Lapsen maailma – lehtisuositus

Kaipasin Algeriassa suomenkielistä lukemista ja kirjastoa! Lasten koulukirjat painoivat sen verran, etten juurikaan raahannut itselleni lukemista mukaan. Tällä kertaa aion ottaa lukemista mukaan myös itselleni. Onneksi kuitenkin sain kivaa lukemista blogeista! Kiitos siis kaikille ahkerille blogien kirjoittajille!

Pyysin äitiäni säästämään lehtiä ja sainkin muunmuassa pinon Lastensuojelun keskusliiton Lapsen maailma -lehtiä. Tuo vanhin lehti löytyi vielä kouluni kirjaston poistoista. En muista missään blogissa nähneeni kyseisen lehden esittelyä. Lehti on kuitenkin mielestäni aivan loistava, joten päätin kirjoittaa siitä muutaman sanasen omaan blogiini.

Lehti käsittelee erilaisia lapsiperheen elämään liittyviä asioita ja se sopii mielestäni sekä sosiaalialan ammattilaisten että ihan tavallisten lapsiperheiden luettavaksi. 2/2013 lehdestä löytyi minua erityisesti kiinnostava artikkeli kotiopetuksesta Yhdysvalloissa. Artikkelin mukaan kotiopetuksen suosio kasvaa yhdysvalloissa. Tähän on syynä muunmuassa koulujen heikentynyt turvallisuus, koulukiusaaminen, uskonnolliset syyt sekä halu käyttää valtavirrasta poikkeavia pedagogisia menetelmiä. Yhdysvalloissa vanhempia huolestuttavat myös jatkuvien säästöleikkauksien aiheuttama opetuksen tason lasku sekä kasvavat luokkakoot.

Kotiopetuksen puolustajat vetoavat artikkelin mukaan tutkimuksiin, joiden mukaan kotona koulua käyvien lasten itsetunto on ryhmäpaineen ja kiusaamisen puuttuessa keskimääräistä parempi. Kotikoulutettujen lasten on myös todettu pärjäävän tiedollisesti yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin perinteistä koulua käyvien lasten. Kotiopetuksen vastustajat ovat huolissaan lasten sosiaalisista ja ryhmätaidoista sekä siitä, ettei läheskään kaikilla lapsiaan kotona opettavilla vanhemmilla ole opettajan pätevyyttä.

Artikkelissa on haastateltu äitiä, joka on opettanut tytärtään kotona neljä kuukautta. Perhe päätyi kotiopettamaan lastaan, koska tyttö uupui pitkien koulupäivien ja valtavan kotitehtävämäärän vuoksi. Perhe yritti pitää tyttöä koulussa loppuun asti. Äidin mukaan kotiopettaminen vaatii perheeltä uhrautumista ja hän on huolissaan siitä, sopeutuuko hänen tyttärensä valtavirtaan. Hän myös pelkää lapsensa sosiaalisten taitojen kärsivän kotiopetuksessa. Äidin mielestä on ollut haastavaa oppia opettamaan omaa lastaan sekä päästä kiinni päivärytmiin. Koti on hänen mielestään koulua haastavampi oppimisympäristö, koska siellä on hänen mielestään koulua enemmän häiriötekijöitä. Äiti on kokenut kotikoulun joustavuuden ja vapauden hyvinä asioina, mutta hän on kokenut myös olevansa itse aiempaa stressaantuneempi. Hän on kokenut mukavana sen, että opettaessaan lastaan, hän oppii itsekin ja saa viettää aikaa lapsensa kanssa. Kyseisen äidin ei ole ollut vaikeaa erottaa äidin ja opettajan roolia, koska hänen mielestään vanhemmat ovat auktoriteetti ja opettavat lapsiaan muutenkin. Äiti ei kuitenkaan haluaisi opettaa kotona enempää kuin yhtä lasta. Tyttö itse on ollut järjestelyyn tyytyväinen eikä hän kaipaa perinteiseen kouluun. Kavereita hän tapaa partiossa.

Yhdysvalloissa on mahdollista valita myös erilaisia ohjelmia, jotka ovat kotiopetuksen ja tavallisen koulun välimuotoja. Tuo kuulostaa aika ihanteelliselta ratkaisulta! Oli mielenkiintoista lukea toisen äidin kokemuksia kotiopettamisesta. Osittain hänen kokemuksensa olivat samoja kuin omani.

Kaikenkaikkiaan suosittelen tutustumaan Lapsen maailma -lehteen, joka on täynnä mielenkiintoista asiaa!

Mainokset

4 thoughts on “Lapsen maailma – lehtisuositus

  1. Lueskelen paljon monikulttuuri blogeja, mistä syystä olen ”eksynyt” lukemaan sinunkin blogia, kuin myös suomalais-amerikkalaisen perheenäidin blogia, joka käsittelee mm. kotikoulua, todella mielenkiintoista luettavaa juuri nuo kotikoulujutut, sekä kyseisen perheen matkustelu. Onkohan tuttu sinulle? Blogin löytänee hakusanalla kolmenkolkkalaiset…
    Niin, ja kiitoksia sinun kirjoituksistasi, mukavia juttuja muilta mailta. 🙂

    Tykkää

    • Kiitos itsellesi hyvästä blogi-vinkistä! Kyseinen blogi ei ollut itselleni tuttu ja päätyi heti lukulistalleni :)! Olen löytänyt yllättävän vähän suomalaisten, ulkomailla lapsiaan kotikouluttavien äitien blogeja, joten tämä herätti heti mielenkiintoni!

      Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s