Huvipuisto/tivoli a´la Algeria

Ramadanin myötä elämä täällä Algeriassa on siirtynyt enenevässä määrin iltaan ja yöhön, mikä kyllä sopii meidän perheellemme sikäli, että me kaikki, tyttöä lukuunottamatta, tunnumme olevan luonnostamme paremminkin illan virkkuja ja aamun torkkuja kuin aamun virkkuja. Tyttö on ollut jo vauvasta asti selkeästi enemmän aamuihminen ja vielä edelleenkin hän menee mielellään käskemättä aikaisin nukkumaan. Muistan, kuinka olin hämmentynyt, kun tyttö pienenä saattoi herättää minut jo viideltäkin leikkimään.  Toisaalta kyllä hänkin jaksaa valvoa, jos on tiedossa kivaa tekemistä. Poikia taas saa usein kouluaikaan käskeä ajoissa nukkumaan.

Aamupäivisin monet kaupat ym. ovat Ramadanin aikana kiinni, mutta aukeavat vastaavasti illalla ja ovat auki yömyöhään. Me vierailimme eräänä iltana Ben Aknounin huvipuistoalueella – tai ehkä pitäisi kutsua aluetta mieluummin tivoliksi, koska se ei ole kovin iso eikä niin monipuolinen, mitä ainakin itselleni tulee mieleen sanasta ”huvipuisto”. Ben Aknoun taitaa olla kuuluisampi eläintarhana kuin huvipuistona, mutta illalla vain huvipuisto oli auki. Olen käynyt Ben Aknounissa kaksi kertaa aikaisemminkin; ensimmäisen kerran joko vuoden 1999 lopussa tai vuoden 2000 alussa ja toisen kerran vuonna 2007. Vuonna 2007 vanhin poika oli 5-vuotias ja häntä huvipuistoalue kiinnosti enemmän kuin eläintarha, mutta ensimmäisellä käynnillä kävimme mieheni ja tuttavaperheemme kanssa lähinnä vain eläintarhassa ja muistan tuolloin yllättyneeni, kuinka laaja eläintarha oli ja kuinka monilla eläimillä vaikutti olevan todella paljon tilaa. Haluaisin käydä eläintarhassa uudelleen joku päivä.

Huvipuiston puoli oli kieltämättä jo aikalailla ränsistynyt eikä siellä ollut kovin kummoisia laitteitakaan, mutta toisaalta silmiini pisti myös kiukuttelevien lasten puuttuminen. Kaikilla tuntui olevan hauskaa eikä alueen pieni ränsistyneisyys ja melko vaatimaton tarjonta tuntunut haitanneen ketään. Juuri tästä pidän algerialaisissa! Myös meidän lapsillamme oli hauskaa eikä kukaan lapsista tuntunut välittävän siitä, ettei huvipuisto ollut Disneylandin tapaan kiiltokuvamaisen kaunis. Toki ymmärrän, että lapset kiukuttelevat väsyneinä ja joillekin lapsille huvipuistopäivässä vain on liikaa ääniä ja aktiviteetteja. Sokerihumalakin saattaa vaivata herkuttelun jälkeen. Lähinnä tarkoitan tilanteita, joita on tullut nähtyä valitettavan usein huvipuistoissa (ja muuallakin): lapset saavat ”kaiken”, mutta mikään ei tunnu riittävän. Kontrasti tähän oli Ben Aknounisssa silminpistävä.

Jotenkin nämä kuluneet hevoset olivat mielestäni kauniita juuri sen takia, että eletty elämä näkyi niistä

Mies kertoi myöhemmin, että alueen kunnossapidosta on ilmeisesti ollut erimielisyyksiä; jotkut haluaisivat ilmeisesti alasajaa koko huvipuiston ja jotkut kunnostaa sitä edelleen. Hän oli harmissaan siitä, että paikka, jossa hän oli nuorena käynyt ja joka oli ollut silloin hieno, on päästetty repsahtamaan. Pääkaupungissa on meneillään monia hienoja projekteja, ilmeisesti myös uusi hieno huvipuisto, joista voi nähdä mallipiirroksia katujen varsilla. Kiinalaiset ahertavat näiden projektien kimpussa. En sitten tiedä, onko myös Ben Aknoun jäämässä näiden uusien suunnitelmien jalkoihin?

Mies ja kolme vanhinta lasta kävivät maailmanpyörässä. Minä jäin korkeanpaikankammoisena mieluummin odottelemaan tukevasti maankamaralle, vaikka laitteenhoitaja lupasi minulle jopa ilmaismatkan :). Madame ei tällä kertaa lämmennyt ilmaismatkan mahdollisuudelle.  Näkymät ylhäältä olivat kuulemma upeat.

DSC04600

DSC04601

Perinteinen Viikinki-laiva oli saanut tietysti Algeriassa algerialaisia ominaispiirteitä – kuinkas muutenkaan.

 

Veljekset jonottamassa taas uuteen laitteeseen. Meilläkin vanhin poika on alkanut muuten käyttää pinkkiä – tosin vasta pieninä annoksina.

Tytöllä oli taas tyylilleen uskollisena aimo annos kimallusta! Alkuillasta pärjäsi vielä hyvin t-paidoilla ja shortseilla, mutta illan hämärtyessä oli jo tarvetta huppareille.

Hurjan näköinen kummitusjuna – vai mitä?

Alueella ei ollut käytössä rannekkeita, vaan laitemaksut lunastettiin tällaisella kortilla, josta yliviivattiin käytetyt käyntikerrat.DSC04620

Niin ja saatiinhan me hattaraakin, joka muuten on arabiankielestä suoraan käännettynä ”isän partaa” – ja hyvää partaa olikin!

 

During Ramadan life here in Algeria is focused on the evening and into the night.  On one evening we visited Ben Aknoun amusement park area. It looks already a little run-down, but kids had fun!

Mainokset

2 thoughts on “Huvipuisto/tivoli a´la Algeria

  1. Päivitysilmoitus: Mitä on onni? Mikä tekee meidät onnellisiksi? | Lastensilmin

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s