Kertolaskuja, murtolukuja ja piirtelyä – kotikoulun kuulumisia

Vanhimmat lapset ovat jatkaneet ahkerointia niin kotikoulussa kuin algerialaisessa koulussakin, vaikken olekaan aiheesta pitkään aikaan kirjoittanut. Ollessani Suomessa lapset opiskelivat isänsä johdolla, mutta nyt minä olen taas ottanut päävastuun opettamisesta. Olemme monessa aineessa aikatauluissa edellä; lapset ovat käyneet läpi jo monta kirjaa kokonaan ja eilen aloitimme viimeiset kappaleet englanninkielen kirjoista molempien kanssa. Toisaalta halusinkin, että meille jäisi runsaasti aikaa asioiden kertaamiseen. Haluan myös varmistaa, että lapset ovat sisäistäneet opiskelemamme asiat eivätkä vain oppineet niitä ulkoa!

Kertolaskujen opetteleminen on tuottanut tytölle päänvaivaa; hän ei oikein jaksaisi keskittyä kertolaskujen ulkoaopetteluun. Tunnistan saman piirteen itsessäni; kouluaikoina esimerkiksi vieraan kielen sanojen ulkoa pänttääminen tuntui tylsältä! Olisin halunnut käyttää kieltä heti niillä vähäisillä sanoilla, joita osasin. Opiskelin kieliä paljon mieluummin kirjoittamalla kirjeitä ulkomailla asuville kirjekavereille, lukemalla englanninkielisiä dekkareita ja nuorten lehtiä sekä puhumalla. Toisaalta kovan itsekurin voimin sitten myös tankkasin sanoja ulkoa, mutta edelleenkin opettelen kieltä mieluiten puhumalla; niin Saksassa kuin täälläkin olen yrittänyt rohkeasti puhua ihmisten kanssa, vaikka aina ei menisikään niin kieliopillisesti oikein…

Mutta takaisin kertolaskuihin… Löysin tällaisen aika hauskan pelin tytölle. Peli on helppo tehdä myös itse. Pelin toisella puolella on laskuja 0-5:n kertotauluista ja toisella puolen 6-9:n kertotauluista. Lisäksi pelissä on lasta kiinnostavat kuvat; toisella puolella dinosauruksia ja toisella simpukoita ja reikiä, joista sormi mahtuu läpi. Pelin ideana on, että pelialusta asetetaan kahden pelaajan väliin. Toinen työntää sormensa läpi jostakin pelin aukoista ja sanoo aukon yläpuolella olevan laskun, mutta ei tulosta. Toinen pelaaja yrittää vastata. Ensimmäinen pelaaja joko hyväksyy tai hylkää vastauksen ja peli jatkuu. Laskuja voidaan kysyä myös vuorotellen, kun kaikki kertotaulut on opeteltu.

 

 

 

Murtolukuihin tutustuimme pizzojen kautta. Pizzat kiinnostivat jo 4-vuotiasta. Nämäkin on helppo tehdä itse: tarvitaan vain yksi yksivärinen ympyrä ja useampi eritavoin osiin jaettu ”pizza”. Kaikkiin ympyröihin leikataan viilto siten, että yksivärinen ympyrä ja ”pizza” saadaan sisäkkäin kuvan osoittamalla tavalla. Ympyröitä pyörittämällä saadaan erisuuruisia murtolukuja. Mielestäni tämä on oikein havainnollinen tapa murtolukujen tutkimiseen; lapsi huomaa nopeasti, että jos pizza jaetaan vaikkapa kahdeksaan osaan ja näitä osia otetaan kaksi, otetaan 2/8 pizzasta ja niin edelleen.

 

Vanhin poika sai veljeltäni lahjaksi ”Mahtavat piirrosmallit” -kirjan, josta hän innostui kovasti. Myös tyttö ja minä kokeilimme piirtää muutamia kuvia, mutta vanhin poika taisi innostua kirjasta kaikista eniten. Aiheet onkin selkeästi suunnattu pojille. Kirjassa on 80 piirrosmallia, joiden aiheina ovat avaruus, sankarit ja roistot, yliluonnolliset olennot, dinosaurukset, jättiläiskoneet, extreme-toiminta, vaaralliset eläimet ja vauhtikoneet. Piirrosmalleissa on myös erilaisia vaikeusasteita. Mielestäni tämä on tosi kiva lahjaidea piirtämisestä innostuneelle yli 10-vuotiaalle pojalle!

Piirrosmallit näyttävät vaihevaiheelta, miten kuvat piirretään. Kirjassa neuvotaan myös materiaalien valinnassa, erikoistekniikoissa sekä taitojen harjoittamisessa. Kirjassa on myös kiinnostavia faktatietoja piirrettävistä aiheista.

Tässä muutamia pojan piirroksia…

…ninja

…bmx-pyöräilijä

…Westland Lynx -helikopteri

…helikopteri lähempää kuvattuna

…tyrannosaurus rex

… ja superauto.

Kirjan on julkaissut Pen & Paper vuonna 2012 ja sen alkuperäinen nimi on ”Awesome Things to Draw”.

 

Mainokset

2 thoughts on “Kertolaskuja, murtolukuja ja piirtelyä – kotikoulun kuulumisia

 1. Kiva idea tuo pitsa! Minä olen opettanut murtolukuja ihan vaan keittiössä – miten vaikka sämpylä on yksi, mutta kun sen halkaisee, tulee kaksi puolikasta. Konkreettista oppimista 🙂 Tai miten jakaa banaani neljää osaan yms. Muuten, voisko sulla olla kuvat vähän isompina, niin ei tarvitsisi tihrustella? 🙂

  Tykkää

  • Keittiössä opettaminen onkin hyvä tapa! Olen pikkuhiljaa alkanut opettaa 4-vuotiaalle myös litran, desilitran jne. käsitteitä leipomisen lomassa. Tytöllekin saatan vielä joskus muistutella, että muistatkos, kuinka monta desilitraa mahtuikaan litran maitotölkkiin, jos desilitrojen muuttaminen litroiksi alkaa mennä sekaisin. Minä itse -verkkokaupan murtolukupalapeli on myös tosi havainnoillinen pienille.

   Kiitos palautteesta kuvien osalta! Olen itse toivottoman epävisuaalinen ja tällainen palaute on oikein tervetullutta. Haluaisin esimerkiksi oppia kuvaamaan paljon, paljon paremmin. Kokeilin suurentaa tämän postauksen kuvat ja on totta, että nyt ne kertovat paremmin, mistä on kyse. Ovatkohan kuvat jo liiankin suuria?! Toisaalta myös kuvien epätarkkuus taitaa korostua.

   Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s