Ensikokemuksia etäkoulu Kulkurista

Olemme nyt pikkuhiljaa aloitelleet opintoja etäkoulu Kulkurin kautta. Olemme opiskelleet lähinnä silloin, kun lapset ovat itse halunneet, koska olen halunnut, että lapset saavat viettää myös kesälomaa. Toisaalta jokainen opiskeltu asia auttaa syksyn aikataulutuksessa. Yllättävän paljon lapset ovat halunneet opiskella aivan omaehtoisesti. On mukava huomata, että opiskelusta ei ole tullut heille ”pakkopullaa”, vaan että se voi olla myös hauskaa!

Otimme kaikki kurssit, pojan matematiikan kurssia lukuunottamatta, kirjallisina kursseina. Pojan matematiikan kurssi oli tarjolla ainoastaan verkkokurssina, joka alkaa syyskuussa. Saapa nähdä, miten opiskeleminen verkon kautta sujuu! Toisaalta mukavaa, että näemme tämänkin puolen etäkoulu Kulkurista, vaikkei itsellänikään ole vielä aivan tarkkaa käsitystä siitä, miten opiskelu käytännössä tapahtuu.

Muistatteko, kun viime lukukaudella tai -vuonna valitin, ettemme ole oikein olleet innostuneita opiskelemaan luonnontietoa, mistä olin erittäin yllättynyt; pidämmehän luonnosta ja erityisesti eläimistä. Syyksi epäilin vanhahtavaa, tylsähköä oppikirjaa. Tietysti luonnontietoa olisi parasta opiskella ulkona, luontoa konkreettisesti tutkien, mutta opiskeltaessa Suomen luonnon lajistoa, ei Algerian luonnon tutkiminen juurikaan auta… Täältä löytyy toki joitakin samoja eläin- ja kasvilajeja kuin Suomestakin, mutta luonto sinällään ja jo pelkästään vuodenajatkin ovat kuin eri puusta veistettyjä. Tästäkin syystä kirjan merkitys opiskelussamme on korostunut.

Epäilyni oppikirjan vaikutuksesta innottomuuteen opiskella luonnontietoa sai nyt vahvistuksen! Tilanne on nimittäin kääntynyt päälaelleen! Nyt tyttö on innostunut juurikin luonnontiedon opiskelusta saatuaan uuden oppikirjan; Jäljillä -kirja on mielestäni tosi hyvä – vähän sellainen tietosanakirjamainen ja kaikenlisäksi vieläpä kovakantinen! Erityisen mielenkiintoista on ollut tutustua erilaisiin lemmikkieläimiin ja niiden hoitamiseen. Ohjausaineistosta löytyy jokainen oppitunti valmiiksi suunniteltuna, mikä kyllä vähentää tällaisen epäpätevän opettajan huolta siitä, osaanko keskittyä oleelliseen ja opetanko varmasti kaiken tarpeellisen.

 

Tyttö on tykännyt erityisesti ohjausaineistosta sekä oppikirjasta löytyvistä vihkotehtävistä. Hän on paneutunut vihkotehtäviin huolella, vaikka ei oikein vielä jaksakaan kirjoittaa kovin pitkiä tarinoita ja vastauksia kysymyksiin. Piirtämisestä hän sen sijaan tykkää ja vihko onkin jo aika värikäs! Hänen kohdallaan omien oppikirjojen työstäminen saattaisi olla oikein toimiva vaihtoehto. Tässä kohtaa täytyy myöntää, että olen huomannut varsinkin tytön kohdalla olevan pelkästään positiivista, että lopullinen ”auktoriteetti” ja töiden arvostelija on etäkoulu Kulkurin opettaja Suomessa. Vaikka lapsilla ei olekaan varsinaista kontaktia näihin opettajiin, huomaan, että työt tehdään huolellisemmin, kun ne annetaan jonkun muun arvioitaviksi. Tämäkin vihko on tarkoitus lähettää Suomeen. Tietysti aina pitäisi opiskella vain itseään varten, mutta huomaan, että tämän ikäisille lapsille, tai ainakin meidän lapsille, myös aikuiselta saatu palaute on erityisen merkityksellistä. Lapset eivät vielä ihan täysin ole sisäistäneet sitä, mitä opiskeleminen itseä varten tarkoittaa.

Olemme aloittaneet myös muun muassa englannin opiskelun. Tytöllä on ollut hieman motivoitumisvaikeuksia englannin opiskeluun, enkä oikeastaan asiaa ihmettele; täällä kun hänen ikäisensä eivät yleensä opiskele englantia, vaan sen opiskelu alkaa vasta 7-luokalla. Monilla täällä on ollut myös käsitys, ettei englanti ole kovin tärkeä kieli. Nyt tosin olen huomannut, että monet nuoret ovat alkaneet pitää englantia tärkeänä, kansainvälisenä kielenä! Esimerkiksi toinen lääkäriksi opiskelevista kaksosista kertoi, että Algeriassakin osa heidän opinnoissaan käyttämistä materiaaleista on englanninkielisiä.

Onneksemme lapsilla on viisi serkkua, jotka muuttivat Amerikasta takaisin Algeriaan noin vuosi sitten. Meillä oli tytön kanssa suunnilleen samanikäinen serkku yökylässä ja uskon, että tämä lisäsi myös meidän tytön motivaatiota englannin opiskeluun. Toki lapset puhuivat keskenään pääosin arabiaa, mutta tyttöä selkeästi harmitti, kun hän ei ymmärtänyt, mitä puhuin hänen serkkunsa kanssa. Poika sen sijaan jo ymmärsi suurimman osan käymästämme englanninkielisestä keskustelusta. Tytön serkku kiinnostui tytön englannin oppikirjasta, jota he lukivat yhdessä. Tytöt katsoivat myös elokuvia DVD:lta englanninkielisenä. He taisivat katsoa ainakin Itse Ilkimys 2:sen, joka vaikutti aikamoisen hauskalta aikuisestakin sen vilahduksen perusteella, mitä ehdin katsoa. Kaksi vanhinta lasta kävi katsomassa kyseisen elokuvan Suomessa tytön saatua leffaliput palkkioksi tv-esiintymisestään ja elokuva oli heidän mielestään niin hauska, että he toivoivat saavansa sen myös kotiin. Tässä muuten vielä lasten isän suosittelema sivusto lasten englanninkielen opiskeluun: http://www.starfall.com/ .

Pojan englannin opiskelua auttaa huomattavasti oppikirjan mukana tullut CD! Äänitehosteineen ja selkeästi luettuine teksteineen se on oiva apu opiskelussa.

Ensiaskeleet etäkoulu Kulkurin kanssa ovat olleet mielenkiintoisia ja rohkaisevia!

(Lisätietoja Etäkoulu Kulkurista löytyy täältä: http://peda.net/veraja/kulkuri)

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Ensikokemuksia etäkoulu Kulkurista

  1. Luen mielenkiinnolla naita kulkurin kokemuksianne, olen jopa miettinyt olisiko tulevaisuudessa mitaan jarkea ottaa kulkuri avuksi tytön suomenkielen tukemiseen, olisikohan se mahdollista? Toisaalta se vaatii varmaan aikaa ja panostusta ja siina tapauksessa etta olen töissa, olisi se ehka aika vaativaa ajallisesti, samoin tytön paikallisen koulun lisaksi paljon purtavaa pienellekin?

    Tykkää

  2. Kulkurin kautta on kyllä mahdollista opiskella pelkästään suomenkieltäkin. Itsekin harkitsen tätä vaihtoehtoa, jos jäämmekin Algeriaan pidemmäksi aikaa; nythän valitsimme Kulkurin kautta koko Suomen oppimäärän lähinnä, jotta lasten siirtyminen suomalaiseen kouluun olisi kivutonta palatessamme. Jos jäämmekin pidemmäksi aikaa, mennee tämä järjestely turhan rankaksi, jolloin olen harkinnut, että opiskelisimme Kulkurin kautta pelkästään suomea. Mutta katsotaan nyt, mihin ratkaisuun päädymme ja onnistunko itse työllistymään toivomallani tavalla…

    En tiedä, kuinka vaativaa opiskelu turkkilaisessa koulussa on, mutta voisin kuvitella, ettei pelkän suomenkielen opiskelu Kulkurin kautta olisi liian haastavaa. Varsinkin kirjekursseilla voi edetä omaan tahtiin ja mielestäni yllättävän nopeasti asiat tulee läpikäydyiksi kotona verrattuna koulutyöskentelyyn, jossa on kuitenkin aina kaikkea muutakin ohjelmaa kuin pelkästään oppiaineisiin liittyvää. Tosin lukemaan opettaminen ensimmäisellä luokalla saattaa kyllä olla haastavaa.

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s