Blogiarvonnan voitto!

Sain mukavan ja yllättävänkin sähköpostin Leluteekin Emilialta; voitin Leluteekin arvonnassa. Yllättävää tämä on siitä syystä, etten muista koskaan aikaisemmin voittaneeni arvonnassa – jossei oteta mukaan sellaisia arvontoja, joissa jokainen arpa voittaa. Arvonnan palkinto oli myös mukava; sain valita joko paikan Leluteekin Emilian aloittamassa filosofiakahvilassa lauantaina 13.9. tai 8.11. Töölössä tai 11.10. ja 13.12. Krunikassa tai David Mckeen Elmeri ja virtahevot -kirjan.

Emilia itse kuvaa filosofiakahviloiden toimintaa blogissaan (http://leluteekki.wordpress.com/) näin:

” Leluteekin filosofiakahvilat on harrastus lapselle siinä missä vauvauinti tai muskari. Lasten filosofiakahvilassa 2-6 -vuotiaat kokoontuu kerran viikossa vanhempineen kyselemään, pohtimaan ja ihmettelemään. Jos sä olet lukemassa tätä blogia, niin mun tuskin tarvitsee erityisesti vakuuttaa sulle, että lapset on luonnostaan melkoisen filosofisia, ja filosofiakahvilassa vain annetaan kerrankin aikaa niille kysymyksille ja ajatuksille ja tuupitaan niitä vähän eteenpäin.

Filosofiakahvilassa ei siis luennoida taaperoille mannermaisen filosofian klassikoista, vaan lapsia lähellä olevista aiheista nostetaan esimerkkejä, joiden kautta päästään kiinni niihin Suuriin Kysymyksiin; mitä on olemassa? Kuka minä olen? Mitä voin tietää? Mikä on oikein? Kakkaako kirahvitkin? (tai no, jos jätetään kakkajutut johonkin luonnontiedekerhoon.)”

”Mä olen ollut yhteensä kuusi vuotta lasten kanssa kotona, ne on olleet hyviä vuosia, ja vaikka muutaman päivän (ja varsinkin iltapäivän tunnit) olisin kernaasti vaihtanut pois, niin mulle kotona oleminen sopi. Mutta varsinkin esikoisen kanssa mä kyllä myös kipeästi kaipasin keskustelukumppaniksi muitakin kuin sen puolitoistavuotiaan. Ja sitten kun muita aikuisia tapasi, niin mä olisin välillä halunnut puhua muustakin kuin siitä, miten meillä nukutaan ja syödään (vaikka nekin keskustelut on ihan älyttömän tärkeitä).

Niinpä Leluteekin filosofiakahvilat ei ole vain lapsille. Mä uskon, että lasten filosofiakahvilaan osallistuminenkin piristää kotivanhemman viikkoa vielä enemmän kuin taaperotanssi tai perhekerho, koska vanhemmat pääsee myös osalliseksi siitä aivojumpasta, ja muihin ryhmäläisiin tutustuu paremmin kuin lasten harrastuksissa yleensä. Mutta lisäksi on myös vanhempien omat filosofiakahvilat. Lapset otetaan toki mukaan, ja niille on oma aktiviteettinsa, jonka on tarkoitus olla niin kiehtova, että ne malttaa jättää vanhempansa käsittelemään aikuisten aiheita. Eli kerran viikossa pääsee puhumaan nukkumisen ja syömisen sijaan elämästä ja maailmasta vähän laajemmin, käyttämään aivojaan ja olemaan aikuinen, ei vain vanhempi. Ja bonuksena tutustuu toisiin vanhempiin, vähän enemmän kuin kenen äiti kukakin on.”

”Filosofiakahvila on paikka, johon on helppo tulla puhumaan, ajattelemaan ja tapaamaan ihmisiä.”

Olisi ollut mukava tutustua filosofiakahvilan toimintaan, joka vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta ja ei-niin-perinteiseltä harrastukselta. Jos siis joku miettii uutta harrastusta syksyksi, niin tämä voisi olla sellainen. Arvostan myös suuresti äitejä, jotka yhdistävät äitiyden ja ansiotyön oman yrityksen perustamisen kautta! Oma aikatauluni näyttää vain niin kiireiseltä tämän syksyn osalta, etten mielelläni sovi mitään aikataulutettuja menoja, joten päädyin valitsemaan palkinnokseni David Mckeen Elmeri ja virtahevot -kirjan, joka osoittautuikin tosi kivaksi kirjaksi! Elmeri on meille uusi tuttavuus, mutta poiki jo aikamoisia keskusteluja 4-vuotiaan kanssa.

Kirjan takakannesta lainattua:

”Norsut eivät ole tyytyväisiä. Niiden joki on täynnä virtahepoja, sillä virtahepojen oma joki on kuivunut. Norsut menevät valittamaan Elmerille, joka ryhtyy selvittämään tilannetta. Ja tietenkin Elmeri keksii ratkaisun pulmaan!”

Värikäs Elmeri kiehtoi myös 4-vuotiasta. Ensinnäkin poika piti siitä, että vaikka Elmeri oli erilainen kuin muut norsut, se hyväksyttiin silti norsujen laumaan. Luulen, että pojan oli helppoa samaistua Elmeriin, koska hän on itsekin tietyllä tavalla ”erilainen” niin täällä Suomessa kuin Algeriassakin. Kirjan kantavia teemoja ovat erilaisuuden hyväksyminen ja toisten auttaminen.

Saimme kirjan kautta aasinsillan puhua pojan Algeriassa näkemistä malilaisista pakolaisista. Vaikka Malin pakolaisten ongelmat ovat paljon vaikeammin ratkaistavissa kuin virtahepojen joen kuivuminen, oli hyvä, että saimme puhuttua asiasta kirjan kautta. Osa Algeriassa suhtautuu pakolaisiin väheksyen jopa vihamielisesti, mutta kyllä Algeriastakin löytyy elmereitä, jotka haluavat auttaa ahdinkoon joutuneita naapureitaan.

Suuret kiitokset Leluteekin Emilialle kirjasta, jonka pariin uskon meidän palaavan vielä monta kertaa!

 

Mainokset

3 thoughts on “Blogiarvonnan voitto!

  1. Päivitysilmoitus: Joulukalenterin 15. luukku – lastenkirja-arvonta! | Leluteekki

  2. Päivitysilmoitus: Joulukalenterin 15. luukku – lastenkirja-arvonta! - Image-blogit

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s