Turvallinen koti taaperolle

Meillä kaikki neljä lasta ovat olleet kovin helppohoitoisia vauva-aikoinaan; he ovat nukkuneet ja syöneet hyvin sekä olleet hyväntuulisia ja iloisia. En ole kokenut lasten vauva-aikaa ollenkaan raskaaksi, vaan olen nauttinut siitä aivan valtavasti. Olen ehtinyt myös lukea paljon, mistä nautin erityisesti.

Kävelemään opittuaan erityisesti pojat ovatkin sitten olleet kovin vauhdikkaita, samoin uhmaikä on ollut kaikilla lapsilla voimakas. Meidän neljäs lapsi on nyt n.1v3kk ja erittäin vilkas tapaus; hän kiipeilee ja tutkii. Toisaalta kolmas lapsi on jo melkein 4-vuotias ja pahin uhma tuntuu olevan ohi. Sikäli olen päässyt tähän asti helpolla, kun meillä on ollut oikeastaan aina maksimissaan vain yksi hieman haastavampi lapsi kerrallaan.

Erityisesti vessanpönttö ja kylpyamme kiinnostaisivat poikaa, mutta molemmat ovat pojan harmiksi häneltä kiellettyjä paikkoja. Hän osaa jo esittää itkupotkuraivarit, kun häntä kannetaan pois kielletystä paikasta. Lisäksi kaikki tahtoo vielä mennä suuhun eli tarkkana saa olla senkin suhteen, ettei lattioilta löytyisi mitään, mihin voisi tukehtua. Vielä tarkempana saa olla, ettei poika pääse putoamaan mistään. Välillä mietin, että onkohan Puuha Peten keksijä ollut juurikin taaperon äiti. Nimittäin ainakin meidän taaperosta tulee mieleen pikkuinen söpö Puuha Pete.

Terve.fi-sivustolta (http://www.terve.fi/vauvaika/turvallinen-koti-taaperolle-tarkista-nama-6-kohtaa) löytyi muutamia vinkkejä turvallisen kodin luomiseksi taaperolle, tosin osittain näistä ohjeista paistaa mielestäni läpi se, ettei niitä ole kerätty suomalaiselta sivustolta, vaan ilmeisesti joko amerikkalaiselta tai englantilaiselta. Artikkeliin on koottu Children`s Health-sivuston listaamat tärkeimmät kodin vaarat, joita ovat sen mukaan:

1. Lattia

Lattioille voi jäädä esimerkiksi klemmareita tai takkapuista irroneita tikkuja. Verhojen narut saattavat roikkua lapsen kaulan korkeudella. Pistorasiat tulee peittää ja pitää huolta siitä, etteivät mattonaulat pistä esiin lattiasta. Artikkelin mukaan ainoa tapa tarkistaa lattian turvallisuus on tehdä se kontaten, lapsen tasolla.

2. Portti

Artikkelissa mainitaan, ettei portaiden yläpäässä tulisi koskaan käyttää turvaporttia, joka kiinnitetään painetekniikalla; innokasta taaperoa sellainen ei pidättele. Portaiden yläpäähän asetetaan mieluummin portti, joka kiinnitetään kunnolla seinään kiinni.

3. Takka

Takan suhteen pelkkä tulisijan sulkeminen ei riitä, koska takkaa ympäröivä kova, terävä kivi on lapselle ihan yhtä vaarallinen kuin avonainen takka. Erityisen vaarallinen se on, kun lapsi on oppimassa kävelemään ja juoksemaan. Takkaa ympäröivä turva-aita pitää taaperon kaukana koko tulisijasta.

4. Televisio

Yli 15 000 lasta vuodessa loukkaantuu kaatuvien huonekalujen vuoksi. Useimmat näistä onnettomuuksista johtuvat kaatuneesta televisiosta. Televisio – varsinkin helposti keikahtava taulu-tv – kehotetaan asettamaan seinää vasten tai tv-tason takaosaan.

5. Kissa

Kissa saattaa hypätä nukkuvan vauvan päälle. Lapsen sängyn päälle voi asentaa tähän tarkoitukseen suunnitellun teltan suojaamaan nukkuvaa lasta.

6. Sinä itse

Taaperot pitävät matkimisesta. Jos lapsi näkee aikuisen avaavan turvaportin, hän yrittää tehdä niin itsekin. Samoin käy, jos lapsi näkee aikuisen hyppäävän portin yli – hän yrittää myös samaa.”

Artikkelissa muistutetaan myös, että ennen kaikkea pitää muistaa, että vaikka koti olisi kuinka lapsiturvallinen, jatkuva aikuisen valvonta on kuitenkin paras tapa estää onnettomuudet.

Itselleni tuli mieleen vielä muutamia seikkoja artikkelin mainitsemien asioiden lisäksi:

-Lääkkeet, pesuaineet ja kaikki myrkyllinen pois taaperon ulottuvilta, mieluiten lukon taa!

-Kylpyammeeseen ei saa jättää vettä, jos amme on valvomaton ja talossa on taapero!

-Vessanpönttö tuntuu kiinnostavan ainakin meidän taaperoa, joten vessan ovi kannattaa pitää suljettuna.

-Kannattaa tarkistaa, ettei taapero pääse vahingossakaan kiipeämään arkkupakastimeen tai uuniin.

-Keittiö on täynnä vaaranpaikkoja; esimerkiksi kiehuvat kattilat tai vedenkeitin voivat kaatua taaperon päälle. Vedenkeitin on mielestäni erityisen vaarallinen, koska sen napin painaminen kiinnostaa usein taaperoita ja jos sisällä sattuu olemaan vettä ja johto on seinässä, on vesi pian kiehuvan kuumaa. Keittimestä se kaatuu helposti pienen tutkijan päälle.

-Ulkomailla lasta pestessä kannattaa tarkistaa ensin pesuveden lämpö – ei siis lasta suoraan suihkun alle! – termostaatit eivät välttämättä toimi tai niitä ei ehkä edes ole. Ulkomailla myöskään ikkunat eivät aina ole kovin lapsiturvallisia, vaan kerrostaloissakin ikkuna saattaa helposti avautua apposen selälleen (tämäkin tuli nähtyä Ranskassa kerrostalossa, josta lapsi oli kuulemma jo pudonnut!). Myös osa lämmityslaitteista saattaa olla vaarallisia.

-Sakset, veitset ja työkalut taaperon ulottumattomiin!

-Vaarallisten kiipeilypaikkojen karsiminen mahdollisuuksien mukaan.

-Myrkylliset huonekasvit taaperon ulottumattomiin!

-Akvaarion kohdalla tulee varmistaa, ettei taapero pääse koskemaan akvaarion sisälle (jossa siis on sähkölaitteita toiminnassa!) eikä rikkomaan akvaariota.

Onkos lukijoilla muita hyviä vinkkejä? Olen yrittänyt katsella paikkoja täällä taaperon turvallisuutta silmällä pitäen!

Ja tietysti se tärkein, artikkelinkin mainitsema asia; jatkuva aikuisen valvonta!

Mainokset

4 thoughts on “Turvallinen koti taaperolle

  1. Päivitysilmoitus: Charlie

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s