Mikä ylittää uutiskynnyksen?!

Algeriassa oli 5.6:n magnitudin maanjäristys 1.8. Olin nukkumassa ja vaikka pidänkin itseäni sikeäunisena, heräsin saman tien. Vaikka en ole koskaan aikaisemmin kokenut maanjäristystä, tiesin heti mistä on kyse. Maan alta kuului kova ääni, joka muistutti ukkosen jyrinää. Talo huojui hieman, mutta vain niin vähän, etteivät edes kattolamput helisseet. Kokosimme lapset ja lähdimme heti kohti ulko- ovea, jotta pääsisimme ulos jos tilanne pahentuisi. Tilanne ei vaikuttanut niin pahalta, että olisimme suojautuneet esimerkiksi pöydän alle, mutta katsoimme parhaaksi olla lähellä ulko-ovea, jos alkaisi järistä kovemmin. Nappasin tietokoneen mukaan, koska halusin nähdä uutisista, mitä on tapahtunut. Näimme, että myös naapurit olivat hereillä.

Algeriassa maanjäristyksestä uutisoitiin melko paljon. 6 ihmisen kerrottiin kuolleen ja 420 loukkaantuneen. Osa kuolleista oli kuollut, koska he olivat hypänneet ikkunasta ja osa oli saanut sydänkohtauksen. Osa tuttavistamme oli pelästynyt kovasti. Miehen velikin oli kuulemma hypännyt huoneensa ikkunasta, mutta onneksi ikkunan alla on parveke! Hän on kuuro, mutta oli tuntenut tärinän!

Mielenkiintoinen blogikirjoitus aiheesta löytyy täältä: http://algerianblarney.blogspot.fi/2014/08/earthquake-in-algiers-1st-august-2014.html . Kyseinen blogin kirjoittaja asuu ilmeisesti lähempänä maanjäristyksen keskusta ja heidän kotonaan järistys tuntui voimakkaana.

Olimme vain pari päivää ennen maanjäristystä syömässä paikassa, joka sijaitsee lähellä järistyksen keskusta ja minulla oli tuolloin omituinen tunne maanjäristyksestä. Tämä on outoa, koska en Algeriassa mitenkään jatkuvasti pohdi tai pelkää maanjäristyksiä, vaikka toki tiedostankin, että maanjäristyksen riski on olemassa, sijaitseehan Algeria seismisesti aktiivisella alueella ja siellä on tapahtunut myös erittäin tuhoisia maanjäristyksiä. Olen pyrkinyt selvittämään, miten maanjäristystilanteessa tulee toimia sekä painottamaan asian huomioimista talomme rakentamisessa ja sisustamisessa.

Ajattelin, että minun on heti ilmoitettava äidilleni, että olemme kunnossa. Mutta äitipä ei ollut kuullut maanjäristyksestä halaistua sanaa enkä minäkään löytänyt siitä mainintaa Suomen uutisista. Tuolloin pohdin, että on aika kummallista, että esimerkiksi Kimi Räikkösen tyttöystävän raskaus ylittää kyllä uutiskynnyksen muttei tällainen näinkin kova maanjäristys, jonka johdosta kuoli ja loukkaantui ihmisiä! Mitenkään väheksymättä Kimin tulevaa perheenlisäystä; onhan se toki iloinen asia, mutta onko se uutinen?! Mutta ilmeisesti Kimin perheenlisäys kiinnostaa ihmisiä ja myy lehtiä enemmän kuin maanjäristys jossakin Afrikassa… Voimakkuudeltaan tämän kaltaisista maanjäristyksistä on kyllä mielestäni uutisoitu Suomessa, jos ne ovat tapahtuneet esimerkiksi Kreikassa…

Toinen asia, jota olen pohtinut viime aikoina paljon uutisoinnissa, on se kuinka asiat saadaan näyttämään niin kovin erilaisilta riippuen ihan siitä kenen näkökulmasta asioita katsotaan. Joskus on ollut erittäin valaisevaa katsoa useamman eri maan uutisointia samasta aiheesta. Usein ajattelen, että totuus löytyy jostakin näiden eri maiden uutisointien välimaastosta. Hyvä ajankohtainen esimerkki tästä on vaikkapa presidentti Sauli Niinistön vierailu Venäjälle ja Ukrainaan. Suomen lehdistössä vierailuja kuvailtiin lähes sankaritekona, kun taas sekä Viron että Venäjän lehdistö irvaili Niinistölle. Viron lehdistö julkaisi jopa pilakuvan, jossa Niinistö ratsastaa pienellä aasilla Putinin hevosen vieressä. Kuva viittaa kuuluisan romaanin Don Quijoten päähenkilön aseenkantajaan, Sancho Ponchaan. Venäläislehdistössä puolestaan vitsailtiin Niinistön asettaneen Putinille ultimaatumin, uhkavaatimuksen.

Tämä jonkun lapsista ottama ja iPadilla muokkaama kuva kotimekostani kuvaa mielestäni sitä miten uutisoinnissakin kuvia voidaan käännellä ja väännellä kulloisenkin tarpeen mukaan…

Ulkomaisten kanavien osalta uutiskuvien raakuus hätkähdyttää toisinaan. Suomessa uutiskuvat eivät useinkaan ole sieltä järkyttävimmästä päästä – joskus jopa tuntuu, että meitä pidetään tässäkin asiassa pumpulissa. Toisaalta en kyllä ymmärrä sitäkään, mitä hyötyä on näyttää uutiskatsojille sodassa vakavasti loukkaantuneita pikkulapsia ja hysteerisesti huutavia äitejä?

Olen yrittänyt opettaa lapsille medialukutaitoa, mutta välillä se tuntuu aika hankalalta, kun aikuisenakin joutuu miettimään uutisoinnin objektiivisuutta sekä sitä mikä milloinkin ylittää uutiskynnyksen.

Mainokset

8 thoughts on “Mikä ylittää uutiskynnyksen?!

 1. Vai on sielläkin järissyt? Täällä Turkissa se on todella yleistä, mutta ei nuo voimakkaat tietenkään. Minä olen niin pöljä etten tajua niitä pelätä, kai jokupäivä katto putoaa päähän:(

  Tykkää

  • Algeriassakin käsittääkseni pieniä järistyksiä on aika usein, vaikken itse olekaan aikaisemmin järistyksiä tuntenut. Isoja sitten harvemmin. Onneksi tällä kertaa ei tullut enempää kuolonuhreja!

   Mies kertoi, että joku pikkupoika oli ollut sukulaisilla kylässä ja hypännyt kerrostalon ikkunasta :(.

   Itse pelkäsin järistyksiä aikaisemmin, mutta nykyään ajattelen, että Suomessakin voi tulla vaikka tulipalo. Se, että tiedän, miten toimia järistystilanteessa, helpottaa omaa oloani.

   Tykkää

   • Huomasin vasta blogistasi, että sielläkin on järissyt! Sinulla oli hyvät ohjeet maanjäristystilanteen varalta. Olin ajatellut itsekin kirjoittaa jotakin tuollaista ylös, mutta sitten se jäi. Eli ulos kannattaa järistystilanteessa pyrkiä vain omakotitalosta. Linkitän tuohon blogikirjoitukseesi, jos joku muukin lukija kaipaa neuvoja.

    Tykkää

 2. Samaa on pohdittu taallakin viime aikoina! Suomessa asuessa koin itsekin, etta uutisointi on suht objektiivista, ulkomailla vuosia olemisen jalkeen olen tajunnut etta samallalailla siellakin vedetaan ns. kotiinpain kuten muuallakin, Suomessa toki vahemmin kuin monissa muissa maissa. Turkissa uutisointi on ongelmallista, silla sananvapaus on vahenytynyt viime vuosina eika lehdistö ole riippumaton, seuraan aika paljon eri maiden uutisia jotta samaan uutiseen tulisi eri nakökulmia.

  Tykkää

 3. Lapset usein luulevat että maailma on sellainen kuin mitä uutisissa näytetään.Tämän vuoksi lasten maailmankuva vääristyy ja lapset helposti alkavat olettamaan että ulkomailla asuvat tummaihoiset ihmiset ovat raakoja koska väkivaltaisia uutisia näytetään erityisesti Lähi-idän maista.
  Uutiset voisivat olla muutakin kuin väkivaltaa ja onnettomuuksia ja ainakin itse annan toisinaan palautetta median tuottajille uutisten yksipuolisesta sisällöstä.

  Tykkää

  • Erittäin hyvä näkökulma! Itse tosin mietin, ovatko uutiset ollenkaan sellainen ohjelma, jota lasten tulisi katsoa. Niissä käsitellään kuitenkin niin isoja asioita, että ne helposti ahdistavat lasta olipa käsittelytapa sitten millainen tahansa. Monilla ulkomaisilla kanavilla uutiskuvat voivat olla todella raakoja eivätkä ne ainakaan sovi lasten katsottaviksi. Suomessa ollaan vähän niillä rajoilla…

   Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s