Kabulin kirjakauppias

Afganistan on maa, joka toisaalta kiehtoo minua ja jonne en toisaalta välttämättä haluaisi piipahtaa edes hetkeksi. Khaled Hosseinin kirjoittamat mukaansa tempaavat kirjat ovat varmasti vaikuttaneet kiinnostukseeni maata kohtaan. Etsin Suomessa itselleni suomenkielistä luettavaa tänne tuotavaksi kirppareilta, antikvariaateista ja kirjaston poistohyllystä. Löysin tämän kirjan UFF:n kirpputorilta ja heti luettuani sen takakannen tekstin, tiesin, että luultavasti pitäisin kirjasta kovasti enkä ollut väärässä.

Kirjan takakannesta lainattua:

”Nuori lehtinainen Åsne Seierstad oleskelee Afganistanissa talibanien kukistumisen jälkeen. Hän tutustuu Kabulissa kirjakauppias Sultan Khaniin ja saa idean kirjoittaa kirjan hänen perheestään: tavallisista ihmisistä muutosten kourissa. Åsne saa asua kirjakauppiaan kotona kevään 2002 ja tutustua perheenjäseniin – Khanin kahteen vaimoon, lapsiin ja muihin sukulaisiin. Hän käy naisten kanssa basaarissa, kylpylässä, kauneushoitolassa ja häissä. Miesten kanssa hän saa oleskella vapaasti esimerkiksi kirjakaupassa ja käydä matkoilla. Vaalea norjatar herättäisi suhteetonta huomiota, ja siksi Åsne pukeutuukin yleensä kaiken peittävään burqaan, jonka ristikon takaa hän saattaa rauhassa tarkkailla ympäristöään.

Kirja kertoo kielletystä rakkaudesta, järjestetyistä avioliitoista, rikoksista ja rangaistuksista, ankarista säännöistä ja nuorten kapinoinnista. Åsne Seierstadin haastattelemista ihmisistä syntyy kyva kansasta, joka yrittää vapautua sotaisesta menneisyydestään ja rakentaa parempaa tulevaisuutta.”

Luin kirjan nopeasti ahmien, vaikka olinkin ajatellut lukea hitaasti nautiskellen, koska en taaskaan saanut tuotua kovin paljoa lukemista Suomesta matkalaukkujen painorajoitusten vuoksi. Tarina ja henkilöhahmot vain tempasivat minut mukaansa! Tarina tuntui tosi elävältä ja herätti monia tunteita; toisinaan se suututti, toisinaan hämmästytti ja toisinaan oli toivoa herättävä. Välillä mietin, voiko tarina tosiaan olla totta.

P.S. Mielenkiintoinen Afganistania käsittelevä Kabulissa asuvan suomalaisen Sinin blogi löytyy täältä: http://1001kabul.blogspot.com/?wref=bif. Myös blogissa on uskomattomia tarinoita Afganistanista!

Mainokset

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s