Lapsiperheen matka Istanbuliin

Eräs ihanimmista ja mieleenpainuvimmista paikoista, joissa olen päässyt käymään, on ehdottomasti Istanbul! Kaupunki on uskomaton yhdistelmä historiaa ja modernia nykyaikaa! Välillä siellä tuntui kuin olisi hypännyt 1001 yön satujen maailmaan! Matkastamme on jo aikaa, mutta siltikin muistelemme vieläkin matkaa aika ajoin lasten kanssa. Mielestäni Istanbul sopiikin myös lapsiperheen matkakohteeksi!

Istanbuliin pääsee montaa reittiä, mutta me lensimme * TurkishAirlinesilla suoraan Helsingistä Istanbuliin. Tämä tuntui lasten kanssa helpoimmalta vaihtoehdolta. Kaksi vanhinta lasta muistelee vieläkin, kuinka Turkish Airlinesilla olemme saaneet ehdottamasti parasta ”lentokoneruokaa”! Ruokalistalla oli esimerkiksi suklaamoussea! Muutoinkin palvelu koneessa oli erinomaista! Huoneistohotellin valitsimme * Hotels.com-palvelun kautta. Hotels.com:sta löytyi paljon eri hintaisia vaihtoehtoja. Me valitsimme melko edullisen huoneistohotellin, joka sijaitsi lähellä monia kohteita, jotka halusimme nähdä. Huoneisto oli mielestäni hintaansa nähden yllättävän iso ja siisti!

Istanbulissa on nähtävää vaikka millä mitalla. Meillä oli valitettavasti aikaa kohteessa vain vajaa viikko emmekä ehtineet nähdä läheskään kaikkea. Tiedostin tämän jo etukäteen. Suomessa ennen lähtöä kävinkin kirjastosta lainaamassa matkaoppaan, josta etsin kohteita, joiden arvelin sopivan perheellemme parhaiten. Lisäksi etsin tietoa kohteesta internetistä. Listasin mielestäni parhaat kohteet ”matkasuunnitelmaksi” – jokaiselle päivälle tuli maksimissaan muutama kohde, koska halusin, että meille jää aikaa myös kävelyretkille, puistoissa istumiselle, herkuttelulle sekä ihan vain tunnelmasta nauttimiselle. Halusimme ehdottomasti käydä myös Aasian puoleisessa osassa. Yritin valita kohteita niin, että ne tarjoaisivat kaikille jotakin. Huomasin, että suunnitelmasta oli paljon apua! Emme hukanneet enää paikan päällä aikaa sille, että olisimme pohtineet, minne menisimme ja mitä joutuisimme jättämään väliin.

Mitä sitten näimme? Muun muassa kauniita, vanhoja moskeijoita, museoita, puistoja, basaareja… Eräs mieleenpainuvimmista kohteista oli Topkapin palatsi. Wikipedian mukaan se toimi vuosina 1465–1853 Ottomaanien valtakunnan hallintopaikkana. Palatsin rakennustyöt aloitti vuonna 1459 sulttaani Mehmed II. Sulttaani asui palatsissa vuoteen 1856. Tuolloin hän muutti Dolmabahçen palatsiin, jossa oli modernit mukavuudet, kuten juokseva vesi. Topkapiin jäi edelleen valtion toimintoja, esimerkiksi rahapaja ja kirjasto. Topkapin palatsi muutettiin museoksi 1924. Sen alue on noin 80 000 neliömetrin kokoinen ja se on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1985. Topkapi ei ole yksi palatsirakennus, vaan laaja rakennuskompleksi, johon kuuluu neljä muurien ympäröimää sisäpihaa. Sisäpihojen sisällä on puistojen ympäröimiä huviloita ja huvimajoja. Haaremi on tärkeä osa Topkapia. Siellä on asunut tuhansia naisia ja eunukeita. Koko palatsin väkiluku oli suurimmillaan nelisen tuhatta. Minäkin pääsin siis vierailemaan ihan oikeassa haaremissa! Siellä mielikuvitukseni alkoi laukata! Mietin muunmuassa, millaista naisten elämä haaremissa oli? Kilpailtiinko sulttaanin suosiosta? Millaiset naisten keskinäiset välit olivat? Topkapin museot olivat todella mielenkiintoisia! Onneksi myös lapsemme ovat tottuneita museokävijöitä! Topkapin alueella liikuttaessa kannattaa kuitenkin olla varovainen lasten kanssa! Yhdessä kohdin nimittäin eteemme avautui kallionkieleke, jolta olisi helposti voinut pudota! Onneksi en ollut laskenut taaperoa puolta metriä kauemmas itsestäni! En nähnyt paikalla minkäänlaista varoituskylttiä kielekkeestä enkä myöskään kunnollista turva-aitaa.

Ihastuin ikihyviksi myös Sulttaani Ahmedin moskeijaan, Siniseen moskeijaan (turkiksi Sultanahmet camii)! Wikipedia tietää kertoa, että se on Turkin kansallismoskeija ja yksi niistä moskeijoista, joista käytetään nimitystä ”Sininen moskeija”, koska niiden sisusta on verhoiltu sinisillä laatoilla. Sininen moskeija on rakennettu vuosina 1609–1616 Ahmed I:n valtakaudella Jumalan lepyttämiseksi kehnon sotaonnen jälkeen. Sulttaani Ahmedin moskeija on merkittävimpiä nähtävyyksiä Istanbulissa. Moskeija on todella kaunis! Moskeijavierailulla naisilla tulee olla ainakin olkapäät, polvet ja hiukset peitettyinä. Esimerkiksi pashminahuivia on helppo kantaa laukussa mukana ja heittää nopeasti hiusten ja olkapäiden peitoksi! Moskeijaan mentäessä riisutaan kengät.

Istanbulin basaarit olivat upeita ja niin valtavan suuria, että pelkäsin eksymistä! Oli ihanaa, etteivät myyjät tuputtaneet tuotteitaan juuri ollenkaan vaan kaikkea sai katsella ihan rauhassa. Sain tarpeekseni ”tuputuskulttuurista” Antalyassa! Ihailin basaareissa muunmuassa mattoja ja kauniin värisiä lyhtyjä, mutta ostettavaa oli ihan laidasta laitaan.

Kulkukissoja oli Istanbulissa paljon! Tyttö ihastui niihin, mutta jouduin kieltämään kissoihin koskemisen. Katsoa saa, muttei koskea!

Lapset olivat pitkään halunneet nähdä delfiinejä. Huomasin, että Istanbulista löytyy delfinaario, joten suuntasimme myös sinne. Esitys oli hieno ja tilat upeat. Siltikin aloin taas pohtia, onko meillä oikeus pitää näitä upeita eläimiä vangittuina vain nähdäksemme hienoja esityksiä – vain oman nautintomme tähden? Istanbulin delfinaario tekee myös paljon hyvää – siellä muun muassa kuntoutetaan autistisia lapsia, mutta siltikin, oikeuttaako se delfiinien vangitsemisen? Mitä mieltä olette? Vanhin poika olisi halunnut päästä uimaan delfiinien kanssa, mutta tällä kertaa aikamme (ja budjettimme) ei antanut myöten. Istanbulin delfinaarioon pääset tutustumaan paremmin täältä: http://www.istanbuldolphinarium.com/eng/index.html.

Istanbulin keskusta-alueella oli helppoa liikkua kävellen sekä raitiovaunulla. Raitiovaunumatkat maksettiin poleteilla. Rattaiden kanssa liikkuminen oli ajoittain hieman vaikeaa; jouduimme esimerkiksi kantamaan rattaita portaita ylös ja alas. Jos nyt lähtisin 1-vuotiaan kanssa Istanbuliin, ottaisin ehdottomasti Manducan mukaan!

Jos kiinnostuit Istanbulista, suosittelen lukaisemaan myös From Karoliina-blogin Istanbul-osion täältä: http://www.fromkaroliina.com/search/label/Istanbul. Sivuilla on paljon tietoa sekä upeita kuvia Istanbulista!

Mainokset

4 thoughts on “Lapsiperheen matka Istanbuliin

 1. Sulla on ihana blogi, From Karoliina blogin Karoliina mulle tasta blogista vinkkasi ja jain heti lukemaan juttujasi! Kiva kuulla millaista on elama Algeriassa, terkut Turkin Izmirista!

  Tykkää

 2. Kiitos vinkeistä, näistä oli apua Istanbulin-matkan suunnitteluun!
  Olen kanssasi samaa mieltä: delfiinien vangitsemista ei tulisi tukea. Delfiinit ovat maailman älykkäimpiä eläimiä ja ne kärsivät pienissä altaissa kuin kuka tahansa elinkautisvanki.

  Tykkää

  • Kiva kuulla! Suosittelen hankkimaan myös pienen matkaoppaan vaikkapa kirjastosta; itse valitsin juurikin tuollaisesta perusmatkaoppaasta ne kohteet, jotka halusin ehdottomasti nähdä. Kaikkea kun ei millään ehdi viikossa nähdä. Istanbul on ihana paikka, yksi ihanimmista, missä olen koskaan käynyt.

   Aivan; delfiinit ovat tosi älykkäitä eikä niille kyetä mitenkään takaamaan luonnonmukaisia oloja keinotekoisissa altaissa :(.

   Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s