Pinaatti- ja porkkanalettuja sekä kaurakeksejä

Myönnän, että Suomessa pinaattiletut tulee meidän perheessä ostettua lähes aina kaupasta valmiina. Ne ovat olleet sellainen kiireisen päivän pelastus. Täällä kuitenkaan ei ole mahdollisuutta ostaa pinaattilettuja valmiina ja oikeastaan hyvä niin! Tulipahan testattua Hellapoliisin tosi hyvää ohjetta, joka löytyy täältä:
http://www.hellapoliisi.fi/kasvis/kasvisruoat/438-pinaattiletut. Näistä tuli tosi hyviä!

Pinaattilettutaikinaan tarvitaan siis:

2 kananmunaa
1/2 l maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
150 g sulatettua pakastepinaattia
1 rkl öljyä

1. Riko kananmunat kulhoon.
2. Sekoita joukkoon maito, vehnäjauhot, suola, pakastepinaatti ja öljy.
3. Anna turvota mielellään vähintään puoli tuntia.
4. Paista rasvassa kuumassa pannussa.

Minä käytin pinaattilettuihin pakastepinaatin tilalla tuoretta pinaattia – sitä kun on täällä runsaasti tarjolla. Ryöppäsin pinaatin ensin laittamalla pinaatinlehdet kattilaan kiehuvaan väljään veteen pariksi minuutiksi, vaikka käyttämäni pinaatti olikin käsittääkseni lehtipinaattia, jonka ryöppääminen ei ole niin tärkeää kuin paksumpilehtisen pinaatin. Keittämisen jälkeen kaadoin lehdet siivilään ja huuhdoin kylmällä vedellä. Keitinveden kaadoin pois. Tämän jälkeen vielä silppusin pinaatin ennen taikinaan sekoittamista.

Tuore pinaatti pitää ryöpätä ennen käyttöä, koska se sisältää luonnostaan nitraatteja, jotka puolestaan muuttuvat elimistössä nitriitiksi. (Itselleni nämä termit ovat tulleet kovin tutuiksi akvaarioharrastuksen myötä, näin sivuraiteelle mennäkseni – akvaariossakin liian korkea nitraatti- ja nitriittitaso aiheuttaa hälytystilan!) Nitriitti voi hapettaa veren hemoglobiinin sisältämän raudan muotoon, jossa se ei pysty kuljettamaan happea elimistöön. Pinaattia ei suositella syötävän tuoreena eikä syötettävän pienille lapsille. Ryöppääminen kuitenkin vähentää pinaatinlehtien nitraattipitoisuutta. (Lisätietoa aiheesta löytyy esimerkiksi täältä: http://www.aamulehti.fi/Ruoka/1194793824274/artikkeli/saako+pinaattia+syoda+ryoppaamatta+.html)

Ohjeen mukaan lettuja saa tästä taikinasta 40-50 kappaletta. Paistoin itse kuitenkin keskikokoisia lettuja, joita tuli paljon vähemmän. En Suomessa tykkää kovinkaan paljon lettujen paistamisesta, mutta kaasuliedellä letut valmistuivat niin nopsaan, etten minäkään ehtinyt hermostua. Seuraavalla kerralla korvasin pinaatin tuoreella porkkanaraasteella. Porkkanaletuista tuli heti erityisesti tytön lemppareita!

Kauralastut puolestaan ovat varmaankin tuttuja lähes jokaiselle suomalaiselle ainakin kotitaloustunneilta? Niistäkin olen nähnyt niin monenlaisia ohjeita, että laitan tähän nyt kuitenkin ohjeen, jolla tuli tosi hyviä keksejä, jopa kaasu-uunilla. Ohjeen löysin Kotikokki.net:sta, täältä: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/204176/kauralastut/.

Kauralastuihin tarvitaan:

50 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1½ rkl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 kanamuna

1. Sulata rasva ja lisää siihen sokeri, jauhot, kaurahiutaleet sekä leivinjauhe.
2. Lisää lopuksi kananmuna kevyesti sekoittaen.
3. Nosta taikinaa kahdella lusikalla leivinpaperille pellille pieniksi keoiksi. Jätä riittävästi väliä – lastut leviävät paistettaessa.
4. Paista 7-8 minuuttia 200 asteessa uunin keskitasoa vähän ylempänä.

Tosi helppoa, nopeaa ja hyvää! Ohjeen mukaan taikinasta tulee 20 annosta, mutta minä tein näistäkin isoja eli ei kyllä olisi noin monelle riittänyt. Itse asiassa näitä olisi saanut tehdä meidän perheelle ainakin kaksinkertaisen annoksen ja olisivat luultavasti tulleet syödyiksi kerralla :).

Kuvia ei nyt ole näistä mistään. Ihan siitä syystä, että ensin en muistanut, minne olen jemmannut kameran ja sitten kun kamera löytyi jemmastaan, en löytänytkään akkulaturia. Akku on tietysti lopussa. Minnehän olen sen jemmannut?! Tämä kuvastaa hyvin meidän tämän hetkistä tilannetta; tavarat etsivät vielä paikkojaan ja me etsimme niitä tavaroita….

Mainokset

2 thoughts on “Pinaatti- ja porkkanalettuja sekä kaurakeksejä

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s