Tyypillinen arkipäiväni Algeriassa

Olen monesta blogista lukenut bloggaajien kuvauksia omista arkipäivistään. Arkipäiväisyydestään huolimatta niitä on ollut kiva lukea ja huomata, kuinka erilailla ihmisten arkipäivät sujuvatkaan. Nyt ajattelin itsekin hieman kirjata ylös, miten oma aikani täällä kuluu – se kun tuntuu kuluvan valtavan nopeasti.

Aamupäivä

Koululaiset heräävät klo 7. Usein isä laittaa koululaiset matkaan, varsinkin jos olen itse tehnyt koulutehtäviä yömyöhään. Olen nimittäin huomannut (ja koko perheeni on myös tainnut huomata), että tarvitsen ehdottomasti vähintään kahdeksan tunnin yöunet – mieluummin vielä hieman pidemmmät. Selviän kyllä yhden päivän 5-6 tunnin unilla ja saatan jopa olla hieman yliaktiivinen koko kyseisen päivän, mutta sen jälkeen iskeekin sitten sellainen väsymys ja ärtymys, että on pakko nukkua kahta kauheammin. Kolikon kääntöpuoli on se, etten ole koskaan kärsinyt unettomuudesta tai nukahtamisvaikeuksista, vaan omaan erinomaiset unenlahjat. Olen tästä kiitollinen, vaikka joskus, kun tuntuu, että vuorokauteen tarvittaisiin enemmän tunteja, toivoisin pärjääväni 6 tunnin unilla. Koululaiset ovat toki niin omatoimisia, että osaisivat lähteä kouluun yksinkin, mutta itsestäni ei tuntuisi hyvältä, jos koko muu talo nukkuisi ja koululaiset joutuisivat huolehtimaan itse aamupaloistaan ja kouluunlähtemisestään. Asia olisi ihan eri, jos lähtisin itsekin töihin.

Nukun siis itse yleensä siihen asti, kun pienimmät heräävät eli n.8.30-9. Tämän jälkeen huolehdin lasten aamutoimista ja aamupalasta. Itse tarvitsen aamulla useamman kupin maitokahvia, muutoin aamu ei tunnu ”käynnistyvän”. Pyrin juomaan kahvin rauhallisesti, vaikka rauhassa en sitä saakaan juoda. Joskus saatan samalla vilkaista koneelta iltalehteä, blogeja ja sähköpostit. Tämän jälkeen pyrin tekemään suuren osa ”pakollisista” kotitöistä nopeassa tahdissa ”pois alta” – perusteellisempi siivous meillä tehdään yleensä viikonloppuisin koko perheen voimin, joten teen vain ”ylläpitosiivousta” arkisin. Petaan sängyt ja tuuletan makuuhuoneet sekä järjestelen tavaroita. Joskus nostelen petivaatteet ulos tuulettumaan. Siivoan keittiön ja tarvittaessa vessan sekä kylpyhuoneen ja portaat sekä eteisen ja kastelen kukat. Moppaan lattiat pikaisesti ja pesen ja ripustan kuivumaan useamman koneen pyykkiä. Valmistan ruuan. Pienimmät leikkivät, piirtävät tai ”auttavat” kotitöissä. Ulkoilen myös pienimpien kanssa joko kattoparvekkeella tai kotipihassa. Aamupäivällä en tahdo sen kauemmas ehtiä.

Iltapäivä & ilta

Koululaiset tulevat koulusta kotiin syömään n. klo 12 ja lähtevät takaisin kouluun n. klo 12.30. Syön yhdessä kaikkien lasten kanssa; ruokailu onkin mukava hengähdystauko – ehdin kysellä koululaisten kuulumiset ja muutenkin jutella lasten kanssa ruuan nauttimisen lomassa.

Koululaisten lähdettyä takaisin kouluun siivoan keittiön pikaisesti ja laitan pienimmän päiväunille. Joskus saatan ulkoilla lasten kanssa toistamiseen tässä vaiheessa, jos ei 1,5-vuotias vaikuta vielä kovin väsyneeltä ja jos ulkona on ihana ilma. 4-vuotias nukkuu enää hyvin harvoin päiväunet, mutta tykkää köllötellä vieressä sen aikaa, kun nukutan pienintä. Joskus tosi harvoin saatan itsekin nukkua päiväunet. Kun pienin nukahtaa, ryntään usein hetkeksi koneelle; luen blogeja, sähköpostit tai muita mielenkiintoisia sivuja tai kirjoitan itse. Tässä vaiheessa on usein jälleen myös kahvin paikka!  4-vuotias piirtää, maalaa tai askartelee samaan aikaan vieressäni saman pöydän ääressä tai leikkii omassa huoneessaan. Tämän jälkeen pyrin joko lukemaan 4-vuotiaalle tai sitten pelaamme yhdessä jotakin peliä tms. Joskus leivomme.

Tyttö tulee koulusta useimmiten noin kolmen maissa. Hän syö pienen välipalan ja lähtee usein leikkimään kavereidensa kanssa ulos. Olen huomannut, että tytölle on turha yrittää opettaa tässä vaiheessa mitään; hän selkeästi tarvitsee leikkitauon ennen kuin aloitamme kotikouluhommat. Poika tulee kotiin koulusta yleensä neljän-viiden maissa.

Kun pienin herää päiväunilta, ulkoilen pienimpien lasten kanssa välipalan jälkeen. Iltapäivällä pesen myös pari koneellista pyykkiä ja viikkailen jo kuivuneita vaatteita.

Tytön tultua ulkoa, aloitamme opiskelun. 4-vuotias hakee tässä vaiheessa yleensä omat tehtäväkirjansa tai vihkonsa ja tekee omia tehtäviään isompien mukana. Myös pienin tykkää piirtämisestä. Opiskelun jälkeen/lomassa teen ruuan ja syömme vaihtelevasti joskus kuuden-seitsemän maissa. Illalla lapset syövät lisäksi vielä pienen iltapalan, hedelmää tms.

 

Kauniilla säällä kotikoulu muuttaa usein ulos.

 

 

Eilisellä äidinkielentunnilla luin tytölle paljon erilaisia tarinoita. Mieleenpainuvin taisi olla tämä modernisoitu tarina Lumikista. Tässä tarinassa äitipuoli ei pyydäkään metsänvartijaa viemään Lumikkia metsään, vaan henkivartijaa lähettämään hänet avaruuteen kiertotähdeksi. Tarinassa ei muuten ollut kääpiöitäkään, vaan räppäreitä.

 

 

Iltapäivällä tyttö ja 4-vuotias leikkivät aika paljon keskenään esimerkiksi koulua tai erilaisia leikkejä Petseillä. Vanhin poika ja tyttö taas pelaavat mielellään keskenään lautapelejä. 4-vuotiaskin saa, onneksi, useimmiten osallistua. Pienin häärää kaikessa mukana parhaansa mukaan. Telkkaria meillä katsotaan aika vähän, mutta sään ollessa huono, tulee telkkaria katsottua jonkinverran.

Viimeistään yhdeksään mennessä kaikki lapset ovat yleensä nukkumassa tai vähintään sängyssä. Teen pikasiivouksen keittiössä; laitan astiat astianpesukoneeseen ja pyyhkäisen pöydät ja aloitan koulutyöt. Välillä eksyn surffailemaan netissä, kun koulutehtävät tuntuvat liian puuduttavilta. On ihanaa, kun kotona on ihan hiljaista; melkein kuin olisin yksin kotona! Lapset tuntuvat onneksi perineen hyvät unenlahjat minulta! Joskus käytän tämän ”oman aikani” lukemiseen, jos tehtäväni ovat hyvällä mallilla.

Viime aikoina olen pistänyt koneen kiinni yhden maissa yöllä. Olen tähän mennessä saanut jokaikisen tehtävän palautettua määräaikaan mennessä ja vieläpä yllättävän hyvin arvosanoin resursseihini nähden. Tämä on kannustanut jatkamaan. Tosin opettajamme taisi todeta opintojamme aloittaessamme, että vain viisi opiskelijaa oli koko edellisestä ryhmästä valmistunut suunnitellussa 1,5 vuodessa. Olipa ”kannustavaa”! Yritän kuitenkin tehdä parhaani, että itse valmistuisin joulukuussa! Katsotaan, miten käy…

Mainokset

3 thoughts on “Tyypillinen arkipäiväni Algeriassa

  1. Thanks for an amazing post, may examine your others posts. i appreciate your thinking on this, I soon became somewhat made an impact to by this short article. Merit again! You make a good moment. Has great facts here. I believe that when more individuals thought of it like that, they’d possess a better moment in time have the grasp ofing the situation.

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s