Nutella-vohveleita makean nälkään

Olen täällä ollessani leiponut paljon vähemmän kuin normaalisti Suomessa. Suurena syynä tähän on kaasu-uuni, jossa en ole vielä saanut leivonnaisia onnistumaan täydellisesti. Ruuat ovat onnistuneet kaasu-uunissakin ja kaasuliedestä pidän kovasti. Ohuemmat leivonnaiset, kuten pannukakun ja toskakakun uuni toki paistaa, mutta leivonnaisten koostumus ei mielestäni ole ihan samanlainen kuin sähköuunilla paistettuna. Lempi-tiikerikakkuni epäonnistuessa täysin Suomesta tuodulla luotto-vuualla ei paljon naurattanut. Uuni käräytti kakun pinnan tosi nopeasti, mutta sisältä kakku jäi raa´aksi. Jotakin kotitekoista makeaa tekee silti mieli. Pyysinkin miestä ostamaan Suomesta vohveliraudan. Vohvelit ovat myös nopea tarjottava mahdollisille yllätysvieraille – tarvikkeet kun usein löytyvät kaapista.

Siitä oli jo jonkin aikaa, kun olen viimeksi paistanut vohveleita. Päätinkin etsiä ohjeen taikinaan netistä. Ensimmäisellä kerralla kokeilin Kotikokki.net:sta löytämääni ohjetta.

Taikinaan tarvitaan:

2 kananmunaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
4 dl maitoa
7-7½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g sulatettua voita

Valmistusohje:

1. Vatkaa munat.
2. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauho keskenään.
3. Lisää sokeri, suola ja jauhot vuorotellen maidon kanssa.
4. Lisää lopuksi sulatettu rasva.
5. Sekoita tasaiseksi paksuhkoksi taikinaksi.

(Alkuperäinen ohje löytyy täältä: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/3490/Vohvelit/)

Tämä taikina oli mielestäni tosi paksua ja vohveleista tuli omaan makuuni myös liian paksuja ja pehmeitä, vaikka yritin laittaa taikinaa rautaan mahdollisimman ohuelti. Hyviä ne silti olivat, mutta eivät täydellisiä. Lisäsin taikinaan vähän maitoa ja olivat mielestäni parempia lisäyksen jälkeen.

Seuraavaksi kokeiluun pääsi Myllyn Parhaan vohveliresepti.

Tähän taikinaan tarvitaan:

(noin 20 kpl – minä tein taikinasta vain kolmasosan, koska jääkaapissa oli vain yksi kananmuna.)

3 kananmunaa
4 dl maitoa
1 dl kivennäisvettä (käytin itse tavallista vettä)
4 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja (minä käytin tavallisia vehnäjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
50-100 g voisulaa tai kermaa

Taikinan teko-ohje:

1. Vatkaa kananmunien rakenne rikki.
2. Lisää maito ja kivennäisvesi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne vispaten liemeen.
4. Lisää voisula/kerma.
5. Anna taikinan turvota ainakin puoli tuntia.

(Alkuperäinen resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy, http://www.myllynparas.fi/suomi/reseptit/jalkiruoat_ja_valipalat/letut_ja_pannarit/vohvelit/)

Tämä taikina taas oli tosi ohutta ja vohveleista tuli, ainakin meidän raudallamme, kovin lettumaisia. Hyviä jälleen, mutteivat täydellisiä nämäkään.

Kaikista parhaita tähän asti tällä raudalla paistamistani vohveleista tuli mielestäni taikinasta, jonka tein itse silmämääräisesti. Jätin myös leivinjauheen sekä rasvasulan pois taikinasta. Suuri osa taitaa tehdä näinkin helpon jutun kuin vohvelit ilman ohjetta? Tästä huolimatta kuulisin mielelläni, jos jollakulla on vinkata ”täydellistä” vohveliohjetta. Kaipaan siis sellaisia rapeita herkkuja. Tosin voi johtua raudastakin, että näistä meidän vohveleista on tullut aika pehmeitä. Paistoin vohvelit raudan täysteholla.

Hyvin nämä silti maistuivat, kun sivelin päälle tällä kertaa hillon sijaan Nutellaa (ja mikäpä ei maistuisi hyvältä Nutellan kanssa?)!

Wikipedian mukaan vohveleita on muuten valmistettu jo keskiajalla!

Mainokset

4 thoughts on “Nutella-vohveleita makean nälkään

 1. Mä oon saanu onnistumaan jopa pullat kaasu-uunilla. Harjoitusta se vähän vaati sekä uunin kujeiden oppimista. Meillä on tosi pieni sähköinen uunikin, mutta nää sähkökatkot kun tulee aina yllättäen niin koskaan ei tiedä milloin jää leivokset uuniin 😀 😀

  Tykkää

  • Uskoisin, että pullat onnistuvatkin, kun ovat sopivan pieniä. Itselläni on vain ongelmana paikallinen kuivahiivakin – annosteluohje on kovin ylimalkainen :). Olen saanut sillä esim. pizzapohjan tehtyä, mutta mielestäni pohjassa maistuu hiiva. Tämän takia pullienkin leipominen on jäänyt. Uunissa siis isoin ongelma on kuivakakkujen ja paksumpien kakkupohjien paisto. Esim. ohuen toskakakun sain tehtyä. Osaisitko antaa vinkkejä näihin? Tuollaisesta pienestä sähköisestä uunista vinkkasi eräs toinenkin Algeriassa asuva bloggaaja ja sellainen onkin hakusessa. Meidän kaasu-uuniin saa sekä ylä- että alalämmön, muttei molempia yhtaikaa.

   Tykkää

 2. P.S. Sain tehtyä lähes täydellisiä vohveleita neljännellä kerralla omalla silmämääräisesti tekemälläni taikinalla sekä lisäämällä paistoaikaa ja vähentämällä paistorasvaa. Meidän rauta tarvitsee näköjään aika pitkän paistoajan. Mutta olisiko jollakulla vielä vinkkejä suolaisten vohveleiden täytteiksi? En ole ikinä sellaisia tehnyt, mutta nyt kun rauta on muutenkin kuumana useasti, olisi kiva kokeilla välillä suolaisiakin versioita.

  Tykkää

 3. Good day! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s