Kulkurina Kulkurikoulussa

Palasin Algeriaan noin viikko sitten. Täällä on jännitetty vanhimman pojan ala-asteen loppukokeiden tuloksia ja poika pääsi kuin pääsikin läpi! Tänään on juhlittu kakkukahvien kera. Loppukokeisiin suhtauduttiin täällä aikamoisella vakavuudella: kokeita vahtimassa oli poliisit ja koulun henkilökunta vaihdettiin kokeen ajaksi! Suomessahan edes ylioppilaskokeissa ei toimita noin. Osa oppilaista jännitti koetta niin, ettei pystynyt kunnolla nukkumaan edellisenä yönä ja moni taisi suoriutua kokeesta selkeästi omaa normaalitasoaan heikommin: kaikki eivät päässeet koetta läpi pojankaan luokalla, tosin kokeen saa yrittää uusia kerran. Pojan luokalla vanhemmat ja sukulaiset olivat lupailleet lapsille uskomattoman isoja lahjoja, jos he läpäisevät kokeet; jollekin oli luvattu uusi polkupyörä ja jollekin toiselle tietokone. Vanhemmatkin siis tuntuivat pitävän kokeen läpäisemistä erittäin tärkeänä. Onnellisen näköinen poika pyöräili meitä tänään vastaan uudella polkupyörällään.

Meillähän lapset käyvät algerialaista koulua lähinnä omasta toiveestaan ja saadakseen ikätovereiden seuraa sekä oppiakseen arabiaa ja Algerian kulttuuria. Meillä pääpaino on ollut Suomen oppimäärän opiskelemisessa kotikoulun kautta. Mutta jotakin algerialaisessa koulussa on jäänyt myös lasten mieleen, koska poika läpäisi kokeen! Ja täytyy myöntää, että koulun opetus on tukenut minun opetustani kotona, koska esimerkiksi matematiikassa on tietysti opiskeltu osittain samoja asioita. Lisäksi olen ollut erittäin tyytyväinen siihen, että lapset ovat oppineet arabiaa ja Algerian kulttuuria tavalla, joka olisi ollut mahdotonta Suomessa ja jota en itse pystyisi mitenkään opettamaan!

Seuraavaksi poika hyppääkin  suoraan kuudennen luokan yli seiskalle, yläasteelle. Älkää kysykö, miksi Algeriassa jätetään kuudes luokka väliin.

Olen jo alkanut valmistautua lasten seuraavaan kouluvuoteen. Ilmoitin nimittäin lapset etäkoulu Kulkuriin (kts. http://www.peda.net/veraja/kulkuri), jonka kautta aiomme jatkaa Suomen oppimäärän opiskelemista, tyttö 4.:lla luokalla ja poika 6.:lla luokalla. Tämän lisäksi lapset jatkavat koulua myös algerialaisessa valtion lähikoulussa, tyttö ala-asteella ja poika yläasteella. Valitsin Kulkuri-koulusta molemmille kirjalliset kurssit kaikista mahdollisista aineista. Pojan matematiikan kurssi oli tarjolla ainoastaan verkkokurssina eli sen osalta pääsemme tutustumaan myös verkko-opiskeluun kulkurissa. Päätin valita kirjalliset kurssit ensinnäkin sen takia, että ne eivät mielestäni ole niin aikatauluihin sidottuja kuin verkkokurssit eli voimme edetä paremmin omien aikataulujemme mukaan. Lisäksi kirjallisten kurssien hinta oli hieman verkkokursseja edullisempi – toki uskon, että myös minun vastuuni opettajana on suurempi. Päädyin Kulkuri-kouluun, koska näin lapsilla on mahdollisuus saada opinnoistaan todistus ilman, että meidän tarvitsee matkustaa Suomeen testauttamaan lasten osaaminen. Lisäksi kaipasin tukea omaan opettamiseeni; nyt tukenani on Kulkurikoulun tarkat opetussuunnitelmat ja pätevä opettaja arvioi lasten koe- ym. suoritukset. Itse asiassa Suomessakin kotikoulutettaville lapsille osoitetaan valvova opettaja, joka käy ajoittain perheen kanssa läpi lapsen opintojen etenemistä.

Myös kirjat sai kätevästi tilattua Kulkuri-koulun kautta ja minulla olikin Suomesta raahattavana lähes 15 kiloa pelkästään lasten oppimateriaaleja. Tällä kertaa maksoin kiltisti yhdestä lisälaukusta, mutten siltikään pystynyt taaskaan tuomaan Suomesta kaikkea, mitä olisin halunnut. Toisaalta näissäkin tavaroissa oli jo raahaamista; turvaistuin, rattaat ja laukut painoivat yhteensä lähes 100kg ja sen lisäksi kannoin poikaa Manducassa. Äitini auttoi laukkujen kanssa Suomen päässä ja kun olin juuri miettimässä Algerian päässä, miten ihmeessä saan kaikki tavarat raahattua lyhyen matkan päähän, alueelle, missä mies oli odottamassa, tuli eräs saksalainen nainen kysymään, tarvitsenko apua. Hän ei siis tuossa vaiheessa ollut vielä edes nähnyt matkatavaroideni runsautta, vaan ajatteli vain ystävällisesti kysyä, voisiko auttaa yksin lapsen kanssa matkustavaa äitiä. Kun saimme kaikki tavarat kärrättyä mieheni luokse, kysyin häneltä, miten ihmeessä voin kiittää. Hän totesi vain, että uskoo hyvän kiertävän maailmassa; kun hän nyt auttoi minua, tulen minä varmasti auttamaan jotakin toista, jolloin hyvän kierre jatkuu ja jatkuu. Miten kaunis ajatus! Ja miten kaunis ele!

No, takaisin opintojen suunnitteluun… Kulkurikoulun kautta sain siis lapsille kirjat, opintosuunnitelmat sekä opettajille lähetettävät kokeet/tehtävät. Olen nyt alustavasti tutustunut opintosuunnitelmiin ja nyt minulla on aikaisempaa varmempi tunne siitä, mitä lasten tulee ainakin hallita kunkin jakson päätyttyä ja mihin tulee kiinnittää huomiota oppitunneilla. Kirjat ja tehtävät vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta ja lapset halusivat jo aloittaakin opiskelua hieman. Itsekään en nyt malttaisi odottaa, että pääsemme kunnolla syventymään opintoihin. Luonnontieteen kirjat vaikuttavat paljon viimevuotisia kivemmilta kirjasarjan vaihduttua, mutta toisaalta lapset (ja minäkin) ovat pahoillaan, että englannin kirjasarja vaihtuu myös, koska tämä uusi kirjasarja ei vaikuta läheskään niin kivalta kuin viimevuotinen ja lisäksi se vaikuttaa paljon helpommalta. Äidinkielen ja pojan historian kirjojen osalta kirjasarja pysyy samana kuin viime vuonnakin, mutta tytön matematiikan osalta kirjasarja vaihtuu eikä tämä uusi kirjasarja vaikuta pikaisen tutustumisen perusteella ihan niin kivalta kuin viimevuotinen. Miten eri kirjasarjoissa voikin olla näin suuria eroja?!?!

 

 

Toki aiomme kesällä myös lomailla ja levätä!!!!

Kerron lisää kokemuksiamme etäkoulu Kulkurista, kunhan pääsemme opintojen alkuun.

Myös omat opintoni ovat edenneet hyvin; sain läpi kaikki ensimmäisen vuoden kurssit. Nyt tosin näyttää, että seuraavasta, ja toivon mukaan viimeisestä, puolivuotiskaudesta on tulossa kaikista vaativin. Suurena syynä pieneen blogihiljaisuuteen ovat olleet muun muassa allaolevat kirjat, joita pänttäsin (lähinnä yöaikaan ja pienimmän päiväunien aikaan) tenttiin, joka onneksi meni läpi! Tenttiin tuli allaolevien kirjojen lisäksi vielä kaksi muuta teosta, joista toinen oli englanninkielinen, joten luettavaa oli aika lailla…

I`m back in Algeria; I arrived here already about one week ago. I`ve started to plan my kids`s next school year and registered them to Finnish Kulkuri school, which is a school of distance education for Finnish expatriate children and youth all over the world.

”Kulkuri is a School of Distance Education for Finnish expatriate children and youth all over the world.

 

 • The main subject is the Finnish language and literature.
 • Students can study in their own pace or together in a group.
 • Students can choose to study one subject, several subjects or all of the compulsory subjects in the Finnish National Curriculum through Kulkuri.

When living abroad as a Finn, the Finnish language is always in the minority – yet in an major role. The best way to keep the language skills up is to study in Kulkuri School of Distance Education either through an online course or through traditional correspondence. In an online course students form groups according to their year level and study together with their peers who also live abroad. Correspondence courses are very flexible to personal needs.

If the destination area has no suitable local school and there are no international schools available, a student can do all compulsory studies in the Finnish National Curriculum through Kulkuri.

Supplementing the local studies

Often a Finnish expatriate student goes to a local or international school, and can supplement those studies by attending Kulkuri School of Distance Education by learning about Finland and its culture. The most important subject is the Finnish language and literature.

If there is time and motivation, other recommended subjects are Swedish, History and Social Studies, as well as Environmental Studies. The main factor in choosing the study subjects is the student’s motivation and interest. There is no point in doing two schools at once.

Given the circumstances, Kulkuri Distance School can provide courses for all compulsory school subjects in the Finnish National Curriculum for gaining a compatible degree.

Background information for Kulkuri

Kulkuri is a part of The Finnish Lifelong Learning Foundation, which is the oldest educational organisation in Finland. Kulkuri, formerly known as Expatriate Children’s Compulsory School, has been operating since 1975 and has a solid history of providing quality education to Finnish students in all parts of the world. Today, Kulkuri School of Distance Education has a vast and active co operational network in which information and knowledge about online teaching, technology and education is being exchanged.

Mission statement

Kulkuri School of Distance Education maintains and develops the Finnish language skills for Finnish expatriate children and youth as well as strengthens their cultural identity. At Kulkuri we offer the students modern, high-quality and professional teaching in various compulsory school subjects in the Finnish National Curriculum.

Students can choose from a variety of courses, either correspondence or online, according to their needs and preferences. Students can also choose to do all the compulsory subjects and graduate with a compatible degree.

At our school we invest in professional staff, the developing of our teaching methods and practices, and creating and sustaining a learning environment with the latest technology and skills. A continual developing process and evaluation ensures a high quality of teaching and practices.” (Copied from: http://www.peda.net/veraja/kulkuri/english. Contact information can also found from the web page!)

Mainokset

14 thoughts on “Kulkurina Kulkurikoulussa

 1. Täällä muutettiin peruskoulua vuonna 2008 niin, että esikoululuokka (5 vuotiaille) tuli pakolliseksi ja ala-asteelta nypättiin yksi vuosi pois ja lisättiin se yläasteelle, en kyllä ymmärrä miksi, mutta saman mittainen 9-vuotinen kokonaisuus kuitenkin edelleenkin ja periaatteessa pakollinen kaikille.
  Onnea menestyneille, ei ole niin yksinkertaista käydä kahta koulua yhtä aikaa.

  Tykkää

  • Kiitos jälleen lisätiedoista! Olen itse luullut, että esikoulu on edelleenkin vapaaehtoinen, mutta tietoni ovat siis vanhentuneet.

   Kahden koulun käyminen ei ole ollut aivan yksinkertaista, mutta yllättäin emme ole käyttäneet opiskeluun kovinkaan paljon enempää aikaa kuin Suomessa. Algeriassa kotitehtäviä on ollut yllättävän vähän verrattuna Suomeen ja toisaalta yllätyin sitäkin, miten nopeasti kotona on mahdollista käydä pakolliset sisältöalueet läpi; koulussa kun tosiaan tehdään päivän mittaan paljon muutakin kuin opiskellaan. Emme myöskään ole tehneet suomalaisista tehtäväkirjoista jokaikistä tehtävää, jos olen huomannut, että lapset hallitsevat alueen ja/tai jos algerialaisessa koulussa on jo opiskeltu samaa asiaa. Nyt tietysti yläasteelle siirtymisen jälkeen tilanne saattaa muuttua ja sitä pitää ehkä arvioida uudelleen, jos vähänkään näyttää siltä, että lapsi väsyy!

   Kun päätimmekin vielä jäädä tänne, poika tietysti halusi päästä loppukokeesta läpi; luokalta on jo löytynyt ystäviä ja tottakai poika halusi pärjätä muiden mukana. Tuossa vaiheessa mietin parikin kertaa, että poika on kyllä ikävässä välikädessä kahden koulun välillä, mutta onneksi on nopea oppimaan eikä turhia jännitä, joten selvisi kokeesta muiden mukana. Kansainväliset koulut ovat täällä harmillisen kaukana ja niissäkin pojan taso laskisi todennäköisesti kielen takia tasosta, johon hän on Suomessa tottunut, mikä varmastikin kävisi pojan itsetunnolle. Nyt en ole havainnut minkäänlaista itsetunnon laskua, koska poika on pystynyt jatkamaan opiskelua suomenkielellä.

   Ideaalitilanteessa tällainen pidempi ulkomaanjakso pitäisi ehkä toteuttaa alle kouluikäisten lasten kanssa, vaikka toisaalta kouluikäiset lapset ovat ehkä saaneetkin tästä eniten. Tästä aiheesta olisi mielenkiintoista keskustella enemmänkin ja saada muiden näkemyksiä :).

   Tykkää

   • Tyttö on muuten meidän kaikkien yllätykseksi saanut täällä Algeriassa paljon parempia numeroita kuin Suomessa; nytkin pinossa on useampi ysin ja kympin koetulos! Veljeään nuorempana kielitaidon merkitys ei ole vielä niin suuri; vaan ero on helpommin kirittävissä kiinni.

    Tykkää

 2. Olipa mielenkiintoista lukea tämä postaus! Odotan innolla kuulumisia Kulkuri-koulusta. Mutta sitä ennen nauttikaa lomasta! Onnea myös sinulle tenttien läpäisemisestä! Sekä tietenkin pojallesi! Hienosti tuntuu teillä menevän. 🙂

  Tykkää

  • Hi,I wish you all good day, this site is really nice I would alwyas follow this site. Help me a lot of timedata would be obtained from this site, or hope to. But I want you to know that this site is really good Thanks a lot for the kind of perfect topic about this topic. It’s good to buy an essay about this good topic. Nice article, very helpful . Thanks

   Tykkää

 3. Lasten kotona opettaminen on ollut vaativaa lähinnä aikataulullisista syistä; välillä on tuntunut, ettei aika riitä kaikkeen mitä haluaisin lasten kanssa tehdä. Olisin halunnut esimerkiksi käsitellä monia teemoja paljon luovemmin keinoin ja keräsin Pinterestiinkin ideoita, miten voisimme käsitellä vaikkapa ihmisen anatomiaa askartelemalla. (Uskon, että asiat olisivat jääneet paremmin lasten mieleen.) Olin tästä erityisen harmissani…

  Toisinaan myös mietin, olinko varmasti osannut painottaa oikeita asioita ja olivatko lapset ne varmasti sisäistäneet. Kulkuri-koulun hyvät oppaat sekä pätevät opettajat arvioimassa lasten tuotoksia poistavat mielestäni suurelta osin tämän huolen tulevana lukuvuonna!

  Ulkosuomalaisille muuten vinkkinä, että Kulkuri-koulun kautta voi opiskella pelkkää suomenkieltäkin, jos kohdemaasta löytyy sopiva kansainvälinen koulu muiden oppiaineiden opiskelemista varten, mutta haluaa ylläpitää lasten suomenkielen taitoa eikä kohdemaasta löydy suomenkielen opetusta! Itse päätyisin varmaankin tuohon vaihtoehtoon, jos kansainväliset koulut olisivat meitä lähempänä ja jos lapset olisivat vasta aloittamassa koulun, jolloin he voisivat helposti oppia koulussa käytettävän kielen niin hyvin, että pärjäisivät koulussa ainakin lähes samantasoisesti kuin Suomessa suomenkielellä. Meillä kansainväliseen kouluun on sen verran pitkä matka, että siinä ajassa, minkä lapset istuisivat autossa koulumatkalla, melkein opiskelemme Suomen koulun oppimäärän kotona…

  Tykkää

  • Niin, ja kiitos onnitteluista :). Olen itsekin niin iloinen pojan puolesta! Vaikka emme algerialaisesta koulusta lähteneetkään hakemaan valtavan hyvää koulumenestystä, oli luokalta pääseminen pojalle tärkeää jo muodostuneiden ystävyyssuhteiden vuoksi.

   Tykkää

 4. Onneksi olkoon! Musta tuntuu, että oikeastaan kaikkialla Pohjoismaiden ulkopuolella koulumenestys on paljon isompi juttu, mutta aika hurjalta kuulostaa kyllä jo ala-asteen loppukokeet. Mutta hieno saavutus saada ne läpi kun samalla käy toistakin koulua. Ja paikallisen lähikoulun käyminen tarjoaa teidän lapsille kyllä ihan varmasti sellaisia kokemuksia ja kulttuuripääomaa, joita ei muualta millään saa, ja jotka on kaksikulttuurisuutta parhaimmillaan.

  Tykkää

 5. Kiitos! Kyllä kuulosti minustakin hurjalta poliisi vahtimassa viidesluokkalaisia… Mutta onneksi poika ei ole jännittäjätyyppi.

  Olen myös huomannut tuon koulumenestyksen korostumisen erityisesti Amerikassa asuneen miehen veljen kohdalla; hän ihmetteli valtavasti, ettei Suomessa ole erikseen luokkia/kouluja erityislahjakkaille lapsille ja oli erityisen ylpeä siitä, että osa hänen lapsistaan kävi sellaista koulua Amerikassa. Samoin hän kummasteli myöhäistä koulunaloittamisikää Suomessa; hänen mielestään suomalaiset lapset ”menettävät” yhden vuoden mennessään kouluun niin myöhään. Toisaalta hän oli kyllä kuullut Suomen erinomaisesta menestymisestä Pisa-kokeissa.

  Lapset ovat kyllä selvästi minua paremmin ”sisällä” algerialaisessa kulttuurissa suurelta osin koulun ansiosta. Itsestäni tuntuu, että elän itse edelleenkin täällä ”omassa kuplassani”, kun olen enimmäkseen kotona suomea puhuvien lasten kanssa.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s