Tammina & عيد الحب

Täällä valmistetaan lapsen syntyessä tamminaa, johon tulee muunmuassa mannasuurimoita ja hunajaa. Yhtenä päivänä tytön ystävä seisoi ovellamme ja toi tytölle lahjaksi ihanaa tamminaa pikkusiskonsa syntymän kunniaksi. Tämä ei ehkä ollut ihan perinteisintä algerialaista tamminaa, ja vanhin poika epäilikin, että ehkä tyttö on valmistanut tamminan ihan itse, tässä kun oli seassa karkkeja ja halvaa. Mutta hyvää oli jokatapauksessa ja tytön ele oli mielestäni ihana! Vauvan sukupuoli tuodaan muuten erittäin selkeästi esille heti syntymän jälkeen; täällä tuskin on kuultukaan sukupuolineutraalista kasvatuksesta ja vaaleanpunainen väri ”kuuluu” tytöille ja vaaleansininen pojille heti pienestä pitäen. Tämä näkyy vauvan syntymän kunniaksi järjestettävissä juhlissa niin leivonnaisten värissä kuin serveteissäkin. Tänään tulee kuluneeksi 13 vuotta siitä kun vanhin poikamme syntyi ystävänpäivänä vuonna 2002. Pojankin syntymää taidettiin juhlistaa tamminan kera, vaikkakaan en enää asiaa ihan varmasti muista. On ehkä kliseistä sanoa, mutta tuntuu, että poika oli ihan vastikään vauva ja että aika on mennyt tosi nopeasti. Algeriassa osa perheistä viettää syntymäpäiviä, osa ei. Tyttö on käynyt täällä yhden ystävänsä syntymäpäivillä. Ystävänpäivää ei täällä juurikaan vietetä, joskin se kyllä tunnetaan nimellä ”rakkauden juhla”/”rakkauden eid” –  عيد الحب Air France esimerkiksi on kovasti yrittänyt lanseerata lentoja Algeriasta Pariisin, ”rakkauden kaupunkiin”, tällä verukkeella, mutta enpä tiedä, ovatko saaneet paljon ystävänpäivälentoja myytyä. Perinteiseen algerialaiseen kulttuuriin kyseinen juhla ei oikein sovi.

*Yves Rocherilla on muuten kiva tarjous ystävänpäivän kunniaksi; tilaajalahjaksi saa valita haluamansa tuotteen (muutamia tuotteita lukuunottamatta). Tarjous on voimassa vielä pari päivää eli vielä ehtii käyttämään tämän tarjouksen. Sain viimeksi palautetta eräältä lukijalta, että hän oli tykännyt tosi paljon Yves Rocherin samantapaisesta tarjouksesta, jonka löysi sivuiltani ja itsekin valitsin itselleni *hajuveden, jota en muutoin olisi raaskinut tilata ja josta tykkään tosi paljon. Hyvien kokemusten pohjalta uskallan siis edelleenkin suositella!

Mainokset

2 thoughts on “Tammina & عيد الحب

  1. Aika usein tamminassa käytetään halvaa antamassa lisämakua, en tiedä onko jonkun seudun alkuperäinen tapa vai tullut Marokosta, jossa se on ihan yleistä. Syntymäjuhlissa tarjoiltu ’parempi tammina’ on myös lähes aina koristeltu karkein, perinteisesti pojan syntyessä sinisillä karkeilla ja tytölle tietty vaaleanpunaiset 🙂 Meillä tarjoillaan tätä myös ympärileikkausjuhlissa.

    Tykkää

  2. Tätä en tiennytkään! Miehen perheessä tammina on aina tehty ilman karkkeja ja halvaa – samoin kaikissa muissa perheissä, joissa olen tamminaa syönyt. Näitä muita perheitä ei kuitenkaan kovin montaa ole eli ”otantani” ei ole kovin laaja. En ole muuten ihan varma, tietääkö anoppi edes mitä halva on, kun luulen, että mieskin on syönyt halvaa ensimmäistä kertaa vasta Suomessa. Näin ne vain tavat eroavat saman maankin sisällä. Tykkäsin itse enemmän tästä halvalla ja karkeilla koristellusta tamminasta (sokerihiiri kun olen) kuin sellaisesta, missä ei ole mitään lisämakua, mutta mieskin ihmetteli noita koristeluja. Tytön ele oli jotenkin aivan ihana :).

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s