Algerialainen chorba

Chorba on tyypillinen algerialainen keitto, josta on monia erilaisia muunnoksia. Päätin kokeilla kahta löytämääni erilaista reseptiä, joita vielä muuntelin hieman sen mukaan mitä meiltä löytyi kotoa. Tein molemmista keitoista tällä kertaa kasvisversiot. Algeriassa monet syövät arkisin chorbaa ilman lihaa, joten minäkin päätin nyt tehdä niin. Liha on Algeriassa mielestäni suhteessa aika kallista, mutta tuoreet kasvikset edullisia!

Ensimmäiseksi kokeilin Pinjan Herkkulasta löytämääni reseptiä (http://herkku.wordpress.com/2013/07/26/chorba/). Tämän chorban rakenne on aivan erilainen, mitä olen koskaan aikaisemmin syönyt, johtuen raastetuista kasviksista, maku oli kuitenkin melko lailla sama kuin, mihin olen tottunut. Tällä kertaa en jättänyt sipulia pois ja keitto ei sitten maistunutkaan vanhimmalle pojalle. Kaikille muille maistui!

Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän chorbaan tulee:

2 rkl öljyä

350-500 g lammasta tai naudanlihaa kuutioituna

1 sipuli/punasipuli silputtuna

1 iso kesäkurpitsa raastettuna

3 tomaattia paloiteltuna + 2 rkl tomaattipyrettä/ 1 tlk tomaattimurskaa

1 iso peruna raastettuna

1 porkkana raastettuna

1½ tl suolaa

1 tl mustapippurijauhetta

1 tl kanelia

kourallinen tuoretta korianteria

2 dl kikherneitä (kypsiä)

2 dl vermicelliä

(Minä jätin pois lihan ja kikherneet.)

1. Kaada pari lusikallista öljyä ison kattilan pohjalle ja lisää sitten ainekset seuraavassa järjestyksessä:

lihat, sipulit, kesäkurpitsaraaste, perunaraaste, porkkanaraaste, mausteet, korianterit ja tomaatit.

2. Sekoita ainekset hyvin ja anna hautua keskilämmöllä 10 minuuttia.

3. Lisää kattilaan vettä niin, että ainekset peittyvät kunnolla.

4. Keitä 45 minuuttia keskilämmöllä.

5. Lisää vermicelli ja kikherneet ja anna kiehua vielä 10 minuuttia.

Seuraava resepti löytyi Stranger in this Dunya -blogista (http://strangerinthisdunya.wordpress.com/2008/09/01/ramadan-recipes-algerian-shorba/). Tämä on mielestäni tosi hyvä resepti ja jää luultavasti yhdeksi meidän ”arkiresepteistämme”. Tämä maistui myös vanhimmalle pojalle, joten epäilen edelleenkin, että silputun sipulin rakenteessa on jotakin, josta poika ei pidä, ei niinkään sipulin maussa. Jätin tästäkin lihan ja kikherneet pois. Burghulin korvasin tällä kertaa vermicelillä. (Porkkanan muuten kuorin, vaikkei ohjeen mukaan tarvikaan.)

Alkuperäisen ohjeen mukaan tähän chorbaan tulee:

1 sipuli, kuorittuna ja leikattuna neljään osaan

1 keskikokoinen porkkana, pestynä ja puolitettuna (ei tarvitse kuoria)

1 pieni kesäkurpitsa

pieni pala vihreää paprikaa/paprikaa

muutama pala lammasta

6 tuoretta tomaattia, kuorittuina TAI 1 tölkki luumutomaatteja

2 ruokalusikallista tomaattitiivistettä

suolaa, pippuria, ripaus kanelia

1,5 litraa vettä

1. Laita kaikki ylläolevat ainekset painekattilaan (minä käytin ihan tavallista kattilaa). Keitä kunnes liha ja kasvikset ovat pehmeitä.

2. Poista huolellisesti lihanpalat ja soseuta keitto joko sauvasekoittimella tai blenderilla (Minä aloitin työn sauvasekoittimella, mutta tuskastuin pian ja siirsin keiton blenderiin, jolla siitä tuli nopeasti erittäin sileää!)

3. Palauta keitto levylle miedolle lämmölle ja aloita luiden poistaminen lihasta. Paloittele liha melko pieniksi paloiksi ja palauta kattilaan.

4. Lisää 1/2 tölkkiä kikherneitä ja kaksi kourallista burghulia – hienompi laatu on parempaa. Lisää vettä, jos tarpeen.

5. Anna kiehua hiljalleen kunnes kikherneet ovat pehmeitä ja burghul on valmista. Muista sekoittaa silloin tällöin, jotta burghul ei jää kiinni kattilan pohjaan.

6. Juuri ennen tarjoilua sekoita hieman silputtua korianteria ja koristele keitto lisäksi pienellä määrällä silputtua korianteria. Tarjoile sitruunaviipaleiden kera.

Tämä keitto oli erityisesti 4-vuotiaan mieleen! Hän halusi ottaa niin monta kertaa lisää, että sekosin jo laskuissa :). Seuraavalla kerralla pitänee tehdä isompi annos. Myös vettä olisin voinut lisätä hieman enemmän; miehen mielestä, joka on syönyt chorbaa lapsuudestaan asti, keitto oli hieman liian paksua. Lisäsin kyllä vettä pariinkin otteeseen, mutta olisin voinut lisätä sitä vielä enemmän.

Mainokset

6 thoughts on “Algerialainen chorba

 1. Pääkaupunkiseudun reseptejä kaiketi, täällä idässä ei koskaan laiteta juureksia chorbaan (paitsi minä) ja se tehdään aina frikistä (sama kuin bulgur luulisin). Kanelia ei täällä myöskään käytetä, sen sijaan minttua jotkut käyttävät, minäkin tykkään, antaa kivan säväyksen, mutta nämä meiän sukulaiset ei sitä huoli 🙂

  Tykkää

 2. Niin, en oikeastaan ole ihan varma, mistä päin Algeriaa nämä reseptit ovat – nappasin ne netistä, mutta maistuvat kyllä aika samalta kuin miehen siskojen tekemä chorba. Anoppi pitää enemmän vermicelistä kuin frikistä (taitaa tosiaan olla sama kuin bulgur) chorbassa ja niin myös suurin osa meidän lapsista. Minttu antoi tosi kivan säväyksen noille lihapullille, joita kokeilin joku aika sitten ja voisi sopia hyvin chorbaankin. Tästä keitosta tuntuu olevan todella paljon erilaisia muunnoksia! Huomasin jo niiden ”kevätleivonnaisten” kohdalla, jotka esittelit blogissasi, että tavat ja leivonnaisetkin vaihtelevat tosi paljon alueittain! Kyseinen leivonnainen oli minulle täysin vieras! Sitten taas tuolta Simply… Algerian -blogista löytyi ihan toisenlaisia leivonnaisia myöskin. Olisi muuten mukava nähdä millaista chorbaa siellä idässä tehdään :)!

  Tykkää

 3. Hi Cheri. This is my first comment since your blog stciwhed. New one looks like very nice!Among the short stories you mentioned, I think I’ve read The Lottery in my college days,if my memory serves me right. It is a very very horrifying one, isn’tit?As I read your summary , The Guest is looks pretty impressive.When I was in University, I took writing course, and plus, majored Ryunosuke Akutagawa, one of the most famous novel writer in Japan: famous especially for his wonderful and magical short stories. Many of them are transrated in English. I bet you would love them once you read.

  Tykkää

 4. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s