Maxin eläinlääkärikäynti sekä muutamia ajatuksia koiranhoidosta Algeriassa

Koiran nimeksi valikoitui useammasta vaihtoehdosta vanhimman pojan ehdottama lyhyt ja ytimekäs Max. Koira on siis poika ja saksanpaimenkoira-risteytys eli siinä on reippaasti saksanpaimenkoiran verta, mutta myös jotakin muuta rotua, jota emme tiedä. Yleensä olen hyvä arvaamaan sekarotuisten koirien rodut, mutta tässä tapauksessa en kyllä osaa yhtään arvata, minkä muun rodun verta tässä mahtaa virrata. Veikkaisin, että ehkä jonkin saksanpaimenkoiraa siromman koiran geenejä saattaa koirassa olla.

Algeriassa suositaan yleisesti ”pelottavan koiran” -maineessa olevia rotuja, kuten pittbulleja ja dobermanneja; yleensä tuntuu olevan niin, että mitä aggressiivisemman oloinen koira, sen parempi. Vääriin käsiin joutuessaan nämä ovatkin sitten tosi vaarallisia koiria ja Algeriassa valitettavasti näitä ”vääriä käsiä” löytyy paljon. Olen törmännyt sellaiseenkin myynti-ilmoitukseen, jossa jo pientä koiranpentua kuvailtiin aggressiiviseksi.

Myös saksanpaimenkoira on täällä tosi suosittu, samoin tälläiset risteytykset, kuten Max. Pittbullit on täällä lailla kielletty, mutta niitä tuodaan pentuina esimerkiksi Tunisiasta, eivätkä tulliviranomaiset aina tunnista pentuja pittbulleiksi. Ihan avoimesti niitä kyllä myydään täällä, että en tiedä, kuinka hyvin tuotakaan lakia käytännössä valvotaan. Olen ollut tosi yllättynyt siitä, että täältä löytyy myös huskyja. Saatavilla ei ole tosiaankaan samanlaista valikoimaa koirarotuja kuin Suomessa, mutta yllättäen huskyja löytyy. Jotenkin tuollaisen alkujaan arktisen rodun löytyminen täältä tuntuu hieman yllättävältä. Husky on nimittäin ulkonäöltään mielestäni kaunein koirarotu, muttei ehkä välttämättä luonteeltaan ja käyttötarkoitukseltaan se meille tällä hetkellä sopivin rotu. Huskyssa vain on jotakin susimaisen kaunista!

Luonteen perusteella olisin valinnut meille ehkä lassien tai bordercollien, jos sellaisia olisi löytynyt, mutta jollakin lailla saksanpaimenkoirassa yhdistyvät näiden rotujen parhaat puolet; hieman susimainen ulkonäkö ja miellyttämishaluinen luonne. Olen nimittäin jo nyt huomannut, mitä sanalla PALVELUSkoira tarkoitetaan ja samalla olen jo huomannut, millaisen haasteen edessä olenkaan ollut lapsena/nuorena yrittäessäni kasvattaa metsästyskoirasta seurakoiraa. Lapsena nimittäin kinusin vanhemmiltani pitkään koiraa ja lopulta isäni suostui, mutta sillä ehdolla, että ottaisimme metsästyskoiran. Lopulta meille tuli harmaa norjanhirvikoira, ja vaikka se tuolloin tuntui ”maailman parhaalta koiralta”, huomaan jo nyt, että sen kouluttaminen oli huomattavasti haasteellisempaa, kuin koiran, joka on jalostettu palvelemaan ihmistä. Kyseinen koira oli tosi kiltti ja tottelevainenkin, mutta kyllä sen kouluttaminen näin jälkeenpäin ajateltuna vaati valtavan paljon toistoa ja kärsivällisyyttä. Maxin koko olemus ja erityisesti katse kertoo, että se on innokas tekemään niinkuin käsketään ja ilme on jotenkin sellainen kysyvä; ”mitä seuraavaksi tehdään?”-katse.

Hyvän eläinlääkärin löytäminen saattaa joillakin alueilla olla Algeriassa vaikeaa. Miehen kotitalon naapurissa on iät ja ajat toiminut eläinlääkärin vastaanotto, jota päätimme kokeilla. Koiraharrastus (jos nyt voidaan ihan koiraharrastuksesta edes puhua) tuntuu täällä olevan pääasiassa miesten juttu, joten olen suosiolla jättänyt koiranhoidolliset kodin ulkopuoliset asiat vanhimman pojan ja miehen hoidettaviksi, vaikka minulla onkin selkeästi perheessämme eniten koiranhoitokokemusta. Kotona ja omassa puutarhassamme voin rauhassa opettaa koiraa, mutta tällä alueella en ole koskaan nähnyt naista esimerkiksi ulkoiluttamassa koiraa. Täällä on erittäin vahvana vielä käsitys, että koiran voi ottaa vain hyötykäyttöön, ei pelkäksi lemmikiksi. Meillekin moni on jo ehtinyt sanoa, että kodissanne tarvitaan kyllä koira, mutta tällä he ovat tarkoittaneet nimenomaan sitä, että koira tarvitaan vahtimaan kotiamme. Pääkaupungissa olen nähnyt jonkinverran ihan puhtaita seurakoiriakin.

Eläinlääkäri vaikutti pojan kertoman perusteella oikein asialliselta ja oli jopa kuvaillut koiraa aikalailla samalla tavalla kuin minäkin; eli muunmuassa, että koira on tosi vilkas, lähes puhdasrotuinen saksanpaimenkoira ja hieman liian laiha, mutta muutoin oikein hyvässä kunnossa. Eläinlääkäri hieman epäili, ettei emolla ole riittänyt tarpeeksi maitoa tälle pennulle. Meille koira tuli perheestä, jossa sitä ei voitu pitää, mutten sen tarkemmin tiedä sen varhaisvaiheista. Lääkäri oli antanut vielä hyviä ruokinta- ja hoito-ohjeita sekä tietysti rokotteet.

Aika koiramainen postaus tällä kertaa :).

Mainokset

2 thoughts on “Maxin eläinlääkärikäynti sekä muutamia ajatuksia koiranhoidosta Algeriassa

  1. Minulla tuli mieleen, että Maxissa voisi olla saksanpaimenen lisäksi joko jotain sileäkarvaista pikkuterrieriä tai sitten whippet-tyyppistä vinttikoiraa 🙂 Onko Algeriassa kuinka paljon rottakoiria tai vinttejä eli olisiko edes ”statistiikan puolesta” mahdollista?

    Tykkää

    • Tiedätkö, jos jotakin olisi pitänyt arvata, olisin sanonut, että Maxissa on jonkin pienen terrierin verta; jollakin lailla turkki, siro ulkomuoto ja päänkin muoto toivat mieleeni terrierin. Samoin tietynlainen vilkkaus, mutta taas toisaalta Max ei hauku kovin paljon. Olen nähnyt täällä jonkinverran terriereitä esim. jackrusseleita myynnissä. Osa vinttikoiristahan on tosiaan lähtöisin Pohjois-Afrikasta (ainakin sloughi), joten kyllähän tuokin saattaa olla mahdollista. Selittäisi koiran hoikkuuttakin. Tai sitten voi olla niinkin, että koirassa on vaikka kuinka montaa rotua :). Meille tällä ei sinänsä ole merkitystä, vaan pääasia on, että koira on terve ja hieman yritimme miettiä koiran kokoa siinä mielessä, ettei koirasta tulisi aikuisena ihan pientä, muttei ihan jättiläistäkään, mutta kiva näitä mahdollisia rotuja on siitä huolimatta arvuutella :).

      Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s