Lisää algerialaisia reseptejä

Tässä olisi taas muutama (pienin muutoksin) kokeiltu ja hyväksi koettu resepti. Ensimmäisenä resepti, josta tuli heti yksi perheemme suosikeista. Tämä maistui koko perheelle. Alkuperäinen resepti löytyy Simply… Algerian -blogista sekä ranskan- että englanninkielisenä (http://simplyalgerian.wordpress.com/2012/03/08/tajine-algerien-aux-poulet-et-olives-algerian-chicken-tajine-with-olives/)

Algerialainen kanatajine vihreillä oliiveilla

Tajineen tarvitaan:

1 kana paloihin leikattuna

2 sipulia silputtuna

3 valkosipulinkynttä jauhettuna

suolaa (varovaisella kädellä, koska oliiveissa on jo suolaa)

1 tl jauhettua inkivääriä

1 tl kurkumaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

1 rkl gheetä tai voita

1 kuppi vihreitä, kivettömiä oliiveja

(Jos oliivit ovat tuoreita, liota niitä 2-3 kertaa kuumassa vedessä suolan poistamiseksi, ennen kuin lisäät tajineen. Jos käytät purkkitavaraaa, pelkkä oliivien pesu riittää.)

1/4 kuppia hienonnettua, tuoretta, tasalehtistä persiljaa

1 sitruuna viipaleiksi leikattuna koristeluun

1. Parhaan tuloksen saamiseksi sivele kana yllä olevilla mausteilla ja anna marinoitua yön yli. Jos tämä ei ole mahdollista, laita vain kana, mausteet, sipuli, valkosipuli ja ghee tavalliseen paistinpannuun ja ruskista 10 minuuttia erittäin alhaisella lämmöllä. Kääntele niin, etteivät kanan palat jää kiinni paistinpannun pohjaan.

2. Peitä ainekset kuumalla vedellä ja anna kiehua keskilämmöllä.

3. Kun kana on puolikypsää, lisää kivettömät oliivit ja jatka keittämistä kunnes liha on pehmeää ja kastike paksua ja kastikkeen määrä on selkeästi vähentynyt.

4. Ennen tarjoilua voit ottaa kanapalat, yhdistää kaksi ruokalusikallista kastiketta ja nokareen voita ja ”voidella” kanan tällä seoksella. Tämän jälkeen voit paistaa kanaa hetken kuumassa uunissa. Vaihtoehtoisesti voit käristää kanapalat öljyn ja voin seoksessa tai jättää ne tajineen sellaisenaan.

5. Asettele kanat tarjoilua varten isolle matalalle lautaselle. Lisää kastike ja oliivit. Purista vähän sitruunamehua päälle ja koristele annos hienonnetulla persiljalla sekä sitruunaviipaleilla. Tarjoile kuumana Algerialaisen leivän (kesra) tai ranskalaisen patongin kera. Tämä ruoka ei kuitenkaan ole tarkoitettu tarjoiltavaksi riisin tai couscouksen kanssa.

Toinen erittäin tyypillinen algerialainen tarjottava on bourek, täytetty sikarinmallinen pasteija. Bourekin täytteenä voi olla esimerkiksi jauhelihaa, perunaa tai juustoa. Löysin erittäin hyvän bourekin ohjeen Iman`s Home-School -nimisestä blogista täältä: http://imanshomeschool.wordpress.com/2010/09/21/ramadhan-recipes-algerian-borek/.

Minulla oli tällä kertaa erittäin hyviä bourek-levyjä, jotka vaikuttivat kotitekoisilta. Kasassa on siis monta ohuen ohutta levyä, jotka lähtevät helposti irti varovasti vetämällä.

 

Hyvä linssikeiton ohje löytyi Stranger in this Dunya -blogista täältä: http://strangerinthisdunya.wordpress.com/2009/01/25/adass-algerian-lentils/. Tämä oli mukavaa vaihtelua linssikeitolle, jota yleensä teen ja maistui myös vanhimmalle pojalle, kun laitoin keittoon sipulisilpun tilalle kokonaisen sipulin, jonka poistin ennen tarjoilua.

`Adass – algerialainen linssikeitto

Keittoon tarvitaan:

1 hienoksi silputtu sipuli

4 keskikokoista porkkanaa, puolitettuina ja pilkottuina

1 selleri, pilkottuna

1 nauris, pilkottuna pienehköiksi paloiksi

1 peruna, leikattuna 2,5 cm paloiksi

2 1/2 kuppia vihreitä linssejä

1 rkl tomaattitiivistettä

1 tl suolaa

1/8 tl pippuria

2 l vettä

2 rkl öljyä

 

1. Laita kaikki aineet painekattilaan (minä käytin taaskin tavallista, jolloin keittoaika oli pidempi, vaikka olin liottanut linssejä yön yli.). Anna kiehua ja vähennä sitten lämpöä keskilämmölle tai hieman sen alle.

2. Ruuvaa kansi kiinni ja paineista (minä pistin vain kannen päälle ja jatkoin keittämistä). Keitä 1 1/2-2 tuntia. Tarkista veden määrä säännöllisesti. Varo, ettet sekoittaessasi riko kasviksia!

Linssit ovat valmiita, kun ne ovat pehmeitä, mutta eivät hajoamassa. Keitossa pitäisi olla jonkinverran nestettä jäljellä, kuitenkin niin, että keitto on tosi paksua. Keitto syödään leivän kanssa ja siihen voi halutessaan lisätä hieman harissaa.

Tästäkin aiheesta piti, tietysti, koota taulu Pinterestiin :). Tauluani voit kurkata täältä: http://www.pinterest.com/lastensilmin/algerian-food/.

 

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Lisää algerialaisia reseptejä

  1. Me syödään usein ”marokkolaisia appelsiineja” – appelsiinirenkaiden päälle ripotellaan kanelia ja sokeria ja laitetaan pala taatelia keskelle. Syödäänköhän sielläpäin sellaista?

    Tykkää

    • Saatetaan hyvinkin syödä, vaikken itse olekaan koskaan tuollaisiin törmännyt. Algeria on niin laaja maa, että olen itse tutustunut vasta pienen pieneen osaan siitä. Ainekset kuulostavat kyllä sellaisilta, että uskoisin maistuvan algerialaisillekin; varsinkin taateleita syödään täällä paljon. Kiitos siis kivasta vinkistä!

      Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s