Käyttökokemuksia Aku Ankka Lataamosta

Kerroin muutama viikko sitten, että aiomme kokeilla Aku Ankka Lataamoa maksuttoman kuukauden mittaisen kokeilujakson siivittämänä. Minähän olen täällä tuskaillut suomenkielisen lukemisen vähäisyyttä ja kokeillutkin jo muutamia palveluja saadakseni lapsille näppärästi lisää luettavaa. Matkalaukuissa kun on aikalailla mahdotonta kuljettaa Suomesta sellaista määrää kirjoja, mitä haluaisin tuoda. Pelkät koulukirjat ovat napanneet aimo-osan lentoyhtiön määrittämästä matkalaukun maksimipainosta! Viimeksi jouduin vähentämään omia vaatteita matkalaukusta, jotta sain tuotua lapsille tuliaiset. Voihan painorajat! – Ei voi muuta sanoa.

Tällaiset e-kirjat eivät mielestäni voi koskaan täysin korvata aitoja kirjoja ja lehtiä, mutta joissakin tilanteissa ne ovat mielestäni oikein varteenotettava ja näppärä vaihtoehto! Myös ekologinen puoleni pitää siitä, ettei minun tarvitse tällaista palvelua käyttäessäni hankkia kaikkia kirjoja printatussa muodossa. Suomessa toki kirjasto auttaa merkittävästi vähentämään tätä ongelmaa. Aku Ankka Lataamosta löytyy sellainen valikoima tarinoita, että näiden kaikkien hankkiminen kotiin olisi muutenkin mahdotonta; Aku Ankka Lataamo kun on maailman suurin sarjakuvapalvelu, josta löytyy kaikki Aku Ankka -lehden historian aikana ilmestyneet lehdet! Lataamossa on tällä hetkellä noin 120 000 sivua sarjakuvaa eli noin 15 000 tarinaa. Hui, kestää kyllä ”pikkuisen” kauan lukea nuo kaikki!

Tarinoita voi selata Akkari kerrallaan, piirtäjän perusteella tai hahmojen kautta. Uusin Akkari ilmestyy Lataamoon neljä viikkoa postiluukkuun kolahtamisen jälkeen. Palvelu toimii sekä tietokoneella että tablettitietokoneella ja iPadilla että Android-tableteilla. Sovelluksen voi ladata Google Playsta ja Applen iStoresta. Offline-tilaan voi ladata luettavaa vaikkapa lentomatkaa varten. Mielestäni palvelu olisi kuitenkin vieläkin käyttökelpoisempi, jos siihen saisi ostaa lukuaikaa lyhyemmillekin ajanjaksoille; vaikkapa vain päivän ajaksi. Tällöin lukuaikaa voisi ostaa esimerkiksi lentomatkaa ajatellen. Meilläkin on ajanjaksoja, jolloin palvelua tulisi todennäköisesti käytettyä paljonkin ja taas ajanjaksoja, jolloin sille ei olisi juurikaan käyttöä. Maksaisin mieluummin toteutuneen käytön mukaan.

Palvelu toimii myös verkossa, jolloin ei tarvitse ladata minkäänlaisia sovelluksia, mutta käyttöä varten tarvitsee tietysti internetyhteyden. Me kokeilimme tällä kertaa palvelua juurikin verkossa. Meillä oli valitettavasti tällä kertaa käytettävissä ainoastaan läppäri, mikä mielestäni hieman heikensi lukukokemusta verrattuna iPadiin/Android-tablettiin. Tästä huolimatta kaksi vanhinta lasta piti palvelusta todella paljon. He molemmat pitävät paljon Aku Ankasta ja ahmivat tuliaisiksi tuomani taskukirjat. Lukemista kaivattiin siis taas lisää.

Vanhin poika (12v) ei oikein ole löytänyt (varhais)nuorten kirjoista mieleisiään. Suosittelemani Viisikot olivat hänen mielestään tylsiä ja Harry Potter yms. ”ei-vois-vähempää-kiinnostaa”. Lasten/nuorten tietokirjat onneksi sentään kiinnostavat – ja Aku Ankat! Sarjakuvia mollataan joskus kieleltään huonoksi lukemiseksi, mutta olen kyllä kuullut tästä monta eriävää mielipidettä. Olinkin iloinen, kun eräs suosikkibloggarini jakoi linkin tähän artikkeliin: http://bilingualmonkeys.com/how-comic-books-can-give-your-kids-bilingual-super-powers/. Artikkelin mukaan sarjakuvat ovat hyvää luettavaa erityisesti kaksikielisille lapsille! Aku Ankkojen kieli on mielestäni yllättävänkin monipuolista ja kielikuvilla leikitellään.

Miten palvelun käyttö sitten sujui käytännössä? Se oli tosi helppoa ja lapset pystyivät käyttämään sitä itsekseenkin. Erityisesti tyttö piti siitä, että tarinoita pystyi etsimään haluamansa hahmon perusteella. Hän valitsi usein tarinoita Leenusta, Liinusta ja Tiinusta. Minä pidin siitä, että palvelusta löytyi hieman tuntemattomampiakin hahmoja, joista itse pidän paljon. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Hiawatha – suloinen intiaanipoika. Joitakin tarinoita luin ääneen tytölle ja 4-vuotiaalle, mutta suurimmaksi osaksi tyttö ja vanhin poika lukivat tarinoita itse.

Tytön suosikeihin kuuluu myös Iines Ankan päiväkirja. Iineksen päiväkirjamerkintöihin mahtuu kyllä todella yllättäviä juonenkäänteitä… Vai kuinka moni on kesken päivää muuttunut yhtäkkiä merenneidoksi?

Hakukoneen avulla pystyy helposti selvittämään myös vaikkapa, mitä Ankkalinnassa tapahtui syntymävuonnasi tai lapsen syntymävuonna tai miltä ensimmäinen suomalainen Aku Ankka näytti.

 

Meidän kohdallamme maksuton kokeilujakso lähenee loppuaan. Meillä Aku Ankka Lataamosta pidettiin kuitenkin niin paljon, että ajattelin jatkaa palvelun käyttöä ainakin jonkin aikaa maksuttoman kokeilujakson jälkeenkin. Aku Ankka Lataamo tarjoaa edelleenkin seuraavanlaista maksutonta kokeilujaksoa: ” *Testaa Aku Ankka Lataamoa! Nyt 1 kk maksutta!” Tutustuthan kuitenkin huolellisesti palvelun käyttöehtoihin, koska palvelu jatkuu maksullisena kokeilujakson jälkeen ellei sitä peru.

 

 

 

Mainokset

4 thoughts on “Käyttökokemuksia Aku Ankka Lataamosta

 1. Olemme kuukauden verran kokeilleet Aku Ankka Lataamoa uudella iPad Air’illä. Aluksi muutaman Aku Ankan sai luettua normaalisti, mutta sitten tuli ongelmia. Välillä osa sivuista ei latautunutkaan jostakin luvusta. Toinenkin ongelma ilmestyi: kuvat ja tekstit eivät enää terävöityneet. Aluksi epäterävyys oli ohimenevää, mutta sitten se muuttui pysyväksi tilaksi. Lopulta latautui enää pari sivua lehden alusta ja loput jäivät latautumatta. Tilanne oli sama, käytettiinpä sitten Wi-Fi- tai Cellural-latausta. Ei tee mieli jatkaa tilausta enää ensimmäisen koekuukauden jälkeen. – Onko muilla iPadin käyttäjillä samanlaisia, yhtä epämiellyttäviä ja masaentavia kokemuksia Aku Ankka Lataamosta?

  Tykkää

  • Meidän iPad on eri mallia eli en nyt osaa sanoa tähän mitään. Kannattaa varmaankin olla yhteydessä asiakaspalveluun, josko osaisivat auttaa! Tosi harmillista! Tästäkin syystä on tosi hyvä, kun palvelua saa ensin kokeilla omalla laitteella ilmaiseksi.

   Tykkää

 2. iPadiin liittyviin Aku Ankan sivujen latautumis- ja terävöitymisongelmiin löytyi yksinkertainen ratkaisu: iPad piti sammuttaa ja sen jälkeen käynnistää uudelleen… Ilmeisesti ohjelma oli jotenkin seonnut, kun Aku Ankan sivuja oli selattu liian nopeaan tahtiin.
  iPadillä käyttöön liittyi uusikin ongelma. Olin ehtinyt lopettaa Aku Ankan tilauksen http://www.akuankka.fi -sivuilta, mutta käydessäni verkkopankissani huomasin, että tililtä olikin velotettu ensimmäisen ilmaisen tilausjakson jälkeen 9,90 €! Olin maksanut ensimmäisen tilaukseni luottokortilla. Kannattaa katsoa, kun http://www.akuankka.fi –sivuilla sisäänkirjauduttuaan on tilauksen hyvissä ajoin peruuttanut, että omiin tietoihin maksettujen tilausten kohdalle tulee tilausnumeron jälkeen ilmoitus, milloin tilaus päättyy. Jos tililtä siitä huolimatta veloitetaan taas uusi 9,90 €, kannattaa soittaa Sanoman Asiakaspalveluun numeroon 020 331 313 ja pyytää heitä lopettamaan tilaus. Netissä tilaussopimusta tehdessä oli väärä puhelinnumero.
  Sanoman Asiakaspalvelunumeroon soittamalla kannattaa pyytää myös oma asiakasnumero, sillä muuten sitä ei saa mistään. Asiakasnumero tulee syöttää sisäänkirjauduttuaan asiakastietoihin, sillä muuten asiakastiedot ja tilaustiedot eivät ilmeisesti linkity oikein.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s