Pienen budjetin ruokia

Olen toistuvasti lukenut keskustelupalstoilta pohdintaa edullisista ruuista ja siitä, miten saisi perheen ruokalaskua pienennettyä. Varsinkin moni lapsiperhe tuntuu elävän pienellä ruokabudjetilla, vaikka ruokittavia suita on usein useita. Itsestäni usein tuntuu, että menot jotenkin aina kasautuvat loppu- ja alkuvuoteen. Samaan aikaan hoksasin, että suurin osa täällä Algeriassa kokkailemistani ruuista on sellaisia, joiden valmistaminen Suomessakin olisi suhteellisen edullista. Tästä syystä ajattelin listata edullisia ruokia ja muutamia herkkujakin. Ehkäpä joku pienellä budjetilla elävä löytää listasta ruokia, joita ei olisi muistanutkaan muutoin. Jos jollakulla on lisättävää listaan, ehdottakaa ihmeessä!

Ensimmäisenä edullisista ruuista tulee mieleen erilaiset keitot, erityisesti kasvissosekeitot. Meidän lasten lempparia on porkkanasosekeitto. Laitan keiton sekaan usein nokareen sulatejuustoa antamaan makua, mutta sulatejuuston voi toki jättää poiskin. Myös linssi- ja kotoisampi hernekeitto ovat edullisia ja täyttäviä. Laitan usein linssikeiton sekaan myös kasviksia. Meillä lapset pitävät myös kalakeitosta. Keiton kaveriksi voi pyöräyttää vaikkapa kotitekoisia sämpylöitä – edullisia nekin.

Couscous on hyvin tyypillinen ruoka Algeriassa ja sitä saa Suomestakin. Kasvisten kanssa syötynä ei ole kovin kallis ruoka tämäkään ja tuo vaihtelua esimerkiksi riisiruokiin. Pidän itse enemmän riisistä kuin couscousista, mutta lapset pitävät molemmista. Perinteisesti couscous valmistetaan couscouskattilassa höyryttämällä. Algeriassa couscousia syödään jopa pelkästään piimän kera.

Herkuista edullisia ja helppoja valmistaa ovat ainakin vohvelit, kauralastut, pannukakku, letut ja popcornit. (Ohjeita löytyy tästäkin blogista.) Letuista saa ruokaisampia lisäämällä joukkoon joko porkkanaraastetta tai pinaattia. Myös monet kuivakakut ja muffinsit ovat melko edullisia. Pullat ja suklaakiisseli valmistuvat myös helposti ja edullisesti kotona.

En ole tainnut syödä kattilassa valmistettuja popcorneja lähes 30 vuoteen! Mammani (isäni äiti) valmisti minulle popcorneja kattilassa – vanha ihminen opetteli tämän(kin) asian vain minua ilahduttaakseen! Nykyisin syömme Suomessa lähes aina mikro-popcorneja. Muutoin en mikrosta oikein välitä – itse asiassa olimme monta vuotta ilman mikroa, kun en sellaista kotiini halunnut – mutta popcornit kyllä valmistuvat mikrossa kovin helposti. Täällä en ole missään nähnyt mikropopcorneja myynnissä (emmekä me täällä ole hankkineet mikroakaan), mutta ilokseni löysin torilta popcornin jyviä, jotka valmistin kattilassa lapsille ja lasten serkuille. Tällä ohjeella tuli tosi hyviä popcorneja: http://www.makuja.fi/artikkelit/1781657/tiesitko/talla-tekniikalla-saat-valmistettua-taydelliset-popcornit/!

Nuudelit ja makaroni sekä muut pastat ovat edullisia. Samoin erilaiset laatikot ja kiusaukset. Meillä lapset pitävät makaronilaatikosta, johon tulee:

5dl makaronia
1,5 l vettä
300g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
5dl maitoa
2 kananmunaa
1,5 dl juustoraastetta (voi jättää poiskin!)

Keitän ensin makaronit melkein kypsiksi ja valutan ne huolellisesti. Ruskistan jauhelihan ja lisään mausteet. Sekoitan makaronit ja jauhelihan keskenään ja kaadan voideltuun uunivuokaan. Tämän jälkeen sekoitan munamaidon, johon lisään vähän suolaa ja juustoraastetta. Juustoraasteen voi jättää poiskin, mutta minusta se on laatikon paras osa. Munamaito kaadetaan tasaisesti laatikon pinnalle ja laatikkoa paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Laittaisin mielelläni jauhelihan joukkoon myös sipulia, mutta vanhin poika ei siitä tykkää, joten jätän useimmiten sipulin pois.

Algeriassa korvasin jauhelihan tonnikalalla, joka oli tomaattikastikkeessa. Laatikosta tuli tosi hyvää noinkin ja se maistui myös lasten serkuille. Meille ei tosin tämä 5dl makaronia enää tahdo riittää edes yhden ruokailun annokseksi, joten olen alkanut suurentaa laatikon kokoa. Kuvassa näkyvä laatikko on tehty isoon piirakkavuokaan. Mies osti sen makaronilaatikkoa varten ja itse asiassa tuo toimi kaasu-uunissa tosi hyvin, kun laatikosta ei tullut kovin paksu! Yksi lasten serkuista on erityisen ihana – hän on jo opetellut muutamia sanoja suomea! Tonnikalamakaronilaatikosta hän totesi:”Maistuu hyvältä!” Mietinkin tässä, että olisikohan sittenkin helpompaa opettaa koko suku puhumaan suomea kuin opetella itse lisää arabiaa ;)?

Minä muuten ”terästän” usein omia ruokiani tulisella harissa-tahnalla, jota saa Suomestakin. Harissa on ehkä tyypillisempi tunisialaisen kuin algerialaisen keittiön mausteena, mutta kyllä sitä täälläkin käytetään.

Kotitekoisiin pizzoihin ja piirakoihin saa helposti ”piilotettua” edellisen päivän jämät. Täällä Algeriassa eräs herkkuruokamme on grillattu kana, joka ei kylläkään kuulu otsikkoni ryhmään ”pienen budjetin ruokia”. Itse asiassa anoppini kauhisteli, kun kuuli, että olimme edellispäivänä syöneet lähes kokonaisen kanan! Liha on tavalliselle algerialaiselle kallista, mutta toki kana on halvempaa kuin Suomessa. Täällä on katujen varsilla myyntikojuja, joissa myydään grillattua kanaa, mutta suhtaudun niihin hieman epäillen. Mietin, kuinka kauan kanat ovat pyörineet grillissä ja ovatko ne varmasti kypsiä. Meillä on omassa uunissa pyörivä grillivarras, ominaisuus, jota tulen varmasti Suomessa kaipaamaan, joten grillaan kanan täällä mieluiten itse. Meillä jää yleensä aina kanasta vähän syömättä. Seuraavana päivänä jämistä saa helposti vaikkapa kanapiirakan, -pizzan tai -keittoa.

Myös kauden kasviksista saa edullista pizzatäytettä, tosin päälle tuleva juustoraaste nostaa pizzan hintaa. Olen täällä ihastunut paprika-punasipuli-pizzaan! Täällä muuten paprikat ovat tuollaisia suippoja eli kovin erimallisia, mihin olen Suomessa tottunut. Mutta oikein maukkaita ovat nämä suipotkin paprikat!

Keitetty peruna erilaisilla kastikeilla on edullista ja täyttävää. Algeriassa arkiruoka on usein erittäin yksinkertaista. Eräs tälläinen ruoka on keitetty peruna (ryöpätyn) keitetyn pinaatin kera. Sekaan kattilaan laitetaan vielä pari kananmunaa, kun kaikki muu on valmista. Kananmunien annetaan hyytyä perunoiden ja pinaatin päälle. On muuten yllättävän hyvää! Pinaatista kannattaa ryöppäyksen jälkeen puristaa vedet pois huolellisesti, jottei ruokaan tule liikaa nestettä.

Kasvispihvit ja perunamuussi tulevat myös mieleen, samoin erilaiset munakkaat. Munakkaisiin voi helposti lisätä erilaisia kasviksia. Oma suosikkimunakkaani on sipulimunakas, johon tulee:

2 kananmunaa
1 suuri sipuli
1 rkl vettä
suolaa
mustapippuria
3-4 rkl öljyä.

Ensin öljy kuumennetaan pannussa. Sipuli hienonnetaan, lisätään pannuun ja kuullotetaan kunnes se alkaa ruskistua. Tällä välin sekoitetaan kananmunaseos, joka kaadetaan vähitellen pannuun haarukalla sekoittaen kunnes se alkaa hyytyä. Lämpöä alennetaan, sirotellaan pippuria ja käännetään munakas. Jos munakas tuntuu käännettäessä hajoavan, voi apuna käyttää lautasta. Munakasta paistetaan vielä muutama minuutti ja se tarjotaan kuumana. Alkuperäinen sipulimunakkaan ohje sekä muitakin munakasohjeita löytyy täältä: http://snoobar.vuodatus.net/lue/2007/01/ag-a-ag-a-ag-a-munakkaita-moneen-lahtoon.

Puurot ovat tietysti myös edullisia! Meidän lasten suosikkeja ovat manna- ja kaurapuuro, mutta vaihtoehtoja on toki muitakin. Marjat luonnosta poimittuina ovat ilmaista ja terveellistä herkkua, jotka sopivat puuronkin kyytipojaksi.

Olisi kiva saada lukijoilta lisää ideoita listaan!

Mainokset

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s