Mikä hämmästyttää 4-vuotiasta Helsingissä?

4-vuotias on unohtanut monia asioita Suomesta oltuaan pitkään Algeriassa. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota siihen, että liikennesäännöt tuntuivat hänestä täällä oudoilta. Hän oli unohtanut, miten liikennevaloissa toimitaan ja yritti näyttää autoille pysähtymismerkkiä kädellä tietä ylittäessämme, kuten Algeriassa on tapana. Yllättävän nopeasti nämä ovat kuitenkin palautuneet mieleen!

Olen huomannut myös muita tilanteita, joita poika on selkeästi kummastellut. Ensimmäisenä tulee mieleeni tilanne, jossa koiranulkoiluttaja kyyristyi keräämään koiran jätökset muovipussiin. Pojan ilme oli sellainen, että jos silmät voisivat pudota hämmästyksestä päästä, niin ne olisivat pudonneet. Hän kääntyi vielä katsomaan taakseen, kun ohitimme ulkoiluttajan kakkapusseineen ja koirineen. Tätä ei todellakaan näe Algeriassa!

Seuraava kummastuksen kohde oli keskustassa penkillä nukkunut mies. Samoin humaltuneet ihmiset saavat pojan ymmälleen; hän tuntuu miettivän, miksi ihmiset ovat joko yli-iloisia tai yli-vihaisia tai sitten kovin äänekkäitä. Tällaistakaan emme ole nähneet Algeriassa!

Lotratessaan kylvyssä poika kysyi, eikö vesi lopukaan täällä. Meillähän edelleenkin Algeriassa vesi tuodaan traktorilla katolla oleviin siternoihin, säiliöihin, ja poika ilmeisesti ajatteli, että niin toimitaan täälläkin. Poika kysyi myös, eikö täältä saa saidaa, pullovettä. Kerroin, että Suomessa voi juoda hanavettä, mutta se maistui pojan mielestä pahalta. Poika haluaisi myös mennä uimaan rannalle eikä oikein ymmärrä, että nyt on jo liian kylmä.

Kaupassa poika halusi ostaa taskulampun sähkökatkosten varalle. Hän on myös toistuvasti kysellyt, onko Suomessa maanjäristyksiä.

Poika on usein hämmästellyt hälytysajoneuvojen määrää ja on nyt kovin kiinnostunut poliisi- ja paloautoista sekä ambulansseista.

image

Nämä söpöt palo- ja poliisiautot on kuvattu pikkuveljen paidoista.

image

Pääsimme tutustumaan ambulanssiin Lasten festareilla (http://www.lastenfestarit.fi/) pitkän jonottamisen jälkeen.

Poika on tainnut kysyä joka päivä, milloin palaamme Algeriaan. 2-vuotiaalle tuntuu olevan samantekevää missä olemme, kunhan palvelu pelaa, mutta 4-vuotiaan kohdalla on mielestäni havaittavissa kulttuurishokin piirteitä.

Oli muuten jännä sattuma, että taksikuski, joka toi meidät kentältä kotiin, kertoi kuultuaan, että olemme tulossa Algeriasta, kyydinneensä vastikään erästä toistakin Algeriasta tullutta perhettä. Perheen lapsi oli ilmoittanut haluavansa heti takaisin Algeriaan. Ette kyllä taida arvata syytä… No, syy oli se, ettei poika olisi halunnut käyttää turvavyötä! Algeriassa perhe oli ilmeisesti antanut pojan matkustaa ilman turvavyötä, kuten siellä on tapana ja sitten kun vyön käyttöä vaadittiinkin Suomessa, poika oli nostanut asiasta kunnon mekkalan. Meidän lapset käyttävät onneksi vyötä ihan mielellään, koska ovat oppineet sen käyttöön pienestä pitäen ja tietävät, että tästä asiasta ei äidin kanssa neuvotella. En oikein ymmärrä, miksi niin monet Euroopastakin tulevat perheet lipsuvat turvavyön käytöstä ulkomailla?

 

Mainokset

8 thoughts on “Mikä hämmästyttää 4-vuotiasta Helsingissä?

 1. Turvavyösta lipsuminen ei taida olla ainoa asia, olen törmannyt moniin muihinkin lipsuihin kun saantöjen Suomesta on tultu Turkkiin, kuten useamman oluen jalkeen autolla ajamiseen ja oman ( tittelit, työ) törkeaan hyvaksikayttöön kun se on mahdollista…. Suomalainen siis saattaa kayttaytya ihan miten sattuu kun ajautuu kontrolloimattomaan yhteiskuntaan, ihan kuten paikallisetkin.

  Tykkää

  • Tuokin on varmasti ihan totta! Samoin tuo, että niin Turkki kuin Algeriakin ovat kovin kontrolloimattomia yhteiskuntia, kun taas Suomi on ihan toisesta ääripäästä kaikkine sääntöineen. Kyseinen taksikuskikin oli vähän ihmeissään, kun huomasi itsekin, että lapsen oli luultavasti annettu matkustaa Algeriassa vöittä ja sitten isä suuttui LAPSELLE, kun lapsi nosti turvavyön käytöstä metelin Suomessa.

   Tykkää

  • Eikö vain 🙂 . Samankaltainen tilanne toistui tänään 🙂 . On kyllä ihailtavaa, että edes osa koiranulkoiluttajista siivoaa koiriensa jätökset, vaikka meidän poika asiaa kovin kummasteleekin 🙂 !

   Tykkää

 2. Meillä oli sama juttu, stop merkkiä näytettiin autoille, kummastelua siitä, että miksi äiti ei hoputa suihkussa yms 😀 Illalla loppui taas vesi ja sähköt reistailee, mutta ihana olla taas kotona 🙂

  Tykkää

  • Ai, Kurdistanissa on käytössä sama stop-merkki :)? Ajattelin, että tämä on lähinnä algerialaisten tapa. Ihmeen hyvin kyllä autot tuota tottelevat ja antavat tietä.

   Tänään taas hämmästeltiin isoa koiraa, joka käveli nätisti ilman hihnaa omistajan vierellä ja toista, pientä koiraa, jota kärrättiin vaaleanpunaisissa rattaissa. Jotenkin nyt erityisesti koirat kiinnittävät pojan huomion. Muistan, kun vanhin poika oli ensimmäistä kertaa Algeriassa noin 5-vuotiaana, hän totesi, että Algeriassa ei ollut liikennevaloja, mutta ei kyllä ollut koirankakkaakaan! Tuolloin taisi olla talviaika, jolloin koiran kakan määrä pisti oikein silmään Suomeen tultaessa. Ja kyllä Algeriassa liikennevaloja toki on, mutta eri asia sitten on, kuinka niitä noudatetaan… Jännä juttu vain, että molempien poikien huomiot maiden erilaisuuteen liittyvät hyvin vahvasti koiriin :).

   Tykkää

 3. What an extremely inspiring post. I am truly impressed with your posts. You always post useful info. Keep it up. Keep blogging. looking forward with great anticipation to opening your next posting.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s