Tuulista!

Täällä on nyt ollut useamman päivän todella tuulinen sää; ulkona myrskyää oikein kunnolla. Tietysti juuri silloin kun lapsilla on ollut parin viikon loma algerialaisesta koulusta. Yhtenä päivänä oli niin kova ukkonen, että anoppi sanoi, ettei muista nähneensä sellaista koko elämänsä aikana. Lisäksi olemme olleet flunssassa. Toisaalta on ollut oikein kotoisaa käpertyä peiton alle lukemaan ja kokoontua keittiön pöydän ääreen pelailemaan lautapelejä tuulen tuivertaessa ulkona.

4-vuotiaskin osaa jo, niin halutessaan, noudattaa monien lautapelien sääntöjä. Tällä hetkellä lasten lempilautapeli on Muuttuva labyrintti, josta meille tuli heti mieleen historian kirjasta tuttu taru Minotauros-hirviöstä ja labyrintista. Muuttuva labyrintti on tosi kiva peli, koska se opettaa loogista ajattelua. Pelin logiikka on vielä vähän vaikea 4-vuotiaalle, mutta isompien sisarusten avulla hänkin pelaa mielellään. Pelin ideana on siis siirrellä labyrintin sokkeloita niin, että oma pelinappula pääsee siirtymään aarteen luo.

Perinteisen Afrikan tähden ”tilalla” meillä on Inkan aarre ja tytön eräästä hevoskerhosta saama peli, jonka säännöt muistuttavat kovasti Afrikan tähden sääntöjä. Näissä peleissä lapset harjoittelevat melkein huomaamatta rahasummien yhteenlaskemista ja 4-vuotias nappulan siirtämistä arpaluvun osoittaman askelmäärän verran.

Olemme myös kertailleet historian ja biologian aiheita Olipa kerran ihminen- ja Olipa kerran elämä -sarjojen kautta. Kyseiset sarjat ovat Albert Barillèn ohjaamia ranskalaisia animaatiosarjoja. Ihmiskunnan historiaa seuraava Olipa kerran ihminen valmistui vuonna 1978 ja Olipa kerran elämä vuonna 1986.

Olipa kerran Ihminen -sarjasta löytyy muun muassa, jälleen kerran historian kirjasta tuttu tarina, Aleksanteri Suuresta. Tarinan alussa Makedonian kuningas Filippos on hankkinut upean hevosen, Bukefaloksen. Kukaan ei kuitenkaan pysty ratsastamaan hevosella, koska se heittää kaikki selkäänsä yrittävät ratsastajat samantien maahan. Lopulta Filippoksen 13-vuotias poika Aleksanteri haluaa yrittää. Isä lupaa, että jos Aleksanteri onnistuu ratsastamaan Bukefaloksella, hän saa hevosen omakseen. Aleksanteri on huomannut, että Bukefalos pelkää omaa varjoaan. Tämän tiedon avulla hän onnistuu nousemaan Bukefaloksen selkään ja saa hevosen omakseen.

Olipa kerran elämä -sarjan kautta kertasimme muun muassa korvan toiminnan. Muistan, kuinka me katsoimme Olipa kerran elämä -sarjaa vielä lukiossakin! Sarjan kautta jäi helposti mieleen esimerkiksi se, että punasolut kuljettavat happea ja valkosolut ”tappelevat” viruksia vastaan. Sarja on mukava siinäkin mielessä, että se sopii todella monenikäisille katsojille! Olipa kerran elämä -sarjan pohjalta on tehty myös kirjoja, joita olemme lainanneet kirjastosta.

Albert Barillé on ohjannut myös Olipa kerran avaruus -nimisen animaatiosarjan, mutta kyseinen sarja on ainakin minulle täysin vieras. Onko joku lukijoista katsonut kyseistä sarjaa? Entä ovatko Olipa kerran ihminen ja Olipa kerran elämä tuttuja?

Mainokset

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s