Roomalaisten jalanjäljissä

 

Pojan yksi lempiaiheista tämän lukuvuoden historian opiskelun osalta on ollut roomalaisten historia. Ajattelin, ettemme voi jättää käyttämättä tilaisuutta nähdä alue, jota roomalaiset ovat hallinneet Algeriassa. Itse asiassa Algeriassa taitaa olla tällaisia alueita useampiakin, mutta Tipasa on meitä lähinnä.

 

Tipasa on algerialainen rannikkokaupunki, joka on kuuluisa hiekkarannoistaan ja kauniista sijainnistaan. Kaupungin arkeologinen alue valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1982. Tipasan perustivat foinikialaiset ja keisari Cladius teki Tipasasta roomalaisen armeijasiirtokunnan. Roomalaiset rakensivat kaupungin kolmelle kukkulalle. Suuri osa asuintaloista, joista ei ole jäänyt jäljelle mitään, sijaitsivat kukkuloista keskimmäisellä. Läntiselle kukkulalle on jäänyt kahden basilikan ja itäiselle kukkulalle muun muassa kylpylän, basilikan ja amfiteatterin rauniot. Suojavallista on jäljellä selvät jäänteet sekä itäisen kukkulan juurella myös muinaisen sataman rauniot. (Lähde Wikipedia)

 

Ajelimme siis torstaina kohti Tipasaa, koska lapsilla oli tuolloin vapaapäivä koulusta. Yllätyin, miten valtavan hyväkuntoinen moottoritie Tipasaan vie. Lisäksi yllätyin, miten rauhassa saimme ajaa; liikenne oli melkein yhtä rauhallista kuin Suomessa ja ehdin jopa nauttia maisemista! -Ei tietoakaan pääkaupungin ruuhkista tai liikennekaaoksesta! Saimme körötellä 100km/h kaikessa rauhassa. Hieman etukäteen pelkäsin, olisiko kyseinen päivä kovin ruuhkainen, koska se oli Algeriassa äänestyspäivä, mutta päivä taisi olla jopa tavallista rauhallisempi. Lähipiirini otannan perusteella äänestäminen ei tuntunut kovin paljoa kiinnostavan täällä; osa lähipiiristäni toivoi, että nykyinen presidentti valittaisiin uudelleen, osalle asia tuntui olevan samantekevä ja vain pieni osa taisi kaivata uutta verta presidentin paikalle. Toki otantani on kovin pieni, enkä tiedä, millainen äänestysprosentti koko Algerian osalta oli, mutta ainakaan liikenteestä päätellen ihmiset eivät olleet kovin suurin joukoin liikkeellä – ainakaan Tipasan suunnalla. (Vanha presidentti muuten jatkaa presidentin paikalla – näin sivumennen sanoen, mikä näytti läpäisseen uutiskynnyksen Suomessakin.)

Arkeologinen alue teki meihin suuren vaikutuksen! Siellä oli aivan omanlaisensa tunnelma ja maisemat olivat todella kauniit! Tuntui upealta kävellä alueella, jossa roomalaiset ovat aikoinaan kävelleet! Alue oli myös niin valtavan laaja, ettemme edes ehtineet kaikkea nähdä, mutta paljon kuitenkin. Oli myös jännä huomata, miten jokainen meistä kiinnitti huomiota aivan eri asioihin; mies esimerkiksi kysyi, huomasimmeko, mitä puita kaupungissa kasvoi. Ei – emme olleet huomanneet, että oliivipuitahan siellä taisi olla. Vanhin poika huomasi nopeasti, että kaupungin alla kulki ilmeisesti vesijohtojärjestelmä ja tyttö mietti, mikä mikäkin löytämämme ”huone” ja luola oli ollut. Kuvia tuli räpsittyä valtavasti, mutta yritin nyt valita tähän niistä ”muutamia”.

Meidän 1,5-vuotias on jo onneksi tosi reipas kävelijä! Hän jaksaa kävellä yllättävän pitkiä matkoja ja pitää nätisti kädestä kiinni. Meille sattui onneksi vielä erinomainen ilma; oli lämmintä, mutta ei liian kuuma. Tämä on kohde, johon ei kannata lähteä rattaiden kanssa ja myös kohde, jossa lapsia kannattaa pitää tarkasti silmällä; alueella on joitakin äkkipudotuksia.

DSC04374

 

DSC04293

DSC04300

DSC04304

DSC04308

DSC04310

DSC04312

DSC04313

DSC04314

DSC04316

DSC04319

DSC04321

DSC04322

DSC04323

DSC04324

DSC04325

DSC04330

DSC04338

DSC04339

DSC04340

DSC04342

DSC04345

DSC04346

DSC04348

 

DSC04366

Tämä lysti maksoi koko perheeltä vain 60DA; yksi lippu maksoi 20DA, mutta meiltä perheellemme riitti kolme lippua; ilmeisesti maksu meni vain aikuisista ja vanhimmasta pojasta. (60DA on suunnilleen 40 senttiä; tämä tosin riippuu tietysti vaihtokurssista, jolla rahaa on vaihtanut. Hetki sitten euron hinta suhteessa Algerian dinaariin nousi taas eli Algeria on eurooppalaisille entistäkin edullisempi.)

Pienen ajomatkan päässä meitä odotti toinen ”roomalaiskohde”. Tämän alkuperäistä käyttötarkoitusta ei ilmeisesti tiedetä, vaikka useita arvauksia siitä onkin esitetty hautakammiosta aarrekammioon. Minusta rakennelma muistutti kovasti pyramidia.

 

DSC04412

Rakennelma sijaitsi kukkulan laella. Vanhimmat lapset ehtivät laelle ensin. Minä kannoin 1,5-vuotiasta perässä. Tyttö huusi kukkulan laelta jotakin kamelista. Luulin ensin, että hän vitsailee, että muistutan kamelia taakkoineni, mutta kun pääsin kukkulan laelle, huomasin, että siellä on kuin onkin ihan oikea kameli! Kaksi vanhinta lasta oli vain hetkeä aikaisemmin päässyt ratsastamaan hevosella Tipasassa ja minä olin voivotellut, että eipäs täällä ole kamelia; minä kun olen perheessäni ainoa, joka on päässyt ratsastamaan kamelilla. No, nyt saatiin tämäkin epäkohta korjattua; kaksi vanhinta lasta pääsi kamelin kyytiin.

DSC04414

Myös tämä rakennelma oli vaikuttava. Jollakin lailla pystyin helposti kuvittelemaan tänne roomalaisia, vaikka rakennelman käyttötarkoitus jäikin epäselväksi. Rakennelman luo ryntäävistä lapsista saa jonkinlaisen käsityksen rakennelman koosta.

DSC04416

DSC04418

Näkymä kukkulalta oli myös upea. Pellot olivat siistejä ja takana siintävä meri täydensi maiseman!

 

Tipasassa oli paljon muutakin mukavaa nähtävää, mutta niistä sitten toisessa postauksessa; tästä jutusta tulee muuten megapitkä kuvineen…

 

 

 

Mainokset

10 thoughts on “Roomalaisten jalanjäljissä

 1. Oi Tipaza, jossa en vielä ole päässyt lähemmin käymään, vaikka joskus ammoin myin sinne matkojakin Suomesta! Hieno paikka ja näyttää suht hyvin hoidetultakin. Meidän Hipponen rauniomme on tosi huonossa huollossa ja siellä vilisee kaikenlaista muuta väkeä kuin raunioista kiinnostuneita turisteja. Tuo pyramidin näköinen monumentti on luultavammin hautakammio ja peräisin jo ajalta ennen roomalaisia, varmuutta siitä ei ole. Toinen samanlainen rakennelma löytyy Batnasta ja on vielä vanhempi.

  Tykkää

  • Paikka oli yllättävän hyvin hoidettu ja koko Tipasa yllättävän siisti! Mies tosin sanoi, että on käynyt samantapaisella alueella Italiassa ja siellä aluetta oli restauroitu. Hänen mielestään restauroitu alue oli vielä mielenkiintoisempi. Itse pidin oikeastaan siitä, että nähtävillä oli vain se, mitä kaupungista on jäljellä ts. kaikki oli aitoa.

   Vanhin poika arvelikin, että tuo suuri rakennelma on hautakammio. Se muistutti kyllä tosi paljon pyramidia.

   Tykkää

   • Kuulin aika hurjan jutun tuosta oletetusta hautakammiosta. Vanhin poika kertoi, että se oli ennen avoin siten, että sinne pääsi sisälle. Siltä se kyllä näyttikin paikan päällä; rakennelma näytti siltä kuin sen sisäänkäynnit olisi suljettu jälkikäteen. Syykin tähän selvisi; rakennelman sisään on kuulemma kadonnut poika tai mies :(. Häntä oli etsitty tuloksetta :(. Olen kuullut, että Algeriassa on luolastoja, joihin on kadonnut lapsia, mutten olisi uskonut, että tuollaiseen rakennelmaankin voi kadota.

    Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Our adventure in Algeria | Lastensilmin

 3. Luontoon vaan ihanaiset, pisneete4kin metse4ste4 voi lf6yte4e4 kauniita ihmeite4 – eu se tarvitse aina olla niin suurta. Seitseminen on muuten ihana paikka, meille4 on te4ne4 kese4ne4 kohteena Koli Sinne ehtikin olla jo kova ike4ve4!

  Tykkää

 4. Aivan mielettf6mie4 kuvia. Me on kassna haaveiltu jotain luonnonpuisto retkee4 te4ksi kese4ksi, ehke4 Seitsemisiin. Le4hi metse4t on niin koluttua pururata maastoa. Mutta en me4 kylle4 ne4in upeita kuvia saa vaikka pe4e4sisin mihin!Ihania rentoja kese4pe4ivie4 sinne!

  Tykkää

 5. Päivitysilmoitus: Algerialaisen kesän TOP 3 - Algeria lapsiperheen silmin

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s