Suomalaista perinneruokaa algerialaisessa keittiössäni

Vanhin poika tykkää hieman yllättäin hapanvellistä, joka on kaakkois-suomalainen perinneruoka ja jota tehdään erityisesti vanhempieni kotiseudulla. Mummi raahasi Algeriaan ruisjauhoja ja keitti pojan lempisoppaa. Mummi aloitti taikinajuuren valmistuksesta. Taikinajuureen tuli vettä, ruisjauhoja ja hiivaa. Juuren annettiin tekeytyä vuorokauden.

Herneet liotettiin yön yli, keitettiin pari tuntia, lisättiin perunalohkot ja keitettiin perunat kypsiksi. Tämän jälkeen keittoon lisättiin juuri. On tärkeää, että perunat ovat tässä vaiheessa kypsiä, koska ne eivät kypsy enää juuren lisäämisen jälkeen! Juurta keitetään välillä varovasti sekoittaen noin 40 minuuttia, kunnes pinnalle muodostuu kalvo.

Toiset syövät hapanvellin voisilmän kanssa, mutta meidän perheessämme hapanvelli on totuttu syömään ilman voisilmää. Kuinkas moni lukija on maistanut hapanvelliä?

(Tarkempi ohje hapanvelliin löytyy esimerkiksi täältä: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/158405/Hapanvelli%20Virolahdelta/)

Ruisjauhoista oli muutakin iloa… Äitini tekee nimittäin mielestäni parhaimpia koskaan syömiäni karjalanpiirakoita ja niitähän oli saatava nytkin! Äitini ja mummini tulivat muuten Saksaankin ruisjauhojen kera ja pyöräyttivät sielläkin maistuvat piirakat.

Kahdenkymmenen piirakan täytteeksi tarvitaan noin litra riisipuuroa. Taikinaan tulee 2 desilitraa kylmää vettä, 1/2 tl suolaa, n. desilitra vehnäjauhoja ja ruisjauhoja niin paljon, että taikinasta tulee kiinteä. Taikinasta leivotaan levy, josta irrotetaan lasilla ympyränmuotoisia paloja. Taikinaa kannattaa leipoa alustalla, jossa on runsaasti ruisjauhoja, jottei taikina tartu alustaan kiinni. Ylimääräiset jauhot kannattaa ravistella irti piirakoista ennen paistoa.

Paloja muotoillaan soikioiksi kaulimen avulla. Piirakoille levitetään riisipuuroa ja sitten piirakat rypytetään. Äitini aloittaa rypyttämisen keskeltä, mutta rypyttämisen voi aloittaa myös piirakan kärjestä.

Piirakat paistetaan kuumassa uunissa n.15 minuuttia paljaan pellin päällä. Näidenkin paistaminen onnistui kaasu-uunissa! Paistamisen aikana kattilaan laitetaan sentin parin verran vettä ja joukkoon lisätään margariinia, joka sulatetaan veden joukkoon. Piirakat upotetaan hetkeksi vesi-rasvaseokseen heti paistamisen jälkeen.

Tämän jälkeen piirakat laitetaan ”levähtämään” leivinpaperin väliin leivinliinan alle hetkeksi ennen tarjoilua.

Piirakat tarjoillaan munavoin kera. Meillä 20 piirakkaa katosi yhden illan aikana.

Mainokset

4 thoughts on “Suomalaista perinneruokaa algerialaisessa keittiössäni

  1. Ajattelinkin, että hapanvelli on varmasti monelle täysin vieras ruoka ja mielestäni hieman erikoinenkin (maistuu aavistuksen happamalta). Piirakat ovat tosi hyviä; äitini teki niitä aina juhliin.

    Tykkää

  2. Hapanvellista olen kuullut ja ehka sita tarjottiinkin lapsuudessani mutten muista, olen ita-suomesta ja siella se on kai tyypillista? Piiraita meillakin on tehty, viimeeksi kesalla ja varsinaiseksi piirasmestariksi osoittautui isani, joka on lapsuutensa maalaistalossa seurannut kun naiset paistavat piiraita ammattilaisten ottein.

    Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s