Vierailulla algerialaisessa kodissa

Yleisesti ottaen algerialaiset ovat erittäin vieraanvaraisia. Arabialainen sananlasku: ”Kun sinulla on vieras, unohda köyhytesi”, kuvaa hyvin tätä vieraanvaraisuutta; vaikka perhe olisi köyhäkin, pyritään vieraille tarjoamaan parasta mitä kaapeista löytyy.

Vierailulle ei ole kohteliasta mennä ”tyhjin käsin” kuten mieheni asian ilmaisee, vaan yleensä aina viedään jotakin pientä tuliaista. Tuliaisen suuruudella ei ole suurta merkitystä. Anoppini sanoi, että vie usein kilon sokeria. Minä nappaan usein hedelmiä kotoa mukaan yllätysvierailulle. Tähän sopii hyvin arabialainen sananlasku ”Älä häpeä antaa vähäsen, sillä vielä vähempi on olla mitään antamatta”. Alkoholia en veisi tuliaisiksi – suuressa osassa algerialaisista perheistä kun ei alkoholia käytetä ollenkaan ja osa perheistä saattaisi kokea tuollaisen tuliaisen loukkaavana. Samoin on sianlihatuotteiden laita.

Kengät riisutaan heti eteisessä. Tuttu juttu suomalaisille! Mutta ihan niin tuttua ei välttämättä olekaan se, että kodeissa käytetään useimmiten sisätossuja, jotka talon emäntä kohteliaasti saattaa vieraalle tarjota. Tossut kannattaa ottaa vastaan – lattiat ovat usein kylmiä varsinkin talviaikaan! Halutessaan voi tietysti pakata omat sisätossut mukaan kylään mennessään.

Heti vieraisille saavuttaessa naiset vaihtavat useimmiten poskisuudelmia. Vanhempia naisia on kohteliasta suudella myös lopuksi päälaelle. Suudelmien lomassa kysellään kuulumisia mekaanisesti saman kaavan mukaan tyyliin ”-Mitä kuuluu?-Hyvää.” Naisten ei kannata poskisuudella vieraita miehiä. Kaikki miehet eivät välttämättä myöskään kättele vieraita naisia, mutta tätä ei kannata ottaa loukkauksena – pikemminkin päinvastoin. Osassa perheitä miehet ja naiset istuvat eri huoneissa tai eri pöydissä, osassa kaikki istuvat sekaisin. Tämä riippuu siis paljon perheestä sekä siitä, ovatko vieraat sukulaisia keskenään.

Naiset ohjataan usein suoraan keittiöön, jossa talon emäntä häärää kattiloiden ja pannujen lomassa. On kohteliasta tarjoutua auttamaan (esimerkiksi perunoiden kuorimisessa ja salaatin leikkaamisessa osaa melkein kuka vain auttaa, vaikka ruokakulttuuri olisikin muuten vierasta), vaikkakin varsinkaan ensivierailulla apua tuskin otetaan vastaan. Olen itse useimmiten auttanut viimeistään pöydän siistimisessä ruokailun jälkeen ja usein olen tarjoutunut myös auttamaan tiskaamisessa. Anopin kotona häärään sitten enemmänkin.

Ruokapöydässä on kohteliasta syödä ja juoda aina oikealla kädellä. Samoin on kohteliasta ojentaa ja ottaa ruokaa vastaan oikealla kädellä. Tosin olen täällä huomannut, etteivät kaikki algerialaisetkaan toimi itsekään aina näin. Ruoka tarjotaan usein kaikille yhteisestä astiasta, mutta minulle eurooppalaisena katetaan yleensä oma lautanen. Jos tarjolla on vain yksi lautanen, on kohteliasta syödä alueelta, joka on lähimpänä itseä eikä kurkotella ruokaa ”muiden alueilta”. Ruoka syödään myös usein, ei kuitenkaan aina, käsin tai leivän kanssa. Taaskin minä saan useimmiten haarukan tai lusikan, vaikka olenkin oppinut syömään esimerkiksi keittoja leivän kanssa ja mielestäni keitot maistuvat usein paremmilta noin syötyinä.

Monesti vierailun ”ohjelmanumerona” on kyläpaikan emännän hääkuvakansion esittely. Tuo kansio tuntuu olevan naisille kovin tärkeä ja hääpäivä yksi elämän kohokohdista. Häät maksavat täällä todella paljon; naiset saavat kultaa, useita vaatteita sekä yleensä makuuhuoneen kalusteet. Hääpukuja on monesti useita. Morsiamet myös meikataan voimakkaasti ja hiukset laitatetaan kampaajalla. Minulla on usein vaikeuksia tunnistaa kuvien morsianta ja kyläpaikan emäntää samaksi henkilöksi – niin meikattuja he yleensä ovat omissa häissään.

Kotiin lähdettäessä vieraalle annetaan usein mukaan esimerkiksi pieniä leivonnaisia kotiinviemisiksi. Näin tehdään erityisesti juhlissa. Olin naapurissa juhlistamassa pienen tytön syntymää ja sain kotiinviemisiksi erilaisia ihania leivonnaisia Dora-kertakäyttölautasen ja -lautasliinan kera.

Vierailuista ei läheskään aina sovita etukäteen. Meillekin on tullut lasten serkkuja jopa yökylään ilman sopimisia. Yleensä näillä yövierailla ei ole mukanaan edes yöpukuja, mutta onneksi meiltä löytyy eri kokoisia lastenvaatteita lainaankin. Tämä on asia, johon on ehkä suomalaisena hieman vaikea tottua. Helsingissä varsinkin vierailuista sovitaan usein viikkojakin etukäteen ja vierailuihin ehtii varautua. Toisaalta olen viettänyt lapsuuteni maaseudulla, jossa edelleenkin saattavat naapurit tupsahtaa yllättäen kylään. Yöksi ei toki maallakaan ole tapana jäädä ilman etukäteissopimista. Täällä on muuten monia asioita, joihin sopeutumiseen auttavat juurikin lapsuuteni kokemukset.

Mainokset

4 thoughts on “Vierailulla algerialaisessa kodissa

 1. Mielenkiintoista lukea erilaisesta kulttuurista 🙂 Varmasti vaatii moni asia sopeutumista, mutta kuulostaa siltä, että viihdyt. Minäkin olen maalta ja lapsuudessa oli tavallista, että vieraita piipahti lähes päivittäin ilman sen kummempia sopimisia etukäteen, nyt se tuntuisi oudolta. Mukavaa joulun odotusta! Miten siellä juhlitaan (vai juhlitaanko) joulua?

  Tykkää

  • Onneksi maa ja kulttuuri ei sentään ole minulle täysin vieraita, silloin sopeutuminen olisi varmasti vaikeampaa. Viihdyn kyllä tosi hyvin! Mutta siihen vaikuttaa pitkälti oma koti täällä. Omassa kodissa kun voi tehdä asiat aika lailla niinkuin tykkää. Ja lapset ja mies puhuvat suomea :). Juuri ilmoitin lasten kouluun, että olemme jäämässä vielä toukokuuhun asti.

   Niin, tuo on jännä, miten minustakin lapsena oli ihan normaalia, että vieraita vain tupsahti kylään, mutta nyt, Helsingissä pitkään asuneena, tuo tuntuu oudolta. Toisaalta kivahan se on, että lapset haluavat tulla meille.

   Täällä ei joulua juurikaan vietetä. Onneksi en itsekään ole niin jouluihminen eli ei haittaa. Nytkin ulkona paistaa aurinko eli ympäristökään ei ole kovin ”jouluinen”. On lompakollekin kivempaa ostella lapsille lahjoja ja vaatteita sitten tammikuun alesta, kun luultavasti piipahdan juuri sopivasti tuolloin Suomessa ;).

   Tykkää

 2. Yövieraat, jep. Toisaalta sen ymmärtää, kun tullaan kauempaa. Meillä ollaan pidetty suorastaan lomahotellia lomien ajan. Se oli ihan kivaakin silloin kun lapset olivat pieniä, oli aina seuraa. Aika helposti pitkäaikaiset vieraat ottavat vastaan täyden palvelun hotelliloman, siis ellei itse osaa laittaa jämäkästi rajoja ja jakaa töitä. Anopin perinteen mukaan vieraan tittelillä voi loikoila kolme päivää, sen jälkeen muuttuu yhdeksi perheen jäsenistä ja on otettava kauha käteen 🙂

  Tykkää

  • Meillä onneksi ainakin toistaiseksi aikuiset vain piipahtavat kylässä. Ainoastaan lapset ovat jääneet yövieraiksi ilman etukäteissopimisia. Tähän vaikuttaa varmasti osaltaan se, ettei talomme ole vielä valmis. Osittain varmasti se, että miehen perheessä on paljon sukulaisia, jotka asuvat tai ovat asuneet Euroopassa ja heillä on ehkä tietoa siitä, miten Euroopassa vierailut sovitaan etukäteen jne. Ehkä eurooppalaisen emännän kotiin ei niin helposti tullakaan yövierailemaan ilman etukäteissopimisia?

   Suurin syy taitaa olla se, että anoppi asuu tässä aika lähellä ja anopin koti on perinteisesti ollut se, johon kokoonnutaan. Anopilla onkin usein aikamoinen härdelli – juurikin kuvailemasi kaltainen ”lomahotelli”. Kun me tulimme Suomesta oli anopilla samaan aikaan vieraita Algeriasta, Ranskasta, Saksasta ja Amerikasta. Ja anoppi on jo sentään reilu 70-vuotias! Eilen anoppi totesi leikillään, kun miehen sisko kertoi kuinka poikansa oli tykännyt kovasti olla meillä, että seuraavan kerran hän sitten ohjaa kaikki vieraat suoraan meille – hän ei enää jaksa! Minulla kyllä menisi pasmat sekaisin tuollaisen vierasmäärän kanssa.

   Anoppi osaa onneksi tehokkaasti delegoida hommia! Eikös tuosta ole joku sananlaskukin, että vieraat ovat vieraita kolme päivää ja sitten talon väkeä tms.?

   Lapsivieraat ovat kivoja juurikin siitä syystä, että omilla lapsilla on seuraa! Toisaalta on heistä vastuutakin, varsinkin kun tulevat ilman vanhempia yökyläilemään. Ovathan nämä yksin tulevat jo toisella kymmenellä, mutten osaa olla huolehtimatta.

   Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s