Takaisin kauhan varteen

Mikähän siinä on, ettei pelkästään itselle tule niin helposti kokattua kuin koko perheelle? Oman lounaan voi helposti kuitata voileivällä tai smoothiella, mutta lasten kohdalla niin ei oikein voi tehdä. Viimeksi Suomessa piipahtaessani en viettänyt montaakaan tuntia köökin puolella, vaan nappasin kaupasta jotakin helppoa ja nopeaa itselleni ja lähinnä pienimmälle pojalle. Tosin Suomessa yritin myös kirjoittaa urakalla koulutehtäviä, jotta täällä Algeriassa jäisi enemmän aikaa lapsille. Siltikin tuntuu, että aikaa lapsille pitäisi olla vieläkin enemmän! Täällä lähes poikkeuksetta vilkaistessani kelloa, hämmästyn, kuinka paljon se jo on! Aika tuntuu kuluvan siivillä, kun on koko ajan mielekästä tekemistä! Myöskään äitini ollessa meillä vierailulla, en linnoittautunut keittiöön, vaan söimme tavallista enemmän ulkona, jotta äiti ehtisi nähdä edes pienen palan Algeriaa. No, nyt olen palailemassa arkeen ja kauhan varteen. Tässä muutamia viime päivien kokkailuja…

Innostuin pitkästä aikaa tekemään dolmia – täytettyjä kasviksia, tällä kertaa perunoita ja kesäkurpitsoja. Kuorin perunat ja koversin sekä perunoihin että kesäkurpitsoihin läpimenevät rei`ät kuorimaveitsellä. Maustoin perunat ja kesäkurpitsat suolalla ja mustapippurilla. Sisään laitoin maustettua kypsää riisiä sekä ruskistettua jauhelihaa keskenään sekoitettuna. Tämän jälkeen keitin dolmat kypsiksi tomaattipyreellä ja suolalla maustetussa vedessä. Maistui koko perheelle!

Täytettä jäi yli, kun en enää jaksanut kovertaa lisää dolmia eikä kattilaankaan oikein olisi mahtunut enempää. Monta päivää oli tehnyt mieli lihapiirakoita ja päätin hyödyntää ylijääneen täytteen niihin. Jännä juttu, että ollessani pidempään ulkomailla minun alkaa tehdä mieli juurikin liha- ja karjalanpiirakoita; samoin tapahtui Saksassakin. Lihapiirakoissa pitäisi oikeastaan käyttää puuroriisiä, muttei niistä hullumpia tullut tavallisenkaan riisin kanssa. Lisäsin täytteeseen myös keitettyä kananmunaa haarukalla muussattuna. Kananmuna sopii mielestäni hyvin lihapiirakan täytteeksi. Käytin tätä: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/271097/Lihapiirakat/ Kotikokki.netistä löytämääni reseptiä taikinan tekemiseen hieman muunnellen. Minä käytin esimerkiksi kuivahiivaa ja täytteestä jätin sipulin vanhimman pojan takia pois. Lapsemme eivät useinkaan nirsoile, mutta jostakin syystä vanhin poika ei voi sietää silputtua sipulia ruuissa. Yllättäin hän kylläkin tykkää sipulirenkaista! Äitini keksi, että esimerkiksi keittoihin voi laittaa sipulin kokonaisena antamaan makua ja ottaa sen sitten pois ennen ruokailua. Tämä keino tepsi! Ilmeisesti siis silputun sipulin koostumuksessa on jotakin pojan mielestä vastenmielistä…

15 piirakan lihapiirakkataikinaan tarvitaan:

6 dl maitoa

50 g hiivaa

2 rkl öljyä

2 rkl sokeria

1 rkl suolaa

14 dl hiivaleipäjauhoja

(Tein itse vain puolikkaan annoksen.)

Kotikokki.netin ohjeessa täytteeksi tulee:

1,5 dl puuroriisiä

3 sipulia

600g jauhelihaa

1,5 tl suolaa

1,5 tl sokeria

1 tl mustapippuria

0,5 tl valkopippuria

Kotikokki.netissä neuvotaan tekemään piirakat näin:

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

2. Lisää öljy, sokeri ja suola.

3. Alusta jauhot sekaan.

4. Anna taikinan kohota 40 minuuttia.

5. Tee täyte:

-Liota riisejä lävikössä, niin kauan että vesi on kirkasta.

-Keitä riisit väljässä vedessä kypsäksi.

-Hienonna sipuli ja kuullota pannulla.

-Lisää jauheliha.

-Ruskista ja mausta.

-Kääntele sekaan riisit ja anna jäähtyä.

6. Jaa taikina kahtia ja molemmat puolet vielä 8 osaan.

7. Kauli n. 15 cm halkaisijaltaan olevia levyjä.

8. Laita täytettä n. 2rkl levylle.

9. Voitele reunat vedellä, käännä taikina kaksin kerroin ja paina haarukalla reunat tiiviisti kiinni.

10. Kuumenna n. litra öljyä 180 asteiseksi kattilassa.

11. Kypsennä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

(Öljy on tarpeeksi lämmintä, kun pudotat taikinapalasen öljyyn ja öljy alkaa kuohua ja taikinapaakku nousee pintaan.)

Tein itse tällä kertaa melko pieniä piirakoita; leivoin taikinasta levyn, josta nappasin paloja lasin avulla. Kaulin paloja hieman, lisäsin täytteen ja paistoin öljyssä. Tuli mielettömän hyvän makuisia!

Hellapoliisin blogista löysin kivan algerialaisten lihapullien reseptin (http://www.hellapoliisi.fi/liharuoat/jauheliharuoat/444-algerialaiset-lihapullat-ja-jasmin-riisia). Taaskin hieman muuntelin reseptiä lähinnä sen mukaan, mitä kaapeista sattui löytymään ja taaskin ruoka maistui koko perheelle. Tytöltä sain ruuasta arvosanaksi täyden kympin :). Olen samaa mieltä Hellapoliisin kanssa siitä, että minttu antoi tälle ruualle kivan maun. Kuvassa on pikainen annoskyhäelmäyrityskin, mutta nätimpi kuva ja alkuperäinen ohje löytyy tuolta Hellapoliisin blogista. Täytyy tosin sanoa, etten muista koskaan nähneeni algerialaisten tarjoilevan lihapullia riisin kanssa, mutta ruokakulttuurit vaihtelevat kyllä maan sisällä ja perheittäinkin niin suuresti, että jossakin päin Algeriaa tuo saattaa olla ihan tavallista. Meidän perheessämme riisi maistuu kaikille!

Lihapulliin tarvitaan:

400 g naudan tai lampaan jauhelihaa

1 sipuli

1 muna

1 tl kuivattua minttua

4 rkl hienonnettua persiljaa

1/2 tl jauhettua inkivääriä

1 tl suolaa

1/4 tl mustapippuria

öljyä paistamiseen

Kastikkeeseen tarvitaan:

1 iso valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

1 tlk tomaattimurskaa

2 tl paprikajauhetta

1 tl jeeraa (juustokuminaa)

1/2 tl suolaa

(8 mustaa oliivia) (Meillä oli vain vihreitä, mutta mielestäni niistäkään ei tullut liian voimakasta makua kastikkeeseen.)

2 dl vettä

1. Sekoita kulhossa hienonnettu sipuli, jauheliha, muna, minttu, persilja, inkivääri, suola ja mustapippuri.

2. Muotoile taikinasta pyöryköitä.

3. Paista kypsäksi pannussa.

4. Nosta kypsät pyörykät kulhoon.

5. Kiehauta kuorittu, silputtu valkosipuli kuumassa öljyssä paistinpannussa.

6. Lisää tomaattimurska, paprikajauhe, jeera ja suola.

7. Keitä viitisen minuuttia.

8. Lisää oliivit ja keitä n. 10 minuuttia.

9. Lisää lopuksi lihapullat ja kuumenna.

Mieheni sisko yllätti minut suurella laatikollisella baklawaa. Tämä on yksi suosikkini perinteisistä algerialaisista leivonnaisista, joita olen saanut maistaa! Vaikka tässäkin on paljon rasvaa, en silti voi vastustaa näitä! Algerialainen baklawa on aika suuritöinen, koska se tehdään ohuen ohuista levyistä, joita on pellillessä monta vierekkäin ja monta kerrosta päällekkäin. Levyistä saadaan ohuen ohuita pastakoneella. Tosin Saksassa asuva mieheni veljen vaimo oli keksinyt hieman nopeamman tavan; hän kauli taikinan ohuiksi levyiksi, jolloin niitä ei tarvinnut kuin yhden levyn per kerros. Pastakoneella tehdyt levyt ovat niin kapeita, että niitä tarvitaan monta jokaiseen kerrokseen. Tosin taikinan täytyy olla niin ohuen ohut, että sanoisin kaulitsemisen olevan taitolaji. Muistan kun tulin ensimmäisen kerran Algeriaan, teimme ison pellillisen baklawaa usean naisen voimin ja siihen kului lähes kahdeksan tuntia! Miehen siskon valmistamasta baklawasta ei valitettavasti ole kuvaa; koko laatikollinen on syöty ja mies vahingossa poisti kuvan kamerasta. Löysin kuitenkin täältä algerialaisen baklawan reseptin ja kuvan: http://www.algeriancuisine.co.uk/algerian-cookies-and-sweets-recipes.php. Miehen sisko tosin ei koristele baklawaa kukkasin ja tämä taitaa olla itse asiassa ensimmäinen kerta, kun näen kukkasin koristeltuja baklawoja. Nuo ovat mielestäni kauniita!

Täällä ollaan jo aika kesäisissä, tai vähintäänkin keväisissä tunnelmissa; mansikoitakin ollaan jo päästy nauttimaan!

P.S. Innostuin tänään kokeilemaan myös karjalanpiirakoiden tekemistä ja hyviä tuli! Kiitos äidille hyvistä ohjeista! Äitini on hieman huolissaan siitä, että karjalanpiirakoiden tekotaito saattaa olla häviämässä ja puhuimmekin siitä, että taito olisi kiva opettaa tytölleni, joka on kovin näppärä käsistään. Tänään tyttö oli koulussa, kun innostuin leipomaan piirakoita, mutta täytyy pitää mielessä. Haastan kuitenkin kaikki kynnelle kykenevät blogini lukijat, jotka eivät ole aikaisemmin kokeilleet karjalanpiirakoiden leipomista kotona, kokeilemaan edes kerran! Leipominen oli yllättävän helppoa ja hauskaa! Tosin, vaikka piirakat kelpasivat hyvin kotiväelle (20 piirakkaa katosi taas yhden iltapäivän aikana…), täytyy minun ehkä hieman vielä harjoitella rypytyksiä ennen kuin tarjoan näitä vieraille 🙂

Mainokset

2 thoughts on “Takaisin kauhan varteen

  1. Karjalanpiirakoita leivomme koko perheen voimin. Täytteenä kylläkin kotimaista ohraa.
    Riisiä emme käytä kotona ollenkaan. ( suuri hiilijalanjälki)
    äiti + lapset, 17, 15, 11 ja 7 v

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s