahaa noin 5€/viikossa ja tuolla summalla on ahkerasti pyöritetty niin astian- kuin pyykinpesukonettakin (ja pesty niitä mattojakin). Vertailun vuoksi kerrostalossa meiltä veloitetaan Helsingissä vedestä n. 100€/kk. Mutta kun mietin asiaa, tajusin kyllä hyvin pian, että leski-äidille 5 euroa on iso raha pelkkään veteen laitettavaksi. Mutta sitten taas esimerkiksi noissa kauppakeskuksissa näkee algerialaisia, jotka ihan surutta lappavat ostoskärryihin sellaisiakin tuotteita, jotka omasta mielestäni tuntuvat kalliilta…

  Tykkää

 4. Turkkilaiset ovat oikeaa korttikansaa, lompakoissa on kortteja pinoittain ja osamaksulla ostaminen on suosittua. Taalla kay kortit monissa paikoissa mutta pienissa kaupoissa ei laheskaan aina, kateista pitaa siis aina olla ainakin vahan mukana.

  Tykkää

 5. Täällä ei korttimaksaminen ole vielä lyönyt itseään läpi. Osamaksullakaan maksaminen ei ole suosittua – mikä kyllä sopii minulle, kun en ole koskaan tykännyt ostaa mitään velaksi. Sen sijaan kortilla maksamista kaipaan; on se vain niin näppärää. Olin muuten tosi yllättynyt, kun asuimme Saksassa vanhimman pojan ollessa pieni eikä sielläkään tuohon aikaan kaikissa pienissä kaupoissa käynyt kortti. Tuolloin Suomessa kortti kävi jo lähes kaikkialla ja olin tottunut siihen luottamaan. Kerrankin jouduin jättämään pienessä liikkeessä ostokset odottamaan siksi aikaa, että kävin nostamassa läheisestä automaatista rahaa.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s